X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
"נזק לאזרחים הוא חלק טבעי מהמלחמה" [צילום: דובר צה''ל]
מומחים למזרח התיכון במכון ראנד בשיחה עם News1:
"בטווח הקצר ישראל תיתקע עם עזה; צריך להתחיל לזהות מנהיגים מקומיים"
מומחה צבאי בכיר ודיפלומט בדימוס מאחד ממכוני המחקר החשובים בעולם יוצאים נגד החידלון הישראלי בתחום ההסברה: "צריך תמונות של חיילים מחלקים סיוע" צופים שפתרון שתי המדינות לא יתממש לפני שישראל תדע שהמדינה הפלשתינית לא תהיה "עזה על סטרואידים"

הפנטגון נשקף מבעד לחלון במשרדי מכון ראנד בוושינגטון, ולא בכדי. המכון - שהוקם ב-14 במאי 1948 - הוא אחד החשובים בעולם בתחום הביטחון, וזאת לצד עיסוקו בנושאי חינוך, סביבה ועוד. עם קרוב ל-1,800 עובדים ותקציב של כ-400 מיליון דולר בשנה, הוא מספק ייעוץ מקצועי ובלתי-פוליטי ב-55 מדינות ובראשן כמובן ארה"ב. News1 שוחח בשבוע שעבר עם שניים מן המומחים המובילים של ראנד לענייני המזרח התיכון על מלחמת חרבות ברזל; לבקשת המכון, השיחה הייתה שלא לייחוס.
כיצד נראית תמונת המלחמה ממרחק של 10,000 ק"מ? "ישראל רשמה הישגים טקטיים, ריסקה חלקים ניכרים מחמאס, הרגה רבים מאנשיו וחיסלה עשרות קילומטרים של מנהרות. זו בוודאי הצלחה וזו התמונה המצטיירת בתקשורת הישראלית", אומר מומחה צבאי בכיר, יהודי שביקר בארץ לפני חודשיים.
"הצד הפחות-מוצלח הוא הטיפול בדינמיקה הפוליטית. ההצלחה הצבאית באה על חשבון הקצנה של הפלשתינים ואובדן תמיכה בישראל בזירה הבינלאומית". החוקר מצביע על כותרת מקוממת בוושינגטון פוסט ימים אחדים לפני כן, ולפיה עשרות פלשתינים נהרגו בעת שישראל שחילצה שני חטופים, ואומר: "זו כותרת מייצגת - רוב התקשורת האמריקנית עוסקת בצד ההומניטרי, וישראל לא התמודדה עם סוגיה זו בהצלחה המתקרבת להצלחתה הצבאית.
"בתור התחלה, ישראל הייתה צריכה להכניס יותר סיוע הומניטרי. אם היינו מחליפים את גולני והצנחנים בדיביזיות 82 ו-101 האמריקניות, עדיין היה נגרם נזק רב לאזרחים; זה חלק טבעי מהמלחמה. אבל אם ארה"ב הייתה מנהלת את המלחמה הזאת, היית רואה הרבה יותר תמונות של חיילים שמחלקים סיוע לתושבי עזה. זה מפחית את הסבל ההומניטרי, מסייע לשמר את הלגיטימציה הבינלאומית ותומך במאמץ הדיפלומטי.
"מה שעוד הורס לישראל הוא העדר תמונה ליום שאחרי. יש לה תוכניות לשלב הטקטי - עזה, ח'אן יונס, רפיח. יש גם יעד מעורפל של שלום, ויש פער עצום ביניהם: איך אתה מגיע מכאן לשם. חלק מהבעיה כאן קשורה לפוליטיקה הישראלית".

"ישראל מעולם לא הייתה בכזה מצב בארה"ב"
רפיח. להפקיד את השיקום בידי מקומיים [צילום: עטייה מוחמד, פלאש 90]

