X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אודי לבל מרצה לפסיכולוגיה פוליטית מראה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
למרות העובדה שציפי לבני ושלושת המועמדים שהתחרו מולה בפריימריז של קדימה כבר ניהלו כאן איזו מלחמה אחת כושלת, איש לא הציג להם שאלות על דוח ועדת וינוגרד
▪  ▪  ▪
לא נשאלו את השאלות החשובות. המועמדים של היום, לבני ומופז [צילום: AP]
על-פי כל הסקרים, שני המנהיגים שהציבור הישראלי מתגעגע אליהם הם בגין ובן-גוריון – שני אישים שהיו בעלי תפיסות רעיוניות מגובשות והיו תחומים במסגרת מוגדרת של ערכים ויעדים

בבוקר הבחירות בקדימה, יצאה ציפי לבני עם מה שכנראה זוהה עבורה כמסר האולטימטיבי ליום הקמפיין: "אם נמאס לכם מהפוליטיקה של פעם - בואו להצביע". לבני כנראה סומכת, ובמידה רבה ומצערת של צדק, על הזיכרון הקצר של הישראלים; על העובדה שמבחינת האזרח, "פעם" זה עשר השנים האחרונות. אך אם להעז ולנקוט פרספקטיבה קצת יותר היסטורית ומעמיקה - הרי שהמיאוס הציבורי ממה שהיא מכנה "הפוליטיקה של פעם" אינו אלא מיאוס מה"פוליטיקה של עכשיו" ויותר מכל - מזו שהיא מייצגת.
הפוליטיקה של פעם, פעם באמת, זו שהייתה כאן מאז קום המדינה בהיבט החברתי, ומאז 1967 בהיבט המדיני, היא בעצם הפוליטיקה שאליה הציבור מתגעגע, כפי שעולה כמעט מכל סקר עמדות: פוליטיקה של מנהיגים אידיאולוגיים, בעלי חזון, כיווּן ומשנה רעיונית; פוליטיקה של מי שמוכר את מרכולתו לציבור ולא מתאים אותה לסקרי דעת הציבור; פוליטיקה של מנהיגים שמאחוריהם ניצבת מפלגה מגובשת, המחויבת לדרך ולתפיסות עולם, ושבטרם יציאתם עם יוזמה ממשלתית או ציבורית - נזקקים לאישור המרכז הרעיוני של המפלגה, המתבקש להתרשם כי אכן מדובר בצעד ההולם את האידיאולוגיה התנועתית.
זו הייתה הפוליטיקה של פעם. עדיין יש לה נציגים בזירה הפוליטית הישראלית. לא חייבים להסכים עם יוסי ביילין, למשל, אך ללא ספק מי שמצביע עבורו יודע באיזו תפיסת עולם הוא בוחר, וכיצד תיראה מפת הארץ אם יוגשם חזונו. כך הם פני הדברים גם אצל אחרים בימין או בשמאל. אך תרבות העמימות, עליה אמונים לבני וחבריה בקדימה, היא ממש ההיפך מכך.
סיקור קמפיין הבחירות בקדימה הציג את משפחותיהם של המועמדים, עקב בסקרנות רכילאית אחר התבטאויותיהם זה נגד זה, עסק גם הרבה בניחוש התוצאות הסופיות. מה שאמור היה להיות שעתה הגדולה של התקשורת - הזדמנות לשאול שאלות נוקבות והתעקשות על חשיפת סדרי יום, נכונות עתידית לוויתורים ועמדות פתיחה במשאים ומתנים - הפך לסיקור הגרלות הלוטו במפעל הפיס.
יש הטוענים כי ישראל עברה מפוליטיקה אידיאולוגית לפוליטיקה של ניהול. קרי, לא עוד מנהיגים שנבחרים בשל תפיסת עולם, אלא בשל כישורים ניהוליים המאפשרים להם להתמודד כראוי עם אתגרי המחר. אך לבני ושלושת המועמדים שהתחרו מולה כבר ניהלו כאן איזו מלחמה אחת שתיזכר לדיראון עולם. אולם, התנהגותם סביב שולחן הממשלה לא נשלפה מדוח ועדת וינוגרד ולא הוצגה לציבור הישראלי; הם לא נשאלו מדוע הצביעו כפי שהצביעו, התבטאו כפי שהתבטאו, גיבו כפי שגיבו את הרמטכ"ל, את שר הביטחון או את ראש הממשלה. המלחמה - טראומה חברתית ממדרגה ראשונה - כלל לא עלתה בין השאלות שהוצגו בפניהם.
פעם היו גם שכר ועונש
מישהו בישראל יודע היום מדוע יצאנו למלחמת לבנון השנייה? מישהו יודע מדוע בוצעה תוכנית ההינתקות? הרוב המכריע, שמסמן שני אירועים אלה כאירועים האומללים שהתרחשו בעשור האחרון, כלל לא זכה לכך שהמתמודדים יעומתו עם תוצאות התנהלותם. האמנם קדימה היא ניגוד לפוליטיקה של פעם, כלומר - זאת של העשור האחרון? לא ממש. פעם ידענו גם ידענו, גם אם לא הסכמנו, מדוע שמיר ממלא את הארץ התנחלויות ומדוע פרס דוהר להסכמי אוסלו. הייתה תפיסת עולם מגובשת, שלא כוונה לקבוצת מיקוד של הרוב הדומם.
