X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
"מנהיגי" המחאה יותירו אחריהם אדמה חרוכה, אכזבה והרבה אנשים מנוצלים, שהלכו אחריהם בעיניים עצומות, מבלי לבדוק בציציות ה"מנהיגים" הללו לנין דיבר על השוטים השימושיים - התמימים, שאינם מתעניינים מי מנצלם לצרכיו כל מהפכה צריכה שוטים שימושיים כשמן לגלגליה היינו עשרות שנים במשטר כלכלי קוואזי-קומוניסטי, שהותיר אחריו ארץ זרועה במלח כיוון ששמירה על מסגרת התקציב חשובה, כדי למנוע את הפיכתנו ליוון מספר 2 - יש לקצץ בביטחון בצורה חכמה
▪  ▪  ▪
מערכת הביטחון גרועה [צילום: AP]
תותחים וחמאה - האם ניתן לשנות כיוון? (א')
אביתר בן-צדף
דרך הכוונת נראה הביטחון הלאומי חסר עומק, כיוון שהוא מעדיף את הצבא על פני חוסן חברתי * הפוליטיזציה של הצמרת הביטחונית - תחת עלה התאנה "צבא ממלכתי" - נמשכת עוד מימי המדינה-שבדרך * מדיניות נקבעת ע"י הממשל; ובדמוקרטיה היא נתונה לביקורת הציבור * המדיניות צריכה לקבוע סדרי-עדיפויות ולוחות-זמנים * משך כשבעה עשורים משקיעה ישראל בביטחון את כל לשדה, וקיבלה בתמורה מערכת ביטחון כושלת ומסואבת, שאינה מסוגלת להגן על ביטחוננו
לרשימה המלאה