דיפלומט בכיר לשעבר מוסיף: "צעירים בארה"ב רואים את מה שישראל עושה בעזה כבלתי-אנושי. התמונות של הפצצות באיזורים מאוכלסים גורמות נזק רב לנשיא ג'ו ביידן. הוא שלח נציגים של הקמפיין שלו להיפגש עם ערבים אמריקנים במישיגן, והם סירבו להיפגש איתם; הוא נאלץ לשלוח את סגן היועץ לביטחון לאומי. זה מגיע למצב בו בחירתו מחדש עלולה להיות תלויה בכמה מדינות בתפיסות לגבי המלחמה. אני מספיק מבוגר כדי לזכור את מלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים, וישראל מעולם לא הייתה במצב כזה בארה"ב".
גם בתוך הקהילה היהודית התמיכה בישראל אינה מובטחת, אומר המומחה הצבאי. "יש פער בין האורתודוקסים לבין הרפורמים והקונסרבטיבים, במיוחד בקרב הצעירים שאינם אורתודוקסים שאצלם הזהות היהודית משולבת בפעילות חברתית נרחבת. אצל הדור של הסבים שלי וההורים שלי, האורתודוקסיה הייתה מזוהה עם הציונות; זה לא המצב בקרב בני 20 כיום.
"רואים את זה בעוד קבוצות דמוגרפיות. הגישה של שחורים לעזה היא דה-קולוניאליסטית", דהיינו: כאילו ישראל היא מעצמה קולוניאליסטית שמדכאת את הפלשתינים. "זו גישה פגומה בהרבה מובנים, אבל זו הגישה: מדכאים ומדוכאים וחייבים לתמוך במדוכאים. יש לזה השלכות מעשיות על בסיס התומכים של ביידן".
שני המומחים מותחים ביקורת על החידלון הישראלי בתחום ההסברה. "הגישה של ישראל היא שהעולם ממילא נגדנו, אז למה לנסות. אבל זו טעות. יש הבדל אם אתה מפסיד 10-90 או 40-60. סרטונים של התקפות על אזרחים נפוצים בהרחבה ברשתות החברתיות, שהן בעלות ההשפעה הגדולה ביותר על התפיסות. זה יהיה עימות ממושך ותמיד יהיה סמארטפון בשטח; זה בלתי נמנע. מה שאיננו בלתי נמנע הוא תמונות של חיילים ישראלים מחלקים סיוע. פרסום של תמונות כאלה חשוב לישראל מבחינה אסטרטגית".
אבל הסיוע ההומניטרי מסייע לחמאס להחזיק מעמד.
"השאלה היא היכן נקודת האיזון. פעם היה מקובל שמותר להרעיב את האויב; זו איננה התפיסה כיום. בסופו של דבר, בהנחה שצה"ל יחסל את כל פעילי חמאס, עדיין יש מיליוני פלשתינים שחיים כאן ולא ילכו לשום מקום; מה יהיו היחסים איתם בטווח הארוך? אני מקבל את זה שצריך להשתמש בכוח רב נגד חמאס; השאלה היא איך אתה מפעיל אותו בצורה הטובה ביותר".

"מדינות ערב לא ירצו שחייליהן יירו במוסלמים"
רפיח. 2 מיליון עקורים צריכים מזון [צילום: עבד אל-רחים חטיב, פלאש 90]

