X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אנחנו נוהגים בשמרנות רבה בחיינו. מנתבים את עצמנו בצורה עקבית וחסומים פעמים רבות להזדמנויות אמיתיות וטובות שנקרות בדרכנו זה יכול להיות בתחום הרומנטי/התעסוקתי/הכלכלי ועוד מדוע זה קורה? מדוע אנחנו לא יכולים לייחס חשיבות ואמינות להזדמנויות ששונות מאוד ממה שחווינו עד כה?
▪  ▪  ▪
אידיאוליגה פוליטית היא זכרון רגשי בלתי מודע [צילום: פלאש 90]

המערכת הלא מודעת היא המערכת הרגשית רבת העוצמה. למערכת זו יכולות ניתוביות, תפקודיות ותפיסתיות רבות עוצמה. מערכת חשובה זו היא בעלת השפעה מכרעת על כל מהלך חיינו - על ההחלטות שלנו, על הדרך בה אנו מנתבים את חיינו, על יכולתנו ועל הדרך בה אנו תופסים את המידע שמגיע אלינו ומגיבים אליו.
מוטמע בנו זיכרון מודע וזיכרון לא מודע שהשפעתו על חיינו מכרעת. המערכת הלא מודעת מנתבת אותנו ליישם את הזיכרון הרגשי ללא שיקולי כדאיות באמצעות רגשותינו. לכן מערכת זו נקראת גם המערכת הרגשית.
המערכת הרגשית היא שעומדת מאחורי יכולות נרחבות ומהותיות. מנגד, בתחומים בהם לא הטמענו יכולות רגשיות מספקות לא נוכל לתפקד ביעילות. המערכת הרגשית היא שעומדת מאחורי השקפותינו והדרך בה אנו תופסים ומבינים את המציאות.
יש לנו שני תהליכי תפיסה נפרדים - התפיסה המודעת האיטית והלא יעילה ומולה התפיסה הרגשית רבת העוצמה.
התפיסה המודעת שלנו היא התפיסה האינדוקטיבית. אנו תופסים את המציאות באמצעות איסוף פרטים והפיכתם למושג בעל משמעות. למשל, איסוף צלילים והפיכתם למילה בעלת משמעות. תפיסה זו אינה יעילה. לא נוכל לתפוס מידע ביעילות אם ננסה לשים לב לכל אות ואות הנאמרת לנו לכל פרט בחדר בו אנו נמצאים וכדומה.
התפיסה הרגשית הלא מודעת היא התפיסה הדדוקטיבית החזקה ורבת העוצמה שלנו. התפיסה הרגשית נעשית "מלמעלה למטה" - באמצעות השלכה לא מודעת של זיכרון רגשי (שהוא הזיכרון הלא מודע שלנו) שהוטמע במצבים דומים בעבר על מצב עכשווי. תפיסה זו יעילה מאוד שכן באופן מיידי יש לנו תמונה כוללת על המצב. משמעות של מידע ככלל נגזרת מההקשר שבו הוא משובץ. תפיסה זו נעשית באמצעות שיוך מידע עכשווי למידע קודם ושיבוצו בהקשר שמוטמע בנו. מכאן שההקשר שבו נשבץ את המידע הנקלט יקבע את המשמעות שנייחס שלו.
לתפיסה זו שני חסרונות:
סובייקטיביות -אנו תופסים מידע עכשווי בהתאם למה שחווינו עד כה. לדוגמא: המשמעות השונה שאנשים משתי קצוות הקשת הפוליטית מייחסים לאותן עובדות אובייקטיביות.
חלקיות - נוכל לתפוס מידע ביעלות רק בתחומים בהם הטמענו זיכרון רגשי רלוונטי. לא נקלוט ביעילות ולא נבחין במידע שאין לנו לגביו זיכרון רגשי רלוונטי! למשל:
  • אדם אחד קולט ומבין סיטואציות חברתיות בניגוד לאחר.
  • אדם אחד קולט וחש הזדמנויות עסקיות. אחרים לא מבחינים בהן כלל.
  • אדם אחד רגיש לבת זוגו. אחר לא יכול לייחס כלל חשיבות לטענותיה.
  • אדם אחד יקלוט כתם קטן על השולחן ויפתח חרדה. אדם אחר לא יבחין בו כלל.
  • אנשים רבים עם תסמונת אספרגר לא קולטים כלל הבעות פנים גם אם חוש הראיה שלהם תקין!
  • דוגמה נוספת לעוצמת התפיסה הרגשית הנלמדת - אדם מערבי מזהה בקלות תווי פנים מערביות, אך יתקשה לזהות תווי פנים של סינים אם יגיע לסין לראשונה. לאחר פרק זמן שישהה שם וירכוש יכולת רגשית מספקת, הקושי הזה יעלם.
התפיסה המודעת אינה יעילה והתפיסה הרגשית היא התפיסה העיקרית שלנו. נוכל לתפוס ביעילות רק מידע שיש לנו זיכרון רגשי רלוונטי קודם לגביו.
משמעות של מידע שאנו תופסים נוצרת מההקשר שבו אנו תופסים אותו
למשל: אם אדם ירה באדם אחר נייחס לכך כמובן משמעות שלילית מאוד. אך אם זה היה חייל שלנו שירה בטרוריסט שבא לבצע פיגוע והציל אנשים רבים נייחס לכך כמובן משמעות חיובית והכרת תודה.