פעם היו גם שכר ועונש. השחיתויות והטראומה של מלחמת יום הכיפורים הביאו להחלפת שלטון מפא"י בממשל בגין; הקיפאון המדיני הביא להחלפת שמיר בממשל רבין-פרס והאכזבה מהסכמי אוסלו פינתה את מקום ממשלת- אוסלו לממשלת נתניהו. שכר ועונש שנבע, בין היתר, מעירנות ציבורית ומהתעקשות תקשורתית לעמת את המועמדים עם עברם, להדגיש את שגיאותיהם ולהמחיש את כישלונותיהם. האם מישהו במהלך הקמפיין הזכיר ללבני את ההסברה הכושלת שניהלה במהלך המלחמה? או למופז את רמתו המפוקפקת של צה"ל כפי שהתבטאה במלחמה זו?
אז בואו נעזור לציפי לבני לדייק. אם מישהו שם בקדימה מסתייג מאותה "פוליטיקה של פעם", שהיא בעצם הפוליטיקה העכשווית בחברה הישראלית, יתכבד ויחזיר את תעודת חבר המפלגה שלו. "פוליטיקה אחרת" - זו שאמורה להשיב את אמון הציבור במנהיגיו, תוך קבלת כלים להבדיל ביניהם, לצפות את מהלכיהם ולבקר את התנהלותם - לא יכולה להכיל מועמד למשרת ראש הממשלה שהוא בחזקת אניגמה ציבורית.
על-פי כל הסקרים, שני המנהיגים שהציבור הישראלי מביע כלפיהם מידה מרבית של געגועים הם מנחם בגין ודוד בן-גוריון. כלומר - הכמיהה היא, מה לעשות, דווקא לפוליטיקה של פעם. פעם בלי מרכאות. בגין ובן-גוריון הם שני אישים שגם מי שחלקו על תפיסותיהם, ידעו כי הם מחויבים לערכים ממלכתיים, בעלי תפיסות רעיוניות מגובשות וכבולים, במובן החיובי של המילה, במסגרת מוגדרת של ערכים ויעדים שלאורם יפעלו. הגעגועים האלה מלמדים שמבחינת הציבור הישראלי תופעות לבני וקדימה אינן הפתרון. הן הבעיה.

ד"ר אודי לבל הוא מרצה בכיר לפסיכולוגיה פוליטית במכללה האקדמית ספיר ובמרכז האוניברסיטאי.
תאריך:  19/09/2008   |   עודכן:  19/09/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תנו לנו פוליטיקה של פעם
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
כתבה מעולה!
יוני ויעל חובב   |  20/09/08 13:18
2
אודי, אתה צודק, אז מה הלאה?  ל"ת
בסוריה מרוצים...  |  20/09/08 15:06
3
אני לא מתרפקת על מה שהיה בעבר
שרה.א  |  20/09/08 16:06
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אברהם (פריצי) פריד
על רכבת אפגנית ופרוזבול יהודי    על הנקמה במופז ועל מנהיגים מקרטון    מי לא מוצא מדליפים ומה צפוי למפלגת העבודה ועוד
אפרי הלפרין
שאול מופז נולד בטהרן לאב שמאוחר יותר היה היה פועל דחק באילת    בגיל 14 הבינו הוריו החכמים שהעתיד של בנם המוכשר יובטח רק אם ישולב במערכות החינוך של השמנת, ושלחו אותו ללמוד בנהלל    ומסתבר שהילד הוא מוכשר, מאד מוכשר, אבל ברגע האמת - גם זה לא מספיק
עו"ד משה גולדבלט
ציפי לבני עתידה לגלות בהקדם כי המשבר הקואליציוני נחשב, בחוגים מסוימים, כהזדמנות פז להקמת ממשלת שמאל חילונית. היא עתידה לגלות שאם אפשרות כזו תיראה ריאלית, הימנעות מבחירה בה תהפוך אותה מחביבת התקשורת לאוייבת העם
נרי אבנרי
היה עושה נכון אליק רון אילו במקום להשתלח בציבור המתנחלים, היה מכוון אצבע מאשימה כלפי השופט (בדימ.) תיאודור אור, שמאז שסירס את צמרת המשטרה, כל מה שמעניין את קציננו הבכירים זה להגיע הביתה בשלום. אם אפשר אז עם ג'יפ יוקרתי
טובה ספרא
תמונת הכוכבים לשבוע בין 19.09.08-25.09.08    התחזית על הדרמה בשווקים התממשה. מהו עתידה של הכלכלה? האם תתתרחש רעידת אדמה כלכלית נוספת? ובזמן שהכלכלה המספרית מתנדנדת הכלכלה הירוקה הולכת ומתחזקת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il