החזית העממית החדשה, גוש מפלגות השמאל (כולל השמאל הקיצוני) בראשותו של ז'אן לוק מלנשון, תהיה הגוש הגדול ביותר באסיפה הלאומית של צרפת. גוש Ensemble של הנשיא
עמנואל מקרון יגיע למקום השני, והאיחוד הלאומי - מפלגת הימין הקיצוני של מרין לה-פן - יהיה רק במקום השלישי. כך צופה (7.7.24) המדגם של ערוץ France24. צרפת נכנסת לעידן חסר תקדים של העדר רוב לאף מפלגה ולאף גוש.
מדובר בהפתעת ענק, כאשר הימין הקיצוני - שהיה במרחק נגיעה מן השלטון - נדחק לשוליים. שיעור ההצבעה היה 67%. ראשי המפלגות מתייחסים למדגם כתוצאות האמת ודקות לאחר פרסומו (21:00 שעון ישראל) החלו לשאת נאומים. גוש השמאל כולל ארבע מפלגות, לא הודיע מראש מי המועמד שלו לראשות הממשלה, וגם הערב איש מראשי המפלגות לא אמר במפורש שהוא רואה את עצמו כמועמד לתפקיד.
המדגם צופה לגוש השמאל 192-172 מושבים מבין 577 (לעומת 131 למפלגתו של מלנשון באסיפה הכללית היוצאת); גוש המרכז יקבל 170-150 מושבים (לעומת 245); האיחוד הלאומי צפוי לקבל 152-132 מושבים (לעומת 89); והרפובליקנים, גם הם מן הימין, יקבלו 67-57 מושבים (לעומת 64 כיום). 19-14 מושבים יחולקו בין מפלגות אחרות. אם תחזית זו תתממש, יהיה צורך להרכיב קואליציה של המרכז והשמאל כדי להקים ממשלה; לגוש הימין אין רוב - 269 מושבים - אפילו בחיבור של התחזיות האופטימיות ביותר לאיחוד הלאומי ולרפובליקנים.
החזית העממית הוקמה לפני פחות מחודש, בעקבות הודעתו המפתיעה של מקרון על הקדמת הבחירות. מרכיביה העיקריים הם La France Insoumise בראשותו של מלנשון, המפלגה הסוציאליסטית, הירוקים והמפלגה הקומוניסטית. בחלוקה בתוך הגוש, מפלגתו של מלנשון צפויה לקבל 74-68 מושבים, בעוד הסוציאליסטים יקבלו 69-63 מושבים - כך ששתיהן יוכלו לטעון לראשות הממשלה. הירוקים יקבלו 36-32 מושבים, והקומוניסטים - 12-10. בשבוע שעבר דווח, כי מקרון אמר בישיבת הממשלה, כי לא יסכים להקים קואליציה עם מלנשון, אך לא התייחס ליתר מפלגות השמאל.
מלנשון: ליישם כמקשה אחת את תוכניתנו
רק ב-76 מושבים הוכרעה ההתמודדות כבר בסיבוב הראשון בשבוע שעבר. האיחוד הלאומי הימני-קיצוני, בראשותו של ג'ורדן ברדלה, זכה ב-39 מושבים; המפלגה קיבלה 33.3% מכלל הקולות. החזית העממית החדשה קיבלה 28.6% והצליחה לזכות ב-32 מושבים. גוש Ensemble של המרכז, בהובלתו של מקרון, קיבל 20.9% בלבד והבטיח עד כה רק שני מושבים.
בכל יתר 501 המחוזות התקיים היום סיבוב שני, בו יכלו להתמודד כל המועמדים שקיבלו לפחות 12.5% מהקולות בסיבוב הראשון. אולם במאמץ לבלום את האיחוד הלאומי, פרשו מאות מועמדים של השמאל ושל המרכז, כך שרק לאחד מן הגושים יהיה מועמד מול הימין הקיצוני וכך יגדלו הסיכויים לגבור עליו. בסך-הכל פרשו 130 מבין 446 מועמדי החזית העממית ו-81 מבין 310 מועמדי Ensemble.
מיד לאחר פרסום המדגמים דיבר מלנשון בתקיפות רבה, אמר שמקרון נכשל וקרא להתפטרותו המיידית של ראש הממשלה - גבריאל אטל, איש מחנהו של מקרון - ולמינוי נציג השמאל לראש הממשלה (מלנשון לא נקב בשמות). הוא אמר כי מעתה לא ניתן יהיה להתעלם מן המחנה בראשותו, ודרש שהממשלה הבאה תיישם כמקשה אחת את תוכניתו של מחנה זה. בין היתר מדובר על הורדה מחודשת של גיל הפרישה, פיקוח על חלק מהמחירים והעלאת שכר המינימום. עוד רמז מלנשון, כי על ארבע המפלגות המרכיבות את הגוש להימנע מניהול מו"מ נפרד עם מקרון.
ראש הממשלה יתפטר מחר
ברדלה הודה למעשה בתבוסת מפלגתו, בנאום תוקפני בו טען שאסור למנוע מצב בו קולותיהם ודעותיהם של מיליוני צרפתים לא יישמעו. הוא האשים את מקרון במזימה יחד עם השמאל, ואמר שהתוצאה שלה היא מצב בו לא ניתן יהיה למשול בצרפת בשל העדר רוב לאחד הגושים. הוא הבטיח שהסיעה תמשיך להיאבק על יעדיה ואמר שהתוצאות הנוכחיות הן רק ההתחלה.
אטל הודיע, כי יתפטר מחר בבוקר בשל העדר רוב לממשלתו ויישאר בתפקידו עד שיושבע מחליפו. לדבריו, לא הוא שהחליט על פיזור הפרלמנט (ביקורת מרומזת על מקרון, שהחליט על הקדמת הבחירות בניגוד לעמדת כל אנשיו), אך מרגע שהדבר נעשה - הוא נלחם נגד סכנת נצחונו של הימין הקיצוני, ומשימה זו הצליחה. אטל טען להצלחה למרות שכוחה של מפלגתו הצטמק בשליש, בציינו שהיא תקבל פי שלושה מושבים מכפי שצפו הסקרים המוקדמים. אטל אמר כי מפלגתו לא תשתף פעולה עם הקיצונים והפופוליסטים - רמז למלנשון.