כפי שראינו, כאשר אנו נחשפים למידע שאין לנו זיכרון רגשי קודם לגביו אנו לא קולטים אותו ביעילות. מידע שנקלט על ידנו וזר לעולמנו הרגשי ייתפס על ידנו כתפל וחסר משמעות גם אם אינו כזה! למשל:
אנשים משתי קצוות הקשת הפוליטית אינם יכולים לייחס משמעות למידע שזר להשקפתם גם אם הוא בעל חשיבות אובייקטיבית. הערה: אידיאולוגיה פוליטית היא זיכרון רגשי בלתי מודע - אדם מודע לכך שדעותיו מושפעות ממנה אך אינו יכול "לקרוא" את הזיכרון הרגשי העומד מאחוריהן ממש כמו שאדם שמתקשה להוציא את כספו לא יכול "לקרוא" את הזיכרון הרגשי הרלוונטי העומד מאחורי קושי זה. (זאת בניגוד ליכולתנו "לקרוא" את הזיכרון המודע שלנו).
גם אנחנו לא נייחס חשיבות ומשמעות למידע/ להזדמנויות/ לאפשרויות שזרות לעולמנו הרגשי גם אם הן נפלאות ופותחות לנו אפשרויות חדשות!
למשל - אם אדם עובד במקצוע מסוים הוא לא ישים לב להזדמנויות אחרות, הוא לא יוכל להאמין בהן.
אדם שגדל בסביבת ילדות מנוכרת וחסרת רגש לא יוכל להאמין בנשים אוהבות וחמות ובכנות אהבתן. זה ייתפס אצלו כלא אמין ותפל.
אשה שגדלה בבית לא יציב ונטול אהבה תחזור שוב למערכות יחסים כאובות עם גברים לא יציבים שלא יעניקו לה חום ואהבה. היא לא תאמין ולא תפתח רגשות לגברים אוהבים ויציבים.
אנשים נוטים להשקיע את כספם בדרך מסוימת ועקבית גם אם היא לא בהכרח האופטימאלית.
הזיכרון הרגשי שלנו מוטמע כאבות טיפוס רגשיים רבים בהתאם למצבים שחווינו בעבר. במצב עכשווי שנתפס למצבים דומים שחווינו תתעורר התגובה הרגשית המוטמעת באב הטיפוס הרלוונטי. כשמתעוררת התגובה הרגשית חלה הטמעה רגשית והיא מתעדכנת. כך אנחנו יכולים להגיב באופן מיידי וליישם את התגובה הרגשית הכוללת את כל הזיכרון הרגשי הרלוונטי והמעודכן שהטמענו בעבר במצבים דומים ולשוב ולעדכן אותה לקראת מצבים דומים בעתיד. לכן, יש לנו דפוסי פעולה דומים לאורך חיינו. (דפוסי פעולה שהם לא בהכרח אופטימליים).
אנחנו לא רק מגיבים באופן דומה למצבים דומים לאלו שחווינו בעבר, אנחנו לא תופסים ביעילות הזדמנויות ודרכי פעולה שלא נחשפנו אליהם עד כה!
זיכרון רגשי ניתן להטמיע בכל עת, לשנות את הניתוב הרגשי ואת המציאות האובייקטיבית. השינוי לא יאחר לבוא.

הכותבת היא חוקרת של המערכת הרגשית ומחברת הספר "העוצמה הרגשית"
תאריך:  19/08/2012   |   עודכן:  19/08/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מה חוסם אותנו מלראות הזדמנויות חשובות?
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הלו,מותקת מה זה "אנחנו"?
האזרח ק.  |  19/08/12 15:45
2
מאמר מדהים!
שרון.א  |  21/08/12 01:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
גבר הגיש תביעת סרק שקרית נגד בת-זוגו לשעבר, וקיבל צו מניעה שכמעט והרס אותה מבחינה כלכלית. הוא אומנם חויב לפצות אותה, אך המקרה מעורר שורה של שאלות רוחביות חמורות המחייבות התייחסות
יואב יצחק
התמורה הפנטסטית שקיבל גיל דויטש בגין מכירת חלקו באקסלנס השקעות לקבוצת הפניקס, פוצלה, בעצתם של יועצי מס וכלכלנים, ויוחסה בגין: מכירת המניות ו/או ויתור על טענות, אי-תחרות ונזק לא ממוני    כך התאפשר לו לשלם מס מגוחך בשיעור של כ-12% בלבד בגין רווחים בסך 65 מיליוני ש"ח
יפעת גדות
אמיתי יעקובי משדרג פרופילים באתרי הכרויות, והוא כנראה עושה זאת נכון    מי רוצה דייט ולא קיבל? תופסים ברשת - מיזם חדשני ומקורי
יאיר שלג
אירן טווה קורים של טרור ואינטרסים בחמש היבשות, אבל הקרע הסוני-שיעי משאיר אותם דקיקים ופגיעים. המערב מתגייס בהיסוס למה שעשוי להצטייר כמלחמת עולם רביעית. בתמונה הרחבה של המערכה סביב אירן ישראל היא בורג קטן - אבל נראה שבלעדיו התמונה תיפול
תמיר מורג
התקשורת האמריקנית נוטה להתעלם מהאותיות הקטנות בסקרים, בפרט כשהן מעידות על הטיה סטטיסטית לטובת אובמה. הכתבים בישראל מסתפקים במה שעמיתיהם האמריקנים כותבים. וכך, כשעצלות ופשטנות של עיתונאים מתמזגות עם נטיית הלב הפוליטית שלהם, מצטייר כאילו אובמה כבר ניצח. בשטח, המרוץ צמוד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il