X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הסימפטומים לצליאק הם רבים וכוללים תופעות של מערכת העיכול כגון: גזים, כאבי-בטן, שלשולים, אנמיה מחוסר ברזל הימצאות המחלה אצל קרוב מדרגה ראשונה, מגביר את הסיכון לחלות פי 10
▪  ▪  ▪
חוסר טיפול עלול להוביל לבעיות גדילה בילדים [צילום: פלאש 90]

צליאק הינה מחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון תוקפת את תאי המעי בנוכחות גלוטן, חלבון החיטה, ובעצם גורמת לדלקת כרונית במעי וסימפטומים רבים ובלתי נעימים. עם זאת, לאחרונה מדברים גם על מצב חדש של "רגישות לגלוטן" או הימנעות מגלוטן לצורך הרזייה ודיאטה.
במאמר זה אסקור נושאים ותופעות הקשורות לגלוטן. בנוסף, אשיב לשאלה - האם הימנעות מגלוטן תורמת לירידה במשקל?
כ-71,000 איש מאובחנים כסובלים מצליאק בארץ נכון ל-2012, וכשליש מהם ילדים. הסימפטומים לצליאק הם רבים וכוללים תופעות של מערכת העיכול כגון: גזים, כאבי-בטן, שלשולים, אנמיה מחוסר ברזל. חוסר טיפול עלול להוביל לבעיות גדילה בילדים, לאוסטאופורוזיס, כאבי מפרקים, מחלות כבד, פגיעה בפוריות וסרטנים שונים.
מתי רצוי ללכת ולהיבדק?
  • כאשר מופיעים תסמינים במערכת העיכול;
  • כאשר מופיעה אנמיה, אך ללא הסבר ברור של שינוי תזונתי;
  • כאשר יש ברקע מחלות אוטואימוניות נוספות כגון: סוכרת סוג 1, תת-פעילות של בלוטת התריס, דלקות מפרקים וכדומה, מאחר שנמצא קשר בין המחלות האוטואימוניות השונות. אדם אשר חולה במחלה אוטואימונית אחת, סיכוייו לחלות במחלה אוטואימונית אחרת גוברים;
  • רקע משפחתי - במידה ויש אדם נוסף במשפחה החולה בצליאק. הימצאות המחלה אצל קרוב מדרגה ראשונה, מגביר את הסיכון לחלות פי 10, ואילו אצל קרוב מדרגה שניה - פי 5.
כיצד מאבחנים?
במידה ויש חשש, מומלץ להתייעץ עם רופא גסטרואנטרולוג. האבחון נעשה לרוב על-ידי בדיקת דם לנוגדנים וביופסיה של המעי הדק. תמונת המעיים מראה, כי סיסי המעיים השתטחו עקב הדלקת הנרחבת ולכן גם קיימת תת-ספיגה של רכיבי תזונה רבים.

מהי רגישות או אי-סבילות לגלוטן?

אי-סבילות לגלוטן הינו מצב חדש בו רואים תסמינים של מערכת העיכול כגון גזים, נפיחות או שלשולים בנוכחות גלוטן, אך ללא תמונה של פגיעה בסיסי המעיים. תופעה זו נמצאת בעיקר אצל הסובלים מתסמונת המעי הרגיז. לאור התלונות הרבות מצד המטופלים, הוגדר מצב זה כאי-סבילות לגלוטן, אך אין לו עדויות מחקריות או אבחנה ברורה.
עם זאת, בשנים האחרונות החל טרנד של דיאטות ללא גלוטן לצורך ירידה במשקל. משווקים של דיאטות אלו הצליחו ליצור רושם חזק אצל האוכלוסיה כי חלבון הגלוטן מזיק לבריאות וכי הוא אשם במגוון של תופעות ומחלות גם אצל אנשים בריאים.
לטענות אלו לא נמצאה אף הוכחה מדעית, לא בשינויים במערכת החיסון ולא בתופעות מעיים אצל אנשים בריאים. אז למה בכל זאת זה הצליח כל-כך?
התשובה היא פשוטה, אנשים אשר החלו להוריד גלוטן, הורידו את עודפי הפחמימות מהתפריט ואני מדגישה עודפי הפחמימות. הם הורידו את המאפים, החטיפים, העוגות והעוגיות ולכן תופעות של גזים וכאבי-בטן, מצריכה עודפת של מזון, ובייחוד של פחמימות, פחתו במיידית. בנוסף, הפחתה זו של ג'אנק פוד ועודף פחמימה, מביאה גם לירידה במשקל ולכן דיאטה זו הצליחה אצל חלק מהאנשים. עם זאת, מגיעים אליי חולי צליאק רבים עם עודף משקל.
אז איך ניתן להסביר זאת? הפחתה של גלוטן בלבד אינה מביאה לירידה במשקל. לכן, אנשים אשר לא אובחנו באופן חד-משמעי כחולי צליאק או קיבלו המלצה מרופא גסטרו להפחית גלוטן כתוצאה מאי-סבילות, צריכים להמשיך ולצרוך מזונות המכילים גלוטן כדי להימנע מחסרים תזונתיים של רכיבים חשובים הנמצאים בדגנים מלאים.