יש במדינה חוסר-נחת מוצדק, והוא מתגבר. מקורותיו הנוכחיים (בניגוד למקורותיו העמוקים) רבים. חלק נובע מתרבות קלוקלת של "מגיע לי" ומנהנתנות חסרת מעצורים. פרופ' עוז אלמוג ואחרים תיארו זאת בפרסומיהם בחודשיים האחרונים. אך אלו אינן יכולות להסביר את הכעס ואת המצוקה מדן ועד אילת. אלה יונקים את מקורותיהם מהזנחה בלתי-מובנת של כל מה שאינו נכנס לרווח הצר באתנח של הכוונת.
על הגל הזה עלו פרזיטים ופרובוקטורים - אלדד יניב וקומץ עסקנים של הקרן החד"שה לישראל - שמנסים להפיק רווחים פוליטיים מדיג בשלולית העכורה. האם זה הפך את המחאה ללא-נכונה? ודאי שלא. יחד עם זאת, כמו מחאות אחרות בתולדות המדינה מאז מאי 1977, היא צצה דווקא כשהליכוד בשלטון... וזה דורש הסבר.
כמו הרבה מחאות בתולדות המדינה - גם מחאה זו, כנראה, תימוג ותתפוגג. "מנהיגיה" המפוקפקים, שעשו את ליטרת יחסי הציבור על גבם של ההמונים, שאת מצוקותיהם ניצלו, אולי ייזכרו, וימשיכו - כמו קבלני קולות מדופלמים - אל המחאה הבאה, שימציאו מממניהם האלמוניים (כיוון שהעיתונות הישראלית אינה מעוניינת לחושפם). "מנהיגי" המחאה יותירו אחריהם בעוד כמה שבועות אדמה חרוכה, אכזבה והרבה אנשים מנוצלים, שהלכו אחריהם בעיניים עצומות, מבלי לבדוק בציציות ה"מנהיגים" הללו. ושוב, התקשורת אשמה - כי תפקידה היה להאיר את עיני ההמונים אחרי איזו עזה עיוורת הם הולכים.
מצד שני, אזכיר את דברי החבר ולדימיר איליץ' לנין זצוק"ל, על השוטים השימושיים - התמימים, שאינם מתעניינים מי מנצל אותם לצרכיו. כל מהפכה צריכה שוטים שימושיים כשמן לגלגליה. צריך להקשיב לדמגוגיה המתוזמרת של "מנהיגי" המחאה - כולם עסקנים בשכר, ששיננו דפי הנחיות - כדי להבין זאת.
כבר בתחילת המחאה הצעתי לבדוק את נתיב הכסף - מי מזרים הון תועפות, הנדרש לארגן את מהומות הקיץ הללו? ואני שמח לאידם של בנימין נתניהו ושל שריו הצדקניים, שהתנגדו לחוק לחקירת מקורות המימון של החתרנות, ומוכים כעת קשה על-ידי היעדר החוק הראוי הזה.
אני צופה, שתוך כמה שבועות תתפוגג המחאה, כיוון שייגמרו התקציבים לחתרנים. שולחיהם יתחילו לאסוף כספים ורעיונות לחתרנות הבאה. וכאמור, כל זה בלי קשר לעובדה, שרע מאוד במדינתנו - רע לחברה האזרחית - למרות ההצלחה המדהימה של קברניטי כלכלתנו.
"לקומוניזם לא נחזור!"
"את המנגינה הזאת
אי-אפשר להפסיק,
את המנגינה הזאת
אי-אפשר להפסיק,
מוכרחים להמשיך לנגן
מוכרחים להמשיך לנגן,
מפני שאת המנגינה הזאת
אי-אפשר להפסיק"
(עודד פלדמן, "מוכרחים להמשיך לנגן").
ואת המנגינה הזאת בכלכלת ישראל אסור להפסיק - למרות הדמגוגיה הסוציאליסטית, שחזרה לרגע להיות להיט בכיכרות - כי בנפשנו היא. ראו איסלנד, יוון, אירלנד ועוד כמה מדינות, הקורסות לנגד עינינו. ולהזכיר, היינו עשרות שנים במשטר כלכלי קוואזי-קומוניסטי, שהותיר אחריו ארץ זרועה במלח. ועל כך הזהיר בימים הראשונים של המהומות סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל: "לקומוניזם לא נחזור!".
לקצץ בתקציב הביטחון
ונשוב לסוגיית התותחים והחמאה. במדיניות נבונה אין צורך לבחור בין תותחים לבין חמאה, אלא למצוא איזון ביניהם. אנחנו מוציאים כחמישים מיליארד שקלים מדי שנה על ביטחון מבלי שהארי שבע, והוא שש לטרוף עוד ועוד כבשים - כביכול כדי למלא את המשימות שהוטלו עליו.
כיוון ששמירה על מסגרת התקציב חשובה, כדי למנוע את הפיכתנו ליוון מספר שתיים - הרי יש לקצץ בביטחון בצורה חכמה: להסיר ביד קשה את גושי השומן המיותרים והרבים, שעוטה מערכת הביטחון, ומפריעים לה לתפקד. יש לחסל כל מה שאינו יורה וכל מה שאינו עוזר לירות - חילות מיותרים (כמו חיל החינוך, שעוסק בפוליטיזציה, ואין כדוגמתו בשום דמוקרטיה), מפקדות מיותרות ועיסוקים, שאינם תורמים לביצועיו הקרביים של הצבא (כולל ניסויים חברתיים, שמערכת הביטחון מממנת לאקדמאים שונים על לא-עוול בכפם). "מלחמה היא עניין רציני מדי מכדי שתושאר לאנשי צבא" - אמר המדינאי הצרפתי ז'ורג' קלמנסו. לא כל שכן, עניינים אחרים, שלשלטון הישראלי היה נוח להפקיד בידי הצבא (התיישבות, רווחה, חינוך, תנועות נוער ועוד) - גם כי הבטיח, שיהיה להם גוון פוליטי נוח למפלגת השלטון. אם נבדוק איך מתנהל צבאנו, לא הייתי מפקיד בידי מפקדיו גם שמירה על קיוסק ריק.
