X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
תורים בתחנות הדלק [צילום: דלטי נורה/AP]
לבנון לקראת אנרכיה: האם ישראל חלק הפתרון
"לבנון על סף קריסה, הצילו אותה!" - קריאת חסן דיאב ראש ממשלת המעבר לקהילה הבינלאומית. שר הביטחון בני גנץ הציע השבוע סיוע הומניטרי ללבנון. איך הגיעה לבנון למצב הזה? האם דווקא המצב הקיצוני יכול להביא לשינוי היסטורי?
שיתוק פוליטי וכלכלי
הפוליטיקה משותקת עם שני ראשי ממשלה מוגבלים - ראש הממשלה הזמנית חסן דיאב שמחכה לממשלה חדשה שתנהיג רפורמות וראש הממשלה המיועד סעד אל-חרירי שלא מצליח להרכיב ממשלה. לפי הבנק העולמי, המשבר הכלכלי שחווה לבנון הוא אחד הקשים שחוותה מדינה בעולם בהיסטוריה המודרנית

דלק לבנוני מוברח לסוריה
איתמר לוין
הדלק נהנה מסובסידיה משמעותית בלבנון ומכירתו בסוריה מניבה רווחים נאים - מסביר וושינגטון פוסט * מתנגדי חיזבאללה טוענים שהארגון מעודד את ההברחות כדי לסייע לאסד
לרשימה המלאה

המצב הכלכלי בלבנון מעולם לא היה בתהליך הידרדרות מהיר כפי שהוא בשלוש השנים האחרונות. למעשה, הוא הגרוע ביותר מאז סיום מלחמת האזרחים ב-1990.
בשנים האחרונות סבלה הכלכלה הלבנונית מצמיחה של מעט יותר מ-1% בממוצע. המחאה של הצעירים בשלוש השנים האחרונות ממחישה היטב את התסכול של האזרחים מבעיות השחיתות הקשות ואת אובדן האמון בהנהגה. תקציבים מגיעים בעיקר לכיסיהם של מקורבי השלטון, המשכורות במגזר הציבורי מועלות בדרך כלל באמצעות העלאת המיסים מהאוכלוסייה הענייה והפערים החברתיים רק הולכים ומתרחבים. בעלי המשרות דואגים לאייש את העבודות בכל המגזרים בבני משפחותיהם או בבני עדתם.
כבר כמה שנים מונעים סכסוכים עדתיים, בערבית: טַאִיפִיַה (עדתיות), מתן שירותים בסיסיים. כך למשל, אין ניקוי כבישים סדיר או פינוי של זבל - והוא נערם בחופי לבנון, בעיקר בביירות. החקלאות נפגעת קשות מהיעדר אסדרה ואכיפה בתחום שימור הסביבה. מצב זה פוגע גם במערכת הבריאות ובתיירות. בלבנון רבים מאוד משתמטים מתשלומי מיסים ואין אכיפה משמעותית, מה שמביא לירידה בהכנסות הממשלה. היריבות הכרונית בין העדות השונות (נוצרים קתולים ואורתודוקסים, מוסלמים סונים ושיעים, דרוזים ועלאווים) וחוסר היציבות הפוליטית במדינה מבריחים את המשקיעים וגם לבנונים אמידים מעדיפים לעבור למדינות במערב.

