X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
כאן 11. רק 3 יועצים לשוניים בחצי משרה לחטיבת החדשות [צילום אילוסטרציה: אוליביה פיטוסי/פלאש 90]
תאגיד עילג: זינוק בתלונות על עברית קלוקלת
דוח נציבות קבילות הציבור של תאגיד כאן מצביע על עלייה חדה של 16% בשיעור התלונות על רמת הלשון העברית בשידורים התאגיד מעסיק רק יועצת לשונית אחת במשרה מלאה ושלושה במשרה חלקית - אף אחד מהם אינו אחראי לרשת ב', להפקות של כאן 11 והחינוכית ולדיגיטל
עידן יוסף
שבר בקול ישראל: עורכי החדשות מחליפים את נפילי הקריינים

עידן יוסף
כך נשמעת מהדורה מפי עורך החדשות

קטר, לא קטאר
דוגמאות לקבילות
▪  ▪  ▪
  • הקבילה: משחקי גביע העולם בכדורגל נערכים בקטר ולא ב"קטאר". שם המדינה 'קטר' נכתב בערבית בשלוש אותיות - قطر (ללא אלִף) - ונהגה בהטעמת מלעיל: קַ֫טַר. על-פי כללי התעתיק מערבית לעברית, גם בעברית לא תיכתב האות אל"ף, בייחוד שהיא גוררת הגייה שגויה בהטעמת מלרע.
  • התשובה: העברנו את הקבילה ליועצת הלשון בתאגיד השידור 'כאן', רות אלמגור-רמון, ולהלן תשובתה: "אתה צודק לגמרי! הייתה בעניין זה תקלה: בשל פעמים אחדות שבהן נכתב בטעות "קטאר", הייתה החלטת מערכת לשון ושפה עברית להאחיד את הכתיב לצורה המשובשת. אני מעבירה את מכתבך למערכת החדשות.

זה שעולה וזה שיורד
  • הקבילה: בתחזית המוגשת בסיום החדשות ברדיו, מגישת החדשות אומרת "הטמפרטורות ירדו" או "הטמפרטורות יעלו". לדעתי כך זה תמיד לפחות בעשורים האחרונים, אבל זו שגיאה. במיוחד מאז הנהגתם הקפדה מגדרית יתרה, טמפרטורות תרדנה או תעלינה, ולא ירדו או יעלו. טמפרטורה היא לשון נקבה.
  • התשובה: העברתי את פנייתך ללשונאית של 'כאן' הגב' רות אלמגור-רמון ולהלן תשובתה: אילו היינו קרובים יותר לפורים הייתי מביאה לפניך את הפסוק האנטי-פמיניסטי ממגילת אסתר: "וְנִשְׁמַע פִּתְגָם הַמֶּלֶךְ אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה בְּכָל מַלְכוּתוֹ כִּי רַבָּה הִיא וְכָל הַנָּשִׁים יִתְּנוּ יְקָר לְבַעְלֵיהֶן לְמִגָּדוֹל וְעַד קָטָן".
אבל מאחר שפורים עוד כברת דרך מאיתנו, אומר לך שמן המקרא המאוחר ואילך - בכל ספרות חז"ל, אין אלא צורה אחת: צורת הנסתרים.
אני ממליצה אפוא לומר "הטמפרטורות ירדו", אף כי אין פסול בצורה הקשה 'תרדנה'.
וראה בלוחות הנטייה של האקדמיה:
אתם/אתן תֵּרְדוּ
אתן תֵּרֵדְנָה, תֵּרַדְנָה
הם/הן יֵרְדוּ
הן תֵּרֵדְנָה, תֵּרַדְנָה

לבוב-לביב, חרקוב-חרקיב
  • הקבילה: אני מאזינה כעת ליומן החדשות שלכם ומופתעת לשמוע כי הכתבים והשדרנים משתמשים בשמות הרוסיים של ערי אוקראינה: לבוב במקום לביב, חרקוב במקום חרקיב וכיוצא בזה; זאת בניגוד לבקשה מפורשת של אוקראינה. אין לי ספק שיש לכם הסבר להחלטה, ובכל זאת ראוי לשנותה.
  • התשובה: יועצת הלשון רות אלמגור-רמון: עם פרוץ המלחמה נודע על ההבדל הלשוני בהיגוי שמות הערים בלשון האוקראינית, ובהתאם חל שינוי בהגייה ובכיתוב בשידורי הטלוויזיה. מכאן שברור כי "אין סירוב" לעשות כך בקרב הכתבים, וככל שהדבר קורה, אני סבורה שיש לייחס זאת להרגל. פנייתכם מועברת למנהל כאן רשת ב' כדי לחדד את ההגייה האוקראינית.

