"שום דבר אינו יכול לעמוד בפני שמירת הדמוקרטיה שלנו, כולל שאיפות אישיות. החלטתי שהגיע הזמן להעביר את הלפיד לדור חדש. יש זמנים בהם יש חשיבות לניסיון, ויש זמנים בהם חשוב לשמוע קולות חדשים - וזה הזמן כעת". כך אומר (25.7.24) הנשיא ג'ו ביידן, בנאום לאומה בו הסביר את החלטתו לפרוש מן המרוץ לנשיאות.
הנאום מן החדר הסגלגל נמשך פחות מרבע שעה, וביידן נשמע חלוש ועייף - יומיים לאחר שהחלים מקורונה וחזר לוושינגטון. הוא אמר: "כאשר בחרתם בי לתפקיד זה, הבטחתי לומר לכם את האמת. התברר לי שאחדות מפלגתנו קריטית יותר מאי פעם", וכאן התייחס לצורך לשמר את הדמוקרטיה - רמז ברור לאיום עליה מצידו של דונלד טראמפ, לשיטתו. לדבריו, הרקורד שלו הצדיק התמודדות לכהונה שנייה, "אני אוהב את המשרה הזאת, אך אני אוהב יותר את המדינה", וכעת הזמן "לקולות חדשים, קולות רעננים, וכן - קולות צעירים יותר".
ביידן דיבר על הנושאים בהם ירצה לעסוק בששת החודשים שנותרו לסיום כהונתו, ובהם הרווחה האישית של האמריקנים והבטחת הזכות להצביע; "אין מקום לאלימות פוליטית בחיינו או לכל אלימות", הוסיף. עוד אמר כי יבקש להגן על ילדי ארה"ב מפני אלימות בנשק חם ולעסוק במשבר האקלים ובתרופות לסרטן.
ביידן דיבר גם על יעדיו בתחום החוץ: "להבטיח שארה"ב תישאר חזקה, בטוחה ומנהיגת העולם החופשי. אני המנהיג הראשון במאה הנוכחית שיכול לומר שארה"ב אינה במלחמה". הוא הזכיר את המלחמה באוקראינה, אמר שנאט"ו חזקה מאי פעם, ציין את חיזוק הבריתות באוקיינוס השקט ואת המאבק מול סין. יעד נוסף: "לסיים את המלחמה בעזה, להחזיר את כל החטופים ולהביא שלום לאיזור".
עוד מנה ביידן את הישגיו. "התקדמנו כה רבות מאז השבעתי. היינו במגיפה הקשה ביוצר מזה מאה, המשבר הכלכלי הקשה ביותר מאז השפל הגדול, האיום הגדול ביותר על הדמוקרטיה מאז מלחמת האזרחים". הוא המשיך וציין, כי מאז השבעתו נוצרו 16 מיליון משרות, השכר עלה, האינפלציה בירידה, אושרו השקעות ענק בתשתיות, מחירי התרופות לזקנים ירדו, מיליוני יוצאי צבא קיבלו סיוע, "העברנו את חוק האקלים המשמעותי ביותר בתולדות העולם", האלימות מצויה לדבריו בשפל של 50 שנה, פחות עוברים את הגבול ממקסיקו מאשר בידי ממשל טראמפ, והוא מינה שופטת שחורה ראשונה לבית המשפט העליון.
"האמנתי לפני ארבע שנים שהנשמה האמריקנית בסכנה ואני עדיין מאמין בכך", המשיך ביידן. "הרעיון האמריקני הוא החזק ביותר בתולדות העולם, מעולם לא עזבנו אותו ואני לא מאמין שאנחנו עוזבים אותו כעת". הוא הזכיר את יורשתו בהתמודדות: "אני מודה לקאמלה האריס. היא מנוסה, היא קשוחה, היא מסוגלת. כעת הבחירה בידיכם". ביידן ציטט את דבריו הידועים של בנג'מין פרנקלין, התלויים בחדר הסגלגל: "רפובליקה, אם תצליחו לשמר אותה", והוסיף: "כעת זה בידיכם".
ביידן סיים: "בשום מקום בעולם לא יכול היה ילד בעל התחלה צנועה שכזאת לשבת יום אחד בחדר הסגלגל, והנה אני. זה מה שכל כך מיוחד בארה"ב. נתתי את ליבי ונשמתי לארצנו, כמו רבים אחרים. ההיסטוריה בידיכם, הכוח בידיכם, הרעיון האמריקני בידיכם. אין דבר מעבר ליכולתנו כאשר אנחנו עובדים יחד. כעת המשימה היא להגן על הדמוקרטיה שלנו".