X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
ביידן. לוחץ [צילום: אריה לייב אברמס/פלאש 90]
ביידן צריך לעודד את הרפורמה השיפוטית
אילו הנשיא ויועציו היו מתייחסים לרפורמה המשפטית לגופו של עניין ולא כאמצעי לחץ בנושאים שונים לחלוטין, היו מבחינים שהיא מאמצת מרכיבים מרכזיים בדמוקרטיה האמריקנית

הרפורמה השיפוטית היא נושא זניח, אם בכלל, בסדר העדיפות של הנשיא ביידן, מזכיר המדינה בלינקן והיועץ לביטחון לאומי סאליבן, בהשוואה לעשרות או מאות נושאי פנים, חוץ וביטחון המעסיקים אותם 24/7. לכן, הנשיא ביידן ויועציו לא מקדישים את הזמן הדרוש לבחינת פרטי הרפורמה השיפוטית, אלא רואים בה ובמחלוקת סביבה אמצעי לחץ על ממשלת ישראל, לשנוי מדיניותה בסוגיה הפלשתינית (לקדם הקמת מדינה פלשתינית על רכסי יו"ש וחלוקת ירושלים) ובסוגיה האירנית (להימנע מאופציה צבאית מרחיקת-לכת ולתמוך באופציה הדיפלומטית).
הרפורמה השיפוטית והדמוקרטיה בארה"ב
אילו הנשיא ויועציו היו מתייחסים לרפורמה המשפטית לגופו של עניין ולא כאמצעי לחץ בנושאים שונים לחלוטין, היו מבחינים שהיא מאמצת מרכיבים מרכזיים בדמוקרטיה האמריקנית, המונעים מהרשות השופטת להפוך לרשות השולטת, ומעניקים לרשויות המחוקקת והמבצעת את הסמכות לממש את האחריות שקיבלו מהבוחר/ת.
לדוגמא:
  • ראש הרשות המבצעת ומחוקקים (סנטורים) - ולא שופטים, עורכי דין ואישי ציבור - ממנים את שופטי בית המשפט העליון ושורה ארוכה של שופטים פדרלים. נשיא ורוב דמוקרטי בסנט ממנים מספר שופטים עליונים, ושופטים נוספים ממונים כאשר יש נשיא ורוב רפובליקני בסנט; וכך נשמר האיזון הרעיוני של הרכב השופטים.
  • היועצים המשפטיים בארה"ב ממונים ומפוטרים על-ידי, וכפופים לראש הראשות המבצעת וחברי הקבינט (שרים). הם מייעצים וחוות דעתם אינה מחייבת.
  • התיקון ה-10 לחוקת ארה"ב אוסר על בית המשפט העליון לדון בנושאים שאינם מצויינים באופן מפורש בחוקה.
  • בית המשפט העליון בארה"ב הוא סמכות עליונה על פני נדבכים נמוכים יותר של הרשות השופטת; הוא אינו סמכות עליונה על - אלא שווה במשקלה ל-רשות המחוקקת והמבצעת.
  • הרשות השופטת בארה"ב אינה פוסקת לפי "עילת הסבירות" אלא לפי לשון החוק.
  • בית המשפט העליון בארה"ב אינו יכול לבטל סעיפי חוקה (חוקי יסוד).
  • בית המשפט העליון בארה"ב אינו יכול לבטל תחיקות של הרשות המחוקקת, אלא אם כן הם מנוגדים באופן מפורש לחוקה (חוקי יסוד).
  • בית המשפט העליון בארה"ב אינו יכול לבטל תחיקות על-ידי שלושה מתשעת שופטי בית המשפט העליון.
לחץ הנשיא ביידן - ההקשר הרחב
  • הלחץ הנשיאותי על ישראל מבטא את החזרת מחלקת המדינה (שהתנגדה להקמת המדינה ב-1948 ומטיחה בה ביקורת קשה ושיטתית) למרכז הבמה של עיצוב מדיניות החוץ והביטחון של ארה"ב, לאחר שהורחקה משם בתקופת דונלד טראמפ.
  • הלחץ הנוכחי מייצג את תפישת העולם הרב-לאומית וקוסמופוליטנית של מחלקת המדינה, ובמיוחד של מזכיר המדינה בלינקן והיועץ לביטחון לאומי סאליבן, השואפת למדיניות משותפת עם האו"מ, ארגונים בינלאומיים ואירופה, בניגוד למדיניות המדגישה את אינטרס ארה"ב (America First). זאת תפישת עולם הבוחנת את המזרח התיכון במשקפיים מערביות, ומאמינה שמחוות פיננסיות דרמטיות ישכנעו את האייתולות והפלשתינים לזנוח את חזונם הפנאטי-חיסולי, להתמקד בשדרוג רמת החיים ולא בחתרנות וטרור, לדבוק בדו-קיום בשלום ולקיים הסכמים.
  • לחץ הנשיא ביידן אינו חריג בהקשר הרחב של יחסי ישראל-ארה"ב, הכוללים לחץ של כל נשיא אמריקני מאז 1948 (להוציא את הנשיא טראמפ), המלווה בדרך כלל במתיחות זמנית, איומים, ולעתים אף עונשים כגון אי-הטלת וטו על גינוי ישראל באו"מ והשעיית אספקת מערכות לחימה והסכמים לשיתוף פעולה ביטחוני.
  • במקביל ללחץ השיגרתי שמפעילים נשיאי ארה"ב מאז הקמת המדינה, ובניגוד לרואי השחורות המתעלמים ממעמדה האסטרטגי הייחודי של ישראל, השתדרגו שיתופי הפעולה הביטחוניים והאזרחיים מעבר לציפיות האופטימיות ביותר. ארה"ב פועלת לפי האינטרסים שלה, ולכן מכירה ביכולות הייחודיות הצבאיות והטכנולוגיות של ישראל, שהפכה למכפלן-עוצמה ומכפלן-דולרי ייחודי עבור ארה"ב. התרומה הייחודית של ישראל לתעשיה הביטחונית, לתעשיות ההייטק, לכוחות המזוינים, למודיעין ולכח ההרתעה של ארה"ב מאפילים על אי-הסכמות בנושאים פחות-חשובים לארה"ב (כגון הסוגיה הפלשתינית).
  • המתיחות הנוכחית ביחסי ישראל-ארה"ב היא מתונה מאוד בהשוואה לתקדימים החמורים, כגון המתיחות בין הנשיא ברק אובמה לראש הממשלה בנימין נתניהו עקב ההתנגדות הפעילה להסכם הגרעין עם משטר האייתולות; התנגדות ברוטלית של נשיא ארה"ב להפצצת הכור הגרעיני בעירק ולהחלת החוק הישראלי ברמת הגולן; התנגדות נשיאי ארה"ב לאיחוד ירושלים וחידוש ההתיישבות היהודית בירושלים רבתי, יו"ש ורמת הגולן; התנגדות נשיא ארה"ב ל"כיבושי 1948" בשפלה, גליל, נגב ומערב ירושלים; ועוד.
  • ההיסטוריה מוכיחה שלחצים של נשיאי ארה"ב (לנסיגות וויתורים סוחפים, להימנעות מהפצצת הכורים הגרעיניים בעירק וסוריה, להימנעות ממלחמת-מנע ב-1967, וכו') התבססו על הנחות שגויות שהיו פוגעות בארה"ב אם ישראל הייתה נכנעת ללחץ. לדוגמה, אי-הפצצת הכור הגרעיני בעירק הייתה עלולה לגרום לעימות גרעיני במלחמת המפרץ הראשונה.
  • רוב ראשי הממשלה - ובמיוחד מתקופת בן-גוריון עד תום כהונת שמיר - הדפו את מרבית הלחצים הנשיאותיים, ובכך החריפו חילוקי-דעות ומתיחות, והביאו לפגיעה קצרת-טווח בפופולריות של ישראל ושלהם. אבל, העמידה בלחצים (תוך מינוף התמיכה הרחבה בשני בתי הקונגרס, שהם שקולי-עוצמה לנשיא) הביאה לשדרוג ארוך-טווח בהערכה האסטרטגית כלפי ישראל ולהרחבת שיתופי הפעולה הביטחוניים. ביום סגריר, ארה"ב מעדיפה בעלת-ברית שאינה מרכינה ראש בפני לחץ ודבקה בעקרונותיה ואינטרסיה.
  • כניעה ללחץ נשיא ארה"ב מבטאת התעלמות מתקדימי העבר, ויתור על בסיס תמיכה מסורתי בשני בתי הקונגרס, פגיעה באינטרס ישראלי, כרסום בתדמית ההרתעה של ישראל, והקרנת חולשה המעניקה רוח-גבית לגופים פורעי-חוק אנטי-ישראלים ואנטי-אמריקנים, ושופכת דלק למדורות הטרור והמלחמה.

