אכילה רגשית מוגדרת כאכילה שמונעת מתוך מצבים רגשיים מעיקים, במטרה להביא להקלה במצבים אלו. ראשית, כדאי שנהיה מודעים למצבים השונים: עייפות, לחץ, פינוק, הרגעה. לאחר שזיהינו את מקור המצבים, כדאי לחשוב על פתרונות לסיטואציות הללו בדרכים שונות שהם לא אוכל.
כולנו צורכים מדי פעם מזון לא מתוך רעב פיזיולוגי ולא מתוך מצב רגשי, אלא בתגובה לגירויים חיצוניים כגון: מפגש חברתי, הרחת מזון, פרסומת מגרה של מזון, חשיבה על מזון ושפע מסביבנו. חשוב להיות מודעים למצבים האלו וכדאי ללמוד איך הופכים אותם ממצבי מכשול למצבי אתגר מתוך מקום של כוח, שליטה ובחירה נכונה שבכל מקרה בסופה לא תהיה מלווה ברגשות אשמה. אז יצאנו נשכרים בכל המובנים.
אחת הסיבות להשמנה, על-פי הגישה הפסיכולוגית, היא ההשערה שרגש ואכילה קשורים זה בזה. המין האנושי מושפע רבות מרגשות, המנטרלים לעיתים את הצרכים הפיזיולוגיים. אם נאמץ מספר כללים לאכילה נכונה, נתרום להפחתת אכילה הנובעת שלא מתוך תחושת רעב אמיתית:
- בחירת מזון: יש לתרגל חשיבה לפני אכילה "מה עדיף על-פני מה..." בבואכם לאכול שקלו לא רק מה אתם רוצים, אלא מה הגוף שלכם צריך. העדיפו פרוסת עוגה בחושה על-פני עוגת מוס, חטיף אפוי על-פני מטוגן או טוסט ביתי מגבינות 5% שומן במקום מגש פיצה;
- כמויות של אוכל: מומלץ שלא להתנזר ממאכלים אהובים, אולם - במידה. העדיפו חטיף מיני שוקולד במקום חטיף שוקולד רגיל, שתי עוגיות רגילות על-פני ארבע עוגיות לייט, חלקו קינוח במסעדה עם כלל הסועדים במקום לאכול מנה לבד, קנו חטיפים בשקיות אישיות קטנות, טעמו מ"ממנת השחיתות, של בן-הזוג במסעדה, וכשמארחים למלא את הצלחת רק פעם אחת;
- תדירות אכילה: ככל שסדר היום שלנו יכלול ארוחות מסודרות וקבועות, נשכיל לבחור את המזון הנכון בכמות הנכונה, נהיה שבעים לאורך היום ונוכל להתחבר לתחושת רעב אמיתית. הקפידו על אכילה כל שלוש-ארבע שעות לפני שמגיעים לתחושת רעב קיצונית, כך גם אכילה הנובעת מתחושת רעב לא אמיתית, תהיה יותר מבוקרת ובשליטה;
- כדאי לשפר הרגלי אכילה לקויים גם אם הם מופיעים באפיזודות חולפות ולא על בסיס קבוע. הרי גם אם הן נדירות, הן מסתיימות לרוב בתחושות אשמה קשות ותסכול או אפילו מתמשכות לאורך זמן רב ומוציאות אותנו מכלל איזון המאופיין אפילו בהפסקת פעילות גופנית סדירה או כל דבר אחר המתקשר עם אורח-חיים בריא;
- אכילה בחברותא: השתדלו לא לאכול לבד. אכילה עם עוד אדם או בחברת אנשים, בדרך-כלל הינה אכילה סביב שולחן, רגועה, נינוחה ואיטית. אם אתם מוצאים עצמכם לבד במטבח מחפשים מה לאכול, הציעו לאנשים להצטרף אליכם לבחור יחד ולהכין. פעמים רבות זה ימתן תחושות רעב שלכם, לעיתים אפילו תיתקלו באי-הסכמה להצעה, את זה כדאי לנצל לחשיבה האם אתם באמת רעבים? ולמה??
- השעות הקריטיות: שעות אחר-הצהריים והערב סביב ארוחת הביניים או ארוחת הערב המתרחשות לרוב בבית, הן השעות הקשות והמועדות לאכילה שמקורה לא מתוך רעב. הקפידו להכין מראש ארוחות אלו, כדאי שיכללו מנת ירק אחת לפחות סלט או מרק, אל תגיעו לרמת רעב קיצונית, והקפידו להרבות בשתיית מים סביב שעות אלו;
- ניתן להקל במצבים של אכילה רגשית: על-ידי העלאת המודעות, הכרת הבעיה ונקודות התורפה שלה וכן שינוי מחשבתי פנימי. תכנון הצעדים לשינוי בעזרת מסגרת קבועה וליווי מקצועי, הם החשובים והעוזרים במתן הכלים הדרושים בדרך לשינוי מוצלח.
|