X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ישנן מספיק סיבות טובות ע"מ שתהליך השלום עם סוריה לא יקרום עור וגידים, אך אם בכ"ז השיחות יחלו, קיים סיכוי רב שהן ייכשלו מדוע כדאי לאסד לזנוח את הישיבה על הגדר ולהתחיל במאבק אלים על ישראל להכין את הצבא ומערכת הביטחון והעורף לאפשרות של פריצת פעולות האיבה או מלחמה שיחלו מחזית הצפון
▪  ▪  ▪
השלום עם סוריה - אפשרי? - בשאר אסד [AP]

תזכורת: מלחמת יום כיפור
ממרחק של למעלה משלושים ושש שנה אחורנית, זכור לי היטב איך פרצה מלחמת יום הכיפורים, כי הייתי שם מסופח לחפ"ק עם אוגדה 36 בפיקודו של רפול ז"ל, וחוויתי את מראות ומוראות המלחמה הקשים ברמת הגולן וגם את הניצחון הגדול.
מבדיקת התוכניות שנחקרו לאחר המלחמה נמצא כי: "המתקפה הסורית בצהרי יום שבת 6 באוקטובר, מתואמת עם מצרים, תוכננה כמערכה אחת, שהמשכה החזוי היה הערכות להגנה בקווי הסיום אל מול התקפות נגד אפשריות של צה"ל, הסורים התכוונו לפתוח את המערכה בהפתעה ולהשלימה ב-24 שעות וזאת כדי להקדים את הגעת כוחות המילואים של צה"ל לרמת הגולן, בפועל, נמשכה המתקפה מ-6 ועד ל-9 באוקטובר.
"הסורים התכוונו לכבוש את רמת הגולן, להשמיד את הכוחות הערוכים בה ולייצב קווי הגנה לאורך הירדן או במורדות רמת הגולן, על-ידי שלוש דיביזיות החי"ר הממוכן בדרג ראשון, ודיביזיית השיריון מס' 1 הוותיקה, כדרג שני וככוח עתודה מאחור. דיביזיית השיריון החדשה מס' 3 נועדה לשמש ככוח עתודה מטכ"לי בעיקר במשימות הגנה או להעמיד חלק מכוחותיה לרשות הדרגים התוקפים, השיטה שנבחרה הייתה הבקעת קו החזית בשלושה צירי מאמץ די בזיוניים מקבילים ומאוזנים: בצפון על-ידי דיביזיה 7, במרכז על-ידי דיביזיה 9, ובדרום על-ידי דיביזיה 5. וכל זאת בסיוע 157 סוללות ארטילריה, מטלרי"ם וחיל אוויר כמובן".
כל זאת אני מזכיר, כי לדעתי אנו עומדים עדיין מול איום דומה שאינו נראה משום-מה כיום, חרף כל ההצהרות של הצדדים על כוונות השלום והיוזמה האמריקנית לשלום אזורי של הנשיא אובמה. ואכן נשמעים גם קולות אחרים, וכי מה נשתנה? הסורים הם אותם סורים, בעלי אותן שאיפות מוצהרות לקבל חזרה את רמת הגולן גם בכוח, אותו צבא סורי, אם כי יותר משופר בארטילריה ובטילי חל"כ. רק מה שאנו לא יכולים לדעת, הוא מה הן הכוונות האמיתיות הצפונות בלב השליט הסורי וספק אם המודיעין הטוב בעולם יכול לספק זאת.
מאז תחילת שנות ה-90' התקיימו מגעים ישירים ועקיפים בין ישראל וסוריה במטרה לבחון אפשרות להגיע להסכם שלום. ברוב המקרים לא הבשילו המגעים לכדי משא-ומתן אמיתי וגלוי, שתכליתו להגיע להסכם מפורט, והנה כיום שוב עושים ניסיון נוסף. כולנו זוכרים את אמירתו של יצחק רבין: "כעומק השלום - כך עומק הנסיגה".
אין ספק, שמגמות הנעת תהליך השלום שהחלו עם סוריה לאחרונה בתיווך צד שלישי - טורקיה - הן תמורה חיובית, והעובדה שלמעלה מ-50% מהציבור תומכים במהלך; אך על ההנהגה שלנו להביא בחשבון שקיים גם סיכון בכך שאם תהליך השלום לא יבשיל, או ששיחות השלום ייכשלו ולא משנה באיזה שלב, הדבר יכול בהחלט להביא למלחמה. ולא חסרות הצהרות והתבטאויות לוחמניות התומכות בכך, למשל:
  • נשיא סוריה בשאר אסד הכריז פעם נוספת רק לאחרונה כי "כיבוש ושלום הם שני הפכים שלא יפגשו זה את זה", והוסיף "אנחנו נחושים יותר מתמיד להחזיר לסוריה את כל רמת הגולן". זאת אמר בראיון לביטאון הצבא הסורי "גיש א-שעב" לציון יום השנה ה-64 להקמת הצבא הסורי.
  • מוקדם יותר ובסמיכות לכך במעמד פגישה עם שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון, דחה הנסיך פייסל את תוכנית השלום של אובמה למזרח התיכון. לטענתו, "מדינות ערב לא יכולות לפעול לנורמליזציה ביחסים עם ישראל כל עוד זו לא תסכים לסגת מכל האדמות הערביות שנכבשו ב-1967".
  • בראשית שנה זו, הצהירה הליגה הערבית בשם מדינות ערב, שההצעה הסעודית להסכם שלום הינה מוגבלת בזמן, שמשמעותה, שאם לא יהיה הסדר, האלטרנטיבה היא מלחמה.
אם נוסיף על כך את ההצהרות הלוחמניות בוועידת הפתח שהתקיימה זה עתה האומרות: לא הכרה בישראל כמדינה לאום יהודית, כן לזכות השיבה לפליטים, ואי-ויתור על ירושלים כמדינת העם הפלשתיני; וכן המשך בדרך ההתנגדות, והתנאים החדשים שהציבו בוועידה זו, כגון: "להסיר את המצור מרצועת עזה ולשחרר את כל האסירים הכלואים בישראל וזאת כתנאי לחידוש השיחות". ואם נניח בסבירות גבוהה, כי לממשלה הנוכחית בגלל הישענותה על חוגי הימין, אין יכולת להגיע להסכמה על ויתור שטחים, בלי ליצור קרע בעם ועל-ידי כך לסכן את הממשלה, הרי שהמצב הוא טעון ביותר ומזמין קיפאון בהתקדמות השיחות לזמן בלתי ידוע ולחשש בעקבות כך לפריצת מעשי האיבה.