פליטים, עיצומים, פיצוץ נמל ביירות וקורונה

בשנים האחרונות נוספו בעיות חדשות שתרמו להידרדרות הכלכלה, בראש ובראשונה גל של כמיליון פליטים סוריים שברחו ללבנון במהלך מלחמת האזרחים בסוריה מאז 2011. רובם לא שבו למולדתם, חיים בבקעת הלבנון ומהווים נטל עצום על כלכלתה של לבנון. ב-2019 הטילה ארה"ב, בנוסף לעיצומים על אירן, גם צעדים כלכליים נגד חיזבאללה ובנקים הקשורים לארגון בלבנון. בשנה החולפת הוסיף נגיף הקורונה מהלומה נוספת לכלכלת לבנון, והביא לגל נוסף של אבטלה בקרב הצעירים. הפיצוץ בנמל ביירות באוגוסט 2020 בו נהרגו 207 איש תרם משמעותית להחרפת המשבר. דרך הנמל עברו 70% מהסחורות המגיעות למדינה. אחרי הפיצוץ התפטרה ממשלת דיאב.
יש חיזבאללה אין השקעות
מאז הנסיגה של הצבא הסורי מארץ הארזים ב-2005, בעקבות רצח ראש הממשלה רפיק אל-חרירי (אחרי שנשיא סוריה הואשם ברציחתו), התפנתה הזירה הלבנונית לחלוטין להשפעה האירנית. הדבר התבטא בהתחזקות אחיזתו של חיזבאללה במנגנוני השלטון ובחופש פעולתו במדינה.
בעולם הערבי מכונה שטח השליטה של חיזבאללה כ"א-דֻוַּיְלַה" (המדינונת), מדינה בתוך מדינה. כתוצאה מכך הפסיקו מדינות המפרץ וסעודיה את הסיוע ללבנון. ארצות הנפט העשירות אינן משקיעות בלבנון הנתונה לשלטון חיזבאללה כשם שהן אינן משקיעות בסוריה שבשלטון אסד.
ההשתלטות האירנית על לבנון היא גם סיבה מרכזית לבריחתם של המשקיעים. היעדר השקעות ובריחת בעלי ההון משפיעים ישירות על מצבם של הבנקים בלבנון, הנאלצים להגביל את אפשרות המשיכה וסובלים מבעיה של נזילות כספים. חלקם אף נסגרו בתקופת המחאות. משבר הבנקים מורגש בירידת ערך המטבע והתייקרות המוצרים. לשם השוואה: בשנות ה-90, דולר היה שווה 3 לירות לבנוניות וכיום 1,500 (ובשוק השחור 6,000).
האבטלה גואה והגיעה עוד לפני הקורונה ל-40% בקרב הצעירים. בשנה שעברה עלתה האינפלציה ב-60% והמדינה שרויה בחובות עתק ללא יכולת להחזירם ודירוג האשראי של לבנון יורד בהתמדה.
מדינות אירופה המעוניינות לסייע ללבנון, בראשן צרפת, מעמידות תנאים לסיוע זה: עריכת רפורמות בכלכלה, שקיפות והסכמה להצבת פיקוח בינלאומי על ביצועם. אולם חיזבאללה מתנגד לתנאים אלה ורואה בהם ניסיון להתערב בענייניה הפנימיים של לבנון.

השלב שלפני הפַאוּדה (האנרכיה)
[צילום: חסן עמר/AP]

לפני כחודש הצהיר רמטכ"ל לבנון, ג'וזף עאון, כי המצב הכלכלי של הצבא קשה וחיילים סובלים מקיצוץ משמעותי במשכורתם עד כדי רעב, מה שמאיים על המשך קיומו. האזרחים חווים הפסקות חשמל ברוב חלקי היום, מחסור בתרופות ובמוצרי יסוד, שמחירם עולה בהתמדה. תורים ארוכים נראים בכל מקום, למשל בדרך למילוי דלק בתחנות. צעירים רבים מתוסכלים ורעבים מפגינים ברמה יומיומית והמשטרה מתמודדת כל הזמן עם חסימת כבישים וצירים מרכזיים ועם לא מעט מעשי ונדליזם.
הפוליטיקה משותקת עם שני ראשי ממשלה מוגבלים - ראש הממשלה הזמנית חסן דיאב שמחכה לממשלה חדשה שתנהיג רפורמות וראש הממשלה המיועד סעד אל-חרירי שלא מצליח להרכיב ממשלה.
לפי הבנק העולמי, המשבר הכלכלי שחווה לבנון הוא אחד הקשים שחוותה מדינה בעולם בהיסטוריה המודרנית.

