X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
העלאה של שכר החיילים ל-4000 שקל לחודש יכולה להוציא ממעגל העוני כ-200 אלף נפשות, כולל בני משפחה של החיילים
▪  ▪  ▪
מעגל העוני [צילום: ליאור מזרחי/פלאש 90]

תקציב מעצם הגדרתו הוא בעל מגבלת גודל התלוי בהכנסות והוצאות. ברוב המקרים הוא מחייב ויתור. המגבלה הזו קימת אצל משפחה וגם אצל מדינה.
בימים אלה אנו חווים את אחד משיאי הטיפול במתווה הגז. גם המצדדים הקיצוניים ביותר מודים שהמתווה אינו אידיאלי אך הוא מהווה אילוץ שניתן לחיות עמו. האומנם? ברור שיש כאן מונופול המעוניין למקסם את רווחיו ובהקדם. כל פרח כלכלה כמו כל פרופסור יאשר שהתשובה כנגד מונופול היא פיקוח על מחירו. במקרה שלפנינו יש מחיר התייחסות והוא המחיר הבינלאומי.
בעת כתיבת שורות אלה המחיר הוא 2.07 דולר ליחידת חום. מחיר זה ישאיר בידי המונופול רווחים אדירים. כמו-כן אין לקבוע מחירים עתידיים בחוזים אלא לקבוע שהמחיר יהיה המחיר השוטף בעת ההספקה. אם הקונה או המוכר ירצו לגדר את המחיר העתידי יפנו לשוק הסחורות העתידיות. לדוגמה מחיר יחידת חום, עתה, לדצמבר 2020 הוא 3.29 דולר ולאוקטובר 2024 4.21 דולר. כך יסלקו הקונים והמוכרים את אי-הוודאות במידה וירצו. הממשלה משום מה עושה כל מאמץ לרקוד לקצב החליל של המונופול.
עליית מחירים
המונופול רוצה באמצעות מחירים גבוהים לשכנע בנקים להלוות לו במקום להביא כסף מהבית. המחלה ההולנדית לענייננו התבטאה ביצוא חלק מהגז ובתקופה מסוימת לא הפיקה המדינה מספיק גז כך שנאלצה לייבא ועלות היבוא עלתה, עקב עליית המחירים, על הכנסות הייצוא. מונופול הגז כבר הפר לפחות התחייבות אחת והיא לפתח עד 2018 את שדה לוויתן.
על המדינה לקבל לידיה את השדה ולפתחו תוך פיצוי המונופול על השקעותיו. המדינה מצידה כבר התנדבה לממן את הגנת האסדות בעלות גבוהה מהשקעות המונופול עד עתה. במצב זה תוכל המדינה למנוע ייצוא כך שישוריין הגז שכמותו מוגבלת לצורכי השוק המקומי שיוסב לשימוש בגז. המחיר אותו משלמת חברת החשמל גורם לה להעדיף מזוט מיובא ומזהם אך זול מהגז.
כי"ל מתנהלת כזכיין בעיתי. היא אינה מפסיקה להתנגש במדינה. אינה מהססת לפנות לערכאות ולטעון שלא תפתח את את השדות ומאיhמת בפטורי עובדים, אך רוצה להאריך את הזיכיון מעבר לשנת 2030. על המדינה לשקול אם כי"ל היא זכיין אידיאלי ואולי כבר עתה להודיע לו שאינה מעוניינת בו.
לאור הפרסומים ניתן לחשוב שתשובה כתב את מגילת העצמאות ובן גוריון הוא הבובה שנדחפה על-ידו להכריז על הקמת המדינה. כי"ל לעומת זאת היא מישבת הנגב ובן גוריון שוכן על ידה בצריף המפורסם בשדה בוקר כסמל החלוציות.
מצוקה כלכלית
התבשרנו שסוף-סוף מועלה שכר משרתי החובה. נראה שהמסר מתחיל להתנחל במוחות המחליטים. כרגיל מעט מידי ומאוחר מידי. בעבר כבר התייחסתי לצורך בהעלאה דרמטית של שכר משרתי החובה מאז התנחלה ההכרה בכך אצל רבים וטובים. העלות אינה נוראה מה גם שתביא להקטנת מספר העריקים והצורך לתמוך בחיילים הבאים ממשפחות עניות. 30 אלף חיילים מקבלים עזרה מהצבא בסך של כ-300 מיליון שקל, או 10 שקל לשנה בממוצע. בנוסף להם ניתן להניח שעוד כמות דומה של חיילים נמצאים במצוקה כלכלית. העלאה של שכר החיילים ל-4000 שקל לחודש יכולה להוציא ממעגל העוני כ-200 אלף נפשות, כולל בני משפחה של החיילים במילים אחרות למעלה מ-10% מהעניים בישראל יצאו ממעגל העוני ההולך ותופח משנה לשנה.
כמדי שנה תפרסם בקרוב ועדת סל התרופות את פסיקתה. מי נדון לקו התקווה ומי לאכזבה. בנוסף לכך שחישובי עלות התרופות לא נכונים. מרגיז שהיד שנותנת למונופולים להרוויח ללא שובע מקצצת בתרופות, בשכר החיילים ועוד.
על ראש הממשלה לעשות סיבוב פרסה מהתייחסותו למתווה הגז וכי"ל, הדבר ניתן. אם לא יעשה זאת המפגינים בככרות יעשו עמו חשבון ביום הבחירות. אם הם לא יעשו זאת אזי ההיסטוריה תעשה זאת עמו. היסטוריון רציני לא יושפע מצ'יזבטים וחצאי אמיתות אלא מעובדות כפי שוודאי שמע מאביו המנוח.

תאריך:  13/12/2015   |   עודכן:  13/12/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 יצחק תשובה
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מתווה הגז ושכר החיילים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מה
שמ  |  13/12/15 17:03
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות גז טבעי
נסים גבאי
כולם "מסכנים" ש"עובדים" מאוד "קשה" ואין להם פנאי לשום פנאי, מעבר לחובה האזרחית לצאת ולהפגין נגד מתווה הגז. הם נמצאים בהמוניהם בדרכים, מבוקר עד ליל, והפקקים מצאת החמה עד צאת הנשמה - ממלאים כמעט כל כביש אפשרי. היכן ומתי לעזאזל הם עובדים?!
איתמר לוין
לפעמים צריך לעצור, לקחת צעד אחורה ולבחון את הדברים מיסודם. מבט שכזה חיוני כדי להבין נושאים שעל הפרק וכדי להחליט כיצד לטפל בסוגיות מהותיות. הנה דוגמאות אקטואליות
אפרים הלפרין
יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ כבל זימן את הוועדה לפגישה לצורך המשך השימוע בנושא הגז    בשימוע הופיע ראש הממשלה על-מנת להצדיק את ישימות סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, ובמטרה לאפשר לו כשר הכלכלה לפטור את נושא הגז מהוראות חוק ההגבלים העסקיים מטעמים של מדיניות חוץ או ביטחון המדינה
מרדכי ליפמן
הוא לא היה כזה    אחת התכונות שהוא הצטיין בהן הייתה יכולתו לשנוא    כן, האיש, במיוחד בפרוס שנותיו, היה בעל מיצי מרה בלתי נדלים
מנחם רהט
מה המשותף לנס מאגר הגז שבקרקע הים, ולנס פך השמן של החשמונאים? - בשני המקרים מדובר באנרגיה שבגדר נס לאומי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il