X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מה אפשר ללמוד תוך כדי שינה? ומה קרה בניסוי למתנדבים שנוהגים לעשן, שנחשפו בעת שישנו לריח סיגריות בשילוב ריח של ביצים מקולקלות או דגים רקובים?
▪  ▪  ▪
המתנדבים ישנו והעישון הופחת [צילום: AP]
פרופ' נעם סובל וד"ר ענת ארזי. קישור תת-מודע [צילום: רואיה מידן וצלמי מכון ויצמן למדע]

   רשימות קודמות
  מי מרסן את הסקרנות?
  מעקב צמוד
  לילה לא שקט
  שבבים, תאים ומדענים
  המעט שמותר לספר

התניה מבוססת-ריח, שבוצעה בעת שינה, גרמה למשתתפים בניסוי הפחתה משמעותית בעישון. מדעני מכון ויצמן למדע, שביצעו את הניסוי, אשר פורסם באחרונה בכתב-העת המדעי The Journal of Neuroscience, חשפו מתנדבים שנוהגים לעשן, בעת שישנו, לריח של סיגריות בשילוב עם ריח של ביצים מקולקלות או דגים רקובים. התוצאה הייתה: הפחתה משמעותית בעישון.
ד"ר ענת ארזי, מקבוצתו של פרופ' נעם סובל מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, כבר הראתה במחקר קודם, שהתניה מבוססת-תסמיכים (אסוציאציות) – מעין תהליך למידה "פבלובי" שבו מותנה המוח לקישור תת-מודע בין גירוי אחד לגירוי אחר – עשויה להתרחש במהלך השינה, אם הגירויים הבלתי-מותנים הם ריחות.
על-אף שהנבדקים אינם זוכרים את הריחות אליהם נחשפו בלילה, בבוקר שלאחר מכן הם הגיבו לצלילים, שנקשרו במהלך השינה לריחות לא נעימים, בנשימות קצרות ורדודות. ד"ר ארזי מסבירה, כי השימוש בריח הוא חשוב: בניגוד לסוגים אחרים של גירויים חושיים, הריחות – ואפילו כאלה המסריחים מאוד – אינם מעירים אותנו.
הפחתת עישון ושנת NREM
במחקר הנוכחי השתתפו 66 מתנדבים שרצו להפסיק לעשן, ואשר לא טופלו במטרה לסייע להם בכך. עישון סיגריות נבחר כמושא המחקר, כיוון שזו התנהגות שאפשר למדוד בקלות, וריח חזק הוא אחד ממאפייניה. לאחר שמילאו שאלונים על הרגלי העישון שלהם, בילו חלק מהנבדקים את הלילה במעבדת השינה המיוחדת של המחלקה. דפוסי השינה שלהם נוטרו בדייקנות, ובשלבים שונים של השינה במהלך הלילה נחשפו הנבדקים לריח הסיגריות ולריח רע אחר – האחד בצמידות לשני, שוב ושוב.
הנבדקים דיווחו, כי בשבוע שלאחר מכן הם עישנו פחות. בניגוד אליהם, נבדקים שנחשפו לאותם הריחות באותה תדירות, אך בזמן שהיו ערים, לא הפחיתו בעישון בימים הבאים. גם המתנדבים שבילו את הלילה במעבדת השינה, אך נחשפו לריחות בזמנים אקראיים – כך שלא היה צימוד ביניהם – לא הושפעו.
הקבוצה שהפחתת שיעור העישון של המשתתפים בה הייתה הגדולה ביותר – כ-30% – כללה את המתנדבים שנחשפו לריחות בשלב השני של השינה, שנת NREM. תוצאות אלה תמכו בממצאיהם הקודמים של מדעני המכון, כי אנו אולי שוכחים לרוב את מאורעות החלום המתרחשים בשלב ה-REM, אבל להתניית התת-מודע בשלב ה-NREM, בו מתרחשת התגבשות הזיכרון, עשויות להיות השפעות ארוכות-טווח.
כוח ההתניה במהלך השינה
פרופ' סובל וד"ר ארזי אומרים, שהתניה המבוססת על חוש הריח עשויה להיות כיוון מבטיח לחקר תופעת ההתמכרות, כיוון שמערכת התגמול של המוח, המעורבת בהתנהגויות הקשורות בהתמכרות, כמו עישון, קשורה באזורי המוח אשר מעבדים ריח. כמה מהאזורים האלה פעילים במהלך השינה, וייתכן שיכולתם לעבד מידע אף עולה בעת השינה.
"עדיין לא המצאנו דרך לגמול מעישון בזמן השינה", אומרת ד"ר ארזי. "תוצאות מסוג זה מחייבות מחקר אחר לחלוטין. מה שהראינו הוא את כוחה של התניה במהלך השינה, ושהתניה זו עשויה להוביל לשינויים התנהגותיים משמעותיים. חוש הריח שלנו עשוי להיות שביל הכניסה למוחנו הישן, וייתכן שתגלית זו תעזור לנו, בעתיד, לשנות התנהגויות בעייתיות".

פורסם במקור: מגזין 'המכון' - מדע ותרבות בשפה ידידותית
השתתפו ביצירת הכתבה חברי צוות המחלקה לתקשורת, מכון ויצמן למדע.
תאריך:  26/01/2015   |   עודכן:  26/01/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אביחי קמחי / Avihay Kimhi
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צילה שיר-אל
למי ששכח מהן השפעות הכוכב מרקורי – הרי שתפקיד נסיגתו הוא להאיר על-ידי אירועים שונים בעיות שהיו תמיד, אך בזמן רגיל יש נטייה להתעלם מהן
אתי דור-נחום
הם גדלו יחד, ישנו ראש-רגל, התכסו בשמיכה אחת, וגדלו על ערכי עזרה לזולת, ויתור ונתינה. "כדי להביא הרבה ילדים צריך לאהוב ולוותר", אומרת אם המשפחה. ומה עם פרנסה? "לכל ילד יש את המזל שלו", היא משיבה. אשת חיל, כבר אמרנו?    ראיון
דפנה קאן-נופרבר
היא שייכת למשפחה מכובדת של מזונות על    היא מכילה את כל רכיבי התזונה הדרושים לקיומנו    כמות המינרלים, הוויטמינים, האנטיאוקסידנטים והאנזימים שהיא מכילה, גדולה פי מאות מאשר במזון רגיל    מה זה הפלא הזה ולמי הוא נועד?
אוקסנה סופלין
האירועים האחרונים שפקדו את צרפת גרמו לזעזוע ברחבי העולם, שכעת כולו עוסק בחופש הביטוי ובסיכונים הכרוכים בו. השאלה כיצד רצח 12 עיתונאים עורר הדים חזקים יותר מרצח אלפי קורבנות ע"י ארגון טרור מוסלמי באפריקה, גרמה לעולם שלם לעצור ולחשוב
יוסף כהן-אלרן
משורר שירושלים היא אהובתו, ולא אומר שזה דבר חדש, ואילו אהובתו הגשמית היא האישה שאתו, כאשר שתיהן יחד נעשות מעין שלמות אחת בלתי נפרדת
רשימות נוספות
מי מרסן את הסקרנות?  /  מכון ויצמן למדע
מעקב צמוד  /  מכון ויצמן למדע
לילה לא שקט  /  מכון ויצמן למדע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il