X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מיוחדים ברשת
מפגינים בסיאול לאחר הכרזת המשטר הצבאי [צילום: אהן יונג-ג'ון, AP]
המערכת הדרום-קוריאנית ניצחה, אבל הקיטוב נותר עמוק מאוד
הנשיא יון סוק-יאול הכריז על משטר צבאי ונאלץ לסגת לאחר שעות בודדות, במה שאומר הרבה על הדמוקרטיה במדינה - מנתח אקונומיסט. כעת עליה לבחור בין לקחת את עצמה בידיים לבין העמקת הקרע
3 בדצמבר 2024 החל כעוד יום סתיו שגרתי בבירת קוריאה הדרומית, סיאול. רבים הלכו לישון בשלווה. עד שהתעוררו הבוקר (4.12.24), הספיק הנשיא יון סוק-יאול להכריז על משטר צבאי ולנסות להשתלט בכוח על הפרלמנט – ואז להתקפל. המדינה הוטלה לתוהו ובוהו, עתידו של יון מוטל בספק וחוזקה של הדמוקרטיה הדרום-קוריאנית נתון במבחן – מסכם אקונומיסט את היום הדרמטי.
בשעה 22:30 נאם יון והודיע על משטר צבאי, בו נאסרה פעילות על המפלגות והוגבל חופש העיתונות. היה זה השימוש הראשון בסמכויות חירום כאלה מאז הרודנות הצבאית במדינה בשלהי שנות ה-1980. יון טען – בלא לספק כל הוכחות – שהפרלמנט, הנשלט בידי המפלגה הדמוקרטית המתנגדת לו, "הפך למפלצת" ומאיים על הדמוקרטיה ואפילו משתף פעולה עם קוריאה הצפונית. לנשיא יש סמכויות משמעותיות, כולל הפיקוד העליון על הכוחות המזוינים, ומיד לאחר הנאום הוצבו חיילים בבניין הפרלמנט ושוטרים לצידי הכבישים.
תגובת הנגד הגיעה מיד. אלפי מפגינים יצאו לרחובות וצעקו: "תאסרו אותו!" מצב הרוח היה עירוב של זעם והלם. "זה נראה כאילו יון השתכר", אמר אחד מהם. המטבע המקומי צנח ב-3% והבנק המרכזי הודיע על ישיבת חירום למחרת בבוקר. ארה"ב, ש-30,000 מחייליה מוצבים בקוריאה הדרומית, הביעה "דאגה עמוקה". אפילו אנשי צוותו וממשלתו של יון הופתעו.
האופוזיציה התגייסה מיד. המפלגה הדמוקרטית הבהירה שמדובר למעשה בהפיכה. אפילו יו"ר מפלגתו של יון עצמו, "הכוח לעם", יצא נגד המהלך וקרא לצבא ולמשטרה שלא לציית לפקודות בלתי חוקיות. חיילים חמושים נכנסו לפרלמנט, אבל 190 החברים שנכחו בבניין – רוב מבין 300 הצירים – נעלו את עצמם באולם המליאה והצביעו פה אחד לבטל את ההכרזה שעתיים בלבד לאחר הודעתו של יון. בשעה 04:00 נאם יון בשנית והודיע שיכבד את ההחלטה, המשטר הצבאי הוסר והחיילים נסוגו.
יון, שמרן ותובע לשעבר, נכנס לתפקידו ב-2022 לאחר שניצח ברוב דחוק את מנהיג המפלגה הדמוקרטית, לי ג'י-מיונג. הוא התגלה כמנהיג פלגן, מגדיר אותו אקונומיסט, נגדו יצאו לא רק יריביו אלא גם רבים מבין מי שתמכו בו. שערוריות הכתימו את תדמיתו, במיוחד האשמות בנוגע לאשתו שצולמה מקבלת תיק יוקרתי במתנה. שיעור התמיכה בו עמד בחודש שעבר על 20%, לעומת 53% כאשר הושבע.
השלכות ניכרות בתחום מדיניות החוץ
יון מודיע על ביטול המשטר הצבאי [צילום: AP]
באביב האחרון חוללה המפלגה הדמוקרטית מהפך בפרלמנט ויון נכנס לעימות עם ממשלה עוינת. בשבוע שעבר החליט הפרלמנט לקצץ את התקציב שהגיש לו יון. בסיאול פשטו שמועות על הפגנות אפשריות ואפילו הליך להדחתו. ייתכן שהוא חשב שיוכל להקדים את יריביו ולהכות ראשון, אבל המהלך הזכיר את דרכיו של הרוזן פארק צ'ונג-הי ששלט במדינה בשנות ה-1960 וה-1970.
