X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
זלנסקי-פוטין. אין מה לחפש במגרש זה [צילום: מריקו אנדרו, ו-AP]
בקול צלול, אך בקולנו אנו
ישראל לא המתינה לעצתו של הרב גולדשמידט ומהיום הראשון כמעט למלחמת רוסיה-אוקראינה הייתה מעורבת בה בדרכים שונות
המהלך החשוב ביותר אז היה פגישת בנט עם פוטין בניסיון לתווך והסיוע ההומניטרי שהושיטה ישראל כבר משלב מוקדם
זו מלחמה קונבנציונלית בחימוש אך בלתי-קונבנציונלית באופיה ומהותה
ישראל חייבת להיזהר ממעורבות שבה אחד הצדדים הוא מעצמה גדולה

הממשלה הבאה תצטרך להביע עמדה ברורה לגבי המלחמה בין רוסיה ואוקראינה, שתכלול גם מעשים..." - קובע הרב גולדשמידט, נשיא ועדת רבני אירופה והרב הראשי של מוסקבה בשנים: 1993 - 2022.1 זו עמדה לגיטימית, אך לא בהכרח חכמה ומציאותית. רבני התפוצות הם בדרך כלל אזרחי המדינות בהן הם מתגוררים. ככאלה הם מדברים כיחידים או לכל היותר כמנהיגי קהילות במדינות מושבם, כשהם פוזלים לעבר שליטי מדינות אלה, דעת הקהל המקומית והרוח המנשבת במקומות מושבם.
ניסיון העבר מלמד שיהודי התפוצות אינם יוצאים נגד מדינות מושבם וגם כאשר הם מביעים סולידריות עם ישראל - מולדת העם היהודי שלהם - היא לרוב "סינתטית". כלומר: הם אינם מבקרים באופן גורף את המדינה ה"מארחת" אלא מעשים או תנועות שנחשבים במדינתם ובקבוצת הייחוס הפוליטית שלהם "מוקצים", כגון: אנטישמים ונאצים מוצהרים או גזענים מובהקים.
דומה שיהודים גלותיים טרם הפנימו שמצבן של קהילות "זמניות"2 במדינות זרות אינו דומה במאומה למצבה של מדינה ריבונית במדבר הבינלאומי הכוחני, במיוחד כאשר מדובר בסכסוך בין-מעצמתי עולמי ובניגודי אינטרסים עולמיים ברורים. כשם שאוקראינה לא נזעקה לעזרת ישראל במלחמותיה בעבר, במאבקיה הבינלאומיים באו"ם ובמסגרות עויינות אחרות, אין לצפות שישראל תשקול את צעדיה לפי האינטרסים של אחת המדינות הנלחמות במלחמה זו, או לפי השקפותיהם של רבני קהילות במקום; היא תשקול אותם על-פי האינטרסים שלה ובקריטריוני "האפשר" ו"האי-אפשר" שלה. ברור שדברים אלה יגלגלו את השיח מיד לשאלת המוסר בכלל והמוסר היהודי בפרט.
בנסיבות המלחמה באוקראינה, לא מסובך להשיב על שאלה זו. המוסר היהודי קובע שתי קביעות חשובות לעניין זה: א. הקם להורגך - השכם להורגו ב. עניי עירך קודמים. אל לישראל להתנהל מול רוסיה באופן שתיצור אצלה עויינות מסוכנת לעצמה; רוסיה היא מעצמה עולמית ועל השגיאות של עם ישראל במלחמות נגד מעצמות עולמיות בעבר הרחוק, שילם העם פעמיים בחורבן הארץ, חורבן בית המקדש וגלות. האינטרס של אזרחי ישראל קודם לקשי היהודים במקום גלותם, במיוחד כאשר הייתה זו החלטתם של יהודי הגולה לא לעלות לארץ.3 שיקולי מוסר אנושי גלובלי הם תמיד שיקולים נאצלים, אך בעולם כוחני ותוקפני, לעולם אין הם עומדים בראש סולם העדיפות - קודמים להם החיים עצמם.
