X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אתם מביאים את ילדכם בפעם הראשונה למרפאת שיניים והילד מגלה סימנים של פחד או חרדה תהיתם מדוע זה קורה? הרי זו הפעם הראשונה שלו, הוא לא יודע עדיין מה זה טיפול שיניים ובכל זאת מפחד - מדוע?
▪  ▪  ▪
ללמוד להרגיע את הילד [צילום: פלאש 90]

פחד ככלל זו תגובה נורמלית הישרדותית. הפחד עוזר לנו לסמן מקומות אפשריים של סכנה וממקד אותנו למה להיות קשוב. תחושת הפחד מופיעה כנגד מקור ממוקד וברור וכתגובה לעולם הסובב לדוגמה פחד מהחושך, פחד מכלבים וכו'.
בגילאים שונים חווה הילד פחדים שונים. לדוגמא, תינוק צעיר ייפתח פחד מזרים בסביבות גיל 8 חודשים - שלב התפתחותי חשוב ביותר. בגיל בית הספר היסודי, הגורמים לפחד כוללים לרוב חושך, בדידות, דמויות או חפצים דמיוניים, מצבים מסוימים כגון רעם או קרבת חיות. בגיל תשע מתחיל הילד לפחד מפגיעה גופנית. פחד זה נובע, קרוב לוודאי, מחינוך ההורים המזהירים את ילדיהם מפני גורמים מסכנים, אך גם משיחות עם חברים או צפייה בטלוויזיה.
חרדה היא תחושה ערטילאית יותר. הרגשה שמשהו הרה אסון ממשמש ובא, בלי שהאדם החרד יכול לציין את הסיבה הברורה לכך. לתחושות אלו עשויים להיות ביטויים גופניים: דופק מואץ, הזעה, קשיי נשימה, חולשה או מחושים בבטן.
דרך ההתמודדות ה"קלה" ביותר מבחינת הילדים עם פחדים וחרדות היא הימנעות מהגורם המפחיד. חוסר התמודדות עם הפחד, עלול להגדיל את מעגל החרדה וההימנעות.
להורים יש יכולת רבה מאוד להשפיע ולהרגיע. הורים שמבחינים בחרדת ילדיהם צריכים לנסות להבין, לתמוך, לשוחח עם הילד ולגלות גמישות. בנוסף, עליהם לעודד את הילד ולסייע לו להתמודד עם החרדה, בלי שישתפו פעולה עם ניסיונותיו להימנע מהגורם המאיים.
נקודה חשובה נוספת היא, רמת החרדה וההתמודדות של ההורים עצמם עם החרדות שלהם. כדאי שהורים יבחנו וישאלו את עצמם עד כמה הם חשים דאגה וחרדה מוגברת בזמן הזה, ועד כמה הם משדרים זאת לילד. ילד שתמיד הוזהר "אתה תיפול" והוריו חרדו למראה כל פציעה, בהחלט עשוי לפתח פחדים בעלי אופי חרד מנפילות ופצעים. ילד שהוריו אחזו בידיו חזק בכל פעם שעברו ליד כלב ברחוב, עלול לפתח פחד מכלבים וכך הלאה.

כיצד להתמודד עם הפחד?

