X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מטוס A-10 אמריקני מעל מיצרי הורמוז [צילום: AP]
גובר המתח בין ארה"ב לאירן במפרץ הפרסי
במקביל לשיחות הגרעין וחילופי האסירים, וושינגטון פועלת בנחישות נגד הברחות הנפט האירניות - וטהרן מגיבה בהפגנות כוח ובאיומים

בשבועות האחרונים גברה מאוד המתיחות במפרץ הפרסי, הניכרת מזה כמה חודשים, בין אירן לארה"ב. הממשל האמריקני אימץ נחישות יתר נגד הברחות הנפט של אירן, אשר הצליחה להגיע בחודשים האחרונים לייצוא של 1.3 מיליון חביות ליום תוך עקיפה בוטה של העיצומים המוטלים עליה. במסגרת מאמץ זה עצרו אוניות הצי החמישי מספר מיכליות שנחשדו כחלק ממערך ההברחות האירני. בתגובה לפעולות אלו ובניסיון להרתיע את ארה"ב מלעצור מכליות נוספות, עצרו האירנים מספר מיכליות והאשימו אותן באי-ציות לחוקי השייט הבינלאומי.
התפתחויות אלה הן חלק מהתמודדות אמריקנית נמשכת עם ההתנהלות האירנית במפרץ, שבמסגרתה הוקמה קואליציה בת 11 מדינות בהובלה אמריקנית במטרה להגן על הסחר והספנות באזור זה. בצעד הפגנתי של שיתוף פעולה עברה במאי במיצרי הורמוז אוניית קרב אמריקנית ועליה מפקד הצי החמישי האמריקני ומקביליו הצרפתי והבריטי. קודם לכן, באפריל, הודיע הפנטגון, כי למפרץ שוגרה צוללת גרעינית, במסר פומבי שנועד להבהיר לטהרן שוושינגטון ערוכה לתגובה אם ייפגע חופש השיט במפרץ או ייפגעו אמריקנים בסוריה ועירק.
כחלק מתגבור נוסף שעליו החליט הממשל האמריקני, בדרכן למפרץ נמצאות ספינת התקיפה האמפיבית USS Bataan וספינת הנחיתה USS Carter Hall, כשעליהן אלפי נחתים. לאזור אף הועברו מטוסי F-16 ו-F-35. על-פי דיווח של סוכנות AP, הצבא האמריקני שוקל אפשרות לנקוט עוד צעד חריג - להציב חיילים חמושים על מיכליות ואוניות סוחר אזרחיות השטות במימי המפרץ, כדי למנוע השתלטות של כוחות אירניים עליהן.
החלטה על צעד כזה, שכמוהו לא נקטה וושינגטון במשך עשרות בשנים, תהיה מותנית בהסכמת המדינה שתחת הדגל שלה מפליגה הספינה, כמו גם של מדינת האזרחות של בעליה. מורכבות זו תמנע אולי את מימוש הרעיון, אבל הממשל הבהיר באמצעות דוברים שונים את נחישותו להבטיח מעבר חופשי במיצרים ובסביבתם. פגישה שנערכה לאחרונה בין מפקד הכוחות הימיים של הצי החמישי האמריקני לבין מזכ"ל המועצה לשיתוף פעולה של מדינות המפרץ, עסקה ככל הנראה גם בסוגיה זו.
כמענה למהלכים אמריקנים אלו קיים חיל-הים של משמרות המהפכה תרגיל פתע בשלושת האיים, לגביהם נמשך הוויכוח בין אירן לאיחוד האמירויות, ובו נטלו חלק יחידות מבצעיות על ספינות חמושות בטילים, כטב"מים ואמצעים אלקטרוניים שונים. אירן אף פרסמה, כי בתרגיל נחשפו שני סוגי טילים חדשים – טיל שיוט "קאדיר" וטיל בליסטי "פאתח 360", שלטענת האירנים מצוידים ביכולות של בינה מלאכותית.

עימות אפשרי גם בסוריה
חיילי משמרות המהפכה באיי המפרץ הפרסי [צילום: AP]

לצעדים אלה, שנועדו להעביר לוושינגטון מסר מאיים, נלווה גם ניסיון לתקוע טריז בין ארה"ב לבין מדינות המפרץ. לעבר האחרונות שוגרו אמירות לפיהן הצדדים באזור יכולים לנהל את האינטרסים שלהם בלי מעורבות גורמים זרים. המדיניות האמריקנית במפרץ מקבלת משנה חשיבות בטהרן נוכח הדיאלוג הנמשך בין ארה"ב לסעודיה על אודות הסכם הגנה אפשרי ביניהן, הדרישה הסעודית מהממשל להרשות לה לקיים בשטחה מעגל דלק גרעיני, וכן אפשרות הנורמליזציה עם ישראל. לגבי אפשרות זו כבר הצהירה אירן, כי כינון יחסים בין ישראל לסעודיה לא יתרום ליציבות ולביטחון במפרץ - רמז ברור למורת רוח ולאיום על ריאד.
המפרץ איננו מוקד המתיחות היחיד בין ארה"ב לבין אירן. גם בסוריה הצדדים נמצאים על סיפו של עימות אפשרי. לאחרונה טענו בכירים אמריקנים, כי אירן פועלת בשיתוף פעולה עם רוסיה ובהתאם לתוכנית סדורה, שמטרתה להביא להוצאת הכוחות האמריקנים מסוריה.
במסגרת זו גברו החיכוכים בין המיליציות השיעיות הפועלות בסוריה לבין הכוחות האמריקנים באזור אל-תאנף. באחת התקיפות, שבוצעה באפריל באמצעות כטב"מ תוקף, נהרג עובד אמריקני וחמישה חיילים נפצעו. בתגובה האמריקנית נגד כוחות מיליציה פרו-אירניים בסוריה נהרגו גם אירנים. בהמשך, בהחלטה דרמטית ראשונה מסוגה, החליט הפנטגון לשלוח לאזור טייסת של מטוסי A-10 חמושים בפצצות חודרות בונקרים מסוג GBU-39/B bombs. מפקד הכוחות האוויריים של פיקוד המרכז האמריקני (CENTCOM) הבהיר, כי מדובר בעלייה של 50% במספר מטוסי התקיפה של ארה"ב באזור.
המתיחות בין ארה"ב לאירן גוברת במקביל למאמצים שחודשו בחודשים האחרונים, בעיקר בתיווך עומאן וקטר, לחדש הידברות בין המדינות הן בסוגיית חילוף אסירים והן בסוגיית הגרעין. לאחר שנה של קיפאון, מאז הופסקו השיחות באוגוסט 2022, הצביעו דיווחים שונים על התקרבות בין הצדדים. ואכן, בשבוע שעבר נמסר על הסכמה לחילופי אסירים, כשבתמורה הסכימה וושינגטון להפשיר כספים כלואים אירניים בקוריאה הדרומית. זאת, בהמשך לאלה שהופשרו לאחרונה מעירק, בסך 10 מיליארד דולר; וושינגטון גורסת שהם יופנו לצרכים הומניטריים בלבד.