לדעתי, הייתה המדיניות שנקט בנט כראש ממשלה בפרוץ המלחמה ויעץ לזלנסקי להיכנס למו"מ עם פוטין, על הסדר שימנע התפשטותה ואת הרס ארצו. כמדינה ריבונית בחרה אוקראינה אחרת וזו זכותה. אוקראינה נכנסה למלחמה מול מעצמה עולמית כשהיא בלתי-מוכנה; ועתה במצוקה עצומה. אני סבור כי הסיוע שמגישות לה ארה"ב ואירופה מהווה עבורן מלחמת דה-לוקס נגד רוסיה ע"ח אוקראינה אף כי שוחקת היא גם את הראשונה. בדיעבד מסתבר שגם רוסיה נכנסה למלחמה זו בלתי-מוכנה ועל כן מתקשה להשיג בה הכרעה; באופן זה הופך המהלך כולו לתהליך שחיקה קשה לשני הצדדים. שגיאותיו של זלנסקי אינן צריכות להוות מניע או הצדקה עבור ישראל לסכן את עצמה, במיוחד נוכח קשייה עימם היא מתמודדת בכוחות עצמה, האיומים בפניהם היא עומדת ומיצובה של רוסיה במאזן האזורי הכולל שלנו. השקרים שיצרה רוסיה לאחרונה עם אירן מבהירים ביתר שאת סוגיה זו.
העובדה שגם רוסיה הניחה הנחות שגויות בכניסה למלחמה אולי עוזרת לאוקראינה, אולם ההבדל בין מעצמה לבין מדינה הוא בכושר הספיגה; זה של הראשונה גדול פי כמה מזה של השנייה. מבחינת פוטין אוקראינה אינה אויבת אלא "מורדת". בראייתו הגלובלית היא חלק ממרחב הביטחון הלאומי הרוסי מול איומי המערב - כפי שהיה בתקופת האימפריה הסובייטית ולכן חשוב להבין ולהתחשב במניעי מהלכיו. ביסודו של דבר זהו מאבק בינגושי על הגמוניה עולמית, ולנו אין מה לחפש במגרש זה.
העובדה שנשיא ארה"ב, המליץ לאחרונה לזלנסקי להידבר עם פוטין אינה מבשרת טובות לאוקראינה חרף הישגיה הצבאיים האחרונים. הדבר מתפרש כעייפות אמריקנית מן האירועים ועוד יותר מכך מהמשברים הכלכליים שמלחמה זו מחוללת בעולם אחרי נזקי הקורונה. המחסור בדלק באירופה ומחיריו הגואים בעקבותיו, עלולים להיות "הקש שישבור את גב הגמל". אם לא תתעשת אוקראינה עכשיו, תינטש ע"י ארה"ב בלחץ אירופה המוכה כלכלית, ומצבה יורע עשרת מונים. שום סיוע צבאי ישראלי אינו מהווה מרפא להתפתחות כזו.
הצעתי לרב פנחס גולדשמידט היא להימנע מנתינת עצות אחיתופל למדינת-ישראל ומחלוקת משימות מרחוק ובמקום זאת להצטרף אליה ולפעול מבית לחיזוק כוחה וביטחונה. אין לעם היהודי ארץ אחרת, אך בהיותנו חזקים ומלוכדים תגדל יכולתנו לסייע גם לזולתנו.