האפשרויות שלנו

במהלכי קידום תהליך השלום עם סוריה, ישנם שני מצבי יסוד:
הראשון - מצב עד הנעת התהליך והסכמה על המתווה לביצוע שיחות השלום, וכאשר הדבר לא יצלח, לא יהיה המשך לשלב הבא.
השני - מהלך השיחות עצמן אם המצב הראשון יוביל לכך כמובן.
עד הכניסה לשיחות השלום בפועל, ישנן שתי שאלות יסוד. האחת: האם השיחות ייפתחו בלי תנאים מוקדמים? והשנייה: האם הסכמה על פינוי כל רמת הגולן, יהווה תנאי בסיסי להתחלת השיחות? וכיום שני אלה כרוכים זה בזה.
בהחלט יכול להיות מצב שנגיע לקיפאון מתמשך לאור המצב הפוליטי בישראל, כאשר השלטון נתמך על-ידי חוגי הימין ואי-הסכמה מוחלטת להחזיר את רמת הגולן גם אחרי שיבוצע משאל עם, בלי שיגרם קרע עמוק בעם. ואז השאלה המרכזית תהיה: אם לא תהיה כל התקדמות בשיחות, כיצד תנהג סוריה? האם היא תמשיך לשבת על הגדר ולא תנקוט בפעילות כלשהי כפי שזה קורה עד היום? מצב שהוא בהחלט טוב לישראל, או שתיזום פעולה אלימה עד מלחמה, במטרה מוצהרת שהקהילה הבינלאומית תתערב ותכריח את מדינת ישראל להיכנס למשא-ומתן על החזרת רמת הגולן.

המלצות

א. לנסות ולהניע את תהליך שיחות השלום עם סוריה. הקהילה הבינלאומית לא תקבל את סירוב ישראל לדבר. אך יש להציב קווים אדומים.
ב. להכין ולחוקק את חוק משאל עם, כיום כידוע הוא לא קיים.
ג. במצב זה, עדיף להמשיך בדיון איך לנהל את הסכסוך מאשר לפתור אותו במחיר ובסיכון לא סבירים מעצם קיום שיחות השלום בפועל.
ד. ישראל נדרשת להיות ערוכה לסכסוך מתמשך, אך אם וכאשר יוכיח אחד הצדדים נכונות, לא תחמיץ בחינת רגיעה או משא-ומתן עימו.
ה. להכין היטב את הצבא ומערכת הביטחון והעורף לאפשרות של פריצת פעולות איבה מצד סוריה עד למלחמה כוללת.
והיה וכאשר יצפרו שוב צופרי האזעקה... טוב לדעת שנהיה מוכנים ונדע מה לעשות.

