החלטת לאכול יותר בריא? אולי גם לנסות טבעונות? נכון, הרשת מלאה במתכונים וברעיונות, אבל יש גם הרבה מוצרים שאין לך מושג על קיומם ואולי יש מושג, אבל, מה עושים איתם? כדאי לך לדעת שאני טבעונית כבר 33 שנים ואוהבת מאוד לבשל תבשילים טעימים, מהירי-הכנה, מרשימים, שלא מצריכים עבודה רבה במטבח.
כאם לארבעה ילדים בוגרים וסבתא לנכד, אני תמיד מחפשת עוד דברים מעניינים למטבח הטבעוני שלי ומאחר שזמני קצר (אני מלמדת בישול טבעוני בסדנאות ופילאטיס), אני מתמקדת במתכונים קלילים ומוצלחים.
אני רוצה להכיר לך חלק מהם. אולי שמעת על אבקת חרובים, שמחליפה באופן נפלא אבקת קקאו ויש בה הרבה פחות קלוריות והרבה יותר ערכים תזונתיים כמו: תיאמין, ניאצין, ריבופלבין, סידן, זרחן, ברזל, נחושת ומגנזיום.
האם שמעת גם על סירופ חרובים שנקרא גם "שוקחה" על שם היבואנים שלו? זהו סירופ מתוק מאוד ומעולה למריחה על לחם, לציפוי על עוגה, להכנת משקה שוקולד, לערבוב עם טחינה ויצירת ממרח שוקולד והכי נחמד שיש לו גם יתרונות בריאותיים מעניינים: נעלם לך הקול (צרידות) - כפית סירופ חרובים בחצי כוס מי ברז - לגרגר ואפשר גם לבלוע ושכחת מהצרידות.
יש אפטות בפה - כפית בתוך הפה ולעשות "שטיפה" עם הסירופ, איזה כיף אפשר בסוף גם לבלוע אותו.
יצא לך להכיר את שורש הקוזו? אם לא - נא להכיר. קוזו נמצא בבתי טבע בצורת גבישים לבנים המופקים משורש פרא שגדל בסין וביפן אלפי שנים והיום גם בקנדה ובארה"ב. ברפואה הסינית והיפנית עושים בו שימוש נרחב לטיפול בתופעות מגוונות - כאבי ראש, הורדת לחץ דם ורמות כולסטרול ועוד. בשימוש היומיומי, שורש קוזו אורגני הינו מעבה מגוון שמתערבל במהירות בכל נוזל קר או חם והינו חסר טעם. הוא בעל קלוריות מועטות, אינו מכיל שומנים והוא מקור קל לעיכול של פחמימות מורכבות (אותן מאוד טוב לאכול לעומת פחמימות פשוטות). אפשר להשתמש בו לעיבוי מרקים ותבשילים, למטבלים ולרטבים והוא מצוין לשימוש במנות אחרונות כמו: פודינגים, מילוי לפאי וכל מה שדורש הסמכה, ניתן לחשוב עליו כתחליף בריא לקורנפלור.
ומה זה הדבר הזה - אומבושי? משמש מיובש וכבוש עם עלי עץ שיסו סגולים שנותנים לו צבע אדמדם. מצוין ללב, לקיבה ולכאבי ראש. מכיל חלבונים, מינרלים (בייחוד סידן, ברזל וזרחן). עוזר לספיגת מינרלים במעי הדק, מחזק כבד וטוב נגד עייפות. ניתן להשיג בחנויות טבע בצורת ממרח או כפרי שלם כבוש. אפשר להוסיף לטחינה, לתבשילים וגם לכבוש ירקות על-ידי מריחתם במעט ממרח.
עוד מוצר נפלא להכניס למטבחך הוא הסייטן (יש גם מתכון בהמשך). הסייטן עשוי מחלבון חיטה (הגלוטן בלבד, כך שאינו מתאים לרגישים לגלוטן), ונמכר היום בחנויות טבע במספר צורות וטעמים שיפורטו. הסייטן מהווה בסיס נהדר לחלבון בארוחה צמחונית-טבעונית - המראה והמרקם דומים מאוד לצלי בשר (בגוש / בפרוסות).
הסייטן סופג טעמים בקלות ובבישול ניתן להתייחס אליו כאל "בשר צמחי": לטגן, לאדות, להשרות במרינדה ולצלות בגריל (גם מנגל) ובעצם הכי פשוט לקחת מתכונים רגילים של עוף ובשר ולהשתמש בסייטן במקומם - האמת, אפשר לעבוד כך על כולם.
איך הגיע הסייטן לשולחננו? מקור הסייטן במזרח הרחוק, שם הוא היווה מקור חלבונים עשיר לנזירים בודהיסטיים, שלא רצו לצרוך בשר. את דרכו בעולם המערבי החל הסייטן בקרב צמחונים וטבעונים ואחר-כך התוודעו אליו שוחרי האוכל הבריא.
בישראל משמש הסייטן, ביחד עם הטופו והטמפה, כמקור חלבון מרכזי בתפריט הטבעוני של קהילת העבריים מדימונה והם אף שותפים בהכנת והפצת המוצר. ניתן להשיג בחנויות הטבע היום סייטן בצורות וטעמים שונים: גוש / פרוסות סייטן במקרר / במקפיא, סייטן בטעם מסורתי עם רוטב סויה, סייטן בטעם ברביקיו וברוטב טריאקי. כמו-כן, ניתן למצוא סייטן קצוץ ומתובל ונקניק סייטן.