X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הכלכלה הניאו-ליברלית שמקדשת את "אלוהי הצמיחה", היא כלכלה חולה שנוטה לסבול ממצבים קיצוניים של פריחה מצד אחד ומצד שני קריסה כלכלית, כמו שאנחנו רואים היום בשווקים בעולם המערבי. כלכלנים ניאו-ליברלים התעלמו לחלוטין מהסימפטומים של המחלה ממנה סובלת הכלכלה- העוני, הפערים החברתיים, וצבירת ההון בידי מעטים - ולכן נקטו במדיניות שרק החריפה את התהליכים האלה והאיצה את הנפילה שאנחנו רואים היום
▪  ▪  ▪
ראשי הכלכלה דנים בתוכנית להצלת אירופה [צילום: AP]
בדרך למשבר קשה
ישראל היא לא מיוחדת והפערים החברתיים בישראל, העוני שמתפשט בחברה והעיוורון של הממשלה למצב, הולכים להוביל אותנו למשבר כלכלי קשה שממנו נתקשה מאוד לצאת בשנים הקרובות

כלכלה "חולה"
הכלכלה המערבית "סובלת ממניה דפרסיה" שהתסמינים שלה הם חוסר יציבות ומעבר למצבי רוח קיצוניים. המדיניות הכלכלית הנוכחית, שבנויה בעיקר על תפיסה כלכלית ניאו-ליברלית מעודדת את סממני המחלה במקום להיאבק בהם, ולכן ניתן לראות שבמקום יציבות כלכלית ארוכת טווח מדינות עוברות בקיצוניות ממצבים של צמיחה ושגשוג, למצבים של מיתון וקריסה. המושגים שבהם הכלכלנים משתמשים היום כדי לתאר את המשבר במערכת הכלכלית הם אותם מושגים מהרפואה הנפשית, כאשר רבים היום טוענים שמצב הכלכלה היום הוא מצב של "חוסר שיווי משקל", או יש כאלה שאף יאמרו מצב של-Depression (גם דיכאון באנגלית). הבעיה היא שכולנו מתמקדים רק במשבר הנוכחי למרות שהמחלה של הכלכלה העולמית לא התחילה היום, והזרעים של החורבן הכלכלי שאנחנו רואים היום התחילו דווקא בשנות הפריחה של הכלכלה.
השוק במצב של מניה
בשני העשורים האחרונים המצב של הכלכלה המערבית היה נראה אופטימי ומזהיר (אולי מזהיר מדי), ולכן לא ננקטו מהלכים לשמור על כלכלה יציבה. קצב הצמיחה הלך וגדל, נתוני האבטלה היו נמוכים, והייתה לכולם תחושה שהעולם המערבי צועד בכיוון הנכון. האופוריה הזאת היא בדיוק אותו אופוריה מסוכנת שמאפיינת מצב של מניה דפרסיה, כאשר חולים במחלה מרגישים שהם בפסגת העולם עד שמגיעה ההתמוטטות הכואבת. העולם המערבי חי באופוריה כאשר כולם התעלמו מהסימנים המסוכנים, שאותתו על כך שהכלכלה העולמית נמצאת בסכנה.
"הצמיחה הגבוהה" עיוורה לחלוטין את הכלכלנים הניאו-ליברלים, ולכן הם לא התייחסו למדדים אחרים שהעידו על הכשלים במדיניות הכלכלית שלהם, שבסופו של דבר גם הובילו להתמוטטות הכלכלית שאנחנו רואים היום. בזמן שהכלכלנים הניאו-ליברלים התמוגגו נוכח הצמיחה הגבוהה, מתחת לפני השטח העוני בעולם הלך והתגבר, החוב הלאומי והפרטי תפחו, מעמד הביניים כמעט "נמחק", והריכוזיות בהון הלכה וגדלה.
ארגונים ואזרחים זעקו שמשהו בכלכלה הניאו-ליברלית לא מתפקד, אבל קובעי המדיניות בעולם לא הקשיבו להם. מעבר לכך, גם כלכלנים בכירים ניסו להתריע מפני העתיד לקרות ואף אחד לא היה מוכן להקשיב להם, כי הפרדיגמה הכלכלית השלטת באקדמיה ובפוליטיקה היא כלכלה הניאו - ליברלית שמקדשת כמעט כמו בזרם דתי את "אלוהי הצמיחה". הכלכלנים הניאו-ליברלים התעלמו ממדי האי שוויון שהלכו והעמיקו בחברה המערבית, התעלמו מהריכוזיות בהון שהלכה ופגעה בתחרות החופשית, והתעלמו מכך שהעוני התפשט לכל חלקה טובה. אני כבר לא מדבר על התחלואים שגרמה הכלכלה הניאו-ליברלית לסביבה, כי אפילו את ההבטחה הכי חשובה שלה, טובת האזרח, היא לא קיימה.