העורב והיונה

התחושה שלבנון כעת חלשה מתמיד, מעוררת את תיאבונו של ה"עורב" החש כי יוכל ליהנות מלבנון כאשר תהפוך לפגר. מנהיג חיזבאללה מפזר הבטחות כי אירן תסייע ללבנון במשבר הנוכחי. דובר ממשלת אירן עלי רביעי אומנם הציע כי ארצו תייצא נפט זול ללבנון, אך בינתיים הסיוע לא נראה באופק ואירן עצמה שקועה במשבר עמוק ונתונה לעיצומים קשים.
המשבר הלבנוני וקריסת המדינה והצבא עלולים להפוך את לבנון לסוריה. כלומר, כל עדה תנהל את עצמה בנפרד ותגן על עצמה באמצעות מיליציה מקומית, עם שלטון מרכזי רופף. החשש הוא שמצב זה יחזק את השפעתה של אירן, שתנסה לפרוס את חסותה על לבנון כולה. אולם חשוב גם לזכור כי הפצצה החברתית מאיימת גם על העדה השיעית, שהיא הענייה ביותר בלבנון, ומחאה של הצעירים השיעים עשויה לפרק את חיזבאללה מבפנים, אם לא יוכל לתת מענה כלכלי לקהל חסידיו.
הלבנונים מודעים היטב לאפשרות השנייה של ה"יונה" (יונת השלום). כלומר, דווקא המצב הקשה יאפשר צעדים קיצוניים בלבנון ושינוי כיוון היסטורי לקראת שיחות עם ישראל. לא במקרה, השבוע פנה שר הביטחון בני גנץ ללבנון בהצעה לסיוע הומניטרי. לפני מספר חודשים התקיימו בין ישראל ולבנון שיחות על חלוקת המים הטריטוריאליים בין שתיהן, שהגיעו בינתיים למבוי סתום בשל קשיים שהציב חיזבאללה. אולם המו"מ הלבנוני-ישראלי התנהל בפעם הראשונה מזה 30 שנה.
המשבר בלבנון עשוי לשנות את הלך הרוחות במדינה, כפי שקרה במצרים בשנות ה-70, כאשר זו שקעה בבור כלכלי כשהייתה נתונה לחסות רוסית. כינון יחסים עם ישראל יכולים להיות התחלה של הפתרון למשבר. הלבנונים מודעים היטב לעובדה כי יחסים עם ישראל פירושם גם סיוע מידידותיה של ישראל במפרץ הפרסי (האמירויות ובחריין) ובעיקר מארה"ב. האם יקום כעת גורם בלבנון שיעז לקבל את הצעת ישראל, כפי שעשו זאת הנוצרים המרונים בעבר? אנשאללה.

תאריך:  07/07/2021   |   עודכן:  07/07/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לבנון לקראת אנרכיה: האם ישראל חלק הפתרון
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
בית הדין האירופי לזכויות האדם דחה בקשה שהגישו סוהא וזהווה ערפאת    "אין בסיס ברור לבקשתן של סוהא וזהווה ערפאת"
שאול מנשה
בסוריה מספרים שפוטין הציע לבשאר מחשב חדיש שיפלוט את תוצאות הבחירות 10 דקות אחרי סיומן    בשאר הודה לפוטין ואמר לו: "אנו יותר מתקדמים מכם בתחום זה, המחשב שלנו מספק תוצאות 3 חודשים לפני קיומן
איתמר לוין
זה יהיה ארוך, זה יהיה קשה, יהיו הרבה מתנגדים - אבל תבוסת דאעש והשקט היחסי נותנים תקווה שעירק תוכל ליצור ממשלה מתפקדת    שלושת תנאי היסוד הם פירוק המיליציות החמושות, אספקת השירותים החיוניים לאזרחים וצמצום הסובסידיות הנדיבות לאנרגיה
ירון פרידמן
איך הגיעו לאזורנו מנהגי העישון? מדוע עוררו התנגדות דתית ופוליטית? ומה מצב העישון בעולם הערבי בימינו?
יוני בן-מנחם
מתיחות חריפה התגלעה בין מצרים לרש"פ על-רקע המאמצים לשקם את הרצועה ולפייס בין חמאס לפתח. גורמים ברש"פ אומרים כי מצרים מאמצת חלק מעמדות חמאס בגלל האינטרסים של הביטחון הלאומי המצרי על חשבונה של הרש"פ וכי מחמוד עבאס לא יאפשר פגיעה במעמד אש"ף
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il