X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
אחד המוטיבים המובילים במסע נתניהו נגד בנט וממשלתו, הוא דמוניזציה. האיש הפנים מדי או נפגע מרבים מטיעוני-הסרק שהושמעו בעבר כלפיו ובוחר להוותו לנהל את מסע ההצטדקות שלו באותה דרך נלוזה. אין כאן שום "סינדרום"; מה שאנו רואים הוא: ה"חטא ועונשו"...
▪  ▪  ▪
נתניהו. לא מקבל את דין הבוחר [צילום: אוליביה פיטוסי/פלאש 90]

במאמרו "סינדרום דרקולה",2 מנסה עו"ד אהרן פאפו תזה שלפיה כשלונו הפוליטי של נתניהו בשלהי מחזור הבחירות הרביעי של השנים 2019 - 2021, נובע משנאה שמקורה בקינאה של יריבי נתניהו בהישגיו. את נתניהו, פוליטיקאי שעמד בראש מדינת-ישראל כ-12 שנים ברציפות, מציג הוא כשווה-מעמד לבן-גוריון. בעשותו כן, הוא שוכח שגם בן-גוריון הגדול פרש מראשות ממשלת-ישראל כאשר נחלשה יכולתו לשלוט במנגנון המפלגתי של מפא"י ומעמדו בציבור קיבל תפנית שלילית סביב טיפולו ב"פרשת לבון".
אפשר שלא לכך ממש כיוון עו"ד פאפו בדבריו, אולם ניתוח אירוע היסטורי, במיוחד כאשר הוא בא לשמש דוגמה מאפיינת לאירוע אחר ומאוחר יותר, חייב להיצמד לעובדות בכדי שיהיה מייצג ובעל ערך השוואתי. סיפורים והשוואות בעלמא אינם מקנים אמינות או רלוונטיות מרגע התברר שההשוואה מופרכת מעיקרה. להערכתי, כשלונו של נתניהו נובע בעיקר מתכונותיו. ככל שהתחזק מעמדו הפוליטי במפלגה, בזכות הישארות הליכוד בשלטון שיוחסה רובה ככולה "לנפלאותיו-קסמיו", הלכו והתבלטו באופיו תכונות, שכשלעצמן לא היה מה להתפאר בהן; וככל שהתבהרו אלה, מעמדו בציבור הכללי נפגם ונשחק.
אינני מקבל את הערכותיו של פאפו לגבי מחליפיו, בנט ולפיד.2 משך הזמן הקצר שהם מכהנים בתפקיד, אינו מתיר לנו השוואה הוגנת. נתניהו עצמו בראשית דרכו הפוליטית באמצע שנות ה- 90, היה רחוק מרחק רב מ"הביבי" של הקדנציה השלישית והרביעית.
מאידך-גיסא, הניסיון להדיח את נתניהו באמצעות "מוקש משפטי-פוליטי", שהיה ועודנו בעל אופי של "פוטש" אנטי-דמוקרטי בעליל, נתקל בהתנגדות ציבורית רחבה, שבלעדיה היה מודח כבר לפני זמן רב חרף כישוריו האמיתיים. אילו השכיל לנהל את המשפט עד סופו- לפחות כפי שהדברים משתקפים מהתהליך העקום והמפותל של תיק 4000, היה יוצא ממאבק זה מחוזק כשידו על העליונה. נתניהו שגה כשסבר שאפשר לנהל מדינה מורכבת כישראל כ"שיד אחת קשורה לו מאחורי גבו" באמצעות המשפט. אפשר גם שמשבר הקורונה שהופיע בחזקת יש מאין, היה משבר אחד יותר מדי אפילו לאדם כשרוני כמוהו. לא מן הנמנע שאמונתו וחשדנותו שדחפוהו להחזיק בתפקיד בכול מחיר ללא עזרה ושותפות עם אחרים, היא שהכשילתהו והוליכתהו במסלול עקלתון, שחולשותיו עלו על יתרונותיו שהוביל דה-פקטו לשלטון יחיד מופרז ופגום מוסרית ופוליטית.
כך או כך, מספר כשלים מרכזיים היו בוודאי בין הגורמים המכריעים לעובדה שלא הצליח להרכיב ממשלה 4 פעמים רצופות: המשבר בעזה, כשל הטיפול במשבר הקורונה (למעט עניין החיסונים), כשל סיפוח איו"ש חרף ההזדמנות הבלתי-חוזרת של ממשלו האוהד של טראמפ בין 2016 ל-2020, חזרת ארה"ב למו"מ על הסכם גרעין חדש עם אירן, והמציאות הקשה שהשתלטה על רמת ואיכות השירות הציבורי והפרדת הרשויות בין זרועות הממשל. כמעט בדיעבד הסתבר שהיה גם כשל נוסף שהובחן בצורה חדה וחותכת רק לאחרונה - התרופפות האינטגרציה והנאמנות של ערביי ישראל כאזרחים וכתושבים, ונכונותם - גם אם לא של כולם - להצטרף להזדמנות שהקנה להם כביכול החמאס לפרוע ביהודים. האלימות ברחוב הערבי, דו-פרצופיות, והמשך אי-ההשלמה עם היותה של ישראל מדינת לאום של העם היהודי הם אולי כשלונו החמור מכל. זאת משום שלמרות היותו ממונה על השב"כ, המוסד ובעל נגישות לכל מקורות המידע הרלוונטיים בישראל לא ראה את המציאות נכוחה, לא ניתחהּ נכון או פשוט העלים עובדות מעיני הציבור.
לכל אלה יש להוסיף גם את התדרדרות המצב הפנימי בליכוד, שהפך אותו למעין שליט עליון במוסד לוקה מבחינה דמוקרטית. משבר הקורונה חשף את תלותו הרבה במגזר החרדי ואת חוסר יכולתו לקרוא מגזר זה לסדר ולציות לחוק - הוויה של מעין "מדינה בתוך מדינה".
כל אלה גרמו לכך שתומכיו מימים ימימה ומי שתמכו בו נגד ניסיונות ההדחה האנטי-דמוקרטיים של "הדיפ-סטייט" הישראלי בסיוע גורמי חוץ, הבינו שהאיש נתון בצבת אירועים ממנו אינו יכול להשתחרר: מחד-גיסא ריבוי וחומרת האירועים שהוזנחו זמן רב ומאידך-גיסא, אופיו, חשדנותו, ואי-יכולתו לעבוד ביציבות ויצירתיות עם צוות פוליטי-מקצועי, דרך ללא מוצא המובילה למציאות של שלטון יחיד בפועל. אפשר להוסיף לכך שגם הסביבה המשפחתית הקרובה לא יצרה עבורו סביבה סוככת ותומכת, אולי ההפך הוא הנכון.
לאחר שפרש מאששת התנהלותו בשבועיים הראשונים לכהונת הממשלה החדשה, את המסקנה הקודמת. האיש אינו מקבל את דין הבוחר, אינו מבין את חולשותיו ואינו מצליח להתעלות לנקודת מבט ממנה יראה בברור את התמונה לאשורה. "סינדרום דרקולה" איננו תאונת עבודה, או תוצר של רדיפה ציבורית גרידא. למעשה הוא איננו סינדרום כלל,3 הוא תגובה ציבורית כוללת להתנהלותו של האיש עצמו.

