X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אירועי המחאה באירן חשובים מאוד כי הם מצביעים על כישלונה של הנהגת אירן בתחום הכלכלי, ועל כך שיש בעקבות כישלון זה אזרחים אירנים לא מעטים שרואים ברוגז את ההשקעות האירניות במדינות רחוקות כלבנון וסוריה לתחושתם, זה בא על חשבונם
▪  ▪  ▪
האייתולה אחמד חתאמי [צילום: איברהים נורוזי/AP]

מכל הדיווחים קשה לדעת אם הייתה למחאות הללו השפעה של ממש על הפעילות האירנית ועל משימות משמרות המהפכה, אך נראה שהתשובה לכך שלילית. גם השמועות על פינוי כוחות משמרות המהפכה לטובת דיכוי המהומות באירן נראות מוקדמות ולא מדויקות, שהרי ממש בימים אלה מתבצעת לחימה של ממש באזור אידליב, שהחלה ביוזמת הממשל הסורי ובעלי בריתו הרוסים והאירנים.
המחאה, כפי שהיא נראית בדיווחים של המדיה החברתית, הייתה כנראה ביטוי לתסכול של שכבות הביניים והצעירים: הם סחפו אלפים אך לא מיליונים, הרבה פחות מאשר ערב המהפכה ב-1979 ואפילו פחות ממספר המפגינים ב-2009. המשטר שהשכיל להתגבר על הגל שהיה הרבה יותר גבוה וסוחף לפני שמונה שנים, שכלל מאז את כלי הדיכוי שלו, והוא יצליח כנראה להתגבר על הגל הנוכחי.
הודעת משמרות המהפכה כי כבר הסתיימה מלאכתם - הייתה כנראה מוקדמת ואופטימית מדי, אבל אם לא יחול שינוי מפתיע - לא זה האירוע שבגינו ייפול המשטר.
שאלה מעניינת היא האם כלפני תשע שנים - המהומות באירן הן תחילתו של תהליך מזרח-תיכוני, שהרי מהומות באירן ב-2009 היו מעין הקדמה לאביב הערבי שפרץ בתוניסיה. האם תחושת האכזבה במדינות הערביות, שאינה קטנה מהאכזבה של הצעירים האירנים, תבוא אף היא לידי ביטוי עממי זועם בעת הקרובה?
במבט לאחור, כמעט עשור לאחר הצונאמי המזרח-תיכוני, ששטף דיקטטורים שנראו כעמידים מפני רוחות של שינוי, אי-אפשר שלא לחוש את התסכל השורר באזור.
שינוי מבורך
האירנים לא לבד, שהרי המצב הכלכלי של האזרחים במצרים לא נעשה טוב יותר לאחר נפילת מובארק, ודאי שחיי הלובים לא נעשו נוחים יותר לאחר שנפטרו מקדאפי, ואפשר לשער שרוב תושבי סוריה לא מאושרים יותר לאחר שבע שנות מלחמה. המזרח התיכון לא נעשה מקום מבטיח יותר לדור הצעיר, אפילו לא בתוניסיה שנראתה לרגע כמקום שבו המהפכה עשתה שינוי מבורך.
מתברר שכדי לחולל שינוי, כדי שהמהומות נגד השלטון העריץ אומנם יזכו בדין בתואר המחייב "אביב", צריך יותר מאשר המונים בכיכרות ושליט מודח - צריך שינוי תרבותי, וזה כבר יעד קשה הרבה יותר להשגה. האם אירן או מדינה ערבית כלשהי נהייתה פחות מושחתת בעקבות המהפכה? כנראה לא.
האם במי מהמדינות הפכה החברה פתוחה יותר, והכלכלה פחות קשורה בקשרי משפחה וחברות עם השליטים? קרוב לוודאי שלא. בקיצור, במקרה הטוב גרמו המהפכות להחלפת שליטים - אך לא לשינוי של ממש, במקרה הרע הוחלפה דיקטטורה בכאוס, ולא בטוח מה עדיף.