המצבים והאפשרויות המונחות לפתחי נשיא סוריה ושלטונו

מצב א' - לנסות להמתין בסבלנות ולפעול בדרכים דיפלומטיות ומדיניות עם מגבלת זמן, עד שהעניינים יתבררו ויתבהרו, להמתין ליוזמת השלום האזורית של אובמה ולראות האם יבשילו התנאים על הליכה לשיחות שלום עם ישראל ובאיזה תנאים, כאשר בשלב זה כידוע אין הסכמה על כך. בשאר אסד הרי הבטיח לעמו ולצבאו להחזיר את רמת הגולן, הוא לא יכול מבית שלא לעמוד בהבטחה זו לאורך זמן, גם למען כבוד המשטר בסוריה, והוא, השליט, מבין מתי שהוא הוא צריך לפעול, אחרת הוא יעשה צחוק מעצמו שיכול לסכן גם את שלטונו. מצב זה אומנם נוח לישראל, כי הריבונות על רמת הגולן נשארת בידינו, אך מרב הסיכויים הם ששקט זה לא יהיה מובטח לאורך זמן.
מצב ב' - לחכות למומנטום אשר יאפשרו פעולה, אשר תזמין לחץ בינלאומי ללא פשרות על ישראל, למשל: פתיחה של פעולות איבה בין ישראל לחיזבאללה, כאשר היום המצב טעון למדי, או חידוש הירי בדרום על-ידי החמאס, או קיפאון בשיחות עם הפלשתינים ופריצת מעשי האיבה מצידם, או לחילופין התקדמות עימם בהסכם שלום תוך בידודה של סוריה, וכל מצב אחר אשר יכריח את ישראל גם באמצעות ועדה בינלאומית להיכנס לשיחות עם סוריה על שלום-קבע שבסופו תוחזר רמת הגולן כולה או חלקה המרבי לסוריה. גם מצב זה נוח לישראל כל זמן שאנו נמצאים על רמת הגולן.
מצב ג' - וקרה שלא ינוהל התהליך או ייכשלו שיחות השלום, יש לפתוח באופן חד-צדדי בפעולות איבה יזומות, שוב לאור המומנטום שנוצר והנזכר במצב ב' לעיל, כמו הפעלת הטרור משטחה של סוריה, עידוד והזנת המאמץ המלחמתי של החיזבאללה תוך סיוע מאסיבי לחמאס ולארגוני הטרור; הכל בשם ההתנגדות הלגיטימית להשבת האדמות הכבושות, וזאת שוב כדי לעורר את דעת הקהל העולמי לכיבוש המתמשך בגולן ולהמריץ את הקהילה הבינלאומית והאמריקנים לפעול לשינוי המצב ולכפות הסדר על מדינת ישראל גם באמצעות ועידה בינלאומית.
מצב ד' - אחרי שאסד יבין שאין כל סיכוי להסכם שלום ולפינוי רמת הגולן, תיפול אצלו החלטה לפתוח במלחמת פתע לכיבוש מחדש של רמת הגולן. מלחמת בזק כדוגמת יום כיפור, ולהפעיל את כל העוצמה הצבאית הסורית כולל פגיעה מאסיבית על העורף הישראלי. הוא יודע שבהיעדר שינוי במאזן הכוחות והיעדר גורם ההפתעה כדוגמת יום כיפור, הוא יתקשה מאוד בביצוע המשימה ואפילו יספוג אבדות קשות אשר יכולות לסכן גם את שלטונו, אך בהתערבות המעצמות והקהילה הבינלאומית שלכאורה יצדיקו את המאבק הסורי להחזרת רמת הגולן, הוא יזכה בסופו של דבר ברמת הגולן.

הסיבות העיקריות לפיצוץ השיחות עם סוריה

והיה ובכל זאת יתקיימו השיחות בין הצדדים, הסיכוי שהשיחות ייכנסו למבוי סתום או שהן יתפוצצו, הוא גבוה ולא חסרות סיבות לכך, למשל:
1. ישראל לא תסכים לפנות את כל רמת הגולן עד למטר האחרון לפי דרישת סוריה.
2. ישראל תתנה את הנסיגה בפועל ברמת הגולן בצעדים בוני אמון כמו: ניתוק מוחלט של הקשר עם אירן.
3. הפסקת כל קשר עם חיזבאללה וחמאס וארגוני טרור אחרים ותמיכה בהם.
4. ישראל תתנה את גירוש גורמי הטרור משטחה (חאלד משעל).
5. סוריה תסרב מבחינתה להתחייב שהסכם זה יהווה מבחינתה את סיום הסכסוך לדורות.
6. סוריה תסרב להתחייב שתחדל לחלוטין מניסיונותיה כבעבר להשיג נשק גרעיני.
7. לא תהיה הסכמה על נקודות ההתרעה, שטח החיץ ופירוז הכוחות.
8. לא תהיה הסכמה על הסדר חלוקת המים.
9. לא תהיה הסכמה על היקף הערבויות הבינלאומיות שיקבלו שני הצדדים.
10. ישראל תתעקש שהסכם הפינוי יארך בשלבים ולאורך זמן של עשרות בשנים עד לסיומו כדי להבטיח את קיומו. וזאת טרם פינוי רמת הגולן, כאשר הסורים ירצו לקבל את התמורה מיידית ככל האפשר.
11.משאל העם על ההסכם, שקרוב לוודאי שייערך לאור הנסיבות, אך יידחה על-ידי רוב העם.

