X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
נשיא המדינה, שמעון פרס, מאמין שאת הגוונים הרבים בחברה הישראלית ניתן לייצג גם תחת מפלגת-גג אחת. אני מקדם בברכה את הרעיון הזה, וגם מציע דרך להגשמתו
▪  ▪  ▪
שמעון פרס [צילום: AP]

על הדרישה האופנתית ל"שינוי שיטת הממשל"
הדרישה ל"שינוי שיטת הממשל" ימיה כימי המדינה.
הדגל אותו מתיימרים לשאת אבירי השינוי הוא ה"יציבות", ה"משילות" וה"אקקאונטאביליטי", אבל בפועל, כל מפלגה רוצה יותר מנדטים לעצמה, על חשבון האחרים. כאשר גאולה כהן יזמה את העלאת אחוז החסימה, היא לא ראתה לנגד עיניה ממשל "יציב" יותר, אלא ממשל "כתום" יותר. זה לגיטימי, בתנאי שקוראים לילד בשמו האמיתי, ולא מרמים את הציבור.
בבחירות לכנסת אנחנו בוחרים כנסת, ולא ממשלה.
כאשר בוחרים כנסת, בוחרים את הרשות המחוקקת והמפקחת על הממשלה, וכשם שלממשלה, לרשות השופטת ולמשרד הרישוי בזרנוגה גימ"ל יש לבחור את הטובים ביותר, כך גם לכנסת יש לבחור את הטובים ביותר.
האם כל השיטות המוזכרות - אשר בראשן העלאתו של אחוז החסימה - יש בהן כדי להעלות את רמתם של חברי הכנסת? שאלו את גאולה כהן...
אם תפקידה של הכנסת הוא רק לספק "אצבעות" לתמיכה בממשלה, לא צריך לבחור כל כך הרבה חברי-כנסת, ודי לנו אם נעניק לכל ראש מפלגה זכות הצבעה "פרופורציונלית" למספר הפתקים שהוא קיבל מהבוחרים. ציפי לבני תקבל, נניח, 28.37 "אצבעות", ביבי נתניהו - 27.13, אביגדור ליברמן - 14.90, ואפרים סנה - 0.002 אצבעות.
חלוקה כזאת גם תבטל את קיפוחם של רסיסי-המפלגות, את אי-הצדק שבחלוקת העודפים ומעל לכל - את בעיית הפיצולים והעריקות. לא עוד כלנתריזם.
אבל, כאמור, אנחנו בוחרים כנסת, ולא ממשלה, ומכל המציעים את שינוי ה"שיטה" אף אחד לא מציע לנו שיטה לבחור חברי-כנסת טובים יותר.
רק אני, וראו לעניין זה את הצעתי לשינוי שיטת הבחירות, שיטה אשר מאפשרת רזולוציה טובה יותר של מגוון-הדעות בציבור, והיא גם זולה יותר לקופה הציבורית.
ועוד בעניין זה: שיטת הבחירות שלי: פנייה אל הוועדה שמינה נשיא המדינה לבחינת מבנה השלטון בישראל.

אריתמטיקה בסיסית הוא עוד יודע!

כאשר התחיל פרס בסבב ההתייעצויות לקראת הטלת המינוי להרכבת הממשלה שמעתי מכל עבר את התחזית: למרות שלגוש הימין יש רוב בכנסת, הוא יטיל את זה על ציפי לבני, בגלל השתייכותו לקדימה.
לי היה ברור שזה לא יקרה, אפילו אם ביבי נתניהו יביא רק 45 ממליצים (כפי שנטה להסתמן, לעומת ציפי, עם ה-28 שלה). הוא לא יכול היה לעשות זאת גם אם רצה, כי ציפי לא הייתה יכולה להקים ממשלה עם גוש המרכז-שמאל, המונה 55 ח"כים בלבד, ופעם אחת הוא כבר התבזה (לפחות בעיני חלק מהציבור, ואולי גם בעיני עצמו) עם החזרת המנדט (המחזירה הייתה ציפי עצמה, למי ששכח).
ואת האריתמטיקה הבסיסית הזאת הוא עוד יודע.
אבל גם מבחינת האינטרס המפלגתי שלו כחבר קדימה, אם היה לו כזה, לא היה כדאי לפרס להטיל את המינוי על ציפי, אפילו אם גם לביבי לא היה סיכוי, וזאת כדי שהכישלון הראשון יהיה של ביבי, ולא של ציפי. של הליכוד ולא של קדימה.
וגם את התבונה הבסיסית הזאת איש לא ייקח מהשועל הפוליטי הזה.