המסקנה מדברים אלה מעציבה, אך כדאי לפעול לאורה: סאת הייסורים של תושבי מדינות האזור לא תמה. לכן ניתן לשער כי הסערות הבאות בדרך, וגם אם השלטון יתגבר עליהן ואולי אפילו ימנע את התפרצותן, יש להכיר בכך שמתחת לפני השטח המצב מתוח ועלול להתפוצץ.
אין שום דרך לדעת מה יצית את האש. השליטים מודעים לכך. לכן הם מנסים לדחות כל עימות, ולהכין כלים טובים יותר כדי שיהיה לאל ידם להתמודד עם התופעה שאיתה לא הצליחו להתמודד בעשור האחרון: מסות אדם נרגנות, המוכנות להיאסר ולהקריב חיים. להתמודדות שכזאת לעיתים הצבא אינו מספיק, גם אם הוא רוצה, ולא תמיד הוא רוצה.
בשולי הדברים כדאי לזכור כי כל המדברים על "עוולות הכיבוש" מתעלמים מהתחושות הרווחות בוודאי בקרב הפלשתינים, לאמור, הכיבוש קשה - אך יש מאחינו הערבים והמוסלמים שאינם "כבושים", ותנאי חייהם קשים לאין ערוך משלנו, "הנכבשים". ייתכן שבצד סיבות נוספות זאת הסיבה שהאינתיפאדה השלישית לא פרצה; הפלשתינים, שבוודאי קשה להם, למדו שהכל יחסי, גם סבלותיהם.
[מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים]

הכותב הוא עמית בכיר ע"ש אן וגרג רוסהנדלר במכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים.
תאריך:  18/01/2018   |   עודכן:  18/01/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המזה"ת: הסערות הבאות בדרך
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
למה אובמה וחבר ה"דמוקרטים"
ב_שמואל  |  19/01/18 00:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אפרים ענבר
ההצהרה המשותפת של הודו וישראל, שפורסמה בסוף ביקורו ההיסטורי של ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בישראל ביולי 2017, פתחה בכך שהידידות בין שתי המדינות הועלתה לדרגת "שותפות אסטרטגית"    בנימין נתניהו הזדרז לביקור גומלין בהודו חצי שנה אחרי שמודי הגיע לירושלים, לאותת שיש ממש בהצהרה הזאת
איתן קלינסקי
חלפה שנה, מליל השמונה עשר בינואר 2017, בו שיקרה משטרה לציבור ובמהלך השבוע שיקר מעל במת הכנסת השר לביטחון פנים. כואב ששני אנשים חפים מפשע שלמו בחייהם, שוטר ומורה למדעים
רון בריימן
"שלום" אוסלו (ו"פתרון" שתי המדינות ממערב לירדן) הוא עובר שנולד מת. מן הרגע הראשון הוא היה שקר ואחיזת עיניים, ותוצאתו הצפויה מראש הייתה מלחמת אוסלו. חובה על ישראל להתנתק מהנוסחה השקרית ולחזור להתיישבות כמעשה הציוני המובהק, כפי שהיה מראשית שיבת ציון
דביר מור
ההנהגה הפלשתינית נמצאת בתקופה הרגישה ביותר שלה מבחינה מדינית    גם חמאס וגם אש"ף נמצאים באותה הסירה, בשתי התנועות אין מושג לאן תגיע הסירה
יוני בן-מנחם
החלטות המועצה המרכזית של אש"ף אינן מספיקות כדי לשנות את עמדת המחנה הסוני המתון בראשות סעודיה כי אירן היא הסכנה העיקרית לערבים ולא ישראל. מחמוד עבאס לא הצליח לאחד את בני עמו והוא צפוי גם להיכשל במאבקו בזירה הבינלאומית נגד ישראל, מדינות ערב לא ילחמו בעבורו נגד הנשיא טראמפ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il