השאלה המורכבת ביותר היא מה יקרה בעזה ביום שאחרי. המומחה הצבאי איננו אופטימי: "רבים חושבים שאולי סעודיה או ארה"ב ייכנסו ויעזרו לנהל את הרצועה. זה לא יקרה, ולפחות בטווח הקצר ישראל תיתקע עם הרצועה. צריך להעביר אותה לשליטה זמנית פלשתינית במהירות האפשרית, אבל גם זה יקח זמן. צריך להתחיל לזהות את המנהיגים המקומיים כדי שישקמו דברים בסיסיים ולאמן את כוחות הביטחון.
"ארה"ב למדה את זה בצורה הקשה באפגניסטן ובעירק: אם אתה לא יוצר חלופה, אתה מקבל את הטליבאן ודאעש. איש לא אמר שיהיה קל להעמיד על הרגליים את עזה. אפשר לעשות את זה טוב או לפחות לא כל כך גרוע. אני הייתי מתחיל בבניית השלטון מהשטח ומתמקד במשימות שצריך לעשות בחודשים הקרובים, לא בעוד עשר שנים. יש 2 מיליון עקורים שצריכים תברואה, דיור, מזון ומים. בהתחשב במה שצה"ל מצא במתקני אונרא, גם אני לא הייתי מערב אותם, אבל צריך למצוא דרך חילופית".
מנהיג מקומי שיעבוד עם ישראל ייראה כמשתף פעולה ועלול לסכן את חייו.
"בהתחלה חיילים ישראלים יצטרכו למלא את המשימות הללו. לגבי ההמשך אני קצת יותר אופטימי, שניתן יהיה להעביר את הרצועה לרשות פלשתינית מתוקנת ולסוג של מנהיגות מקומית. מדברים גם על כוח בינלאומי, אבל הבעיה היא שתישאר נוכחות כלשהי של חמאס. יהיו שם אנשי חמאס, שגם אם המסגרות של הארגון יימחקו – הם יילחמו. האם מדינות ערב ירצו תמונות של חייליהן יורים במוסלמים? ואילו ארה"ב לא תיכנס, כי הציבור לא מוכן שנשקיע עוד מאמץ צבאי במזרח התיכון, כי אנחנו מרוכזים באירופה ובאוקיינוס השקט".
גם פתרון שתי המדינות לא יתממש בעתיד הקרוב, אומר המומחה הצבאי. "לאבו מאזן אין כוח לעשות עסקה, ביבי לא רוצה הסדר, ולכן אהיה אופטימי יותר כששניהם יירדו מהבמה. אבל ברור שלא רק בנימין נתניהו מתנגד בצד הישראלי. הממסד הביטחוני אומר: ניסינו לסגת מעזה ולתת לפלשתינים אוטונומיה מסוימת, ותראו מה קרה. מי לידנו יתקע, שעם מדינה פלשתינית לא נקבל עזה על סטרואידים? זה לא יקרה עד שיהיה שינוי, עד שישראל תוכל להיות בטוחה במידה סבירה שמדינה פלשתינית לא תהיה בסיס להתקפות נגדה. ואז יהיה צריך לדון בירושלים, בהתנחלויות, בזכויות אוויר, בזכויות מים.
"השאלה היא מה החלופה. בלי מדינה פלשתינית הקיצוניות תימשך ונתקעים בסבבים של אלימות גם בעזה וגם בגדה. ישראל תאבד את תמיכת המערב וממשלתה תאבד תמיכה פנימית. ברור שהקמתה של מדינה פלשתינית איננה נטולת סיכונים. החלופות מוכרות וצריך לשקול מה עדיף".
הדיפלומט מסכם: "אם תושבי עזה יחושו מתישהו אחרי המלחמה שחייהם טובים יותר מאשר לפניה, תהיה לזה השלכה. זה מה שקרה באירלנד, שם חיים טוב יותר מאשר בבריטניה. חשוב מאוד לישראל לשמור על יחסים טובים לא רק עם ארה"ב אלא גם עם אירופה – היא קרובה יותר וחשובה מאוד. יום אחד ישראל תצטרך סיוע, גם של ארה"ב וגם של אירופה, בשיקום עזה ובתמיכה בעמדתה לגבי היום שאחרי".

תאריך:  23/02/2024   |   עודכן:  24/02/2024
+או שאנחנו נשלוט ברצועה או חמאס
18:08 23/02/24  |  חיים רמון   |   לרשימה המלאה

תוכניתו של נתניהו ל"יום שאחרי חמאס" אינה אפשרית  ▪  הגיע הזמן לדבר אמת: לא יהיו שום "גורמים מקומיים" שישלטו שליטה אזרחית במקומנו  ▪  יש לנהל משא-ומתן עם ארצות הברית ומדינות ערב המתונות על עתיד השליטה האזרחית ברצועה

[צילום: עטיה מוחמד/פלאש 90]
+כך חיסלו לוחמי מגלן מחבל שהשליך רימון לעברם
17:03 23/02/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

באחד הבתים בח'אן יונס איתרו הלוחמים נשק מסוג קלאצ׳ניקוב בארון בגדים, מטענים, מחסניות, מכשיר הפעלה למטענים וערכות נפץ

תרשים החיסול
+צה"ל ביצע תקיפות אחדות במרחב לבנון
17:01 23/02/24  |  עידן יוסף

מטוסי קרב תקפו מספר תשתיות טרור של ארגון חיזבאללה במרחב לבונה ומבנה צבאי במרחב כפר כילא, בו פעלו מחבלי הארגון. בנוסף, כוח צה"ל תקף בירי טנק להסרת איום במרחב עייתא א-שעב. כמו-כן, מטוסי קרב תקפו אמש (חמישי) מבנה צבאי של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בליידא לצד מרחבים נוספים בשטח לבנון.

