X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מיוחדים ברשת
קזחסטן. מגזר ההיי-טק הקטנטן פורח [צילום: AP]
רוסיה עוקפת את העיצומים דרך פרצות במדינות שלישיות
המשק הרוסי צומח למרות עיצומים חסרי תקדים, וחלק מן התשובה מצוי במדינות שכנות המהוות גשר בלתי חוקי לסחורות אסורות אקונומיסט אומר שיש פתרונות, אבל אירופה אינה מוכנה לשלם את המחיר
רוסיה התכוננה במשך עשרות שנים לעיצומים מערביים, ודומה שזאת לא בעיה גדולה מדי. המשק הרוסי צמח ברבעון השני בקצב שנתי של 4% לאחר 5.4% ברבעון הראשון, למרות שהוא נתון לעיצומים כבדים במיוחד. הסחר ממשיך לפרוח ואקונומיסט שואל: הכיצד?
מבט לעבר קזחסטן מספק רמז, ובמיוחד לעבר מגזר ההיי-טק. מאז הפלישה לאוקראינה נאסר על חברות אירופיות למכור לרוסיה, אבל ענף ההיי-טק הקטנטן של קזחסטן – 50 חברות עם יכולת ייצור של 100 מיליון דולר ב-2021 – ממלא את החלל. הייצוא שלו לרוסיה זינק מ-40 מיליון דולר ב-2021 ל-298 מיליון דולר ב-2023. במקביל, ייבוא מוצרי האלקטרוניקה מאירופה זינק מ-250 ל-709 מיליון אירו. הקשר ברור.
קזחסטן היא אחת מכמה מדינות שהסחר שלהן עם רוסיה ואירופה פורח מאז הפלישה לאוקראינה. אחרות הן ארמניה, אזרבייג'ן, גאורגיה טורקיה ויתר ארבע הרפובליקות במרכז אסיה. הייצוא מהאיחוד האירופי למדינות אלו הסתכם אשתקד ב-46 מיליארד אירו, זינוק של 50% לעומת 2021 – שלושה רבעים מהצניחה בייצוא האירופי לרוסיה באותן שנים.
לצד הסיוע הצבאי, העיצומים הם הסיוע המרכזי של המערב למאמץ המלחמה האוקראיני – אך בניגוד לטילים ארוכי טווח, נכון לעכשיו הם מפספסים את המטרה. הזינוק המשמעותי ביותר בסחר דרך מדינות שלישיות הוא במוצרים הנתונים למגבלות קשות. קובעי המדיניות באירופה רוצים בכל מאודם לסגור את הפרצות, אבל זה אומר להיות קשוחים עם ממשלותיהם של כמה מהשכנים הבעייתיים של אירופה.
הגידול בסחר נובע משלושה גורמים, מנתח אקונומיסט. הראשון הוא סחר במוצרים אסורים תוך הפרה גלויה של העיצומים. האיחוד הטיל 14 חבילות של עיצומים, על כל מה שעלול לשמש את רוסיה בשדה הקרב. הרשימה כוללת שבבים וכטב"מים, וגם מסבים כדוריים ותנורי מיקרוגל. למרות זאת, יותר ממחצית מהציוד שהפעילה רוסיה בקרבות כוללים חלקים שיוצרו באירופה ובארה"ב.
הגידול המהיר ביותר בייצוא מהאיחוד האירופי לקזחסטן וארמניה הוא בכימיקלים, אלקטרוניקה ומכונות – כולם ענפים הנתונים לעיצומים כבדים. ייצוא המכונות מאירופה לקזחסטן הוכפל בין 2021 ל-2022 ועלה בעוד 23% אשתקד ל-6.4 מיליארד אירו. ארמניה הכפילה את ייבוא הכימיקלים, פי ארבעה את מוצרי האלקטרוניקה ופי חמישה את התוכנות ב-2023 לעומת 2021.
המשלוחים יכולים לעבור בין כמה מתווכים בדרכם לרוסיה. לחלק מן היצואנים בטורקיה ומרכז אסיה באמת אין מושג מהיכן מגיעים המוצרים שהם משנעים. אבל אחרים יודעים היטב. אשתקד הטילה ארה"ב עיצומים על רשת של חברות אירופיות שארגן תאגיד Mayak הרוסי להעברת ציוד אסור דרך אוזבקיסטן וארמניה. בחודש יוני חשפה ארה"ב שתי רשתות הברחה נוספות, האחת בטורקיה והשנייה בקירגיסטן.
חדשות רעות לאיחוד האירופי
אזרבייג'ן. להרגיז את מקורות הגז [צילום: AP]
הגורם השני הוא האיסור שהטילה רוסיה ב-2022 על-כניסת משאיות מהאיחוד האירופי. האיחוד מתיר חלקית ייצוא לרוסיה, כגון מוצרי חקלאות, אך כעת עליהם להגיע בדרכי עקיפין. לאיחוד זה לא מפריע: הדבר מייקר את הייבוא, מה שמפחית את הסחר עם רוסיה. היקף מוצרי החקלאות האירופיים שנכנסו לקירגיסטן הוכפל ב-2023 לעומת 2021.
