X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
סוזל דלל, נוה צדק [צילום: פלאש 90]
האם המיתוס נכון?
צפון עשיר, דרום עני
נשאלת השאלה האם מיתוס זה של "צפון עשיר" לעומת "דרום עני" צריך להשפיע על שוק הנדל"ן אצלנו והאם רוכש דירה חייב לבדוק מראש את המיקום הגאוגרפי של דירת חלומותיו, שמא חלילה הינה "דרומית מידי"?

כהיסטוריון בהשכלתי אוכל להעיד על כך שצפון כדור-הארץ עשיר בדרך כלל לעומת הדרומי, מאחר שרוב אוכלוסיית העולם וכן רוב המדינות העשירות מרוכזות בו. עובדה זו לא השתנתה במרוצת אלפי שנות היסטוריה, כשכל האימפריות הגדולות צמחו, בזו אחר זו, מצפון לקו המשווה במובהק, שעה שהרוב הגדול של מדיניות העולם השלישי העניות מרוכזות עד עצם היום הזה סביב קו המשווה ובדרומה ממנו.
כך גם ברוב ערי העולם הרחב, שהשכונות היוקרתיות בהן התרכזו בחלקן הצפוני. זה נכון לגבי ניו-יורק (UPTOWN לעומת DOWNTOWN) לונדון, בה שכונות היוקרה דוגמת פינצ'לי, גולדרס גרין והאמפסטד ממוקמות בצפונה וכך גם פריז בה הגדה הימנית הצפונית של נהר הסיין יוקרתית יותר מהשמאלית הדרומית.
אולם, וזה אולם גדול, נשאלת השאלה האם מיתוס זה של "צפון עשיר" לעומת "דרום עני" צריך להשפיע על שוק הנדל"ן אצלנו והאם רוכש דירה חייב לבדוק מראש את המיקום הגאוגרפי של דירת חלומותיו, שמא חלילה הינה "דרומית מידי"? והאם, בכלל, מדובר במיתוס ובסטראוטיפ שזה מכבר אבד עליו הכלח?
ובכן, אם תבדוק את עשרות הערים הגדולות והמובילות של מדינת ישראל, נמצא לא מעט דוגמאות המחזקות את המיתוס של, "צפון עשיר" ו"דרום עני", אולם לעומתן נמצא גם דוגמאות מעניינות הפוכות לחלוטין. נתחיל בתל אביב, הבירה הכלכלית והעיר המובילה בישראל. הרוב המכריע של השכונות העשירות שבהן רמות המחירים למ"ר הינן מרקיעי לשחקים, ממוקמות ב"סיטי" של רוטשילד בואכה חלקה הצפוני, בין אם מדובר בצפון הישן ובין אם מדובר בשכונות שמעברו הצפוני של הירקון.
יוצאות מן הכלל, וזה מעניין, הינן שכונות שעברו מה שמכונה ג'נטריפיקציה (כניסת אוכלוסיות חדשות וחזקות מבחוץ), דוגמת נווה צדק שהינה כיום אחת השכונות היקרות בארץ ומתחם שוק הפשפשים וצפון יפו שהפך אף הוא ליקר לא פחות מהצפון הישן. ובמילים אחרות: המיתוס של "צפון עשיר", ו"דרום עני" הולך ומתמסמס בעיר העברית הראשונה ומגמה זו רק תלך ותתחזק במהלך השנים הקרובות.
איכות חיים
גם בשכנותיה הקרובות של תל אביב, דוגמת רמת גן וגבעתיים, נמצא מחד-גיסא שכונות היקרות ממוקמות בצפון, דוגמת שיכון ותיקים ושכונת החרוזים ברמת גן ושכונת בורוכוב בגבעתיים, אולם, כמו במקרה של תל אביב, נמצא מאידך-גיסא גם לא מעט שכונות מבוקשות ויקרות גם בדרום, דוגמת רמת חן ברמת גן, גבעת רמב"ם ומתחם ההסתדרות בגבעתיים.
הסיבה, הן במקרה של רמת גן והן של גבעתיים, הינה פשוטה בתכלית: כל השכונות המבוקשות נהנות מ"אקס פקטור" משמעותי דוגמת פארק גדול (החרוזים ושיכון ותיקים סמוכים לפארק הירקון ורמת חן לפארק הלאומי), סמיכות לעורקי תחבורה אסטרטגים (נתיבי איילון, כביש גהה) עם שילוב של בנייה חדשה. ובמילים אחרות: הביקוש אליהן אינו קשור כלל למיקומן בצפון או בדרום העיר.