חוק השידור הציבורי הישראלי קובע כי תאגיד השידור הישראלי יפעל "לטיפוח ולקידום השפה העברית". אולם בפועל רמת העברית בפלטפורמות השונות של תאגיד כאן הולכת ונחלשת, וגם הצופים והמאזינים מבחינים בכך ומתריעים על הליקויים, שאינם מתיישבים עם לשון החוק.
עדות לכך ניתן למצוא בדוח נציב קבילות הציבור החדש לשנת 2022, המצביע על עלייה חדה במספר התלונות שהוגשו בנושא לשני הנציבים שכיהנו בשנה זו, אורלי ממן אורי פז.
בהתפלגות לפי הכרעה - מספר התלונות המוצדקות (כולל מוצדקות בחלקן) בדוח שפרסמו רשם בשנת הדוח (2022) נתח משמעותי - 31% (321 תלונות) עלייה משמעותית של 7% לעומת השנה הקודמת. היקף התלונות הלא מוצדקות הינו 23% מכלל התלונות שהתקבלו (236) לעומת 17% בשנה הקודמת - גם כאן בולטת עלייה של 6%. הרוב המכריע של התלונות נרשם בקטגוריה של "נענו לגופו" - 43% לעומת 58% בשנה הקודמת - ירידה חדה של 15%.
כאמור, התחום שבלט ביותר בשיעור התלונות המוצדקות לפי נושא הינו לשון ושפה עברית שגרף 74% מהתלונות המוצדקות, לעומת 58% בשנה הקודמת - עלייה חדה של 16 נקודות האחוז! עליות במספר התלונות המוצדקות נרשמו גם בנושא תכנים ומסגרות שידור עם 15% (9+) ואתיקה עם 11% (5+). לעומת זאת, בשורת נושאים נרשמו ירידות, בחלק באופן משמעותי: תוכן פוגעני נמצא במקום השני עם 50%, לעומת 55% בשנה הקודמת (5-); אחריו תרבות דיבור, מינוח וניסוח 46% (10-); טעויות וחוסר דיוק 41% (8+); קליטה 22%, סגנון הגשה ותרבות דיון 20% (11-); חוסר איזון והטיה 18% (12-).
מספר זעום של יועצים לשוניים
בדיקת News1 מעלה כי התאגיד אינו עושה די להנחלת העברית. כאן מעסיק ארבעה יועצים לשוניים, אך איש מהם אינו מייעץ לכאן רשת ב', לרבות מהדורות השעה המשודרות בתחנה. גם היקף המשרה של היועצים הלשוניים בעייתי. לחטיבת החדשות של ערוץ כאן 11 יש שלושה יועצים לשוניים, כולם מועסקים במשרה חלקית. יועצים אלה אינם מועסקים בסופי השבוע ואינם מייעצים ליתר התוכניות הלא-חדשותיות המופקות בידי התאגיד.
היועצת היחידה שמועסקת במשרה מלאה היא רות אלמגור-רמון (79), יועצת הלשון הוותיקה של רשות השידור. אלמגור-רמון אחראית לשפה תקנית ברשתות הרדיו העבריות שאינן רשת ב' - כאן תרבות, כאן מורשת, כאן ג', כאן 88 וכאן קול המוזיקה. גם היא, כיתר עמיתיה, אינה מועסקת רשמית בסופי השבוע - אך היא מסייעת בהתנדבות גם בטלוויזיה וגם בכאן רשת ב'.
לאתר החדשות של כאן במרשתת אין יעוץ לשוני, וכך גם ליתר תחומי חטיבת הדיגיטל המפיצה חומרים בפלטפורמות השונות, לרבות בטלוויזיה. גם תחום ההסכתים הנחשב, שמקבל חשיפה ארוכת שנים לנוכח היותו מנותק מן האקטואליה, אינו מפוקח לשונית. אפילו ל"כאן חינוכית" - הערוץ לילדים ולבני נוער אין יועץ חינוכי למרות חשיבות הנחלת השפה כבר בגילים הצעירים.
בסעיף 11 בקוד האתי של תאגיד כאן נכתב: "נקפיד על לשון בהירה, נקייה ותקנית". לנציב הקבילות הגיעו תלונות שעניינן מינוח וניסוח שאינם עולים, לדעת הקובלים, בקנה אחד עם הקוד האתי המחייב. מספר התלונות בתחום זה הסתכם בשנה הנסקרת ב-162 - שיעור של 16% מסך כל התלונות שהגיעו בשנה הנסקרת (מקום שני). זאת לעומת 82 תלונות בשנה הקודמת - 5% מכלל התלונות, וזהו זינוק חד של 11% בתלונות בתחום זה. שיעור התלונות המוצדקות בתחום זה עמד על 46% לעומת 56% בשנה הקודמת - ירידה משמעותית של 10 נקודות האחוז. להלן כמה מן התלונות:
כאן, BOX?
  • הקבילה - חלק מהקבילות המוצדקות עסק בשימוש במונח הלועזי שניתן ליישומן החדש "כאן BOX" שהוטמע לפני משחקי גמר גביע העולם בכדורגל ("מונדיאל"). אחד הקובלים כתב: "אני רק אחד מני רבים שתהו מאוד כיצד תאגיד השידור הישראלי משנה את שם המותג שלו לשם שחלקו לועזי: כאן ״בוקס״. ביזיון לתאגיד ולשפה העברית. אנא העבר לידיעת ההנהלה וליועצת הלשונית".
  • התשובה - מדובר בנושא עקרוני וחשוב ולכן הוא נבחן יחד עם הבלשנית ויועצת הלשון הוותיקה של התאגיד, הגב' רות אלמגור-רמון. ייתכן שמראש היה ראוי ויפה להציע מילה עברית לשמו של היישומון החדש, אבל נראה שלאחר השימוש הרב בשם הזה בתחרויות גביע העולם ויצירת הרגלי הצפייה בו, כבר מאוחר לשנותו. נוסף על כך, וזה אולי העיקר, השימוש במילה לועזית בשמו של יישומון, אפליקציה, מקובל מאוד, ואינו חמור כשם לועזי לתוכנית, או שימוש מיותר של מילה לועזית בשידור עצמו. לפיכך נראה לנו שכדאי להניח לשם שנבחר: כאן BOX.

