השף רוברט קרוגר איננו פנים חדשות במסעדנות הישראלית. יחד עם שותפו משכבר הימים, שי זקהיים, הוא פתח באחרונה את מסעדת "לה פלאנצ'ה" בתל אביב (ירמיהו 54) - מסעדה המגישה אוכל באסקי.
השניים, בעלי עבר קולינארי רב-שנים, נפגשו עוד במסעדות היוקרה "רפאל" ו"מול ים", כשמאחוריהם קריירה עשירה גם במסעדות כמו "הרברט סמואל", "עספון" ו"דיטה".
אין תמה, אפוא, שעם ניסיון מוכח שכזה עוברת המסעדה החדשה, בקלות יתרה, את רף ההרצה המקובל והופכת, כבר בראשית צעדיה, למסעדה מבוקשת, עם המון יצירתיות וטעם גסטרונומי משביע רצון.
בוסתן ספרדי
המסעדה המרווחת מתחלקת לבר מרכזי, הכולל 25 מקומות-ישיבה וחלון, שדרכו ניתן להשקיף, על נקלה, למתרחש במטבח, ולבוסתן ספרדי יפהפה, שאינו אלא חצר פנימית סגורה, עם 50 מקומות-ישיבה, סביב שולחנות וכסאות-עץ, עם מפות צחורות, כשברקע פרוסה צמחיה עשירה.
בחייו של העם הבאסקי הגסטרונומיה היא, ללא ספק, מרכיב מהותי וחלק אינטגרלי מזהותו הלאומית. המטבח הספרדי המיוחד הזה מורכב, בעיקרו, ממנות טאפאס, מנות-בשרים ודגים, הנעשות בדרך כלל על הפלאנצ'ה - הלא היא מחבת הגריל.
מעורר חשד
מן המנות הראשונות במחלקת הירקות אפשר לבחור במרק גאספאצ'ו קר, המכיל ירקות עם שום וחומץ-שרי, אספרגוס בגריל, או פלטת גבינות ולחם-תאנים. אנחנו הלכנו על מבחר ירקות בגריל - מנה עשירה בתוכן, עשויה כהלכה וטעימה להפליא. בת הזוג הלכה על ה"קוקי סאן ז'ק", ממחלקת פירות הים, צרוב במחבת, עם סלסלת פיימונטה, שמן-זית ולימון. ה"קוקיס", טעימים כשלעצמם, עוררו מעט חשד בשל גודלם הרב, שהרי הם ידועים במקורם כננסיים, מה גם שמרקמם היה שונה מן המקור. לשף פתרונים. בשולחן הסמוך התענגו על ריזוטו שחור עם פירות-ים ועל השרימפס א-לה פלאנצ'ה.
צלעות זעירות
מן המנות העיקריות בחרנו ממחלקת הבשר בצלעות-טלה עם שעועית לבנה, שבהן התחלקנו שנינו. שתי הצלעות היחידות, שקיבל כל אחד מאיתנו, היו זעירות למדי והזכירו יותר טעם של כבש מאשר של טלה, אף כי היו מעודנות וטעימות. לידינו טעמו מהנקניקיה הבאסקית, תוצרת הבית, עשויה מחלקי-פנים של עוף קונפי, עם מוח-עצם מזוגגת בציר, שמשום מה הושארה בצלחת. ככל הנראה שקדי העגל היו טעימים יותר וחוסלו באחת.
טעם של עוד
מבין הקינוחים ניתן לטעום בגאטו-באסק - עוגה באסקית עשירה במילוי קרם-שקדים ומוגשת עם קונפיטורת-דובדבנים; או בקרם קטלנה, המכיל שמנת, קינמון וסוכר חום מקורמל. אנחנו הלכנו על ה"קלפוטי" - מאפה כפרי אוורירי, מוגש עם קרם אנגלי וגלידת וניל צרפתי, ועל סלט פירות-יער עם סורבה. שתי המנות היו עם טעם של עוד, מרעננות ואידיאליות ליום חם כל כך. קפה האספרסו הכפול שהוגש לנו, ושאין כמותו לעיכול, היה עשוי כמיטב המסורת הספרדית, עם ניחוח נפלא.
על הארוחה לשניים שילמנו 300 שקל. לא זול, אבל גורמה, ועם הרבה אווירה, כשממול נשקף נופו של הירקון. השירות היה מעולה וגם השירותים לא הכזיבו. בסולם מ-1 עד 10 זיכינו את המסעדה בציון 8.