ואם בכך הצלחנו לערער קמעא של מיתוס "הצפון העשיר" ו"הדרום העני" ישנן אצלנו גם לא מעט דוגמאות הפוכות(!) של ערים שבהן דווקא הדרום מבוקש ויקר בהרבה לעומת הצפון. שתי הערים הבולטות בקטגוריה זו הינן ערי הנמל חיפה ואשדוד. בחיפה הצפון "עני" במובהק וממוקמים בו, בין היתר, העיר התחתית ושיכונים דוגמת בת גלים, קריית אליעזר וכו', זאת לעומת הכרמל היוקרתי והמבוקש הממוקם בדרומה של עיר הכרמל.
כנ"ל באשדוד, בה הרובעים הסמוכים לנמל שבצפון העיר נחשבים בדרך כלל לפחות יקרים ומבוקשים, זאת לעומת רובעים יקרים דוגמת י"א וט"ו הממוקמים בדרומה של העיר. ובכן, בשני במקרים, הן של חיפה והן אשדוד, ההסבר לכך פשוט: בשתיהן מיקמו היסטורית הן את הנמלים והן את אזורי התעשיה המזהמים בצפון העיר, שעה שהאזורים הדרומיים נחשבים לשקטים ו"נקיים" יותר, ובמקרה של חיפה גם נהנים מנופי הכרמל הירקרק ואוויר הפסגות.
דוגמה מעניינת נוספת, אם תרצו, הינה נתניה. היסטורית גם בה רוב השכונות המבוקשות התרכזו מהמרכז כלפי צפון, ובמיוחד ברחובות הממושקים לחוף הים. במהלך העשורים האחרונים מגמה זו השתנתה ודווקא בדרום העיר הוקמו שכונות מבוקשות ויקרות יחסית, דוגמת שכונת האגמים ובמיוחד עיר ימים. הסיבה לשינוי, המיקום של אותן שכונות בקרבת היציאה דרך מחלף פולג לכביש החוף (מספר 2) בואכה תל אביב וכן הממשק בהליכה רגלית לשמורת חוף ים בתולית.
המסקנה המתבקשת, לטעמי, הינה שהמיתוס של "צפון עשיר" ו"דרום עני" כבר איננו קיים בפועל. ההחלטה של יזם אם לקדם פרויקט או של רוכש דירה נגזרת בראש וראשונה מהמיקום עצמו, הנגישות שלו למקומות העבודה, הקניות והבילוי או לערכי טבע ייחודים ולמקום בו יוכל להעניק למשפחה איכות חיים ראויה. אז אנא, בבקשה מכם. אל תאבדו את הצפון...

הכותב הוא אסטרטג נדל"ן, יועץ תקשורת ובעלי משרד למיתוג ויחסי ציבור.
תאריך:  28/05/2022   |   עודכן:  28/05/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יעקב קורי
חלק ראשון מהמסה בנושא    אם המשאב הכי חשוב למדינה זו האוכלוסייה, הרי שיש להשקיע בחינוך את מירב המאמץ והתקציבים, עם מיטב המוחות    על ישראל לעמוד בשורה אחת עם המדינות האתיות והמשגשגות ביותר בעולם, שהסוד להצלחתן הוא קודם כל במערכת החינוך המעולה שלהן
יהודה קונפורטס
המשבר במערכת החינוך, המורים ההורים והילדים    כל אלו שחבטו במורים בכל תקופת הקורונה ולא פספסו הזדמנות לתקוף אותם, צריכים עכשיו להתנצל ולסייע למורים במאבקם
יואב יצחק
הסדר טיעון לא ירד מהפרק; הדיבורים נמשכים    הדרמה הגדולה עוד לפנינו    היועצת המשפטית לממשלה נכנסת אט-אט לעובי הקורה    בדיונים שהתקיימו בצאלח א-דין הוסכם על מקצה שיפורים (בקשה לתיקון כתב האישום), אך אם זו תידחה על-ידי בית המשפט, תדון היועצת באפשרות מחיקת אישום השוחד מתיק 4000
עמנואל בן-סבו
מסע המוות הבלתי פוסק של בני אדם בחברה הערבית מתרחש בשל האטמוספירה    מסע האלימות הנוראי בבתי החולים הוא חלק מהאטמוספירה
איתן קלינסקי
הנביא הושע חווה את מה שהעניקה ההצלחה המדינית והכלכלית וגם חווה את חורבן החיים הלאומיים של עשרה שבטים בימי המלך הושע בן אלה, שנעקרו מבתיהם בארץ המובטחת, אליה נשאו פנים כמתואר בפרשת השבוע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il