X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בדומה לאגרה שוורצנגרי. ארנולד שוורצנגר [צילום: AP/HO]
כל המינים והשמות
הטקסונומים הקלאסיים הולכים ומתמעטים ויחד איתם נעלמת המלאכה החשובה של זיהוי מינים חדשים האם בעתיד יהיה מי שיעניק למין חדש של חיפושית שם של נשיא מכהן או של שחקנית קולנוע נוצצת?

מתי בפעם האחרונה דרכתם על אגרה שוורצנגרי, אכלתם טוקטונה שגיאכהני או מצאתם מאובן של אובמדון? גם היום, מדענים ממשיכים לגלות מינים חדשים וזוכים לתת להם שמות - חלקם מקוריים ביותר. אבל איך הם יודעים מלכתחילה שמולם נמצא מין חדש? והאם מותר להם לתת להם איזו שם שירצו?
המדע שעוסק בסיווג ומיון של עולם הטבע נקרא טקסונומיה. הטקסונומים הם מין שהולך ונעלם - האקדמיה לא מתגמלת מומחים שכאלה, בעיקר משום שהפרסומים שלהם רואים אור בעיקר בירחונים אזוטריים מאוד. לכן יותר ויותר קשה למצוא מומחה ולהגדיר מינים חדשים. המצב הזה חמור מאוד אם לוקחים בחשבון שהאדם גילה רק אחוז זעום מעולם החי מתחת לפני הים וביבשה.

יש חיים בפורמלין

במקרה של חשד למין חדש, צריך קודם כל לוודא זאת היטב באמצעות השוואה למינים אחרים מאותה תת-קבוצה שנמצאים באוספים במוזאונים. כמו בתחומי מחקר אחרים, גם כאן יש פער גדול בין הדימוי הזוהר של עבודת השטח לבין המציאות: תהליך הזיהוי הוא עניין סיזיפי, שמתרחש מתחת לאור הפלורסצנטי בחדרי אוספים עמוסי צנצנות. למעשה, אפשר לומר שבעל החיים מתחיל לחיות רק כשהוא נמצא בפורמלין; או אז מתחילה הבדיקה היסודית שלו, שאותה כמעט בלתי אפשרי לבצע בתנאי שטח.
כאשר מדען חושד שמדובר במין לא-מוכר, הוא צריך להשוות אותו ואת תכונותיו החיצוניות לכל המינים הקרובים לו. המדען צריך למצוא הבדלים מהותיים ביניהם ולוודא שלא מדובר במורפים שונים של אותו מין - כלומר, הבדלים חיצוניים סתמיים, כמו הבדלים בצבע השיער והעיניים אצל בני אדם. אם יש צורך בכך, החוקר גם ייצור קשר עם חוקרים אחרים בתחום כדי לנסות לזהות את המין החדש.
לעזרת הטקסונומיה הקלאסית, שנשענת על מדדים מורפולוגיים כגון מבנה העצמות וצורת הסנפיר ועל מדדים מורפומטריים כגון מספר החוליות ומספר הזיזים, מתפתחת היום הטקסונומיה הגנטית - שעוזרת גם היא בהבחנה בין מינים. אם מצליחים למצוא כלי גנטי שמתאים לחלוקה הטקסונומית הקלאסית, הוא יכול להחליף אותה במקרים מסוימים.

בדיחות של מדענים

לאחר שווידא שלפניו מונח מין חדש וסיים לאפיין את תכונותיו, המדען יכול להתפנות לתת למין החדש שם. אף שהאפשרויות לכאורה בלתי מוגבלות, הן חייבות להיות כפופות למערכת מסודרת של חוקים.
שם של מין מדעי מורכב משני חלקים: שם הסוג ושם המין. השמות נכתבים באותיות לטיניות, כדי ליצור שפה משותפת בין כלל המדענים העוסקים בעולם הטבע. השם המדעי של דרור הבית, למשל, שהוא מין בסוג דרור, הוא Passer domesticus. כאשר מתגלה מין חדש שמשתייך לסוג קיים, הוא יקבל את שם הסוג הקיים ושם מין חדש. אך אם מדובר גם במין חדש וגם בסוג סוג חדש, אז שני חלקי השם יהיו חדשים.
מי שמגדיר את המין בוחר לו את השם כרצונו. ניתן לכנות את המין בשם המתאר את תכונותיו של המין, אפשר לכנותו על שם החוקר שמצא אותו או זיהה אותו ועל שם אנשים חשובים במדע או מחוצה לו - אין לכך שום חוק. לכן ניתן למצוא שמות מינים רבים ומגוונים, חלקם מוזרים ומצחיקים. בין היתר ניתן למצוא אורגניזמים שקרויים על שם ידוענים, וכאלה שיוצרים משחקי מילים משעשעים ובדיחות פרטיות של מדענים.
אז למי שתהה, אגרה שוורצנגרי הוא מין של חיפושית שקרויה על שם השרירן ארנולד שוורצנגר בגלל מבנה גופה המפותח; טוקטונה שגיאכהני הוא מין של צדפה שקרויה על שם מבקר המסעדות והיסטוריון המדע הישראלי שגיא כהן, שסייע לזהות אותה; ואובמדון הוא מין נכחד של לטאה פרהיסטורית, שזכתה להיקרא על שם נשיא ארצות הברית ברק אובמה משום ששיניה הלבנות מזכירות את השיניים שלו ואת פעולותיו הרבות לקידום היגיינת הפה בעולם.
הקליקו כאן לעיון בשמות משעשעים נוספים של מינים.

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  20/04/2015   |   עודכן:  20/04/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 ברק אובמה / Barack Obama
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כל המינים והשמות
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
מזון מהונדס גנטית = רעל !
מסעודה משדרות  |  21/04/15 04:21
2
הגלובליסטים הורסים את העולם !
מסעודה משדרות  |  21/04/15 05:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מכון ויצמן למדע
"כיום אני אופטימית יותר לגבי שינוי המצב הקיים, בגלל המודעות הגוברת והשיח בעניין זה"    שאלות אישיות עם תלמידת מחקר לתואר שלישי, רנטה בלגליי, ממכון ויצמן למדע
חיים נוי
"אבא גוריו" בתיאטרון הבימה - המחזה הנודע על-פי בלזאק בביצוע מופתי ומרגש שלו שותפים היוצרים ולהקת השחקנים המשובחת
אריאל שפירא
תמיד חלמתם על מוצר שפותר את תופעת היסח הדעת תוך כדי נהיגה?    אריאל שפירא מצא לכם אותו
מאיר חוטקובסקי
תת-אלוף אורי מנוס העלה בהרצאתו ב"מועדון הציונות ברעננה", סוגיות צבאיות ביטחוניות ופוליטיות שהן מרכיבי החלטות של הגורמים הרלוונטיים בעת תכנון מערכה מלחמתית - התקפית או הגנתית. האם נלמדו הלקחים מהעבר ונהיה מוכנים להתנגשות הבאה, שמומחים טוענים שהיא קרבה מאוד? ימים יגידו
נעמה בן-דוד-טרבלסי
שמעתם על ראמפ סטייק ועל סטייק פורטבלו?    על האש, צמד מילים אשר נדמה כי הן מילים נרדפות לבשר וליום העצמאות    תחושת הכבדות של ארוחות חג הפסח עוד לא עזבה וכבר לפנינו, קדימה, צריך לארגן את העל האש הבא
רשימות נוספות
למה ישראל לא משתמשת בזבל?  /  ד"ר דניאל מדר
הפוך? שחור? ממוחזר?  /  ד"ר דניאל מדר
כימיקלים בחצר המשחקים  /  אתר זווית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il