הערות

1. מעריב-דעות. "בקול צלול", 6.11.2022
2. קהילות יהודיות גלותיות היו כמעט תמיד זמניות ונעדרות תודעת השורשיות והקביעות. לא מפני שלא אהבו קביעות, אלא מפני שזו לא ניתנה להם לאורך זמן, ומעל לראשן התנוסס תמיד איום הגירוש, הפרעות או השמד בדרך אחרת. מדינת ישראל לא נולדה כפרויקט זמני, אלא כפרויקט-קבע ובעצם כחידוש הפרויקט ההיסטורי של עם ישראל בארץ ישראל. לפיכך, טוב יעשו מנהיגי הקהילות בתפוצות (=גלות), אם יסגלו לעצמם דרך חשיבה זו בהידברותם עם מדינת ישראל.
3. אינני נכנס כאן לדיון הסיזיפי בשאלה איזו אסטרטגיה נכונה יותר לעם היהודי ? – ריכוזו בארץ או פיזורו בעולם? זהו דיון נפרד שלדעתי השאלה שנשאלת במסגרתו איננה הבעיה אלא התירוץ. ראשית, יש להוכיח שעם ישראל שונה מבחינה זו מכל עם אחר, שכן כל העמים מרוכזים בעיקרם במולדתם. כך הם חיים, וכאשר הם מתפזרים הם פוסקים מלהיות עם. שנת, פיזורו של עם ישראל בגלות הוא "מגנון השמדה עצמית" באמצעות התבוללות ושמד פיסי. (הערכות דמוגרפיות מבוססות מוכיחות שללא הגלות אחרי בית שני, היה מספר היהודים כיום בעולם כ-200 מיליון!!

תאריך:  18/11/2022   |   עודכן:  18/11/2022
+פוטין טורח להדגיש: אני לא כרושצ'וב
15:20 18/11/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

טימותי נפתלי מסביר ב-Foreign Affairs שיש הבדלים משמעותיים בין משבר הטילים בקובה לבין הסכנה הגרעינית באוקראינה

קנדי וכרושצ'וב. מדינאות או השפלה [צילום: AP]
+40% מתשתיות האנרגיה של אוקראינה הושמדו
11:40 18/11/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

נשיא אוקראינה: אם נשרוד את החורף הזה, ונעשה את זה, אוקראינה בהחלט תנצח במלחמה הזו  ▪  הסכם ייצוא התבואה דרך הים השחור יוארך ב-120 יום

זלנסקי. השבתות חירום וייצוב ב-18 מחוזות [צילום: לשכת נשיא אוקראינה]
+התרחיש הסביר ביותר באוקראינה: קיפאון
08:14 18/11/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

רוסיה עשויה לחטוף ניצחון ממלתעות התבוסה וגם אוקראינה עשויה לנצח, אבל אקונומיסט סבור שמבוי סתום הוא התרחיש הסביר

נשק שלל רוסי, קייב [צילום: אנדרו קרבצ'נקו, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
נשיא אוקראינה: אם נשרוד את החורף הזה, ונעשה את זה, אוקראינה בהחלט תנצח במלחמה הזו    הסכם ייצוא התבואה דרך הים השחור יוארך ב-120 יום
איתמר לוין
רוסיה עשויה לחטוף ניצחון ממלתעות התבוסה וגם אוקראינה עשויה לנצח, אבל אקונומיסט סבור שמבוי סתום הוא התרחיש הסביר
איציק וולף
פגיעות הטילים נשמעו במספר ערים - כולל בבירת אוקראינה קייב. הם פגעו גם בעיר הנמל הדרומית אודסה, בעיר דניפרו שבמרכז המדינה ובמחוז זפוריז'ז'יה שבדרום מזרח אוקראינה
איתמר לוין
כל העיניים יהיו נשואות בשנה הבאה לאוקראינה, אך אקונומיסט מצביע על תשע מגמות חשובות נוספות שיעצבו את 2023
יאיר נבות
ר"מ אסטוניה קאיה קאלאס נשאה נאום מרשים מול הפרלמנט הפיני ואמרה: אם נאפשר לסחטנות גרעינית לעבוד אפילו פעם אחת, נתעורר בעולם הרבה הרבה יותר מסוכן. לגבי שלום - אלא אם הקרמלין יוותר על מטרתו לכבוש שטחים חדשים באוקראינה, קשה להאמין בסיכוי לשיחות שלום אמיתיות. אני מקווה שאירופה למדה שהפיוס רק מחזק את התוקפן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il