הערות

1. עו"ד אהרן פאפו, "סינדרום דרקולה", מעריב-דעות, 17.6.2021
2. כך, למשל, בניגוד לדעה שמביע פאפו, לפיד לא העביר ולא הסמיך את בנט לנהל את המו"מ להקמת הקואליציה בהתאמה עם מנדט הנשיא. הוא היה זה שניהל את המו"מ, אבל נעזר בשותף הקריטי – בנט. את המעמד של ראשות ממשלה ראשון בתוקף קיבל בנט ע"ס מו"מ בינו לבין לפיד והסכם משותף שאינו סותר דבר בחוק הבחירות. גם אילו הוחזר המנדט לכנסת (אחרי שהיה כבר בשליטת נתניהו שנכשל, נראה שהקואליציה הייתה מגיעה לאותה תוצאה ממש.
3. בוודאי שיש בציבור מי שאינם אוהבים את נתניהו, דעותיו, דפוסי ההתנהגות שלו ושל משפחתו ועוד. אבל לא זה הוא הדבר המכריע בפוליטיקה – בפוליטיקה מכריע מאזן התמיכה הפוליטית הכוללת. ב קרה נתניהו, גורם השבר העיקרי בתמיכה הציבורית הוא האיש עצמו.

תאריך:  27/06/2021   |   עודכן:  27/06/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האמנם "סינדרום דרקולה"
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
תגובה לנאמר
באום  |  27/06/21 19:52
 
- נתניהו מיצה את מידת הרחמים
רפי לאופרט  |  2/07/21 12:16
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יורם דורי
במסגרת הפרויקט נפתחים, חינם אין כסף, עשרות אתרי מורשת ומוזאונים ברחבי הארץ כדי לאפשר ביקור גם לשומרי שבת שאינם מתגוררים במרחק הליכה מאתרי המורשת הכניסה החינמית    בשבת האחרונה החלטתי לראות במו עיני ולחוש את החוויה המיוחדת הזו והחלטתי לבקר בשני אתרי מורשת
עמנואל בן-סבו
השנאה הייתה לחלק אינטגרלי מחיי היום, שנאה מסוכנת, שנאה שהפכה אנשים נורמטיביים בעלי דרגה, בעלי צורה, בעלי תארים לאחרוני השונאים עצמם לדעת
יוסף קנדלקר
טיפסתי לראש גרם המדרגות של בית ספר התיכון שבו למדתי שש שנים, עשרים מדרגות    טיפסתי עד קצה המדרגות וקפצתי    למה? אולי מתוך שעמום אולי כדי להרשים    את מי בדיוק להרשים? לך תסביר לאורתופד
אפרים הלפרין
שאלתי את עצמי איך מאפשרת מועצת העיתונות את קרקס העלבונות בין עיתונאים ברדיו ובטלוויזיה, והנה תשובה אפשרית
דוד ארגז
ריבלין, שהתיימר להיות נשיא של העם, עבר בזמן כהונתו תהליך של שינוי פנימי עמוק וסיים כנשיא של האליטות    נסיון העבר מוכיח שלשרי משפטים שמגלים עצמאות יתר, קורים דברים משונים ומפתיעים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il