מיסים הם אחד הדברים היחידים הבטוחים בחיים (כפי שקבע מארק טוויין) – וגם בבחירות לנשיאות ארה"ב. הסיבה: הקלות המס שהעביר דונלד טראמפ ב-2017 יפקעו ב-2025, ומי שיהיה הנשיא יצטרך לחדש אותן או להעלות משמעותית את הנטל על רוב האמריקנים. בגדול, מציין אקונומיסט, דונלד טראמפ רוצה קיצוצים נרחבים שלדעתו ימריצו את הכלכלה, בעוד קאמלה האריס מקווה להשתמש במדיניות המס כדי להקטין את חוסר השוויון.
טראמפ מקווה לשמר את רוב הקיצוצים המקוריים, המיטיבים במיוחד עם העשירים. הללו כוללים: הורדת רוב שיעורי המס ליחידים, הכפלת הפטור ממס על ירושה והכרה לצורכי מס בהשקעות של עסקים. צעדים אלו לבדם יעלו לממשל 4.6 טריליון דולר בעשור הקרוב.
מבחינת טראמפ, זו רק ההתחלה. ככל שהבחירות הפכו לצמודות יותר, הוא הבטיח עוד קיצוצים. ב-2017 הוריד טראמפ את מס החברות מ-35% ל-21%; כעת הוא מדבר על 15%. עוד הבטחות: פטור ממס על טיפים ועל תגמולי הביטוח הלאומי, וקיזוז מיסים מדינתיים מהמס הפדרלי. כל אלו מביאית את העלות ל-10 טריליון דולר. טראמפ אומר שהמכסים הנרחבים שהוא מתכנן וביטול חלק מצעדי ממשל ביידן בתחום האנרגיה הנקייה יממנו חלק מצעדיו, אבל הגרעון הפדרלי – שכבר עומד על שיעור ניכר של 6% מהתוצר – יעלה ל-8% אם יממש אותם.
תוכנית המס של האריס נשענת במידה רבה על התקציבים של הממשל הנוכחי. היא התחייבה להאריך את ההקלות ממס של טראמפ למשתכרים עד 400,000 דולר בשנה. מעל סכום זה, המס יחזור לשיעוריו הקודמים ועד ל-39.6%. היא רוצה גם להעלות את מס החברות ל-28%. צעד יותר שנוי במחלוקת הוא העלאת מס רווחי הון לעשירים – צעד קשה ליישום העלול לפגוע בצמיחה.
במקביל, האריס מציעה הקלות נרחבות בדמות הכרה לצורכי מס: הכפלה נקודות הזיכוי למשפחות עם ילדים ל-3,600 דולר בשנה, 6,000 דולר למעונות יום, 25,000 דולר לרוכשי דירה ראשונה ועד 50,000 דולר למקימי עסקים. האריס גם העתיקה מטראמפ את הפטור ממס על טיפים. כל הצעותיה של האריס יעלו 2 טריליון דולר בעשור. העלאות המיסים האמורות לממן אותן תלויות במידה רבה בצמיחה, אך הצפי הוא לירידה של 2% בתוצר לאורך העשור בשל תוכניות אלו עצמן. הגרעון יעלה, אבל לא כמו אצל טראמפ, וחוסר השוויון אכן יקטן.
אקונומיסט מדגיש, כי כל עוד הקונגרס מפולג – אף נשיא לא יצליח להגשים את כל תוכניותיו. אבל זו הסיבה מדוע פקיעת ההקלות של 2017 כה חשובה. שני הבתים ירצו מאוד למצוא דרך להאריך אותן, לפחות חלקית – מה שיתן לנשיא את האפשרות לקדם חוק חדש שישקף את העדפותיו. למצביעים יש בחירה אמיתית בנוגע לזהות משלמי המס וכמה הם עצמם ישלמו.