X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
אפל נקנסה ב-1.8 מיליארד אירו [צילום: ריצ'רד דרו, AP]
חוקים, פסיקה ורגולציה מטלטלים את ענקי ההיי-טק
חוק השווקים הדיגיטליים נכנס מחר לתוקפו באיחוד האירופי, הממשל האמריקני מפגין שרירים ומאיץ את צעדיו, ומדינות נוספות מגבילות את החברות הגדולות – סוקר ניו-יורק טיימס

גוגל צריכה לתקן חלק מהצגת תוצאות החיפוש; מנוע החיפוש "בינג" שוב לא יהיה ברירת המחדל של לקוחות Windows של מיקרוסופט; אפל תעניק למשתמשי אייפון ואייפד גישה לחנויות יישומונים מתחרות ומערכות תשלומים. כל זה צריך לקרות עד מחר (7.3.24), בשל כניסתו לתוקף של חוק השווקים הדיגיטליים באיחוד האירופי, הדורש מענקי ההיי-טק לשנות משמעותית את האופן בו חלק ממוצריהם פועלים במטרה לפגוע בתחרות.
זהו רק חלק מגל חדש של חקיקה ורגולציה בפניו ניצבות החברות ברחבי העולם, מציין ניו-יורק טיימס. כמה מהן מפסיקות בארה"ב פעולות המצויות במרכזן של חקירות הגבלים פדרליות. כך למשל, אפל מקלה על משתמשי אנדרואיד להשתמש ב-iMessage. "זוהי נקודת מפנה", אומרת מרגרט וסטייגר, סגנית נשיא האיחוד האירופי, אשר בעשור האחרון ניהלה את הקרבות עם ענקי ההיי-טק. "הרגולציה העצמית הסתיימה".
במשך עשרות שנים קבעו בעצמן אפל, אמגון, גוגל, מיקרוסופט ומטא את הכללים והמגבלות החלים עליהן. כאשר כוחן, עושרן והשפעתן גברו, הן נתקלו במפתיע בפעילות רגולטורית, חקיקתית ומשפטית באירופה, ארה"ב, סין, הודו, קנדה, קוריאה הדרומית ואוסטרליה. גל זה הוביל למהפך. החברות אולצו לשנות את הטכנולוגיה היום-יומית שהן מציעות, והן מבצעות גם שינויים פחות נראים לעין במודלים העסקיים שלהן, בעסקות ובנוהלי חלוקת המידע.
עוצמת השינוי ניכרת במיוחד לגבי אפל. בעבר הכללים של App Store היו אחידים בכל העולם, אבל כעת יש כללים נפרדים לגבי מפתחים בארה"ב, האיחוד האירופי וקוריאה הדרומית בשל חקיקה ופסיקה. היא שינתה את עיצוב המטען של האייפון בשל חקיקה אירופית, כך שבעתיד ניתן יהיה לטעון אותו גם בעזרת מטענים של מכשירים אחרים. והשבוע קנס אותה האיחוד ב-1.8 מיליארד אירו בשל פגיעה בתחרות בתחום המוזיקה.
משמעות ההתאמות היא שחוויית השימוש בטכנולוגיה תהיה שונה משמעותית בהתאם למקום המגורים, מסביר הטיימס. משתמשי אינסטגרם, טיק-טוק וסנאפצ'ט באירופה שמתחת לגיל 18 שוב לא רואים פרסומות המבוססות על המידע האישי שלהם; בשאר העולם הם כן יראו. ענף הטכנולוגיה מתבגר והופך להיות דומה יותר לענף הבנקאות, הרכב והבריאות, כאשר החברות תופרות את מוצריהן בהתאם לחוקים ולרגולציה המקומיים.
עם זאת, מתחרים קטנים יותר כמו ספוטיפיי טוענים שיש צורך בעבודה ממשלתית רבה נוספת ברחבי העולם כדי להתמודד ברצינות עם הכוח העצום של חברות הענק. רבות מהן ממשיכות לדווח על שיאים במכירות וברווחים. שווי השוק של חמשת הענקים הוכפל מאז סוף 2019 ועומד כיום על 10.6 טריליון דולר. אפילו מחוקקים שעמדו מאחורי כמה מהחוקים החדשים אומרים, שאין זה מציאותי להניח שהללו ינשלו חברות כמו גוגל ואפל ממעמדן הדומיננטי, וכי לשם כך יש צורך ביותר תחרות רוחבית ולא רק בשינוי של כמה מוצרים.