יש לנו צבא שמן ומסואב, שחלקים ממנו התנוונו (עיינו בערך ימ"חים) כיוון שהופקרו בידי צבא, שאינו מסוגל לנהל כהלכה שום דבר. וראינו את שערוריית הקמת הגדר בדרום, או את הפיתוח הזוחל בצעדי חילזון של מערכות ההגנה ליישובי הדרום נגד ירי מרגמות ורקטות. מערכת הביטחון יכולה בקושי לנהל צבא, ולבטח אין להפקיד בידיה ניהול מערכות אזרחיות. לאור הצלחותיה הביטחוניות והצבאיות בחמשת העשורים האחרונים - גם קשה להפקיד בידיה את ניהול הביטחון גרידא. ועיין במלחמת לבנון השנייה, שלא הייתה הגרועה בביצועי מערכת ביטחוננו.
ואם מדברים על שינוי מהותי בצבא - הרי יש לחשוב על ביטול חוקי הגיוס הנוכחיים ועל המרתם בגיוס בררני של חיילים לשירות חובה ומילואים בשכר מלא. אם הצבא יקוצץ דראסטית, ויבוטלו בו תפקידים ומפקדות בלתי-נחוצים, נוכל לשלם שכר מינימום לחיילי החובה - גם מבלי לפגוע ביכולתו של הצבא להתמודד עם כל סוגי האיומים.
מכירת קרקעות לוקראטיוויות, המוחזקות בידי הצבא, יכולה למלא את קופת המדינה בכסף רב. חלק מהמחנות הללו נטושים ממילא. משך שנים ארוכות תפסה סדנת הרכב של מחנה מטכ"ל שטח עצום בדרום הקריה בתל אביב. כך אפשר לסמן עוד הרבה שטחים, שאין שום היגיון להחזיקם בלב הערים - וגם אין שום הצדקה אתית לסכן את שכניהם. למשל - מחנה השלישות ברמת-גן ומחנה הקריה בתל אביב, שתקועים כמו עצם בגרונו של גוש דן, ולא רק הם.
החיסכון המשמעותי של הקטנת תקציב הביטחון - תוך שמירה על מסגרת התקציב - ימציא למדינה מקורות למימון פרויקטים חיוניים לחברה האזרחית: חינוך, בריאות, רווחה, תחבורה, אנרגיה, שמירה על איכות הסביבה, הקמת מפעלי תשתית ועוד. כל זה אפשרי - רק אם יקוצץ תקציב הביטחון.
האם זה ייתכן? קשה להניח, שמדינה שהתרגלה לראות הכל דרך הכוונת, תוכל להתרגל לנקודת ראות אחרת. ברור, שהניזוקים מהשינוי - העלית הביטחונית בהווה ובעבר, שנהנית גם מתנאי פרישה משופרים לעומת כל עובד אחר בשירות המדינה - לא יניחו לגעת בעטינים המניקים אותם בשפע.
בכל העולם ידוע, שלקראת דיוני התקציב, מתחילים הצמרת הביטחונית וסייעניה להשמיע איומים גדולים ונוראיים, שרובם מצוצים מן האצבע. בשנות השמונים עשו את התרגיל על השר יצחק מודעי. הוא ועמיתיו השרים הוזמנו ל"בור", ושם (כיוון שטרם היה פאואר-פוינט) הקרינו להם ברזלננים חמורי-סבר שקפים נוראיים ומסווגים מאוד על האיומים, על מדינתנו, וליוו אותם בהסברים מזרי-אימה. "שמענו סיפורי כיפה אדומה", אמר השר מודעי כשעלה מן ה"בור". מודעי לא השתכנע, אך עמיתיו דווקא נכנעו ללחץ המנטלי המתון, ואישרו את הדרישות התקציביות דאז של מערכת הביטחון. כל מערכות הביטחון בעולם עושות זאת, כדי לחמוס מן החברה האזרחית ממון רב, שיקיים את הממסד הביטחוני.
זאב ז'בוטינסקי הטיף לחד-נס ("מוניזם"): רתימת המאמץ הציוני להקמת מדינה בלבד, ואחרי השלב הזה תפעל התנועה הציונית בהתאם לדרך השונה של מרכיביה. ז'בוטינסקי דגל בצדק חברתי מקיף, דווקא משום שלא היה סוציאליסט, אלא ליברל. הוא קבע, שהמדינה צריכה לספק לאזרחיה חמישה מ"מים - מזון, מעון, מלבוש, מורה ומרפא - ואם אין המדינה עומדת בכך, רשאים העובדים להיאבק להשגתם. יכול להיות, שזה היה נכון לראשית המאה העשרים. בסופה ברור, כי המדינה נכשלה ברוב המשימות שנטלה על עצמה, וכדי לבצען, יש לסמוך על כוחות השוק.
ביטחון לאומי הוא מצרף של נושאים צבאיים ושל נושאים אזרחיים. צבא חזק מורכב מחיילים בריאים ומשכילים, שיודעים על מה הם מגנים, ורוצים לעשות זאת, והם נשענים על חברה בעלת חוסן חברתי. במלחמת ההתשה אמר יצחק בן-אהרן, מזכיר ההסתדרות, כי החיילים נלחמים בחזית, כדי שבעורף יוכלו פועלי הנמל לשבות. זו אִמרה מקוממת, אך נכונה. עם גיוסם צריכים חיילים להגן על שגרת החיים בעורף. כך חיה חברה בריאה וחסונה. המדינה היא הרחוב, הקהילה, הבית, המשפחה ולא רק גיאוגרפיה וגבולות. לכן, החוסן החברתי חיוני למדינה במצור - למרות שלכאורה השקעה בו מסיטה משאבים מן הצבא, אך היא תורמת לביטחון הרבה יותר מאשר עוד עוצבה, עוד מבנה אדיר במחנה הקריה ואפילו שיפור בשכר המופלג של אנשי הקבע.
אם המדינה רוצה להיות ראויה להגנה, עליה לדאוג לאזרחיה, ולא לשאוף שהם ישרתוה מבלי לקבל תמורה הולמת ברמת חייהם ובאיכות חייהם. כלומר, על המדינה להניף את כל הדגלים יחד, ולאזן ביניהם, כדי שהחברה הישראלית המוכה תוכל להשתקם. כלומר, יש לצמצם את תקציב הביטחון (וכאמור, יש הרבה מה לקצץ! ראו, למשל, את הצעותיו של אריה אגוזי; ואני חריף ממנו), ולהשקיע בראש חכם בחברה האזרחית וברווחתה, וכדי שיהיה נעים לחיות במדינה.