היאך מגשימין את הרעיון הנשגב הזה?

כדי להגשים את הרעיון של "מפלגת-גג אחת" אשר מייצגת את שלל "הגוונים הרבים בחברה הישראלית", יש צורך בבחירות פנימיות בתוך מפלגת-הגג הזאת, אבל אצלנו, בישראל הדמוקרטית, אין אתה חייב להיות חבר-המפלגה. הפתרון לבעיה הזאת כבר ידוע: "פריימריז פתוחים", דהיינו בחירות מקדימות לבחירת נציגי המפלגה לכנסת, בהן יכול כל אזרח להשתתף, גם אם אין הוא חבר המפלגה.
הזכות להשתתף בבחירות כאלה מותנית, כמובן, בכך שאין אדם רשאי להשתתף במקדימות-הגביע האלה אלא במפלגה אחת, אבל כיוון שהנהגנו שיטת-ממשל חדשה, בה קיימת רק מפלגה אחת, אין צורך להפעיל במקביל את מחשבי כל המפלגות כדי למנוע "הצבעות כפולות" כאלה (כי אלה ממילא קורסים דווקא כאשר נזקקים להם).

ומה הלאה?

כדי ש"מפלגת-הגג" האחת הזאת תייצג נאמנה את שלל "הגוונים הרבים בחברה הישראלית", צריכים אותם ה"גוונים" להיות מיוצגים בפריימריז, וכדי שהם יהיו מיוצגים הם צריכים להיערך לשם כך (כספית וארגונית), ולכן אין מנוס מכך שכל "גוון" יקים לעצמו "סיעה" בתוך המפלגה: סיעה א' תציע לבוחרי המפלגה "ראש ממשלה אחרת", סיעה ב' תציע "מנהיגות מנצחת", סיעה ג' - "אין אזרחות; בלי נאמנות", ד' - "להילחם בפשע - זה אפשרי", ה' - "לא מתפשרים", וכן הלאה, וכן הלאה.
כמובן שגם הציבור הדתי, על כל "גווניו הרבים", יהיה זכאי להשתתף בפריימריז, דבר המבטיח ש"מפלגת-הגג" אכן תייצג נאמנה את כל "הגוונים הרבים בחברה הישראלית", שהרי גם הדתיים הם חלק מ"החברה הישראלית".
וגם ה"כתומים", וגם הערבים. וגם שוחרי הגראס ומתנגדי הגראס, ושוחרי הקידמה ומתנגדי הקידמה, ושוחרי הנסיגה ומתנגדי הנסיגה. ושוחרי גלעד ארדן ומתנגדיו, ומי לא.
אבל כאן תצוץ בעיה חדשה, אשר בבוא העת, תוצג על-ידי נשיאת המדינה, דליה איציק, כך: "השיטה במפלגת-הגג פוגעת בסיעות הגדולות ומעודדת את הקטנות. כך נוצר מצב של ריבוי סיעות היוצר מיקוח וסחר-מכר המוריד את ערך הפוליטיקה בעיני הציבור... אני מאמינה שאת הגוונים הרבים במפלגה ניתן לייצג גם תחת סיעת-גג אחת, ועל כן אני בעד שינוי שיטת הבחירות המקדימות. כשהאפשרויות הן מגוונות ניתן לעבור מפריימריז ארציות לאזוריות, וניתן גם להעלות את אחוז החסימה".