יון כנראה קיווה להציל את ממשלו, אך קרוב לוודאי שחתם את גורלו – צופה אקונומיסט. אם לא יתפטר, הפרלמנט יפעל להדיחו. לשם כך יש צורך בשני שלישים מהקולות; למפלגתו של יון יש מעט יותר משליש – 108 צירים. ההליך עשוי להימשך חודשים, להוביל למינוי נשיא זמני ולתוהו ובוהו פוליטי; כאשר יתקיימו בחירות חדשות, מועמד המפלגה הדמוקרטית צפוי לנצח.
ההשלכות של שינויי שלטון בסיאול בתחום מדיניות החוץ יהיו ניכרות, ובעיתוי רגיש: דונלד טראמפ [שבכהונתו הראשונה דיבר על הוצאת החיילים האמריקנים מהמדינה – א.ל] חוזר לבית הלבן, וגישתו של הצפון כלפי הדרום עוינת במיוחד. יון העמיק את הברית עם וושינגטון, ייצב את היחסים עם יפן, סיפק סיוע עקיף לאוקראינה בדמות מילוי מחסני הנשק האמריקנים ונקט בגישה ניצית כלפי הצפון. לעומת זאת, המפלגה הדמוקרטית קרירה כלפי יפן ומתנגדת לסיוע ישיר לאוקראינה.
האירועים גם אומרים לא מעט על יציבותה של הדמוקרטיה הדרום-קוריאנית. מצד אחד, יון נסוג, כנראה יוחלף בהליך חוקתי והמערכת שרדה מבחן לחץ כבד. מצד שני, עצם העובדה שהוא פנה לאמצעי כה קיצוני מלמדת על מבוכה עמוקה יותר. הקיטוב הפוליטי עמוק במיוחד, כאשר המחנות היריבים רואים זה את זה כאויבים לחיים ולמוות.
התנהגות פסולה של מנהיגים פוליטיים והליכים תוקפניים נגדם מוכרים היטב. לי, מנהיג המפלגה הדמוקרטית, הורשע במסירת עדות שקר בתיק שוחד ולא ברור האם יוכל להתמודד שוב לנשיאות (הוא מתכנן לערער). הנשיאה לשעבר פארק גאון-היי הודחה ב-2016 והורשעה בעבירות שחיתות. הנשיא שלפניה, לי מיונג-באק, הורשע לאחר כהונתו בקבלת שוחד. ומי שקדם לו, רו מו-יון, התאבד בשל חשדות לשחיתות. הפיאסקו הלילה יכול להיות הזדמנות למדינה לקחת את עצמה בידיים – או לתדלק עוד יותר את הקרע.
מפגינים מקיפים משורין משטרתי, הלילה בסיאול [צילום: לי ג'ין-מן, AP]
מסוק מעל בניין הפרלמנט [צילום: לי ג'ין-מן, AP]
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  04/12/24   |   עודכן:  04/12/24
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המערכת הדרום-קוריאנית ניצחה, אבל הקיטוב נותר עמוק מאוד
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
כך מסביר אקונומיסט את הצניחה המחודשת בשער הרובל, שהגיע לשפל שלא נרשם מאז תחילת הפלישה לאוקראינה    יחד עם גרעון תקציבי עצום, המשק הרוסי ניצב בפני נחיתה קשה ב-2025
איתמר לוין
הבעיה המיידית: לא יהיה תקציב מאושר לשנת 2025 והממשלה תפעל על בסיס התקציב הנוכחי    המשמעות הרחבה: חוסר יציבות באחת המדינות החשובות באירופה, הזקוקה למנהיגות לקראת הבדלנות הצפויה של טראמפ
איתמר לוין
ענבר בן-הרוש, אשר פונתה עם משפחתה מהעיר שלומי ב-8 באוקטובר, מסבירה בוושינגטון פוסט מדוע אינה מאמינה בהפסקת האש הנוכחית ואומרת שרק נוכחות קבועה של צה"ל בדרום לבנון תשכנע אותה לשוב לביתה
איתמר לוין
בית המשפט לדיני חברות במדינת דלאוור דחה את הבקשה לשנות את פסק הדין מחודש ינואר, אשר פסל את חבילת התגמול הגדולה ביותר בהיסטוריה, וזאת למרות אשרורה ברוב גדול בידי בעלי המניות של טסלה
איתמר לוין
לשופטים המחוזיים ובבתי המשפט לערעורים תהיה חשיבות גדולה במיוחד בעידן טראמפ, טוען העיתון. לכן, יש לעשות מאמץ למנות לפחות עוד 14 בשבועות שנותרו לכהונת הקונגרס ה-118
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il