X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מאמר שניתח ובדק 29 מחקרים מצא, שאכילה מחוץ לבית באופן תדיר, הינה גורם סיכון לצריכה גבוהה של קלוריות ושומן וצריכה נמוכה של ויטמינים
▪  ▪  ▪
הפחיתו אכילה בחוץ [צילום: פלאש 90]
שירי דותן [צילום: שרון מלכי]

הדר, 24, הגיעה אליי מתוסכלת וחסרת אונים. היא עלתה במשקל כ-15 ק"ג מאז החלה לעבוד בהיי-טק לפני כשנתיים. כשתשאלתי אותה לגבי אורח חייה מבחינת תזונה ופעילות גופנית, היא ציינה שאת ארוחת הצהריים היא אוכלת כל יום במסעדה בסביבת המשרד. רוב שעות היום היא יושבת מול המסך, והזמן שהקדישה בעבר לפעילות גופנית פחת. מרגישים הזדהות עם הדר? גם אתם מתמודדים בכל יום עם ארוחת הצהריים המוגשת במסעדות? אתם לא לבד.
מחקרים רבים בדקו את הקשר בין אכילה מחוץ לבית לבין השמנה. מאמר שניתח ובדק 29 מחקרים מצא, שאכילה מחוץ לבית באופן תדיר, הינה גורם סיכון לצריכה גבוהה של קלוריות ושומן וצריכה נמוכה של ויטמינים ומינרלים.
מחקר נוסף מראה, שהעניין במניעת השמנה הוא לא רק עבור העובדים עצמם. במחקר זה שנערך בהולנד בקרב כ-11,000 עובדים מ-49 חברות שונות, נמצא שתפוקת העבודה נמוכה יותר, וגם ימי המחלה שלקחו העובדים (מעל 10% ימי מחלה), נקשרו להשמנה, ולכן השמנה עלולה להוביל לעלויות גבוהות באופן עקיף עבור המעסיקים.
הפתרון הטוב ביותר הוא להימנע או להפחית אכילה בחוץ, ולהעדיף אוכל ביתי. עם זאת, אנחנו זקוקים גם לחברה, ולפעמים לא מתאפשר אחרת מאשר לסעוד יחד במסעדה.להלן מספר דרכים להתמודדות עם אחד מבין הגורמים העיקריים להשמנה - ארוחת הצהריים במסעדה:
היכונו, היכונו
כשאנחנו נכנסים למסעדה שאנחנו לא מכירים, הסקרנות פועלת, אנחנו מתחילים לבחון את התפריט מהתחלה ועד הסוף ובוחרים את המנה עם העיניים ולכן כמות הקלוריות מאותה ארוחה גדולה.
הפתרון: לפני שאתם יוצאים לכיוון המסעדה, כדאי לפתוח את התפריט שלה באתר האינטרנט, ולבחור מראש מהי המנה הטובה ביותר עבורכם על-מנת שלא תופתעו, ובשביל שתרגישו תחושת שליטה.
שתו לרוויה מים
כחלק מהארוחה העסקית המוצעת לנו במרבית המסעדות, ניתן לבחור שתיה כמו לימונדה, אשכוליות, תפוזים או סודה, במידה ונרצה משקה אחר או משקה דיאט נצטרך לרוב להוסיף כסף. המשקאות הקלים, התוססים או הטבעיים מכילים כמות גבוהה של סוכר כחמש כפיות לכוס.
הפתרון: לשתות מים או סודה, אך במידה וקיים קושי לעשות זאת, עד שתתרגלו, כדאי להעדיף שתיית משקה דיאטטי או למהול את השתייה אותה קיבלתם במים. פתרון יצירתי נוסף הוא הוספת כפית סוכר למים, פלחי לימון ונענע.
מה תרצו למנה ראשונה?
ארוחה עסקית כוללת לרוב גם מנה ראשונה. המנה הראשונה היא אומנם קטנה, אך כמות הקלוריות בה יכולה להית גדולה הרבה יותר. לפניכם כמה מנות שמופיעות לרוב במסעדות כמנת פתיחה: לחם עם ממרחים, פוקצ'ה, ברוסקטה, חציל או כרובית בטחינה, מגוון סלטים, כיסוני בצק ממולאים, רול סושי, ספרינג רול, אגרול, תפוחי אדמה במגוון צורות (הום פרייז, כדורי פירה), חומוס, מרק, כנפיים, אנטיפסטי ועוד. אל תשכחו שמטרת מנה זו היא להרגיע קצת את הבטן, שתהיו פחות עצבניים בזמן שיש לחץ על המטבח של המסעדה. אין באמת צורך בה, והיא תוספת קלורית מיותרת. הרי בבית, ביום רגיל, לא הייתם אוכלים מנה ראשונה.
הפתרון: אפשרות אחת היא לא לקחת את המנה הראשונה במסעדה. עם זאת, רובכם יגידו "שילמתי על זה, אז מגיע לי" ובצדק. האפשרות השנייה הינה לעשות בחירה נכונה יותר, ולהעדיף מנה המכילה ירקות כמו סלט, אנטיפסטי, מרק ירקות על-פני שאר המנות.
הגודל כן קובע
המנות אשר מגישים לנו במסעדות הן לרוב גדולות, יותר ממה שאנחנו צריכים לאכול, ולרוב אנו גם נרגיש צורך לאכול את כולה, מאותה הסיבה שגם ניקח את המנה הראשונה אנחנו רוצים לקבל תמורה לתשלום.
הפתרון: אם מדובר במנה של פסטה או אורז כארוחה בפני עצמה, אז תדעו מראש שכמות הפחמימה כאן היא לפחות פי שלוש מהמנה המומלצת עבורכם ולכן אל תמהרו לסיים הכל מהצלחת. במידה והמנה מורכבת ממנת פחמימה לדוגמא: אורז, קוסקוס או תפוחי-אדמה וממנת חלבון לדוגמא: בקר, עוף, דג או טופו, כדאי לאכול את מנת החלבון במלואה עם עדיפות למנת חלבון רזה כמו סינטה, חזה עוף או דג ולאכול מחצית ממנת הפחמימה.
זהירות מוקשים
במטבחים מסוימים, בעיקר במטבח האסיאתי ובמטבח האיטלקי, נוהגים להוסיף למנות רכיבים אשר מעלים את ערכה הקלורי של המנה. במטבח האסיאתי נוהגים להוסיף למנות העיקריות בוטנים או שומשום או שקדים ובמטבח האיטלקי נוהגים להכין רטבים על בסיס שמנת, ולהוסיף גבינות שמנות למנה. מזונות אלו מכילים כמות גדולה של שומן, ועל כן הערך הקלורי של המנה עולה.
הפתרון: כדאי לבקש להוציא את הבוטנים או השומשום מהמנה. במידה ואינכם מסוגלים לוותר, כדאי להפחית. אפשר לבקש לשים אותם בצד ולהוסיף בעצמכם, כך שאתם תוכלו לשלוט בכמות. לגבי המנות עם השמנת או הגבינות השמנות, תמיד יש עוד אפשרות, לבחור את המנות עם הרטבים שאינם מכילים את אלו.
שבע וטוב לו
מבין רכיבי התזונה פחמימה, חלבון ושומן, החלבון הינו הרכיב שגורם לתחושת השובע הארוכה ביותר, כלומר הזמן שיעבור עד שנרצה את הארוחה הבאה יהיה ארוך יותר במידה ונצרוך גם חלבון בארוחה.
הפתרון: לצרוך בארוחת הצהריים מנה של חלבון: עוף, ביצים, דג, בשר או טופו, בעיקר צריך לשים לב במנות של פסטות שלא בכולן יש מנה של חלבון.
במהלך יום העבודה עולים קשיים רבים ביישום הרגלי תזונה ופעילות גופנית. בזכות הפתרונות האלו הצליחה הדר להתגבר על הקשיים, לרדת במשקל, ולהתייצב על משקל התואם את אורח חייה. פתרונות יישומיים אלה הם חלק מאסטרטגיה שלמה של התמודדות עם האכילה במקום העבודה, שדיאטנית יכולה לעזור לך בו.