איך לשמור על דיאטה דלת גלוטן לחולי צליאק?

הטיפול בצליאק הוא 100% תזונתי ולכן לתזונה יש חשיבות מכרעת. הטיפול מתמקד בהימנעות מוחלטת מכל מזון אשר מכיל גלוטן או שיירי חיטה, שעורה וכדומה. הקושי בטיפול הוא רב, גם עקב יוקר המוצרים דלי הגלוטן וההיענות לטיפול היא נמוכה.
גם מזונות שנחשבים ללא גלוטן מכילים עד 20 מ"ג לק"ג, והממצאים מראים, שמספיקה כמות של 50 מ"ג ליצירת נזק במעיים. בנוסף, קיים קושי רב, מאחר שגם במזונות רבים ללא גלוטן, יש שיירי גלוטן כמו מזונות בתפזורת - קטניות, אורז וגרעינים, אשר יתכן שנגעו בתהליך הייצור בחיטה או גלוטן.

להלן ההמלצות התזונתיות

  • יש להימנע באופן מוחלט ומיידי לאורך כל החיים מאכילת חיטה, שעורה, שיבולת שועל, כוסמין ודברי מאפה המכילים מוצרים אלה. למשל, עוגות, עוגיות, מאפים, חטיפים;
  • יש לדאוג להשתמש בקופסאות ממרחים אישיות לחולה. זאת, כדי להימנע מאכילת ממרחים המשותפים לכל המשפחה, מאחר שהסכין למריחה, אשר נגעה בלחם, מזהמת את הממרחים בגלוטן;
  • יש לעקוב אחר בדיקות דם עקב תת-הספיגה ולמנוע חסרים של ברזל, סידן, אבץ, ויטמין D ,12B ,K וחומצה פולית. במידה ונמצא חסר, יש לקחת תוסף ולהקפיד להימנע מגלוטן עוד יותר;
  • מבחינת תזונתית, מומלץ להכין את הלחם דל הגלוטן לבד בבית מקמח אורז או קמחים אחרים דלי גלוטן על-מנת לקבל לחם עשיר יותר בסיבים ושמן פחות מהלחמים המוצעים בשוק ללא גלוטן;
  • אין לחתוך מזונות ללא גלוטן על קרש חיתוך של מזונות עם גלוטן גם אם נשטף היטב;
  • כאשר אוכלים בחוץ או במסעדות, יש לשאול היטב אם המזון מכיל שיירי גלוטן ולבדוק היטב את רכיבי המנה והיכן נחתכו - ברוב המקרים, רצוי להפחית אכילה במסעדות או להתקשר מראש ולבדוק אם המטבח ותנאיו מתאימים גם לחולי צליאק;
  • מומלץ להיות במעקב אצל גסטרואנטרולוג ולא להזניח את הטיפול;
  • יש להתייעץ עם תזונאית קלינית מומחית לצליאק ולקבל את ההנחיות המדויקות;
  • ניתן להיעזר בעמותת הצליאק בישראל ולקבל מידע רב בנושא והמלצות לצריכה. בצליאק יש חשיבות רבה להימנעות מוחלטת. חשיפה, ולו הקטנה ביותר, עלולה להביא לאוסטאופורוזיס, עקרות וסרטנים שונים בייחוד של מערכת העיכול.

טיפים למניעת חסרים תזונתיים
גם בחולי צליאק וגם לנמנעים מגלוטן
▪  ▪  ▪

חשוב מאוד לא רק להימנע מגלוטן ומוצריו, אלא גם לדאוג לתחליפים המתאימים על-מנת למנוע חסרים תזונתיים ומחלות חסר.
להלן המזונות שמומלץ לצרוך כתחליף לפחמימות:
  • דגנים ללא גלוטן: אורז, קינואה, כוסמת, תירס, דוחן וטפיוקה;
  • עמילנים ללא גלוטן: בטטה, תפוח-אדמה, ערמונים;
  • קטניות: עדשים, שעועית, פול, חומוס, אפונה, סויה, אדממה, מש, תורמוס וכדומה;
  • פירות: אך לשטוף היטב.
בנוסף, על-מנת לקבל תזונה מאוזנת מומלץ להקפיד על:
  • צריכה נאותה של חלבון: בשר, דגים, מוצרי חלב, ביצים וטופו;
  • צריכה של שומנים חד בלתי רוויים ואומגה 3 - שמן זית, קנולה, אבוקדו.