התייחסו לחששות של ילדכם בכבוד
אם הם אומרים כי הם פוחדים מטיפול שיניים, אל תזלזלו בתחושותיהם ותבטלו אותם ב"אל תפחד" או "אתה גיבור". ניסיונות ביטול או הקטנת הפחד שלהם, יביאו רק להקצנתו, העצמתו ולעימותים מתסכלים.
הראו להם שאתם מבינים את מקור הפחד שלהם. תנו לפחד לגיטימציה - זכרו פחד זו תגובה נורמלית. אתם יכולים גם לצרף סיפור אישי על מצב דומה שהיה לכם ופחדתם. עם זאת, אל תשקיעו בזה יותר מדי זמן (לא מעל 3 דקות). כי אז, אתם רק מעצימים את הפחד. לאחר-מכן, נסו לברר איתם מה יכול לעזור להם להתגבר על הפחד.
אמון
אל תשקרו לילדים. אם זה אמור לכאוב, אל תגידו שזה לא יכאב. אפשר ועדיף לא להתייחס לנקודה זו ב"הכנה" מצד ההורים לקראת הטיפול כדי לא להטריד את שלוות הילד, אך בשום אופן לא להבטיח הבטחות שלא ניתן לקיימן (או בקיצור אל תאמרו "זה לא יכאב" וכיוצ"ב). ילד שאיבד את האמון, לא יסכים יותר לטיפולי שיניים, ולא משנה מה.
אם תשקרו, הם לא יאמינו לכם יותר, הם לא יבטחו בכם יותר, ובצדק. על רופא השיניים לעזור לילד להבין בדיוק במה מדובר, לפרטי פרטים, כדי לתת לו תחושה שהוא בשליטה ובסביבה מוכרת.
תנו לילד את הביטחון שאתם שם לצידו. אם תיתכן אפשרות למצב לא נעים או כואב - על הרופא להסביר לילד בשפה פשוטה וזאת כדי להתמודד עם ההכנה שהילד קיבל מחוץ לכותלי המרפאה ולנסות לנטרל אותה. אפשרו לילד לבחור ביו טיפולים שונים (במסגרת ההיגיון וגיל הילד). סכמו מראש על סימן מוסכם בין הרופא לילד לעצירת הטיפול במקרה של אי-נוחות. אפשרו לילד לשאול שאלות או לבחור אם הוא רוצה הסברים.
חשוב לזכור, כי רמת השליטה הניתנת לילד צריכה להיות מבוקרת היטב ועם זאת, לעיתים הפעלת סמכות במידה הנכונה עשויה להגן בפני מצבים טראומטיים פוטנציאלים. אמון נרכש גם על-ידי התנהגות הורים וקרובים, התבוננות או חשיפה לאמירות בנוגע לאמון ברופא השיניים.
שינוי הלקסיקון
לעיתים מילים שנאמרו על-ידי ההורים בתמימות מתוך כוונה טובה, עלולים לגרום לתוצאה ההפוכה. הכי טוב - תנו לרופא השיניים להסביר לילד. אין צורך מצידכם לכל הכנה מוקדמת בבית. אם חייבים - שנו את הלקסיקון לדוגמה אל תשתמשו במילה "זריקה" - אלא ב"טיפות שינה לשן". אל תאמרו "עקירה" - רופא השיניים יקרא לזה לעיתים בקיצור "ע" או "לנדנד" את השן וכו'... היעזרו ברופא השיניים שלכם וסכמו מראש על שימוש במילים.
חשיפה הדרגתית
רצוי כי הביקור הראשוני במרפאת שיניים יהיה אירוע חיובי. לא כדאי להגיע לטיפול כשכבר יש כאבים או בעיות בשיניים. בביקור הראשוני, הילד יכיר את הרופא, כיסא הטיפולים ("לונה פארק, "מטוס", "חללית"...) ואת הכלים השונים ("מראה קטנה", "שואב אבק" או "נותן הנשיקות" - במקום סאקשן). וכמובן הביקור תמיד יסתיים עם מתנה נחמדה ותודה לילד שעזר לנו. אם אפשר תתחילו טיפולים באופן הדרגתי מהקלים למורכבים תנו לילד להכיר את הרופא, "כללי המשחק" והכלים השונים.
שימרו על אופטימיות וחיזוקים חיובים
הדגישו את החלקים הנעימים והמוצלחים בטיפול. שבחו את הילד על התנהגותו. גם אם פחד והתגבר זה מצוין. שימו דגש על ההתגברות ועל הנחת שלכם מההתנהגות. רצוי שלאחר הטיפול תעסיקו את הילד בדברים אחרים מיהנים, כדי שהזיכרונות הלא נעימים ימחקו יישארו רק החיוביים.
אל תכעסו על הילד
אם לילד כואב או "מציק" אחרי ההרדמה או שפשוט איבד את סבלנותו אל תפגינו כעס כלפיו - כך לצד הקושי הפיזי יצטרף קושי נפשי, תחושה של חוסר הצלחה או תסכול כי לא עמד במשימה ואכזב את הוריו.
אל תשוו בין הילד לילדים אחרים שלא מפחדים
זה לגיטימי לפחוד. הדגישו את החיובי ולא את השלילי.

לסיכום

למשולש הורה ילד ורופא שיניים תפקיד חשוב בלהתגבר על הפחד. בחרו רופא שיניים לילדכם שאת בוטחים בו. בקרו במרפאה לפני ללא הילד, הכירו את הצוות, דברו עם הרופא ולימדו על גישתו, סכמו מראש, מי יבוא עם הילד לטיפול אבא או אמא או שניכם. לעיתים הילד יתנהג אחרת בנוכחות הורה אחר.
סכמו מראש על הלקסיקון והאם וכיצד להכין את הילד מראש. אל תחכו שלילד יכאב. הביאו אותו לביקורות כבר בגיל צעיר לפני שהבעיות מתחילות והמשיכו לעשות כן כל חצי שנה לפחות.
ספרו לרופא על ניסיון העבר בטיפולים, ספרו לרופא על תחביבים או דברים שמייחדים את ילדכם או שילדכם מאוד אוהבים (כמו קבוצת כדורגל, משחק מחשב, חוג) כדי שיהיה להם נושא לשיחה והילד ירגיש שמתחשבים בו.
זכרו, כי פחד הוא לא רק תלוי סיטואציה, אנחנו בתור בני אדם מייצרים עבור עצמנו את הפחדים שלנו, השלכה של רגשות מבפנים החוצה, לעבר כל גורם אפשרי יוצרת עבורנו ג'ונגל של פחדים, לא חשוב כמה ננסה לנקות את הסביבה האובייקטיבית מגורמים מפחידים. והורים יקרים, זכרו כי פעם גם אתם הייתם ילדים אז אל תעבירו את פחדיכם לדור הבא.