+מסתמן: הליכי המתה מקוצרים לכלבים מרצועת עזה
12:34 23/02/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

אלפי כלבים משוטטים חדרו לישראל מעזה. חלקם תוקפים בני אדם ובעלי חיים, מהווים סכנה בריאותית וגורמים לעומס על הכלביות העירוניות  ▪  שר החקלאות מבקש לאפשר המתת כלבים משוטטים לא מסומנים מיד עם לכידתם  ▪  התיקון הזמני נועד למנוע סבל מהכלבים ולמנוע מצב שבו אין מקום ותקציב להחזקתם

כלבים מסוכנים [צילום: נתי שוחט/פלאש 90]
+שייטת ספינות הטילים השלימה אימון נרחב בזירה הצפונית
12:01 23/02/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

באימון תורגל שיתוף פעולה רב-זרועי בין ספינות הטילים לכוחות חיל-האוויר  ▪  בין מגוון התרחישים שתורגלו: סיכול חדירת כטב"מים, יכולת חילוץ אווירי מכלי שיט ותדלוק ספינת טילים בלב ים

שת"פ עם מסוקי ה"עטלף" [צילום: דובר צה''ל]
+אסור שבמלחמה צודקת יבוצעו פשעים
11:44 23/02/24  |  איתן קלינסקי   |   לרשימה המלאה

אני מציע לבנימין נתניהו ללכת בעקבות ראש הממשלה הראשון, דוד בן-גוריון  ▪  לאחר שהגיע לבן גוריון מידע מוסמך על מעשי ביזה בעת מבצע "דני" במלחמת השחרור בערים רמלה ולוד, הוא דרש להפיץ בכל חילות צה"ל את השיר של נתו אלתרמן - "על זאת"

יפעת תומר-ירושללמי [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+חיזבאללה טוען שתקף את בניין עיריית קרית שמונה
11:19 23/02/24  |  עידן יוסף

חזבאללה: הבוקר ב-09:30 תקפנו בשני כטב"מים מתאבדים את מטה המועצה האזורית בקרית שמונה בתגובה לתקיפת מרכז ההגנה האזרחית אתמול בבלידא.

+תשעה מבוקשים נעצרו ברחבי יהודה ושומרון; מקצתם מהכפר ממנו יצא הפיגוע
11:16 23/02/24  |  עידן יוסף

לוחמי צה"ל שב"כ ומג"ב פעלו הלילה למעצר תשעה מבוקשים ברחבי יהודה ושומרון.
בכפר זעתרה שבחטיבת עציון פעלו הכוחות פעם נוספת במרחב ממנו יצאו המחבלים לביצוע הפיגוע אתמול (ה׳) במעלה אדומים ועצרו שני מבוקשים. אחד מהם חשוד שידע מראש על כוונת המחבלים. הוא נתפס לאחר סדרה של תחקורים ותשאולים של אנשי השב״כ.
בעיר טולכרם שבחטיבת מנשה נעצרו שני מבוקשים ובדהיישה שבחטיבת עציון עצרו הכוחות שלושה מבוקשים נוספים. המבוקשים שנעצרו הועברו להמשך טיפול כוחות הביטחון, אין נפגעים לכוחותינו.
מתחילת המלחמה נעצרו כ-3,200 מבוקשים ברחבי אוגדת יהודה ושומרון וחטיבת הבקעה והעמקים, למעלה מ-1,350 מהם משויכים לחמאס.

+כ"ץ: לא נהיה סבלניים עוד הרבה זמן לפתרון דיפלומטי בצפון
11:00 23/02/24  |  עידן יוסף

שר החוץ ישראל כ"ץ: "אירן היא ראש הנחש. לא נהיה סבלניים עוד הרבה זמן לפתרון דיפלומטי בצפון. אם המידע המודיעני הדרמטי שחשפנו בפני מועצת הבטחון לא יביא לשינוי - לא נהסס לפעול".

