X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אהוד ברק וגבי אשכנזי. מלחמתם עלולה להזיק לבטחון מדינת ישראל [צילום: AP]
אשכנזי, ברק ומלחמת הגנרלים השלישית
מאבק אשכנזי-ברק הוא מלחמת הגנרלים השלישית, שבדומה למלחמות גנרלים בעבר יכולה לפגוע קשות בצבא למאבקים פוליטיים בתוך הצבא היו השלכות קשות על בטחון המדינה, כשאינטרסים פוליטיים גברו על אינטרסים ביטחוניים והובילו למחדלים צריך להוציא את הפוליטיקה מהצבא הדרך לעשות זאת: להוציא את הצבא מהפוליטיקה

צבא ההגנה לישראל מעולם לא היה חסין מפני מאבקים אישיים, שנבעו משאיפות פוליטיות של הקצונה הבכירה, וצריך ללמוד לקח מההיסטוריה הקשה של מאבקים אלה. בעיצומן של מלחמת סיני ומלחמת יום כיפור, התעוררו מאבקים קשים בין דמויות מרכזיות בקצונה הבכירה בצה"ל, כאשר בלט שהשאיפות הפוליטיות של המפקדים גרמו להם להתעלם מתפקידם הממלכתי, לטובת הישגים פוליטיים. פרשת אהוד ברק-גבי אשכנזי במובן הזה, היא פרק היסטורי נוסף במאבקים פוליטיים קשים שהתחוללו בצבא ההגנה לישראל, בין אלופים, רמטכ"לים ופוליטיקאים, שעירבו אינטרסים ושאיפות פוליטיות, עם שיקולים ומהלכים צבאיים. גם היום, המאבקים הפוליטיים האלה בצה"ל מסכנים את הביטחון של ישראל, פוגעים קשה בצבא; וכמו בעבר, הם עלולים להוביל למחדלים חמורים בפעילות הצבא ובתהליך קבלת ההחלטות של מפקדיו.

לברור את הצבא מהפוליטיקה

מלחמות הגנרלים האלו שהתקיימו בעבר, שופכות אור גם על מלחמות הגנרלים של היום, כאשר בדומה למה שהתרחש בעבר, גם המאבק שפרץ בתקופה האחרונה בין אשכנזי לברק הוא מאבק פוליטי מסוכן, שיכול לעלות לישראל במחיר כבד. ברק ואשכנזי נאבקים על עתיד פוליטי, כאשר דמותו ופעלתנותו של אשכנזי מאיימת על הסמכות של ברק, שעד היום נחשב לסמכות העליונה בתחומי הביטחון. אשכנזי, שאהוד מאוד בציבור, מחוזר על-ידי גורמים פוליטיים רבים, וברק שיודע זאת ונאבק על ההישרדות שלו, מנסה לקעקע את הסמכות הביטחונית של אשכנזי, שעד היום הייתה נתונה רק לו. אשכנזי וברק עושים שימוש לא ראוי במערכת הצבאית הביטחונית כדי לקדם את עצמם בפוליטיקה, ובכך שניהם מסכנים ופוגעים בבטחון המדינה.
אולי הגיעה עכשיו השעה לשים סוף לתופעה ולחסל את מלחמות הגנרלים, על-ידי כך שנוציא את הפוליטיקה מהצבא? כנראה שהדרך היחידה לעשות זאת, היא להוציא את הצבא מהפוליטיקה, ובכך להבטיח את המעמד הממלכתי של תפקידי הפיקוד בצה"ל.

קרב הגנרלים הראשון

במלחמת סיני פרץ "קרב הגנרלים" הראשון, בין הרמטכ"ל משה דיין לבין אלוף פיקוד דרום אסף שמחוני, שהופקד על החזית מול מצרים. הרמטכ"ל דיין האשים את שמחוני בהפרת פקודה, כשהחליט להכניס את חטיבה שבע לסיני, מבלי לקבל פקודה ברורה מהדרג המדיני. בדיעבד, התברר, שהמאבק בין שמחוני ודיין לא היה במהותו רק מאבק מקצועי, אלא נבע בעיקר מהתחרות הפוליטית ביניהם. שמחוני ודיין, שהיו שניהם חברי מפא"י ומקורבים לבן-גוריון, ידעו כי לתפקידם במלחמה תהיה השפעה מכרעת על עתידם הפוליטי, ולכן נוצרה ביניהם יריבות מסוכנת, שהשפיעה על ההתנהלות הצבאית שלהם.
האמת, במלואה, כנראה לא תצא לעולם לאור, אבל בין אם דיין ניסה להטיל את האשמה על שמחוני בגלל הרצון לשמור על היוקרה הפוליטית שלו, ובין ששמחוני אכן בחר להתעלם מפקודות כדי להאדיר את עצמו - מדובר היה במאבק שגרם במלחמה נזק קשה לישראל. ישראל, במידה מסוימת, נכנסה למלחמה מיותרת ולא מתוכננת שבה נהרגו מאות חיילים, כאשר לפי התכנון המקורי היא הייתה אמורה לחכות להתערבות של המעצמות, ולא הייתה צריכה לפלוש לסיני. המאבק בין הגנרלים השפיע על כל דרגי הפיקוד בצבא, ולכן הוביל גם לכישלון בקרב המיתלה, שבו נהרגו מעל שלושים צנחנים כתוצאה מכך שאריאל שרון, אז מפקד חטיבה, התעלם מהפקודות של מפקדיו.