מהן הסיבות לפחד/חרדה מטיפולי שיניים?

1. פחד מהלא נודע
תזכרו כי ילדכם לא נולד עם גן "לפחד מרופא שיניים". כאשר הילד מגיע לראשונה למרפאת שיניים והוא חרד או פוחד, זה נובע לרוב מפחד מהלא נודע, יחד עם מידע שקלט בסביבתו.
לעיתים, יהיו אלה "סיפורי אימה" ישירים מההורים, אחים או חברים ולעיתים יהיו אלה מסרים סמויים שיקלוט הילד מהתנהגות ההורים הנותנים ביטוי לפחדיהם.
ההורים מרגישים צורך "להכין" את הילד למפגש עם הרופא ומשתמשים במושגים שדווקא עלולים להביא לתוצאה הפוכה מהרצוי. לדוגמא, המשפט הפשוט "אל תפחד" או "אל תדאג, זה לא כואב" כשהילד עוד לא הגיע למרפאה או רק התיישב על כיסא הטיפולים, יגרום לילד להבין שהאפשרות לכאב או משהו מפחיד קיימת ולכן הפחד יתחיל לחלחל.
2. פחד מחדירה
טיפולי שיניים מחייבים חדירה למרחבו של הילד. לא רק המגע הפיזי, אלא גם חדירה ממש לתוך פיו וגופו בעודו שוכב עם פה פעור וחסר אונים.
3. פחד מאיבוד שליטה
הילד לא בחר להגיע לטיפול, אלא הובא על-ידי הוריו. הוא שוכב על הכיסא עם פה פעור ודמות סמכותית אחרת מכתיבה לו מה לעשות. הוא מרגיש חסר אונים ללא שליטה במצבו.
4. חוסר אמון או פחד חשיפה
אמון מוגדר כציפייה של אדם למימוש הבטחה. הפרת אמון מצד רופא או רופא שיניים אחד עלולה להוביל לחוסר אמון בכל רופא שיניים אחר. אמון נרכש גם על-ידי התנהגות הורים וקרובים, התבוננות או חשיפה לאמירות בנוגע לאמון ברופא השיניים. אמון ברופא השיניים משחק תפקיד חשוב בפחד הדנטלי הן אצל מבוגרים והן אצל ילדים.
5. פחד מכאב
גם ברפואת שיניים מודרנית, כאב הוא עדיין מרכיב העלול להופיע בטיפולי שיניים ולכן הפחד מכאב הוא לגיטימי. לעיתים, הילד יפחד מכאב עקב ניסיונו שלו או ניסיונם של אחרים או בגלל אמירה המזכירה כאב גם אם נאמרה בשלילה.

מחבר המאמר הינו רופא שיניים, ממרפאת השיניים של ד"ר ג'רי כהן
תאריך:  30/06/2009   |   עודכן:  30/06/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חרדה מטיפולי שיניים אצל ילדים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
פחד מטיפול אצל מבוגרים
שרה  |  30/06/09 18:10
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
האשף הסולן הפורט עליה, יקי ראובן, יופיע השבוע עם סולנים נבחרים נוספים בקונצרט חגיגי ומיוחד של תזמורת "בארוקדה" ברחבי הארץ, שיוקדש למוזיקה של דרום איטליה
שלמה ברום
במסגרת האופנה החדשה של נאומי מנהיגים במזרח התיכון שהחל בה הנשיא אובמה בנאום קהיר, נשא יושב-ראש הלשכה המדינית של החמאס, ח'אלד משעל, נאום ב-25 ביוני ובו הגיב על נאומיהם של אובמה ושל ראש הממשלה נתניהו
צפורה בראבי
גם במציאות היומיומית נוכל לראות כאלה שכל העולם מייעץ להם, לעומת אלה שאיש לא יעז לומר להם מה לעשות    נתניהו, לצערנו, שייך לסוג הראשון; הפלשתינים - לסוג השני
צפורה בראבי
את התחושה המתסכלת של עלייה לאחר דיאטה מוצלחת כולנו מכירים - אז מה עושים על-מנת להימנע מלהגיע למצב זה?    טיפים לתזונה נכונה ויציבה על-פי הרמב"ם
עמוס שריג
איני יודע מה יפסוק בית המשפט בתביעה שהגיש קובי פרץ נגד מועדון הקלרה בשל אי-הכנסתו על-רקע עדתו, אבל אם הסיפור ייגמר בבית המשפט ובהרשעה, הרי שאסור שלהרשעה יתווסף פיצוי כספי בלבד אלא על בית המשפט להורות על סגירת המועדון ל-10 שנים לפחות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il