+עשרות מחבלים חוסלו בחאן יונס ובמרחב זייתון
09:03 23/02/24  |  

לוחמי צוות הקרב של חטיבה 7 חיסלו ביממה האחרונה (22/23.2.24) במערב חאן יונס למעלה מעשרה מחבלים, ובהם שלושה מחבלים שזוהו מיד לאחר שירו טיל RPG לעבר כלי הנדסי של הכוח. כוחות חיל האוויר השמידו מחסן אמצעי לחימה, חדר מלחמה ומבנים צבאיים. כוחות מיחידת מגלן איתרו בעיר מחסן אמצעי לחימה שהכיל עשרות רקטות, מטענים ומרגמות.
צוות הקרב של חטיבת גבעתי יצא להשמדת מרחבי טרור ולחיסול מחבלים במרחב חאן יונס. חיל האוויר בשיתוף מכלול האש החטיבתי תקף מבנים מבצעיים, עמדות צליפה ומחסני אמצעי לחימה.
כוחות אוגדה 162 ממשיכים בפשיטה על יעדי טרור במרחב זייתון שבצפון הרצועה. צוות הקרב של חטיבה 401 חיסל למעלה מעשרה מחבלים ואיתר אמצעי לחימה וציוד צבאי. במרכז הרצועה, צוות הקרב של חטיבת הנח"ל חיסל מספר מחבלים לאורך היממה האחרונה.

+ממשלת רחפנים
07:35 23/02/24  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

בנימין נתניהו מתחמק מסוגיית היום שאחרי ומתעלם מאובדן הלגיטימציה, ויאיר נתניהו מבלה בעיר קיט  ▪  הקריסה הכלכלית עוברת מעל הראש של סמוטריץ'  ▪  לוין רוצה להמשיך בהפיכה המשטרית  ▪  החרדים משוכנעים שימשיכו לקבל פטור משירות כלשהו

הם נמצאים גבוה מעל העננים [צילום: פלאש 90]
+הניהול האזרחי של הרצועה יופקד בידי "גורמים מקומיים בעלי ניסיון ניהולי"
06:26 23/02/24  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

רומז שמדובר בגורמים שאינם קשורים לרשות הפלשתינית וקטר  ▪  צה"ל ימשיך במלחמה עד להשמדת יכולות חמאס ושחרור החטופים ולאחר מכן ישמור על חופש פעולה מבצעי ברצועה ללא הגבלת זמן  ▪  שיקום הרצועה - רק לאחר פירוז ודה-רדיקליזציה של האוכלוסייה, תוך שימור אזור חיץ "כל עוד קיים בו צורך ביטחוני"

מסמך כבסיס לדיוני המשך [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"בטווח הקצר ישראל תיתקע עם עזה; צריך להתחיל לזהות מנהיגים מקומיים"
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
איתמר
יואל קורנבלום  |  23/02/24 20:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת חרבות ברזל
איתמר לוין
בנימין נתניהו מתחמק מסוגיית היום שאחרי ומתעלם מאובדן הלגיטימציה, ויאיר נתניהו מבלה בעיר קיט    הקריסה הכלכלית עוברת מעל הראש של סמוטריץ'    לוין רוצה להמשיך בהפיכה המשטרית    החרדים משוכנעים שימשיכו לקבל פטור משירות כלשהו
איתמר לוין
רומז שמדובר בגורמים שאינם קשורים לרשות הפלשתינית וקטר    צה"ל ימשיך במלחמה עד להשמדת יכולות חמאס ושחרור החטופים ולאחר מכן ישמור על חופש פעולה מבצעי ברצועה ללא הגבלת זמן    שיקום הרצועה - רק לאחר פירוז ודה-רדיקליזציה של האוכלוסייה, תוך שימור אזור חיץ "כל עוד קיים בו צורך ביטחוני"
אורי מילשטיין
שיחת עומק 41 עם פרופ' יואב גלבר, ושביעית על מלחמת העצמאות, שבה הוא תיאר את ההכנות של מדינות ערב לפלוש למדינת ישראל לאחר הקמתה
עידן יוסף
המחוסל היה בדרגה המקבילה למח"ט והיה ממומחי הטילים של חיזבאללה ושהה בדירה שהופצצה מהאוויר ליד נבטיה    תפקידו של חסן סלאח היה הפיקוד על מרחב ההתקפה הר דב
עידן יוסף
יש מניעה ביטחונית להחזיר תושבים ליישובים קרובים לגבול עזה, אך אין מניעה ליישובים מרוחקים יותר    ההחלטה על עיתוי חזרת כל יישוב תתקבל בתיאום עם פיקוד העורף ובהתאם להערכת מצב מתמשכת    תוכנית החזרה מגובשת בשיח עם ראשי הרשויות, וההחלטה על כל יישוב תהיה פרטנית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il