קרב הגנרלים השני

קרב הגנרלים השני שאינו מנותק לחלוטין מהקרב הראשון פרץ במלחמת יום כיפור, כאשר מעבר לכשלים האחרים, היו גם כשלים חמורים שנבעו ממאבק פוליטי בין-מפלגתי, שחדר לצבא. המאבק פרץ בהתחלה בין אלוף פיקוד דרום שמואל גונן והאלוף אברהם אדן, לבין אלוף במילואים אריאל שרון. שרון חזר לצבא לפקד על אוגדה לאחר שיזם את הקמת הליכוד, ונרשם כמתמודד לכנסת, כאשר לעומתו האלוף אדן, שהיה גם הוא מפקד אוגדת מילואים, היה יליד כפר גלעדי ואיש פלמ"ח, ולכן זוהה כאיש מערך. הפוליטיקה חדרה לצבא כבר בתחילת המלחמה, כאשר האוגדה של שרון קיבלה את הכינוי אוגדת הליכוד, ואוגדתו של אדן זוהתה כאוגדת המערך. בקרב הבלימה הראשון בסיני, התחילו המאבקים בין הגנרלים כאשר אדן וגונן (כנראה שגונן היה קורבן במאבק בין שרון לאדן) טענו ששרון אינו ממלא אחר פקודות, ולא הגיש סיוע לאדן שנקלע למתקפה קשה בקרב זה, ושרון מבחינתו טוען שהפיקוד הוא לקוי והוא שהוביל לכישלון הבלימה. גונן אף ביקש מהרמטכ"ל דוד אלעזר (דדו) לפטר את שרון, אבל הוא סירב לעשות זאת, ובמקום זאת שלח את הרמטכ"ל לשעבר חיים בר-לב לזירה, כדי לתגבר את צוות הפיקוד.
מהלך זה לא סיים את קרבות הגנרלים אלא רק העצים אותם. שרון, מבחינתו, לאורך כל המלחמה חש שהמפקדים בזירה שלו והרמטכ"ל מייצגים את מפלגת העבודה, ומנסים לגזול ממנו את הרווח האלקטורלי של תהילת המלחמה, ואילו המפקדים האחרים חשו שהפעלתנות של שרון מסכנת את הצבא. מאבקים פוליטיים אלו גרמו לשורה של כשלים חמורים, שעלו לישראל במחיר כבד, שניתן היה להימנע ממנו.

תאריך:  14/02/2011   |   עודכן:  14/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אשכנזי, ברק ומלחמת הגנרלים השלישית
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
תרגיל שקוף להסיח את הדעת מגלנט
נצ  |  15/02/11 01:16
 
- גם ללא אף אחת מהפרשות
פישלזון  |  15/02/11 09:57
 
- לכל פעולה יש תווית מחיר
גם לבגידה במולדת  |  15/02/11 11:54
2
מוצג בשטחיות מסוימת.מה גם שבין
עץ  |  15/02/11 09:04
 
- אתה צודק
אברהם בקשישוב  |  15/02/11 11:57
3
רגע של בורות
אביתר בן-צדף  |  15/02/11 14:26
4
רגע של בורות
אביתר בן-צדף  |  15/02/11 14:34
5
מלחמת הגנרלים היא הוכחה נוספת
קורןנאוה טבריה  |  16/02/11 11:35
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהושע רץ
מצרים היא מדינה מרתקת, בהיסטוריה שלה, העתיקה והמודרנית, ובאירועים הדרמטיים בימים אלו. ואצלנו בולטת בעליבותה רמת הידע ביחס לשכנה. אולי המתרחש במצרים יביא לחיזוק העניין במדינות הערביות השכנות, בתרבותן ובשפתן הערבית
מנשה בן-מאיר
היועץ המשפטי של הכנסת קבע ש"עצם הקמתן של ועדות חקירה פרלמנטאריות... יוצר אווירה ציבורית שמאיימת על חופש המחאה והמחשבה"    17 ח"כים בלבד התנגדו להקמת ועדות החקירה    האם בהצבעה הסופית השבוע יחסמו הח"כים את ההצעה שדגל שחור מתנוסס מעליה?
ברוך שקד
המערכה החלה כבר במאה הקודמת, אז הסתנוורה ממני רעייתי, הממהרת בימים אלו של חורף קר להיכנס למיטה, שהופכת לממ"ד בפני גלי קור    המערכה על השמיכה, כל זוג נשוי יודע, דורשת ויתורים    הסכם-שלום במיטה הקרה - לא למבוגרים בלבד
שלמה גזית
הכאוס במצרים נמנע בזכות אופיו הלא אלים של העם המצרי; בזכות הנשיא מובארק, שהבין שחלומו להמליך את בנו גמאל נגוז; ובזכות הצבא המצרי ומפקדיו, שנהגו בצורה מכובדת. רק הם מסוגלים לארגן את הבחירות שיצמיחו הנהגה חדשה
עו"ד משה גולדבלט
רא"ל בני גנץ הוא חידוש - הרמטכ"ל הראשון שלא בחר שם עברי ועם שם כזה הפיתוי בוודאי היה לא קטן. בני גנץ הוא גם הרמטכ"ל הראשון שנולד אחריי והתגייס לצה"ל לאחר שהשתחררתי משירות החובה. פתאום כבר אי-אפשר להתייחס לרמטכ"ל כאל המבוגר האחראי וממה שמתפרסם חדשות לבקרים אין, כנראה, בצמרת מערכת הביטחון מבוגר אחראי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il