רשימת מקורות

1. Suzan J W Robroek, Tilja I J van den Berg, Jan F Plat, Alex Burdorf, The role of obesity and lifestyle behaviours in a productive workforce, Occup Environ Med 2011;68:134e139
2. A Naska et al, Eating out, weight and weight gain. A cross-sectional and prospective analysis in the context of the EPIC-PANACEA study, International Journal of Obesity 2011 35, 416-426
3. C. Lachat et al, Eating out of home and its association with dietary intake: a systematic review of the evidence, obesity reviews 2012 13, 329-346

הכותבת היא דיאטנית קלינית בסטודיו C
תאריך:  06/09/2016   |   עודכן:  06/09/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר סוזי קגן
הורים סבורים, שצעד קיצוני, כגון החרמת הטלפון הסלולרי של הילד, יהווה פתרון יעיל ואמצעי ענישה הולם    ההורים סבורים שצעד זה הוא האמצעי היחיד דרכו הם יכולים "לנער את הילד"
יואב יצחק
עו"ד שלום גולדבלט פועל כמאכער. הוא מבצע תעלולים שאינם עולים בקנה אחד עם החוק, כולל הסתרת מידע מהנושים ומבית המשפט ושיבוש הליכי חקירה ומשפט    כך עשה בתיק מילומור (פרדי רובינסון), בחסותה של ורדה אלשיך בעת שכיהנה כשופטת בבית המשפט המחוזי בתל אביב, אותה הוא מבקש עתה למנות כמגשרת בתיק אליעזר פישמן
ליטל פיינגרץ
מהו הגלוטן, חלבון החיטה, שכולם מדברים עליו? חושבים שגלוטן לא טוב לבריאות? מהן הטעויות הנפוצות, הגורמות להתחיל בדיאטה ללא גלוטן?
ד"ר נעם דיין
רופאי הילדים לא פעם שומעים מהורים מותשים על בעיית ההרטבה והחששות הנלווים לתופעה, אך במקרים רבים החשש לא בהכרח מוצדק וישנו פתרון
רבקה שפק ליסק
היו מספר סיבות להקמת האינקוויזיציה בספרד. הסיבה הישירה להקמתה הייתה המלחמה בכפירה בכלל, אך בעיקר בנוצרים החדשים שנחשדו בקיום מנהגים יהודיים בסתר. אבל, מאחורי הנימוק הדתי הסתתרו אינטרסים פוליטיים וכלכליים של משפחת המלוכה והכנסייה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il