X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
סימן שאלה מרחף מעל עתיד היחסים בין ישראל לארה"ב לקראת פגישת נתניהו-אובאמה אין מי שחולק על כך שהיחסים המיוחדים בין ישראל לארה"ב הפכו להיות מרכיב מרכזי בתפיסת הביטחון הלאומי של ישראל במסמך זה אנו מנסים לאפיין יחסים אלה
▪  ▪  ▪
האם אנו עדים לסיומה של ידידות מופלאה?

הגדרה
המושג 'היחסים המיוחדים בין ישראל לארה"ב' מתאר את מאפייניה הייחודים של מערכת הקשרים ושיתופי הפעולה המדיניים, הביטחוניים והכלכליים בין ישראל לארצות הברית שהפכו לאחד מעמודי התווך של תפיסת הביטחון הלאומי של ישראל.
רקע
הביטוי 'יחסים מיוחדים' (special relationship) הוטבע לראשונה על-ידי וינסטון צ'רצ'יל בשנת 1946 לתיאור הברית האנגלו-אמריקנית במהלך מלחמת העולם השנייה. ראשיתם של 'היחסים המיוחדים' בין ישראל לארה"ב בתקופת ממשל אייזנהאור בסוף שנות החמישים, אז החלה להיתפס ישראל כנכס אסטרטגי לארה"ב. יחסים אלה העמיקו לאחר מלחמת ששת הימים (1967) ומלחמת יום הכיפורים (1973) ועוד יותר לאחר הסכם השלום בין ישראל ומצרים (1979), אז גם הפכה ישראל למדינה שמקבלת את סיוע החוץ הגבוה ביותר מארה"ב.
במהלך השנים הפכו היחסים המיוחדים לנדבך מרכזי בתפיסת הביטחון של ישראל כיישום לעיקרון שטבע בן-גוריון שגורס חתירה לשיתוף פעולה אסטרטגי עם מעצמה.

הממד הביטחוני

היחסים המיוחדים בתחום הביטחוני החלו להתעצב במהלך שנות השישים והשבעים ויש להם מספר מאפיינים:
שמירת יתרונה האיכותי של ישראל:
· עסקות נשק - ארה"ב מוכרת אמצעי לחימה רבים לישראל והיא מחויבת לשמור על היתרון הצבאי-טכנולוגי של ישראל. בניו-יורק יושבת דרך קבע משלחת רכש של משרד הביטחון. תיאום בין המדינות מתקיים בנוגע למצב מלאי הנשק של ישראל ולאכסון מראש של נשק לשעת חירום.
· מכירת נשק מבוקרת לשכנותיה של ישראל - ארה"ב הקפיאה מספר פעמים מכירת נשק למדינות 'בסביבת' ישראל כגון ערב הסעודית ומצרים בשל החשש להפר את 'האיזון האסטרטגי' עם ישראל.
· סיוע בשעות חירום - ארה"ב הוכיחה בעבר כי במצבי חירום היא מוכנה למכור, להעביר, להחכיר, או להשאיל לרשות ישראל אמצעים הקשורים להגנת המדינה.
תיאום ושיתוף פעולה אסטרטגי:
· תאום מראש של מהלכים צבאיים ישראלים - ישראל מתאמת בדרך כלל מבצעים צבאיים אסטרטגיים עם ארה"ב או לפחות מעדכנת אותה מראש. לשם כך משמש בין השאר 'קו חם' בין הפנטגון למשרד הביטחון הישראלי.
· אימונים צבאיים וקבוצות עבודה משותפות - אימונים משותפים בין צה"ל לצבא ארה"ב נערכים באופן תדיר וקבוצות עבודה קבועות ישראליות-אמריקניות נפגשות לדון במגוון נושאים אסטרטגיים משותפים.
· פיתוח משותף של כלי נשק - ישראל וארה"ב מפתחות במשותף אמצעים צבאיים וישראל נעזרת בסיוע אמריקני לפתח נשק ישראלי, דוגמת טנק המרכבה ופיתוח מערכת טיל החץ. עם זאת, ישראל נאלצה בעבר 'להקריב' את פרויקט מטוס הלביא על מזבח היחסים המיוחדים עם ארה"ב.
· שיתוף פעולה מודיעיני בלחימה בטרור ובאויבים משותפים - שיתוף הפעולה בין ישראל וארה"ב בתחום המודיעין שהחל בתקופת המלחמה הקרה, נמשך ומתמקד כיום בעיקר בנושא הלחימה בטרור הגלובלי.
· תיאום המדיניות הגרעינית של ישראל - מדיניות העמימות הגרעינית של ישראל מתואמת עם ארה"ב מאז ראשיתה. בהסכם בין הנשיא ניקסון וראש הממשלה גולדה מאיר (1969), הכיר הממשל האמריקני באופציה הגרעינית של ישראל ושיחרר אותה מהחתימה על האמנה בתמורה להתחייבות ישראלית לשמור על עמימות בנושא זה.

