X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מבין שלושת האיסורים - טפח מגולה, שיער וקול - דומה כי ה'קול' הוא הקל בכולם מבחינת ההרהור המתלווה
▪  ▪  ▪
קולה - לאן? [צילום: דו"צ]

חינוך מול רבנות
השבוע צדה את עיני ידיעה בעיתונות ובאינטרנט תחת הכותרת: "חיילים דתיים יחויבו לשמוע זמרת נשים". מסתבר כי סוגייה זו מפעפעת מתחת לפני השטח זמן רב, והיא תולדה של ריבוי הכיפות בצבא, בכל היחידות. הרמטכ"ל נדרש להכריע בין עמדת הרבנות הצבאית הגורסת "שיש למצוא דרך לפתרון הבעיה על-ידי שחרור החיילים הדתיים מכל הטקס, או מחלק ממנו כשיציאתם אינה מופגנת, או באמצעות שינוי תכני הטקס עצמו". הכרעתו נדרשה מול עמדת חיל החינוך שביקשה לכפות על החיילים הדתיים נוכחות, בערבי יחידה ובטקסים, גם בעת שירת הזמרת.
כאמור, הרמטכ"ל צידד בעמדת חיל החינוך בהסתייגות קלה: "אירועים יחידתיים הכוללים שירה הם פעילות צבאית לכל דבר, ועל כן חלה חובה על חיילי היחידה להשתתף בה. אי-השתתפותם של החיילים הדתיים או יציאתם פוגעת בלכידות היחידה". עצתו לחיילים היא "מי שחש כי אופי הדברים המתרחשים על הבמה אינו תואם את אמונתו, אינו מחויב במבט ישיר או בהשתתפות פעילה" (כלומר, יסובב ראשו או יאטום אזניו). מאידך-גיסא, הוא פונה למפקדים מארגני הארוע: "לתכנן פעילות משולבת ומגבשת המתיישבת עם אמונותיהם של כלל חיילי היחידה".
יש לשער כי ויכוח זה הינו הד למחלוקות הצצות מדי פעם בין הרבנות הצבאית לחיל החינוך על אופי משימת 'התרבות הצה"לית' ועל ערכיה: מהי דמות השבת ביחידות, תכני הרצאות ומאגר מרצים, דפי מוראל ורוח לוחמים, העדפות אתרי סיורים וכד'.
בניגוד לכל הדוגמאות הללו, שאלת הזמר הנשי משיקה לאיסור הלכתי ישיר בדבר "קול באישה", ומכאן חידודה. ואף על-פי כן אני נוטה ל...עמדת הרמטכ"ל! ואבהיר עמדתי לאחר העיון.

'השילוב הראוי' - הרע בצמצומו

בצה"ל קיימת 'פקודת השילוב הראוי', המסדירה את נושא שירותם של חיילים דתיים במחיצתן של בנות-חיילות. לרב הצבאי הראשי, תא"ל הרב אביחי רונצקי, חלק נכבד במסמך זה, ויש אומרים כי למסמך זה חלק נכבד לכהונתו. פקודה זו כוללת סעיפים הנוגעים לתרבות, והנה חלק מהם:
בכל סרטי ההדרכה וההסברה המופקים, נרכשים או מופצים ע"י צה"ל לא ישולבו אלמנטים או רמיזות העשויים לפגוע ברגשות חיילים או חיילות.
חיילים/חיילות אשר השתתפותם בנופש משותף לנשים וגברים נוגדת את אמונתם ואורח חייהם, ישוחררו תוך תכנון פעילות אלטרנטיבית לחיילים אלו.
מיגוון האמנים המוקצה ליחידות המילואים בערב יחידה יאפשר מימוש גם ביחידות בהן משרתים מספר רב של חיילים דתיים.
בהנחיות אלו אין פתרון לחיילים דתיים 'מעטים בין רבים', ואני מציע להם לפתור את הבעיה ברמה המקומית ולא להניף דגלי מלחמה. חבל מאוד יהיה אם נביאי זעם או הלכה יחצו את היריעה הצבאית לשנים קרעים... גם בחיים האזרחיים מי שמשתלב במדע, בכלכלה, במינהל, בתרבות, בתקשורת ובעצם בכל מקום - חייב לספוג התמודדויות בתחום הצניעות והבינ-מיניות.