תאריך:  26/08/2011   |   עודכן:  26/08/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תותחים וחמאה - האם ניתן לשנות כיוון? (ב')
תגובות  [ 16 ] מוצגות  [ 16 ]  כתוב תגובה 
1
זה היה פת ולא מודעי.
אהוד פרלסמן  |  26/08/11 15:17
2
אמרת פה דברים חשובים
יהודה דרורי  |  26/08/11 15:33
3
שומנים במערכת
חייל זקן  |  26/08/11 17:14
 
- סבא אל סבא
אביתר בן-צדף  |  26/08/11 23:08
 
- צמצומים
חייל זקן  |  27/08/11 11:25
 
- המקום הגיאומטרי של טמטום
אביתר בן-צדף  |  27/08/11 21:29
 
- צבא קטן וטפש
חייל זקן  |  28/08/11 17:56
4
צריך לדרוש הגדרות ומחירם
לכמת בטחון  |  26/08/11 22:34
5
ושוב פעם,מאמר חשוב פיספס את...
הוא פשוט שיריונר  |  27/08/11 08:05
 
- צבא אידיאולוגי
חייל זקן  |  27/08/11 11:35
 
- צר לי,אך טעות בידך !!! והיא...
הוא פשוט שיריונר  |  27/08/11 13:20
6
גולם, גולם לעולם
סתם_1  |  27/08/11 08:26
7
חיסכון?? איך נימנע את ההתעשרות
=רוזי  |  27/08/11 10:56
 
- רק הערה אחת...
humanape  |  27/08/11 16:37
8
אבל מה עם אלה שלא משרתים את
עודד ז  |  27/08/11 19:53
 
- זכויות וחובות
אביתר בן-צדף  |  27/08/11 21:39
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסף עברון
63 שנה לאחר כינונה של מדינת ישראל - עריה מופגזות יום אחר יום באין מפריע, גבולותיה פרוצים יותר מאי-פעם, וחרפת ההבלגה של תקופת טרום המדינה מאומצת מחדש, ועד כמה שזה לא ייאמן - על-ידי ממשלה בראשותה של תנועת הליכוד, ממשיכתה הרעיונית של תנועת החרות מיסודו של הארגון הצבאי הלאומי, ששבירת מדיניות ההבלגה הייתה מהסיבות המרכזיות להקמתו    שר הביטחון לשעבר, פרופ' משה ארנס, מגיב על המצב הביטחוני
נסים ישעיהו
עם העזתים לא עשינו אומנם הסכמים ישירים, אבל עם הרשות הפלשתינית שלכאורה שלטה בעזה, כן חתמנו על הסכמים. חוץ מזה, הסכמנו עם עצמנו שאם הם רק יעזו לירות לעברנו אחרי שנשאיר להם את כל השטח, אחרי שננקה את כל רצועת עזה מיהודים, אנחנו נגיב במלוא העוצמה והעולם יהיה אתנו
אריה אבנרי
כבר ב-2003, בכינוס היסוד של תנועת אומ"ץ, הצבענו על התופעה ההרסנית של ההון והשלטון כרעה חולה שטיפחה את השחיתות    מאז, המצב החמיר עד למאוד וההון הצליח להשתלט בהדרגה על השלטון    הנפגעים העיקריים: המוני אזרחי המדינה בשורה של תחומים    אין חולק, בישראל עדיין שורר שלטון של הכסף
עו"ד יוסי דר
"זו הפעם האחרונה שאתה מתראיין לתקשורת בלי לקבל את רשותי", הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר סילבן שלום בנוכחות השרים הפקידים ומגישי הקפה    כיצד ינהג סילבן לאחר שנתניהו, בפרהסיה, התייחס אליו כאל סמרטוט רצפה?
צבי מרום
מחשבות בקיץ יוקד    על השביתה הממשמשת ובאה מצד עובדי אל-קאעידה    והכל, בגלל הקיצוץ בהבטחות למתן בתולות למתאבדים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il