תאריך:  08/08/2023   |   עודכן:  08/08/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 רשות השידור
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תאגיד עילג: זינוק בתלונות על עברית קלוקלת
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שידור ציבורי
עידן יוסף
רשות האסדרה החדשה תחליף את המועצה לשידורי כבלים ולווין ואת הרשות השנייה    עוד בתזכיר החוק: הקמת רשם ספקי תוכן, שבו יהיו רשומים כל ספקי התוכן בישראל; עידוד תחרות ומגוון על-ידי ביטול הצורך ברישיון חדשות והרחבת חובות השקעה בהפקות מקומיות
עידן יוסף
התוכנית כוללת סגירת הרשות השנייה, הקמת גוף אכיפה חדש והסרת מגבלות על שידורי חדשות וספורט    הגוף החדש יהיה אחראי על אכיפת חוקי השידורים, לרבות חובת השקיפות, חובת הדיווח והגבלת הבעלות הצולבת    תבוטל הבלעדיות של ערוצי ספורט ויוסרו מגבלות על מחיריהם
יצחק דנון
אלי אלון
מוטי עדן אוסטרייכר, ששימש ראש מערכת חיפה והצפון לשעבר ברשות השידור ובהמשך מנהל הערוץ הראשון, הלך הלילה לעולמו
עידן יוסף
תאגיד כאן יעלה לשידור שתי תוכניות מהבוידעם בהפקה מחודשת - הילדים משכונת חיים ושום, פלפל ושמן זית    השף חיים כהן: "לחזור לתוכנית הזאת זה חלום של שנים שמתגשם"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il