X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מיוחדים ברשת
הצרכנים חוששים וקונים פחות [צילום: יוג'ין הושיקו, AP]
יפן רצתה אינפלציה גבוהה יותר. ואז החלו הבעיות
קובעי המדיניות קיוו שעליות מחירים מתונות יאיצו את הצמיחה, יעלו את השכר ויגבירו את הצריכה. אלא שהתוכנית לא התממשה במלואה, וכעת לבנק המרכזי יש בעיה - מנתח ניו-יורק טיימס
בעוד כל העולם נאבק להשתלט על האינפלציה, מדינה אחת קידמה אותה בזרועות פתוחות. יפן רואה את האינפלציה של השנים האחרונות – בשל הקורונה ולאחר מכן בשל התפתחויות גיאו-פוליטיות – כהזדמנות לנער את כלכלתה ממעגל בן עשרות שנים של צמיחה איטית ודפלציה. הבנק המרכזי שלה הותיר את הריבית נמוכה, בתקווה להשיג אינפלציה מתונה וקבועה שתעודד צמיחה, השקעות, העלאות שכר וצריכה.
היו כמה סימנים מעודדים, מציין ניו-יורק טיימס. חברות גדולות כמו טויוטה דיווחו על רווחים ניכרים והתחייבו להעלות השכר הגדולות מזה עשרות שנים. בחודש מארס העלה הבנק המרכזי את הריבית לראשונה מזה 17 שנים, בציינו שהושג הקשר המקווה בין שכר למחירים. אבל לקראת החלטת הריבית הבאה שלו (30.7.24), גוברים הסימנים שלא הכל מתנהל כשורה.
מדיניות הריבית לא רק גרמה לאינפלציה להתחמם (היא מזה שנתיים מעל היעד של 2%), אלא גם הובילה לצניחה בשער היאן – מה שייקר משמעותית את המזון, הדלק ושאר המוצרים המיובאים. הצרכנים הגיבו בצמצום חד של הקניות. הירידה בביקושים מקשה על עסקים קטנים יותר להעלות מחירים ושכר כפי שקיוו קובעי המדיניות.
כמה כלכלנים טוענים, שהצריכה החלשה היא תגובה לריבית הנמוכה, אשר עוררה חששות שמא האינפלציה תימשך ותמחק בשנים הקרובות את העליות בשכר. כעת חלוקות הדעות האם הבנק המרכזי יעלה מחר את הריבית או יותיר אותה ללא שינוי.
במבט רוחבי, השכר לא מצליח להדביק את האינפלציה; השכר הריאלי ירד 26 חודשים רצופים עד מאי השנה (הנתון העדכני האחרון), ואילו הוצאות הצרכנים הריאליות ירדו במשך ארבעה רבעונים רצופים. כלכלתה של יפן הצטמקה בשניים משלושת הרבעונים האחרונים, והיא איבדה לטובתה של גרמניה את המקום השני בדירוג המשקים העולמיים. תחזית הצמיחה העדכנית לשנ ת הכספים הנוכחית, המסתיימת במארס 2025, היא 0.9% בלבד לעומת 1.3% לפני כן, בעיקר בשל הירידה בצריכה הפרטית.
הטיימס מסביר, כי אחת הסיבות שיפן מתקשה לנהל את ההשלכות של עליית המחירים, היא שפקידיה התקשו להיפטר מן ההרגל עתיק היומין לעודד את האינפלציה כאשר לא הייתה כזו. חוסר הרצון להעלות את הריבית מחשש שתדכא את הצריכה, פינה את מקומו להכרה בכך שהצריכה אולי רגישה עוד יותר לחששות מפני אינפלציה מואצת. היאן התאושש במקצת בשבועות האחרונים – בין היתר בשל הציפיות להורדת ריבית בארה"ב, שהפכו אותו ליותר אטרקטיבי – אך הוא עודנו חלש מכפי שהיה ערב הקורונה.
התקווה שעדיין ניתן יהיה להשיג מעגל של אינפלציה-שכר-הוצאה, ניזונה מהעלאות השכר עליהן הוסכם בחודשי האביב במו"מ עם האיגודים המקצועיים. העלאת הריבית בידי הבנק המרכזי באה ימים אחדים לאחר שהאיגודים הגדולים הודיעו, כי המו"מ עם החברות הגדולות הוביל לעליית השכר הגדולה ביותר מזה עשרות שנים. ההעלאה תחול על 16% מכוח העבודה ביפן, היא החלה באפריל והסתיימה ביוני, כך שתוצאותיה עדיין אינן ברורות.
הכתבה המלאה
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  29/07/24   |   עודכן:  29/07/24
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
יפן רצתה אינפלציה גבוהה יותר. ואז החלו הבעיות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
ההצעה - בעקבות החסינות הרחבה שהעניק בית המשפט העליון לטראמפ על 6 בינואר    מציע גם רפורמות בבחירת שופטי העליון ובכללי האתיקה    להצעות אין סיכוי של ממש להתגשם, אך העלאתן תסייע להאריס
איתמר לוין
הסקרים מצביעים על הצטמקות יתרונו של טראמפ במישור הלאומי לנקודה או שתיים, ועל מרוץ פתוח בשלוש מדינות המפתח הצפוניות - שניצחון בהן יספיק להאריס    נקודת התורפה בסקרים: הם נערכו לאחר חשיפה תקשורתית עצומה של האריס
איתמר לוין
מערכות של מיקרופונים קולטים כל רחש - החל מכטב"מים, דרך טילים וכלה במטוסים    אקונומיסט מספר על הפיתוחים האוקראיניים, שכבר מושכים את תשומת ליבן של מדינות נאט"ו
איתמר לוין
סגנית הנשיא צריכה לשמור על נאמנות לביידן ולממשל, כמו גם ליצור לעצמה אישיות נפרדת כמועמדת לנשיאות    דבריה על המלחמה בעזה היו דוגמה טובה לכך, מנתח ניו-יורק טיימס
איתמר לוין
דואופול יצרני המטוסים אומנם עובר תקופה קשה, אך נראה ששליטתו מובטחת לעתיד הקרוב    אקונומיסט מוצא, כי חברת COMAC הסינית נראית היחידה שאולי תוכל להציב תחרות של ממש בעוד כמה שנים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il