"נעשית לו כהיתר"

ונחזור לזמרת הנשים; אודה ולא אבוש, רבים במחננו, ואנוכי בכללם, אינם יוצאים בהפגנתיות, ואף לא בחשאי, כאשר באירוע ציבורי מזדמנת להם שירת נשים. רבנים רבים נוכחו בטקסים לאומיים וציבוריים ולא הרעימו בקולם מול קולן. בחברה המעורבת בה שרוי הציבור הדתי-לאומי מסתפקים ב'הסבת הראש', כעצת רמטכ"ל, או בעצת התורה למחנה הצבא: "ויתד תהא לך על אזניך" (דברים כג, יד) וכפרשנות חז"ל: "מפני מה אצבעותיו של אדם משופות כיתדות? שאם ישמע אדם דבר שאינו הגון יניח אצבעותיו באזניו" (כתובות ה, ב).
ועוד ייאמר; מסוגיית הגמרא (סוטה מח, א) העוסקת בזמרת נשים למדנו כלל הלכתי רב-משמעות: יש "סדר קדימויות" בהעדפת הרע במיעוטו ("לבטולי הא מקמי הא"). יש שהצביעו על 'קולות הלכתיות' במקהלת נשים או 'זמר דואלי' (בניגוד לסוליסטית). דומה כי יש עוד הרבה מה להקדים ולשפר בתחום (אי)הצניעות במחנה צבא ולא רק בהקשר הדו-מיני. ניבול הפה, למשל, פוסטרים ועיתונות 'מלוכלכת', ועוד.
מבין שלוש ה'ערוות' באישה המנויות בהלכה - טפח מגולה, שיער וקול - דומה כי ה'קול' הוא הקל בכולן, מבחינת ההרהור המתלווה שהוא הרקע לאיסור. בכרך האחרון של תחומין (הכ"ט! אייר תשס"ט) התפרסם מאמר על "קול באישה בימינו" בו מציע המחבר (הרב יונתן רוזנצוויג) להחיל על 'קול' את הקולות שהתקבלו בפועל בעניין שערה של אישה נשואה. יתד הלכתית הם דבריו הנודעים של בעל ערוך-השולחן (או"ח עה, ז) לעניין קידוש וברכות כנגד שער מגולה של נשים נשואות: "כיון שעתה רובן הולכות כך והוה כמקומות המגולים בגופה... ממילא ליכא (=אין) הרהור".
המשפט המסיים את המאמר הוא מסויג, אך יש בו טעם למצבי דיעבד: "בימינו, שאנשים רבים רגילים בשמיעת קול אישה מוקלט (טלוויזיה ורדיו, דיסקים וקלטות), ייתכן שמותר לאנשים אלו לשמוע קול זמרת אישה, שהרי הם רגילים בו".

תאריך:  25/06/2009   |   עודכן:  26/06/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קול בחיילת להקה צבאית
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
קול באשה
נטורי קרתא ארס  |  26/06/09 01:51
2
הקול אינו הכול
עידןסובול  |  26/06/09 11:25
3
הטבלה המחזורית
עידןסובול  |  26/06/09 11:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמוס שריג
טוב יעשה השר ברוורמן אם יפטור אותנו מכל הגימיקים העלובים האלה שלו, שנועדו להזכיר לנו את עצם קיומו וקיום משרדו. רוצה כותרת חיובית, פרופסור ברוורמן, אנא הודע ליו"ר מפלגתך ולראש ממשלתך כי אתה מוותר על התענוג המפוקפק להיות שר לענייני בולשיט
אפרי הלפרין
בכינוס עורכי הדין השנתי בשדרות דנו בהשפעת התקשורת על השופטים והמסקנה הרווחת היא שקיימת השפעה    אני סברתי שלעורכי הדין שלנו יש רמת אינטליגנציה בסיסית ולצערי - התבדיתי    ודאי יודעים עורכי הדין על מה שנקרא פרסומת סמויה הנכנסת כמעט ישירות למוחנו מבלי שהחושים שלנו מבחינים בה בפועל    כי אם השופטים הולכים לשירותים, הם ודאי קוראים עיתונים, ואם הם קוראים - הם ודאי מושפעים
ד"ר אברהם בן-עזרא
ראש מדינה ערבית שאינו מכיר בישראל כמדינת העם היהודי - כמוהו כהיטלר וכקודמיו (פרעה ועמלק) מבחינת היחס אל היהודים ואל מדינת היהודים. תומכי השלום אמורים להתנגד להתגרענות אירן, כמו גם להקמת מדינת טרור פלשתינית לאורכה של מדינת ישראל
גרשון אקשטיין
אכן ניתנו נאומים מכוננים ע"י אובמה ונתניהו, עדיין שורר ערפל לגבי העתיד, אך לא קשה לנבא מה תהיינה האפשרויות לאור המצב החדש    האם הולכים להסדר, או מה שהיה הוא שיהיה, או התחדשות מאבק דמים
רפי מן
"הילדה הבוכה" מווייטנם, "האיש הנופל" מהתאומים, "איש הטנק" מכיכר טיאננמן, וכעת הסטודנטית מטהרן    צילום דרמטי של דמות אחת, קונקרטית, ברגע של משבר, הוא משהו שרעיונות, תנועות ומהפכות אינם יכולים בלעדיו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il