X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
כמי שמייצגת את ציבור עורכי הדין בישראל, פעילותה של לשכת עורכי הדין מתמודדת לא אחת עם השאלה האם היא משרתת את עורכי הדין כאיגוד מקצועי או את האינטרס הציבורי במובנו הרחב. במישור העקרוני, התשובה לשאלה היא ברורה: הלשכה חייבת לפעול גם בשם האינטרס הציבורי
▪  ▪  ▪
להפנים את ייצוג האינטרס הציבורי אל ליבת פעילותו של עורך הדין

עריכת דין היא עיסוק שנמצא תחת "צל" של חשד. עורך הדין הוא לעתים שליח חיוני בשירות הצדק אך במקרים רבים גם שליחו הנאמן של שולח שאינו צודק ויתרונו העיקרי נעוץ דווקא בחוזקו ועוצמתו הכלכלית. האתגר הגדול מבחינתו של כל עורך דין היא כיצד לעסוק במקצוע באופן שיאפשר לו לפעול - לפחות מדי פעם - מחוץ לדל"ת האמות של ייצוג לקוחות רק משום שהם משלמים.
זהו יעד שלא תמיד קל להגשימו - אך למרבית השמחה - הדרכים למימושו הן רבות, כפי שאסביר בהמשך. במאמר המוקדש ללשכת עורכי הדין ביום חגה - במלאת יובל להקמתה - חשוב להדגיש כי המימד הציבורי של עריכת הדין קיים גם בפעילותה של הלשכה. כמי שמייצגת את ציבור עורכי הדין בישראל, פעילותה של לשכת עורכי הדין מתמודדת לא אחת עם השאלה האם היא משרתת את עורכי הדין כאיגוד מקצועי או את האינטרס הציבורי במובנו הרחב. במישור העקרוני, התשובה לשאלה היא ברורה: הלשכה חייבת לפעול גם בשם האינטרס הציבורי.
בשנים האחרונות, פעילות מסוג זה באה לידי ביטוי באופן מובהק במקרים שבהם הלשכה הייתה שותפה להליכים משפטיים כעותרת ציבורית או כ"ידידת בית משפט" בנושאים כדוגמת זכויות חשודים )כך למשל, הלשכה הייתה "ידידת בית משפט" בעניין יששכרוב שבו נקבעה ההלכה המאפשרת פסילת ראיות של חשודים שנפגעה זכותם להליך הוגן(. מבלי לבחון פעילות זו לפרטיה יש לומר: הלשכה חייבת להוסיף וללכת בדרך זו.
הקמת הלשכה בישראל כגוף סטטוטורי אף מדגישה כי פעילותה הציבורית בנושאים החורגים מקידום עניינם המקצועי של עורכי דין במובן הצר היא חלק מן המנדט המובהק שלה. אלמלא כן - לא היה צורך בהקמתו של גוף סטטוטורי וניתן היה להסתפק בפעילותו של איגוד מקצועי של עורכי דין )אם כי, כפי שאסביר, גם במקרה זה, ראוי היה שאותו איגוד מקצועי יפעל בשם האינטרס הציבורי הרחב, מתוך תפיסה ערכית של תפקידו של עורך הדין(.
חשוב להדגיש כי פעולה משפטית בשם האינטרס הציבורי היא בעלת מימדים רבים, ולכן כל עורך דין יכול לעשותה חלק מפעילותו המקצועית, בדרך המתאימה למסלול הקריירה שבחר בו. הדרך לכך היא יותר טבעית וסלולה עבור עורכי דין העובדים במגזר הציבורי, במובן הרחב של מושג זה - ברשויות השלטון עצמן ובארגונים הפועלים במגזר השלישי.
עם זאת, גם במצבים אלה ייצוגו של האינטרס הציבורי אינו תמיד קל. גם למשרדי ממשלה ולרשויות מינהליות יש אינטרסים עצמאיים ולא תמיד הם פועלים רק בשם האינטרס הציבורי, ועורכי דין המייצגים אותם - בייעוץ משפטי ובבתי המשפט - נמצאים לא אחת במקום שבו עליהם להתעקש על הגנת הציבור, ולא רק על הגנת שולחיהם במובן הצר.
מכל מקום, חשוב להדגיש כי פעולה בשם האינטרס הציבורי יכולה להיות גם נחלתם של עורכי דין במגזר הפרטי, ומבחינות רבות, זהו אתגר לא פחות חשוב. עריכת דין היא מקצוע חופשי, ורוב העוסקים בו נמצאים במגזר הפרטי. יש אפוא להתעקש על כך שהגנת האינטרס הציבורי רלוונטית גם עבורם. הדרכים לכך הן רבות, וכל אחד יכול לבחון מהי הדרך הנכונה לו.
ייצוג לקוחות שידם אינה משגת - מעת לעת ובהיקף המתאים ליכולת הכלכלית והמקצועית של כל אחד ואחת - היא מקום טוב להתחיל בו. אולם, חשוב מאד להדגיש כי פעילות זו אינה ממצה את חלקם של עורכי דין פרטיים בייצוג האינטרס הציבורי. עורכי דין פרטיים יכולים לפעול (ופועלים) גם כעותרים ציבוריים או כמי שמייצגים עותרים ציבוריים - לא רק כאשר ידם של אנשים אינה משגת להגיש עתירות אלה, אלא מתוך מחויבות ערכית לחזק מאבק ציבורי חשוב. כאשר מוגשת עתירה כנגד פעילות שלטונית מושחתת, למשל, נודעת חשיבות לייצוג העותרים לא משום שהם זקוקים לעזרה כלכלית, אלא משום שהם ראויים לתמיכה מוסרית וציבורית.
