X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
יש לשמור על משקל תקין ולאכול מזון מגוון, עשיר בירקות, קטניות, מוצרי חלב רזים, דל בשומן רווי ובסוכרים פשוטים ובמקביל לעקוב אחר כמות הפחמימות שאנו צורכים ולנטר את רמות הסוכר גם לאחר הארוחות
▪  ▪  ▪
צילום: AP

מחלת הסוכרת הינה אחת ממגפות המאה ה-21 כתוצאה משינויים רבים שמאפיינים את החיים המודרניים: מזון עתיר שומן וסוכר, פעילות גופנית מועטה, השמנת יתר וסטרס. רק בישראל כחצי מיליון איש סובלים מסוכרת סוג 2 וכ-25,000 סובלים מסוכרת סוג 1 המוכרת יותר כסוכרת נעורים.
הקפדה על טיפול תרופתי או טיפול באינסולין לאיזון רמות הסוכר בדם חיונית ביותר. עם זאת, הטיפול התזונתי הינו חלק בלתי נפרד מהטיפול הרפואי לא רק באיזון רמות הסוכר והפחתת הסיכון לסיבוכים של מחלת הסוכרת, כי אם גם בשמירה על רמת שומנים תקינה ועל לחץ דם מאוזן. שילוב של סוכרת, יתר לחץ דם, רמות שומנים לא תקינות (ערכי LDL וטריגליצרידים גבוהים וערכי HDL נמוכים) והשמנת יתר הינם גורמי סיכון עיקריים להתפתחות מחלות לב וכלי דם.
בינואר 2008, פרסמה האגודה האמריקנית לסוכרת את המלצותיה החדשות לטיפול התזונתי במאמר שהתפרסם בעיתון הרפואי Diabetes Care.
עיקר ההמלצות למניעת סוכרת מבוגרים:
  • ירידה מתונה במשקל של 7% מהמשקל ההתחלתי לאנשים עם עודף משקל וביצוע פעילות גופנית מתונה במשך 150 דקות בשבוע, מפחיתה משמעותית את הסיכון להופעת סוכרת בקרב אוכלוסיה עם גורמי סיכון. פעילות גופנית גם משפרת את הרגישות לאינסולין ואת קליטת הסוכר בתאים ללא קשר לירידה במשקל, ובכך מסייעת עוד יותר לשיפור האיזון;
  • תוכנית הירידה במשקל יכולה להיות מבוססת על דיאטה דלת פחמימות (מדובר בחידוש מבחינת המלצת ארגוני הבריאות) או דיאטה דלת שומן סטנדרטית. יצוין, כי לדיאטה דלת פחמימות תוצאות טובות בטווח הקצר מבחינת הפחתה במשקל, שיפור ברמת הכולסטרול הטוב (HDL) והפחתת רמת השומנים בדם, אולם עדיין אין מידע על תוצאותיה לטווח ארוך של למעלה משנה;
  • מומלץ לצרוך מזון עשיר בסיבים תזונתיים כמו דגנים מלאים, פירות, ירקות וקטניות;
  • שתייה מתונה של אלכוהול, כגון שתי כוסות יין ליום לגבר וכוסית אחת לאישה, קשורה בהפחתת הסיכון לסוכרת. לעומת זאת, מעל 3 משקאות ביום עלולים להגביר את הסיכון לסוכרת;
  • הפחתת צריכת שומן רווי, הנמצא במזונות מהחי כמו גבינות שמנות, חמאה, שמנת ובשר שמן.
עיקר ההמלצות לחולי סוכרת:
  • קבוצת המזונות המכילים פחמימות היא הקבוצה בעלת ההשפעה הגדולה ביותר על רמות הסוכר בדם. קבוצה זו כוללת את הסוכרים הפשוטים - ה"מתוקים" המצויים במזונות כגון: סוכר לבן וחום, דבש, ריבה, עוגות, עוגיות, ממתקים ואת הסוכרים המורכבים יותר כגון אלה הנמצאים בדגנים, לחם, אורז, פסטה וקטניות;
  • מעקב אחר צריכת פחמימות הינו הבסיס לאיזון של רמות הסוכר והתאמת הטיפול. ניתן לבצע את המעקב על-ידי ספירה של כמות הפחמימות, לדוגמא, כמות פחמימות מומלצת בארוחה 45-30 גרם, כאשר פרוסת לחם = 15 גרם פחמימה או לחילופין ספירה של מנות פחמימה (לפי קבוצות מזון), לדוגמא ארוחה הכוללת 4-2 מנות פחמימה, כאשר מנה = פרוסת לחם = 3 כפות אורז = תפוח אדמה קטן = 1/2 כוס דגני בוקר = 1/2 כוס פסטה מבושלת;
  • בהנחה ששומרים על כמות הפחמימות המומלצות בארוחה, בחירת מזונות פחמימתיים בעלי אינדקס גליקמי נמוך (למשל: גריסים, גרגרי חומוס, עדשים, תותים, תפוזים) על-פני אינדקס גליקמי גבוה (כגון: לחם אחיד, תפוחי אדמה, אורז לבן, אבטיח, תמרים) יכולים להעניק יתרון נוסף לאיזון;
  • מומלץ כי המקורות לפחמימות יהיו פירות, ירקות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי שומן ולא מזונות מתוקים. אולם אם בוחרים לצרוך מתוק, יש לקחת בחשבון את כמות הפחמימות במזון ולהפחית אותה מסך-כל הפחמימות הנצרכות בדרך-כלל בארוחה או להתאים את הטיפול באינסולין, אם ניתן;