השפעתה של ישראל נמוכה ביותר
הספינה האמריקנית Bataan בדרך למפרץ הפרסי [צילום: AP]

בדיונים הנמשכים בסוגיית הגרעין לא דווח על הסכמה, אולם רמזים שהודלפו מצביעים על אפשרות להסכמות שיכללו התחייבות אירנית לא להעשיר אורניום מעל ל-60% וייתכן אף שלא לצבור כמויות נוספות ברמת העשרה זו, הגם שמבלי להסיג לאחור את מה שהושג עד כה. דוח סבא"א, האמור להתפרסם בסוף אוגוסט לקראת פורום הנגידים שיתכנס בספטמבר, יבהיר את התמונה בנושא זה.
המשך המו"מ בסוגיית הגרעין באמצעות מתווכים לצד ההסלמה האזורית, יצר מצב ייחודי שבמסגרתו שני הצדדים מנסים לבדל את השיח בין הנושאים האלה. עם זאת, גם אם הצדדים יגיעו להבנות זמניות כלשהן, יכולתם לשמר אותן ובעיקר למנף אותן כפלטפורמה לקידום הבנות נרחבות יותר, היא נמוכה ביותר.
אשר לישראל: שוב הומחש, כי יכולת ההשפעה הישראלית על קיומו או אי-קיומו של מו"מ בסוגית הגרעין ובסוגיות אחרות, היא נמוכה ביותר. אולם, העובדה שלא מעט מהעיסוק הבינלאומי בהקשר האירני מתמקד כיום בסוגיות הכוללות את הסיוע האירני לרוסיה במלחמה באוקראינה, ההתגרות בסחר החופשי בנתיבי השיט במפרץ והעימותים הספורדיים בסוריה, מאפשרת לישראל להמחיש טוב יותר את הסכנה שמציבה הפעילות האירנית ליציבות הבינלאומית.
בעת הזו, ובעיקר לקראת תפוגת האיסורים (על-פי החלטת מועצת הביטחון 2231) באוקטובר הקרוב בקשר לפעילות אירן בתחום הטילים ולגבי מכירת אמל"ח וקנייתו, רצוי שישראל תשקיע מאמצים לשכנע מדינות במחנה המערבי להבטיח את המשך העיצומים על חברות ואישים אירניים, וכמובן על מכירות הקשורות לטילים.

הכותבים הם חוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  19/08/2023   |   עודכן:  19/08/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גובר המתח בין ארה"ב לאירן במפרץ הפרסי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
ירון פרידמן
בחודש מאי חשף שר הביטחון של עירק כי אירן דורשת החזר חוב עבור סיוע במלחמה נגד דאעש. עכשיו מגיע תורה של סוריה עם דרישה להחזר חוב של 18 מיליארד דולר    המשמעות: העמקה משמעותית של השתלטות אירן על סוריה – החזית מול ישראל    חלק ב'
איציק וולף
לשכת ראש הממשלה טענה כי כל הסדר שלא מפרק את תשתית הגרעין האירנית לא יעצור את תוכנית הגרעין שלה ורק יעניק כסף לגורמי טרור נתמכי אירן
יוני בן-מנחם
נשיא אירן ראיסי מבטיח לשים קץ לתופעת הסרת החיג'אב לקראת יום השנה הראשון לפרוץ מחאת החיג'אב. המשטר האירני נערכת לאפשרות של פרוץ גל חדש של הפגנות במדינה והוא נחוש לדכא אותן במלוא הכוח ולהסיר את הנושא מעל סדר היום
עידן יוסף
יהודי תושב אירן עוכב לחקירה בנתב"ג והודה כי קיבל משימות מגורמי ביטחון אירניים    העצור הודה כי קיבל משימות מגורמי ביטחון אירניים, בהן איסוף מידע וצילום סמוי    בסיום חקירתו, סורבה כניסתו לישראל ועלה למטוס בדרכו חזרה לאירן
עידן יוסף
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם משלחת של חברי קונגרס דמוקרטיים מטעם אייפא״ק    על אירן: ״נעשה את כל מה שאנחנו יכולים, עם הסכם כזה או אחר או בלעדיו, כדי להגן על עצמנו״
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il