הממד המדיני

ישראל וארה"ב פועלות במשותף במגוון תחומים הקשורים בדיפלומטיה וביחסים בינלאומיים:
· לארה"ב שמור תפקיד מרכזי בכל מהלך מדיני - ארה"ב הייתה מעורבות כמעט בכל הסדר מדיני של ישראל עם שכנותיה ובכלל זה, בגיבוש הסכמי רגיעה והפסקות האש, בתיווך בתהליך המדיני ובנטילת חלק פעיל בהסכמי שלום בין ישראל לשכנותיה.
· אין הפתעות: יוזמות מדיניות מתואמות עם ישראל - יוזמות מדיניות של ארה"ב הקשורות לישראל מתואמות בדרך כלל מראש עם ישראל. תיאום זה ניכר בעיקר בתהליך המדיני עם הפלשתינים.
· סיוע אמריקני בזירה הדיפלומטית - ישראל וארה"ב פועלות בתיאום כמעט מלא באו"ם. ארה"ב גם נוהגת להטיל וטו על הצעות אנטי ישראליות במועצת הביטחון של האו"ם.

הממד הכלכלי

הקשרים הכלכליים בין ישראל לארה"ב ענפים מאוד ויש להם מספר מאפיינים ייחודיים. העיקריים שבהם הם:
· סיוע מקיף בתנאים מיוחדים - לאורך השנים קיבלה ישראל מארה"ב סיוע כלכלי שחלקו יועד להמרצת הכלכלה הישראלית וחלקו יועד לצרכי ביטחון. רובו ככולו של הסיוע מגיע בדמות מענקים. משנת 1998 צומצם בהדרגה הסיוע הכלכלי לישראל, ומשנת 2008 מקבלת ישראל מענק ביטחוני בלבד וסיוע לקליטת עליה.
ישראל מקבלת את הסיוע בתנאים טובים יותר מאשר מדינות אחרות אם כי הסיוע הביטחוני מותנה ברכישת מוצרים אמריקנים. בניגוד למדינות אחרות, ישראל גם מקבלת ערבויות עבור הלוואות מסחריות במיליארדי דולרים.
· מימון מהלכים מדיניים - ארה"ב מימנה בעבר מהלכים מדיניים שנועדו להבטיח את ביטחונה של ישראל. במקרים מסוימים אף 'פיצתה' אותה על ויתורים מדיניים.
· הסכם סחר חופשי - הסכם הסחר החופשי הראשון מחוץ לצפון אמריקה עליו חתמה ארה"ב נחתם עם ישראל בשנת 1985. ההסכם מעניק יתרון לחברות אמריקניות שמייצאות לישראל ומאפשר לישראל לשמש גשר במסחר בינלאומי בין אירופה לארה"ב.

למאמר במקור, לרבות הפניות לקריאה נוספת
תאריך:  19/05/2009   |   עודכן:  19/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
היחסים המיוחדים בין ישראל לארה"ב
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מכון ראות
מסמך שחובר על-ידי 'מכון ראות' מציג את הדילמות המרכזיות שנצבות בפני ישראל במסגרת התהליך המדיני עם הרש"פ בגדה כתשתית לעידכון האסטרטגיה המדינית של ישראל
אמילי לנדאו
אלי ויזל אמר כי ניטרליות היא התגייסות לצד החזק    זה נכון באופן מצמרר בהתייחסות אובמה לסוגית ה"שוויון" בין המדינות בנושא הגרעין    כמו ברעיון 'מדינת כל אזרחיה', גם פה מוצג רעיון שמצלצל "תקין פוליטית" אך עלול להוביל לאסון
רועי אורן
פגישה ראשונה בין ראש ממשלה ישראלי לנשיא אמריקני טומנת בחובה קשר חזק ועמוק או פיצוץ שקשה לאחות בו את הקרעים
איילת פדה גולדשטיין
כשאתם לקראת פרזנטציה שיווקית - פגישת מכירה חשובה עם לקוח, ראיון עבודה, הצגה בפני קהל שומעים, כיצד "תשווקו" את עצמכם, ואת הארגון שלכם - בלי להיות מואשמים בחטא היוהרה?
עדי פלאוט
איך מוצאים את העובד המתאים בלי לבזבז זמן וכסף, וגם משיגים שיפור עסקי באותה הזדמנות?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il