מעבר לכל אלה, האתגר האמיתי הוא להפנים את ייצוג האינטרס הציבורי אל ליבת הפעילות המקצועית של כל עורך דין. ייצוג "פרו-בונו" עם כל חשיבותו הוא תמיד ב"שוליים" של הפעילות מקצועית. הוא דומה לפעילות פילטנרופית (חשובה) של תאגיד, באופן שאינו משפיע על פעילותו השוטפת. בתחום העסקי, ידוע זה מכבר כי הפנמתה של אחריות חברתית לפעילותם של תאגידים מצליחה במלוא מובן המילה כאשר התאגיד מתחשב בשיקול הציבורי בעיצוב הפרקטיקות העסקיות שלו, למשל, כאשר הוא משפר את תנאי החיים של עובדיו, (הבדיל מפעילות עסקית דורסנית המתבטאת בהעסקה בתנאי ניצול) שאליה מצטרפת "לווית חן" של פעילות מוגבלת בשוק הצדקה.
בה באותה מידה, גם עורכי דין המייצגים לקוחות, ובעיקר לקוחות גדולים וחזקים, צריכים לשאוף לעודד את לקוחותיהם לבחור בבחירות ראויות מבחינה חברתית )כמובן, מבלי לגרוע מהצגת התמונה המלאה בפני הלקוח מבחינת החלופות הניצבות בפניהם(. זו אינה מלאכה קלה, אך כאשר עורך דין נוטל אותה על עצמו הוא מפיק רווח כפול ומכופל: הוא מאפשר ללקוח לבחור בחירות שבטווח הארוך ייטיבו גם איתו ובמקביל הופך את פעילותו היומיומית לפעולה פחות שוחקת מבחינה רגשית (בעיה שעליה מעידים עורכי דין רבים).
הדגשת הפן הציבורי שקיים בכל רבדיו של מקצוע עריכת הדין צריכה לבוא לידי ביטוי, כמובן, כבר בשלב החינוך המשפטי. אני בטוחה שתלמידינו פתוחים לכך. אחריותנו כמורים היא להצדיק
את אמונם ולאפשר להם להיחשף לחינוך משפטי שלא יתבע מהם "לעקר" את תחושת המחויבות החברתית בשם חתירה לתפיסה צרה של מצוינות מקצועית אלא יהפוך אותה לחלק מן המצוינות המקצועית עצמה.

המאמר פורסם במקור בגליון מיוחד של לשכת עורכי הדין לרגל יובל ה-50.
הכותבת היא פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב
תאריך:  22/02/2011   |   עודכן:  22/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עריכת דין ציבורית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
והיא לא במקרה הבת של.......? ל"ת
8  |  23/02/11 06:02
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אליקים העצני
החרטה על זוועות השואה לא גירשה את הדיבוק האנטישמי מתוך הנפש המערבית, היא רק אילצה אותו להתחפש ולהסוות את האנטישמיות הישנה בלבוש "אנטי-ישראלי" ופרו-ערבי, המאפשר להציג שוב את היהודי כעושק ומנשל, סמל הרוע
נסים גבאי
משרד התחבורה מתנהג בדיוק כמו קדאפי בלוב: איכפת לו רק מהג'ובים לברנז'ה הקרובה, הוא מצפצף על חובותיו למשלמי המיסים, ולמעשה אחראי בסעיף פלילי של רשלנות תורמת להמשך הקטל בדרכים    עד להיכן מוכנים אנו לרדת ולהירמס בנושאי התחבורה בישראל?
פרופ' יצחק זמיר
מצבו של מקצוע עריכת הדין השתנה בתקופה האחרונה לאחר שהוקמו המכללות למשפטים ברחבי הארץ. כיום ברור כי אין מחסור בעורכי דין. כצפוי קמה זעקה כי יש יותר מדי עורכי דין; הוספת עורכי דין היא לא רק בזבוז משאבים לאומיים, אלא היא גם גורמת נזק לעורכי הדין ולחברה כולה. השאלה היא אם הפעם, להבדיל מכל הפעמים הקודמות, הזעקה היא אזעקת אמת
איתן קלינסקי
יושב-ראש ועדת חוק ומשפט, עליך לכלול אותי ברשימת הכלואים בעתיד    מאמרי החושף את האמת על הקק"ל כמי שקיבלה תרומה כספית מהתנועה האוונגליסטית הנוצרית, השנואה ע"י הציבור הדמוקרטי, תורגם לאנגלית ע"י בעלי אתרי אינטרנט בארה"ב    מכתב אישי לדוד רותם
מתי דוד
המפלגה איבדה את ה"דרך" שאף פעם לא הייתה לה!    כישלון ה"חזון" הלאומי והמפלגתי של קדימה    בבכירי קדימה: חשודים, נחקרים וגם מורשעים    מאריאל שרון, דרך אהוד אולמרט, אברהם הירשזון, חיים רמון וצחי הנגבי וכלה בציפי לבני
רשימות נוספות
רישיון מספר 100,000  /  יעל גבירץ
מעמדה של ישראל בעולם  /  פרופ' גבריאלה שלו
לשכת עורכי הדין ושלטון החוק בישראל  /  פרופ' אהרן ברק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il