גם חוק השירותים הדיגיטליים
חוקים מעטים גרמו לחברות לבצע התאמות כפי שעשה חוק השווקים הדיגיטליים, מציין הטיימס. החוק אושר ב-2022 כדי למנוע מהחברות הגדולות להשתמש בשירותיהן הנרחבים וכיסיהם העמוקים כדי "לשבות" לקוחות ולמחוץ מתחרים. החוק חל על כל דבר החל מהפרסום המקוון ועד ליישומוני מסרונים ושיטות תשלום. מפריו מסתכנים בקנס של עד 20% מהכנסותיהם העולמיות. החברות ניהלו במשך שנה מו"מ עם האיחוד האירופי על השינויים שיבצעו כדי לציית לחוק.
בחודש ינואר הודיעה גוגל שהיא תפחית את הנראוּת של שירותיה-שלה בתוצאות חיפוש ותקשר יותר מתחרים לחיפושים של מסעדות, טיסות וכדומה. החברה גם התחייבה לאפשר למשתמשים האירופים להגביל את הפצת המידע האישי שלהם עם שירותי החיפוש, יוטיוב וכרום. אפל הודיעה החודש, כי משתמשים אירופיים בעלי אייפון חדש, יראו מסך שיאפשר להם לבחור בין דפדפנים במקום ברירת המחדל של Safari, הדפדפן של החברה.
במקביל מורגשות כבר השפעותיו של חוק השירותים הדיגיטליים, שמטרתו להיאבק בתכנים פסולים. המשתמשים באירופה קיבלו כלים חדשים לדווח על תכנים רעילים. גוגל ומטא שוב אינן יכולות לכוון פרסומות בהתבסס על מוצא אתני, עמדות פוליטיות ונטייה מינית. משתמשי טיק-טוק ואינסטגרם יכולים לבחור לראות פוסטים בלא תוכן מומלץ שנבחר על בסיס המידע האישי עליהם.
גישתה התוקפנית של אירופה משוכפלת יותר ויותר מחוצה לה. חוק אוסטרלי משנת 2021 מחייב חברות כמו אלפאבית ומטא לשלם לאמצעי תקשורת מקומיים תמורת תכנים, ולפי ההערכות מאז הן שילמו 100 מיליון דולר. מטא הודיעה בשבוע שעבר שלא תאריך הסכמים אלו, מה שעשוי להוביל להתערבות ממשלתית נוספת. טיק-טוק סגרה את שירות המכירות שלה באינדונזיה לאחר שהממשלה אסרה לבצע עסקות ברשתות החברתיות. הודו ונפאל אסרו לחלוטין את פעילותו של היישומון הסיני.
גם בארה"ב הולכת ומצטברת תנופה. ועדת הסחר הפדרלית הגישה ב-2020 תביעה נגד מטא בטענה שהיא פוגעת במתחרים צעירים, ובשנה שעברה – נגד אמזון בטענה שהיא דורסת מוכרים קטנים. משרד המשפטים הגיש תביעת הגבלים נגד גוגל ועשוי להגיש השנה נגד אפל, תביעות העשויות להסתיים בפסקי דין שיחייבו את החברות לשנות את התנהלותן או אפילו יורו על פיצול חלקי שלהן.
חלק מן החברות מבצעות התאמות עוד לפני התערבות הרגולטורים. אמזון מאפשרת כעת לסוחרים להשתמש בשירותי הפריים שלה מבלי להשתמש בשירותים הלוגיסטיים, מחשש שהממשלה תקבע שהיא פוגעת בתחרות. גוגל מתירה יותר תשלומי מובייל למפתחי יישומונים, ולא רק תמורת היישומונים שלה. גם בית המשפט מרחף מעל: בית המשפט העליון אמור לפסוק בשאלה האם פלורידה וטקסס יכולות לאסור על פייסבוק וטיק-טוק להסיר תכנים פוליטיים מסוימים, או שהסמכות מצויה רק בידי הממשל הפדרלי.

הכתבה המלאה
תאריך:  06/03/24   |   עודכן:  06/03/24
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חוקים, פסיקה ורגולציה מטלטלים את ענקי ההיי-טק
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
40% בלבד הצביעו בשבוע שעבר בבחירות לפרלמנט ולמועצת המומחים, בהן הורשו להתמודד רק המועמדים הקיצוניים המזוהים עם עלי חמנאי – מדווח וושינגטון פוסט
איתמר לוין
וושינגטון פוסט מנתח את פסיקת בית המשפט העליון של ארה"ב, אשר קבע פה אחד שאין לפסול את דונלד טראמפ מהתמודדות לנשיאות בשל מעשיו ב-6 בינואר
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס על חודש סוער בפוליטיקה האמריקנית מתחיל היום, כאשר טראמפ מוביל בסקרים וביידן מוביל בכסף; לביידן יש בעיה עם דעת הקהל, ולטראמפ - עם בתי המשפט
איתמר לוין
עשרת ימי התכנסותו של הקונגרס העממי הסיני – חותמת גומי של שי – יספקו רמזים בתחומי המשבר הכלכלי, המדיניות הכלכלית לטווח הארוך ויחסי הכוחות בצמרת, צופה אקונומיסט
איתמר לוין
נשיא רוסיה לא רק הזכיר את הנשק שבידיו, אלא גם הודיע שהסכם מחודש להגבלתו יהיה כרוך בכניעה לדרישותיו באוקראינה. לדעתו, זהו זמן טוב לבחון את עומק החששות במערב - מנתח ניו-יורק טיימס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il