שמעון פרס מקונן על מר גורלן של המפלגות הגדולות

במפגש עם 900 תלמידי תיכון בבאר שבע אמר נשיאנו, שמעון פרס: "השיטה בישראל פוגעת במפלגות הגדולות ומעודדת את הקטנות. כך נוצר מצב של ריבוי מפלגות היוצר מיקוח וסחר-מכר המוריד את ערך הפוליטיקה בעיני הציבור... אני מאמין שאת הגוונים הרבים בחברה הישראלית ניתן לייצג גם תחת מפלגת-גג אחת, ועל כן אני בעד שינוי שיטת הבחירות. כשהאפשרויות הן מגוונות ניתן לעבור מבחירות ארציות לאזוריות, וניתן גם להעלות את אחוז החסימה" (ישראל היום, 17.2.2009).
כדי לתקן את העוול שנגרם למפלגות הגדולות אני מציע שהחוק הראשון שתקבל הכנסת הנכנסת יבטל את המפלגות הקטנות. כמובן שהחוק יחול רטרואקטיבית גם לבחירות האחרונות, כך שהמפלגות הקטנות תעזובנה את הכנסת עם קבלתו של החוק, והמנדטים שלהן יחולקו בין הגדולות (לפי שיטת באדר-עופר, כמובן, הנותנת לגדולות יתרון בחלוקת העודפים).
מה זה מפלגה "קטנה", מר פרס? כמי שדוגל בייצוגם של "הגוונים הרבים בחברה הישראלית" תחת "מפלגת-גג אחת", אין ספק שנשיאנו לא יסתפק בחיסולן של המפלגות בעלות שלושת המנדטים, וגם אם תישארנה רק שתי מפלגות, "השיטה בישראל", האיך לא, מר פרס, "תפגע" בגדולה משתיהן, ו"תעודד" את הקטנה שבהן. לכן, אחרי שהוצאנו מהכנסת את הסיעות התלת-ח"כיות, והעברנו את כסאותיהן לגדולות, נמשיך ונחסל גם את הבינוניות, כך שבסוף תישארנה בכנסת רק סיעות קדימה והליכוד, כאשר לקדימה 62 מנדטים, ולליכוד רק 58, וזה מביא את קדימה להעביר חוק המבטל את הליכוד, ומעניק את המנדטים שלו לקדימה.
ובכך הגשמנו את חזונו של הנשיא שמעון הראשון: "מפלגת-גג אחת", המייצגת את שלל "הגוונים הרבים בחברה הישראלית", וזאת גם בלי להעלות את אחוז-החסימה, דבר אשר אינו עולה בקנה אחד עם עקרונות הדמוקרטיה הייצוגית, ובלי להיזקק גם לחזונו של דוד בן-גוריון: בחירות איזוריות, בהן המפלגה הגדולה מקבלת את כל המנדטים, ואילו כל האחרות לא מקבלות דבר וחצי דבר - דבר שגם הוא אינו מתיישב עם עקרונות הדמוקרטיה הייצוגית.

תאריך:  23/02/2009   |   עודכן:  23/02/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
דוז פואה, שמעון!
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
און פואה לפרס !
ישמעאל  |  23/02/09 16:30
2
מה אתם רוצים מפרס?
משה, עורך-דין  |  23/02/09 17:50
3
שמעון פרס פשוט מפחד...!
יוסף אגמון  |  23/02/09 18:10
4
שמחה ניר-נפלת בפח של העוף הטמא ל"ת
פרס=צרה צרורה  |  23/02/09 18:55
5
שמחה אתה ממשיך להעציב אותי....
י.ש  |  23/02/09 18:56
6
כל עוד מפא"י הבולשביקית לגילגו
קורן נאוה,טבריה  |  24/02/09 05:02
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רות פורסטר
נהפוך הוא, הבחירות היו על שתי דרכים שונות לחלוטין: האחת שואפת להשאיר את המצב ללא שינויים מרחיקי לכת; והשנייה מחפשת כל אפיק אפשרי לסיום הסכסוך, ולו גם במחיר כואב
אהרון רול
קדימה - הישיבה באופוזיציה סותרת את מטרתם הבסיסית ביותר של המצטרפים אליה והיא "ג'ובים-ג'ובים תרדוף"    לבני - דומה היא לכדורגלן אשר מתרוצץ על המגרש משך 90 דקותיו ו"כמעט" מבקיע, אך לעולם לא    נתניהו - עליו לתמוך ולקדם ב"הכרזות פוליטיות" את הרחבת ממשלתו
גיא חזן
ניסיון למצוא את שיאו של השפל בשווקים הפיננסים נידון לכישלון מראש. לעומת זאת, ניסיון למצוא את נקודת השפל בשווקים הריאלים הגיוני הרבה יותר
ענבל בר-און
האמנם בג"צ מתערב בפעולת הכנסת כפי שטען ללא הרף בקדנציה הקודמת שר המשפטים, הפרופ' פרידמן? למעשה הוא מיעט להתערב    מאמר ראשון בסדרה
שרית ילוב
ספר חדש לד"ר דניאל שליט - "פרקי טבע: מדעי הטבע ודמות האדם" - הוא הזדמנות לשוחח איתו על "תקופת המבול" שלנו, שבין "שקיעת עולם הרציונליות" לבין "זריחה שעוד לא באה"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il