  • דיאטות עשירות בחלבון אינן מומלצות לסוכרתיים בשל חוסר מידע לגבי השפעתן על תפקודי הכליות;
  • מומלץ לצרוך כ-25 גרם ליום של סיבים תזונתיים. על-מנת להגדיל את הצריכה של סיבים כדאי תמיד להעדיף מוצרים מקמח מלא על-פני קמח לבן, דגנים מלאים כמו אורז מלא, בורגול, כוסמת, גריסים, פסטה מקמח מלא או קטניות (אפונה, שעועית, עדשים) על-פני אורז לבן, פתיתים וקוסקוס. כמו-כן, יש להעדיף ירקות ופירות שלמים בקליפתם (5 ביום) על-פני קלופים או סחוטים או דגני בוקר ויוגורטים מועשרים בסיבים על-פני הרגילים;
  • צריכת ממתיקים מלאכותיים כמו סכרין, אספרטיים, אסולפאם K, בטוחה בהתאם לכמות היומית המומלצת לפי משרד הבריאות האמריקני (לרוב קשה לעבור את התחום הבטוח לשימוש גם למי שצורך מוצרים דיאטטיים רבים ובדרך כלל הגבול העליון לצריכה מצוין על-גבי האריזה);
  • מומלץ לצרוך 2 מנות דג בשבוע, המספקים חומצות שומן מסוג W-3. המלצה זו אינה כוללת שניצלים של דג מוכן;
  • יש להגביל למינימום את צריכת חומצות שומן טרנס - חומצות שומן המצויות במרגרינה ומזונות מעובדים כגון: עוגיות, מאפים, חטיפים, וופלים וכד'. כמו-כן, להגביל את צריכת השומן הרווי מהחי. כמות השומן הרווי המומלצת הינה עד 7% מסה"כ הקלוריות ביום;
  • יש להעדיף שומנים חד בלתי רווים ממקור צמחי כגון שמן זית, קנולה, טחינה ושקדים טבעיים;
  • שתיית אלכוהול יכולה לגרום גם לירידה חדה ברמת הסוכר (היפוגליקמיה) וגם לעלייה חדה (היפרגליקמיה) בקרב סוכרתיים. עם זאת, בצריכת אלכוהול מתונה יחד עם ארוחה, לא נצפתה השפעה משמעותית על רמת הסוכר או האינסולין בדם. כמות האלכוהול המומלצת לגבר סוכרתי עד כוסית משקה ביום וקצת פחות לאישה, רצוי עם הארוחה ולא בנפרד. יש להתחשב בעובדה כי אלכוהול הינו סוג של פחמימה ולכן גם בכמות מתונה, גורם לעלייה ברמות הסוכר בדם;
  • דיאטה עשירה בירקות, פירות, מוצרי חלב דלי שומן ודלה במלח (עד 2,300 מ"ג נתרן ליום) מפחיתה את לחץ הדם בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה וגם עם לחץ דם תקין;
  • בשל חוסר הוכחות מספקות כי צריכת תוספי ויטמינים ומינרלים מועילה לסוכרתיים, אין המלצה לנטילת תוספי מזון לסוכרתיים אשר אינם סובלים מחסרים, לרבות נוגדי חמצון.
לסיכום, טיפול תזונתי למניעת סוכרת בקרב הסובלים מגורמי סיכון וטיפול תזונתי לסוכרתיים, יש להתאים באופן אישי על-ידי תזונאי/ת קליני/ת לאורח החיים, הרגלי האכילה, הפרופיל הרפואי והעדפותיו האישיות של המטופל. ההמלצות החשובות הן לשמור על משקל תקין ולאכול מזון מגוון, עשיר בירקות, קטניות, מוצרי חלב רזים, דל בשומן רווי ובסוכרים פשוטים ובמקביל לעקוב אחר כמות הפחמימות שאנו צורכים ולנטר את רמות הסוכר גם לאחר הארוחות.

מחברת המאמר הינה דיאטנית קלינית במרכז לסוכרת גפן מדיקל
תאריך:  10/03/2008   |   עודכן:  10/03/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר צ'לו רוזנברג
היסטוריה היא סם חיים. מי שאיננו מבין זאת, אל לא להתעסק במקסם זה. נכון שאין צורך לדעת כמה חיילים היו לנפוליאון, אך אין אדם שמסוגל להבין את התפתחות העולם המודרני ללא ידיעת תקופת נפוליאון
אביתר בן-צדף
כמה נחמד שאנחנו רגישים לרגישות ערביי ישראל    למשל, כשהם משווים את נפגעינו בשדרות למחבלים, שהרג צה"ל במבצעו בעזה    ויש, כמובן, בקרבנו כמה נפשות טובות, שעוזרות לערבים
יוסף דוריאל
שנת חגיגות ה-60 לישראל מתגלה כחזרה לסיוט הביטחוני שהחל בדצמבר 1947 והסתיים עם מיגור הפלישה המצרית בסוף 1948
אחיה גינוסר, חיים שיבי, משה מצליח
אגודת העיתונאים בירושלים הקימה לפני כשנה מטה פעולה, המנסה להיערך לקבלת רפורמה מקפת, שתשמר את השידור הציבורי מתוך נכונות לאמץ מתכונת חדשה המתאימה למפת התקשורת העכשווית בישראל    המאבק ממשיך
פרופ' ארנון סופר
העולים מרוסיה אינם יורדים מן הארץ יותר מכל קבוצת הגירה אחרת    תשובה ל'מדוע הרוסים יורדים מן הארץ?' מאת מיכאל פיליפוב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il