המגמה השלישית היא הקשה ביותר לבלימה ונובעת מגידול בייצור במדינות שלישיות. הן מייבאות חומרי גלם וחלקים מאירופה ללא הפרה של העיצומים, ומשתמשות בהם לייצור סחורות הנמכרות לרוסיה. אולם, כמעט כל פעילות פיננסית עם חברה בבעלות ממשלת רוסיה היא אסורה. הבנקים הרוסיים העיקריים נותקו ממערכת התשלומים הבינלאומית SWIFT. לחברות האירופיות אסור לעשות עסקים עם 2,200 חברות וגופים פיננסיים ברוסיה.
מבחינת האירופים, מדובר בחדשות רעות. "ציפינו לדליפות מסוימות, אבל לא בהיקף שאנו רואים", מודה פקיד אירופי. בדצמבר שעבר הוטלו לראשונה עיצומים על חברות בארמניה ואוזבקיסטן. האיחוד איים להרחיב אותם למדינות שלישיות נוספות, אך בפועל כמעט ולא עשה דבר. כנגד כל חברה עליה מוטלים עיצומים, נרשמת חדשה איפשהו.
פתרון אמיתי יצריך התגייסות של ממשלות מרכז אסיה והקווקז, סבור אקונומיסט, והסיכוי לכך הוא קלוש. הפוליטיקאים המקומיים מחשיבים את הקשרים עם רוסיה ולעיתים מרוויחים אישית מהסחר שובר הכללים. ועדיין, אירופה תוכל להציע להם פיתויים. ארמניה החלה לאחרונה לסגור חברות הסוחרות עם רוסיה, לאחר שקיבלה מהאיחוד סיוע, הלוואות וחוזים ב-270 מיליון אירו.
לחלופין, יכולה אירופה להחמיר את העיצומים על מדינות אלו או להגביל את הבנקים שלהן. הדבר עלול להרגיז את מקורות הגז שנותרו לה (אזרבייג'ן וארמניה) ולפגוע בחברות אירופיות. השאלה היא האם אירופה סבורה שהתועלת לאוקראינה מצדיקה זאת. גישתה הנוכחית מלמדת שתשובתה שלילית.
הכתבה המלאה
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  22/08/24   |   עודכן:  22/08/24
+במהלך הלילה מתקפת כטב״מים אוקראינית על כמה מחוזות בתוך רוסיה 09:04 22/08/24  |  יאיר נבות
במהלך הלילה מתקפת כטב״מים אוקראינית על כמה מחוזות בתוך רוסיה. אחת התקיפות בוצעה נגד בסיס אווירי רוסי במחוז וולגוגרד בדרום רוסיה, ועשן כבד היתמר ממקום הפגיעה. משרד ההגנה הרוסי טען שכל הכטב״מים שתקפו את הבסיס יורטו, אך הודה שפרצה שריפה שגרמה לנזק. ע״פ משרד ההגנה, כ 13 כטב״מים יורטו בשמי מחוז וולגוגרד, שבעה בשמי מחוז רוסטוב, ארבעה בבלגורוד, שניים בוורונז׳, אחד בשמי קורסק ואחד בבריאנסק. בחזית מחוז דונצק במזרח אוקראינה נמשכים הקרבות, עם המשך התקדמות של הרוסים לכיוון מערב, למרות שהכוחות האוקראינים, הסובלים מנחיתות מספרית, נלחמים בעקשנות.

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רוסיה עוקפת את העיצומים דרך פרצות במדינות שלישיות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
אורי מילשטיין
חלק ראשון של דיון עומק מחוץ לקופסה, ביני ובין שישה מומחים ביטחוניים: המהנדסים, חוקרי המלחמות יואב נצר מגרמניה רועי מוראן משיקגו ואלכסנדר פפקוב מראש פינה; חוקר האסטרטגיה והטרור אביתר בן צדף, חוקר המלחמות סרן בדימוס ירון שחר, ועורך הדין וחוקר המלחמות משדה תעופה בקישינייב, יונתן בוטח
יאיר נבות
הכוונה מאחורי הפעולה הזו היא לפגוע באופן משמעותי ביכולת הרוסית להעביר אספקה לוגיסטית קרוב לאזור    מתמונת המצב הנוכחית, ואופן הפעולה של הצבא האוקראיני, נראה שאין בכוונתו לסגת בקרוב מהשטחים שכבש בתוך מחוז קורסק, אלא דווקא להעמיק את האחיזה בהם ולהחזיק בהם. צריך לקחת בחשבון שאוקראינה מנסה להקים סוג של "רצועת ביטחון" בתוך שטח מחוז קורסק
יואב יצחק
איציק וולף
רידמן, בעל מניות מרכזי בקבוצת אלפא שהיא אחת מקבוצות ההשקעה הגדולות ברוסיה, טוען בתביעתו כי עיצומי האיחוד האירופי הופעלו על-ידי לוקסמבורג בהליך שאינו תקין וכי הקפאת הנכסים מונעת ממנו לנהל או ליהנות מנכסיו    באפריל האחרון הוסר שמו מרשימת יעדי העיצומים
איתמר לוין
כך מנתח אקונומיסט את המתקפה האוקראינית המוצלחת בתוך שטח רוסיה    האפשרות הסבירה ביותר: נסיגה לקווי הגנה טובים יותר, עדיין בתוך רוסיה, שיהיו גם בסיס להתקפות נוספות בעתיד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il