מה יקרה אם יתפוצצו שיחות השלום

והיה ויתפוצצו השיחות וכל צד קרוב לוודאי יאשים את הצד שכנגד בסיבות לכשלונן, קיימת בהחלט האפשרות שסוריה המעודדת מכישלון, תחל בתמיכת אירן ומדינות ערב בהכנות לפתיחת פעולות איבה כנגד מדינתנו.
אנו תקווה שזה לא יקרה, כי לנסות את דרך השלום זו חובה לאומית של כל ממשלה בישראל, אבל דרוש להכין עם זאת את צבאנו לכל אפשרות.

מקורות למאמר:
1. "הסורים על הגדרות" עורך ראשי-דני אשר-בהוצאת מערכות.
2. "הצהרות לוחמניות" מאת סמדר פרי ואיתמר אייכנר, ידיעות אחרונות (2.8.09).
3. ההערכות הביטחוניות והאסטרטגיות העכשוויות על ויתור רמת הגולן מאת -האלוף (במיל.) גיורא איילנד (26.4.09).
הכותב, גרשון אקשטיין, סא"ל (בדימ.). לשעבר ראש זירת העורף במטכ"ל/אג"מ-מבצעים.
תאריך:  10/08/2009   |   עודכן:  10/08/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
והיה ומצפון תיפתח הרעה...
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
מה שהכותב מסתיר
גדעון אמיר  |  10/08/09 15:27
2
מה שהכותב מתעלם
גדעון אמיר  |  10/08/09 15:52
3
ראוי שהכותב יכתוב מאמרו מחדש
בן צבי  |  10/08/09 17:50
4
כאשר יצפרו שוב הצופרים ...
אביתר בן-צדף  |  10/08/09 21:59
 
- 1,2,3 אני האחשברוש
xssww  |  10/08/09 22:47
5
די להפחיד את עצמנו
מנו  |  11/08/09 10:58
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שאול רוזנפלד
העובדה, שמקצה העולם ועד קצהו חוזרים ודשים במלוא הרצינות בסיכויי ההסדר בין ישראל לפלשתינים, משל פרי השלום המיוחל נמצא כמטחווי קשת, וכל שנדרש הוא הושטת יד אמיצה מצד קוטפו, אינה מעידה כמובן כהוא זה על ישימותו
אורי שטרוזמן
ברכות לכב' השר זאב בנימין בגין, לעושים במכון ז'בוטינסקי במלאכת הקודש של שימור הזיכרון של ראש בית"ר ושל לימוד משנתו. ברכתי לציבור המכובד ולעמנו מחייבת אותי להקדים ולשתף אתכם בחלומות, לא האישיים אלא הלאומיים, מימים עברו ובחזונות והחזיונות של ימים אלה
אירית אפק
הסיבות לשלשול ומחלות במערכת העיכול הן זיהום חיידקי, שימוש בתרופות ורגישות למזון    במאמר זה מפורט מידע אודות מניעה וטיפול בתופעות השלשול אצל ילדים ופעוטות
ד"ר אברהם בן-עזרא
עיתונאי בכיר וייחודי, שהודח ממקומו במעריב, עבר למקור ראשון, חזר למעריב כדי להיות במרכז הזירה ותחת קונטרול ובקרה - על תנאי - כנטע זר וכמוזר, יותר ממדורו המרתק שם. מעין דתי מחמד הדרוש לשמאל התקשורתי כדי להציגו בצורה הנכונה
מנחם רבוי
כמה ממארגני עצרת המחאה אינם מרוצים. הם כועסים על אמנים שלא התייצבו להופיע ומגנים אותם: "אמנים אלה אינם מכירים במה שמוטל עליהם כדמות ציבורית". הם נוקבים גם בשמות ויש בכך יותר מרמז כלפי אמנים אלה "לצאת מן הארון". אמירות כאלה הנשמעות ולא בפעם הראשונה, הן בבחינת "ציד מכשפות" מהסוג הגרוע
רשימות נוספות
ירושלים - "נקיה מהתנחלויות וממתנחלים"  /  יואב יצחק
גם ירדן דוחה נורמליזציה  /  מאיה שני
סעודיה: נגד מחוות לישראל  /  יואב יצחק
מה למדנו מטבח חברון תרפ”ט?  /  גבריאל בן-עמי
ד"ר טיבי - והסרטן  /  עו"ד אברהם פכטר
הדדיות עכשיו  /  ד"ר רון בריימן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il