X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
בזווית אחת של פיו קובע בג"ץ שאין עילה משפטית להתערב, ובזווית השנייה הוא קובע שביכולתו להתערב במקרים קיצוניים. ובכן, האם יש עילה משפטית או אין עילה משפטית?
▪  ▪  ▪
בג"ץ הרכבת הממשלה [צילום: הרשות השופטת]

אהרן ברק סיפר פעם כי מה שקסם לו בלימודי המשפטים היה פסק דין שניתן על-ידי הרכב שופטים, ולדברי ברק - הוא השתכנע שהן שופטי הרוב והן שופטי המיעוט צדקו בעמדותיהם. בדבריו אלה אמר ברק את מה שידוע היטב - גם אם אנשים נאורים לא יודו בכך: שבית המשפט יכול להחליט בכל עניין כאוות נפשו, ומומחיותו הגדולה היא לרפד את ההחלטה בשכבות עובדתיות ומשפטיות "נכונות". כזה היה גם פסק הדין של בג"ץ בעניין העתירה לפסול את נתניהו לראשות הממשלה בשל כתב האישום שהוגש נגדו. קובע בית המשפט בהחלטה:
"לא נמצאה לנו עילה משפטית להתערב בהטלת תפקיד הרכבת הממשלה על ח"כ נתניהו". וכדי לחזק את עמדתו זו קובע בג"ץ בהמשך כי: "תוצאה זו היא פועל יוצא של הדין"
ובכן, כשבג"ץ קובע - חד-משמעית ממש - שהמצב המשפטי איננו מאפשר לו לפסול את נתניהו - מי אנחנו שנחלוק על עמדתו של מי שאין מוסמך ממנו עלי אדמות לקבוע מהו המצב המשפטי ומהו הדין הנכון?
אלא שבארגז הכלים של בג"ץ מצוי מין מקל קוסמים שכזה, שמאפשר לו לקבוע תוצאה הפוכה לחלוטין - אם רק יגיע בג"ץ למסקנה שהתוצאה ההפוכה היא זו שמתאימה לו. במה דברים אמורים?
קובע בג"ץ בפסק הדין כי ההתערבות בהטלת התפקיד על נתניהו (ציטוט): "מוגבלת למצבים חריגים ונדירים ביותר ולנסיבות קיצוניות בלבד. המקרה שלפנינו אינו נמנה עמם"
עינינו הרואות, בזווית אחת של פיו קובע בג"ץ שאין עילה משפטית להתערב, ובזווית השנייה הוא קובע שביכולתו להתערב במקרים קיצוניים. ובכן, האם יש עילה משפטית או אין עילה משפטית? הייתכן שהעילה המשפטית נולדת רק כשהמקרים קיצוניים? או שמא בג"ץ כלל איננו זקוק לעילה משפטית כדי להתערב?
ושאלת השאלות: הרי ברור שהקביעה אם מקרה מסוים הוא קיצוני או לא - איננה קביעה משפטית אלא קביעה עובדתית/ערכית. במילים אחרות, יכול שופט אחד לקבוע שפרטי כתב האישום שבהם נאשם נתניהו הם קיצוניים המחייבים פסילתו, ושופט אחר יראה לנכון - כפי שקרה בענייננו - שפרטי כתב האישום שנתניהו נאשם בהם אינם קיצוניים עד כדי פסילתו.
ומה המסקנה מכל אלה? שפעמים רבות - שמא יותר מדיי - עלול מי שעניינו מתברר בבית המשפט, להתייסר ימים ארוכים בשאלה אם גורלו האישי איננו נתון בעצם לגחמותיה של אלת המזל - או חלילה לעוצמת הצעקות שמחוץ לבית המשפט.

תאריך:  18/05/2020   |   עודכן:  18/05/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אהרן ברק
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נתניהו ובג"ץ - כן ולא
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מהו האינטרס של שופטי בג"ץ?
עובד 1  |  18/05/20 20:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורי שרגיל
בשעתו אמר לי בגין כי נאבק אז בשאיפתו של בן-גוריון לייסד בארץ מדינת דיקטטורה-דמוקרטית של מפא"י במתכונת רעיונותיו המשובשים של לנין    הוא נלחץ על-ידי הדתיים והרוויזיוניסטים ויצא לו 'יהודית-דמוקרטית'
בצלאל לביא
הימים של דוגמה אישית של בן-גוריון ובגין הפכו מזמן להיסטוריה דהויה ומאד רחוקה    היום יהיה קשה מאוד למצוא כאן פוליטיקאי שהעמיד את אינטרס הכלל לפני האינטרס שלו הפרט
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי    והפעם - לפעול או לגעול, ענבה, הבלתי-טובעת, סיכולים, מהומה אדירה ובין מכשירים קורנים    "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג)    הרבה בריאות, שמחה ואושר לכולנו
יוסי אחימאיר
נסים יחד עם "תאומו" ממפלגת העבודה, משה שחל, היו אדריכלי ממשלת האחדות הלאומית שקמה ב-1984. הם שניסחו את ההסכמים ואת האותיות הקטנות. גם אז שררה חשדנות רבה, אבל השניים ידעו להפיגה, ולהביא לראשונה לממשלה שוויונית בין שתי המפלגות היריבות. אלא שכיום לא הצמד נסים-את-שחל ישב על המדוכה, והחשדנות בין השותפים רק מתעצמת
ד"ר רבקה שפק-ליסק
הפלשתינים הכירו, לכאורה, בישראל כעובדה קיימת    אבל בעוד שהם דורשים מישראל ומהעולם כולו להכיר בקיומו של עם פלשתיני בעל זכויות היסטוריות הם מסרבים להכיר בקיומו של עם יהודי ובזכותו למדינה לאומית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il