תאריך:  30/03/2023   |   עודכן:  30/03/2023
+שני חשודים נוספים נעצרו בחדש לתקיפת נהג מונית ערבי
11:42 30/03/23  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

שני העצורים בחדש לתקיפת נהג מונית ערבי בירושלים על-רקע לאומני הם תושבי השרון  ▪  אתמול נעצר חשוד נוסף בן 17 מירושלים

[צילום ארכיון: פלאש 90]
+חייל מסיירת גולני נעצר בחשד שהכה עצור פלשתיני
10:51 30/03/23  |  עידן יוסף

חייל מסיירת גולני נעצר (ד') בחשד להכאת עצור פלשתיני במוצב בשומרון. לפי גורם צבאי בחטיבה המרחבית שומרון, בצבא פתחו בתחקיר על בסיס דיווח ביחידה שלפיו פלשתיני שנעצר בחשד שיידה אבנים על הכוחות ומכוניות הוכה בנסיבות לא ברורות במוצב "הסלע" שבו הוא נחקר.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ביידן צריך לעודד את הרפורמה השיפוטית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הדברים יפים, המסקנה שונה.
ד"ר עדי ירדן  |  7/04/23 17:56
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
עידן יוסף
שני העצורים בחדש לתקיפת נהג מונית ערבי בירושלים על-רקע לאומני הם תושבי השרון    אתמול נעצר חשוד נוסף בן 17 מירושלים
דוד מ' וינברג
כיצד מכון משגב החדש יסייע לישראל לתמרן ביצירתיות את דרכה באזור, תוך שמירה על מדיניות ביטחונית מציאותית ומבלי לוותר על יעדים ציוניים ויהודיים
עמנואל בן-סבו
הנשיא האמריקני לא הביע צער על ניסיון הטבח באזרח מדינתו, לא תבע תגובה תקיפה, לא דרש בשלום אזרחו, בכל אופן זהו דויד שטרן, נחת לשעבר בצבאו ולא עיתונאית פלשתינית, ששששש, הרגישות הסלקטיבית עובדת
איציק וולף
מוחים על אוזלת היד הביטחונית ועל פיגוע הירי השלישי בתוך חודש בכפר הפלשתיני    עשרות אזרחים חוסמים את הכניסה לשכם
איציק וולף
הירי בוצע, ככל הנראה מרכב חולף    שני הפצועים פונו לבית החולים בילינסון בפתח תקוה    צה"ל פתח במצוד והפלשתינים דיווחו על כוחות שנכנסו לכפר ביתא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il