סיכון מחושב
מאלו מזונות יש להימנע?
▪  ▪  ▪

  • חיטה וכל המאפים והחטיפים המכילים קמח;
  • שיפון;
  • שעורה;
  • שיבולת שועל;
  • גרנולה;
  • דייסות מוכנות;
  • בשרים ודגים מעובדים - כמו קציצות והמבורגרים אשר לרוב בבלילה מוסיפים קמח או סולת;
  • מזונות בתפזורת כמו: גרעינים, פיצוחים, פירות יבשים, תבלינים, אורז וכל דבר אחר הנמצא בתפזורת, יש סיכוי רב יותר שהוא מזוהם בגלוטן;
  • מזונות מעובדים - מרקים, תבשילים לחימום מהיר, אבקות שוקו וכדומה;
  • שמן נבט חיטה - מאחר שעשוי מחיטה;
  • בירה מכל סוג;
  • וויסקי;
  • דמוי קפה מסוג צ'יקו ודומיו המבוססים על דגנים;
  • רטבים כמו סויה, טריאקי ועוד רבים - יש לבדוק היטב שרשום ללא גלוטן.

מתכון
סלט קינואה ועדשים שחורות ללא גלוטן
▪  ▪  ▪

רכיבים:
  • כוס קינואה
  • חצי כוס עדשים שחורות קטנות
  • 2 כפות צימוקי אוכמניות
  • נענע קצוצה, פטרוזיליה קצוצה ובצל אדום קצוץ
  • קוביות מבטטה 1
  • כף חומץ
  • כף שמן זית
  • מלח ופלפל
הכנה:
מבשלים קינואה כמו שמבשלים אורז - כוס קינואה עם כוס וחצי מים במשך 20 דקות, בסיר מכוסה ללא שמן. מבשלים חצי כוס עדשים שחורות קטנות. מאדים את קוביות הבטטה בסיר אידוי. כאשר הכל מוכן, מערבבים את הקינואה, העדשים והבטטה עם הנענע, הפטרוזיליה הצימוקים והבצל. מתבלים בחומץ, כף שמן ומעט מלח ופלפל.
למנה של כוס וחצי מבושל (10 כפות ביתיות): 300 קק"ל, 13 גרם חלבון, 12 גרם סיבים תזונתיים. המלצה - לקחת כוס מהמנה הזאת כתוספת למנה בשרית וסלט בארוחה העיקרית.

הכותבת היא דיאטנית קלינית בסטודיו C בסניף רמת-גן
תאריך:  05/05/2013   |   עודכן:  05/05/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כל מה שרציתם לדעת על צליאק
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
צליאק וכוסמין
טובוש  |  6/05/13 07:22
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
הפסל הישראלי לשעבר, בועז ועדיה, הנחשב בתחומו לעילוי, הפך בברוקלין שבארה"ב לאחד הפסלים הנערצים והמבוקשים בעולם. גד נחשון, עורך ה"ג'ואיש פוסט", שנפגש עימו בסטודיו שלו בברוקלין, חולק עם News1 את רשמיו ממי שפסליו החצובים מאבן והנמכרים במאות-אלפי דולרים, מפארים מוזיאונים ומוצבים בערים רבות על פני הגלובוס    סיפורה של הצלחה מסחררת
ד"ר איתן קריינר
אנשים נפלו השנה קורבן לתרגיל עוקץ כאשר ניסו לקנות כלבים גזעיים תמורת אלפי דולרים בחנויות סחר אלקטרוניות או ישירות דרך מגדלי כלבים בחו"ל
ס. דניאל-דואק, מ. אורבך
אכילה מופרזת של מזונות המזיקים לגוף, יכולה לגרום לבעיות כמו: עצירות, פיסורה או טחורים, הניתנות לפתרון, אך גורמות לשיבוש חיי היום יום של החולה
סיגל פרישמן
לא נמצאה עד-כה שום הוכחה מדעית הקושרת את החלב לליחה, אסתמה, דלקות אוזניים או אטופיק דרמטיטיס    ייתכן שיש קשר בין צריכה מוגברת של סידן לבין סיכון לסרטן ערמונית
יואב יצחק
עיתון TheMarker מאשים את אי.די.בי. בכלל ואת נוחי דנקנר בפרט בתחלואי השיטה וזאת למרות חלקו בליקוקים ובהאדרה שבה נטל חלק פעיל    את המתקפה מובילים גיא רולניק איתן אבריאל וסמי פרץ בגיבוי מוחלט של עמוס שוקן    במתקפתם הם גורמים נזק עצום לנושים ולבעלי המניות ואגרות החוב שלהגנתם הם פועלים כביכול
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il