הקריסה הצפויה
כל מי שמכיר מעט היסטוריה כלכלית ותיאוריות כלכליות בסיסיות ידע שהמשבר היה בלתי נמנע, ושההתנהלות הכלכלית חסרת האחריות, שהתחילה לקראת סוף שנות ה-70, מאפיינת כלכלה חולה שבסופו של דבר תקרוס. בדיוק כמו המשבר שפרץ בעולם בשנת 1929 לאחר תקופה של שגשוג שבה התעלמו הכלכלנים מכל "תסמיני המחלה", כך ההיסטוריה חוזרת על עצמה גם עכשיו. פערי השכר, העוני והתדרדרות של מעמד הביניים הופיעו גם לפני המשבר ב-1929, אך כמו היום גם אז כלכלנים שמרנים בחרו לא להתייחס לנתונים האלה והסתפקו בנתונים על הצמיחה, שחזו כלכלה משגשת. מעבר לכך, גם לאחר פרוץ המשבר אותם כלכלנים מסורתיים לא הבינו את הטעיות שלהם, והמשיכו ביישום הכלכלה המסורתית כשהם מתעלמים מכשלי השוק שהובילו למשבר, וגרמו להמשך ההתדרדרות.
הכלכלנים נכשלו בהתמודדות שלהם עם המשבר הכלכלי הגדול שפרץ אז, כי הם לא היו מוכנים לפתוח את העיניים כדי לראות שהמדיניות שלהם היא הגורם למשבר. חוסר היכולת שלהם להבין ששיקום הכלכלה תלוי בשיקום של מעמד הביניים, בסגירת הפערים החברתיים ומאבק בהצטברות של ההון בידי מעטים, הוא שגרם לכך שהמשבר הכלכלי הלך והחריף. הישועה הגיע דווקא מכלכלנים שהגיעו מזרמים לא מסורתיים כמו ג'ון מיינרד קיינס וכלכלנים אחרים, שזיהו שהבעיה האמיתית היא שהאזרחים איבדו את כוח הקניה שלהם, ולכן המנוע של הכלכלה הפסיק לפעול.
אי השוויון והעוני שנוצר בגלל מדיניות כלכלית אנטי חברתית, גרמו לפגיע בכוח הקנייה של האזרחים וזה הוביל לפשיטת רגל של חברות, ופיטורים של אלפי עובדים. התרופה למחלה הייתה התערבות מסיבית של המדינה בכלכלה תוך דגש על יצירת מקומות עבודה עבור המובטלים, רגולציה על מחירים, ובאופן כללי הגדלת ההוצאה הציבורית (מלחמת העולם השנייה עזרה בכך).
כלכלה בלי מעצורים
כאמור, עבור הכלכלנים הניאו ליברלים השמרנים הצמיחה היא חזות הכול, וזה גם הכשל במדיניות שהם מקדמים. הכלכלנים הניאו-ליברלים פועלים רק למען הצמיחה, ולכן הם מתנגדים לכל מדיניות שעלולה להפחית במקצת את הצמיחה, גם עם פעילות כזאת עלולה להציל את המשק מקריסה. תפיסה זו היא שגרמה לכלכלנים בעולם להוריד בעקביות את מס החברות והמס על ההון למרות שהמדינות נמצאות על סף פשיטת רגל, להקטין מאוד את הסיוע לעניים שהלכו ונהיו יותר עניים, להתעלם מהפערים החברתיים ולהימנע מרגולציות שאמורות היו להגן על מעמד הביניים.
"צמיחה" "צמיחה" ועוד "צמיחה" זה מה שמקדמים הכלכלנים הניאו-ליברלים בעולם, ולכן הם מתנגדים להעלאת המיסוי על בעלי ההון, לפריצת מסגרות האשראי (אפילו בצורה מתונה), ולפעולות שאולי יפגעו בצמיחה אבל יטיבו עם האזרחים. לכלכלנים האלה אין מעצורים והם בשום אופן לא יכירו בטעות שלהם, דבר שרק ימשיך לדרדר את הכלכלה, ועלול להוביל לאותו סוג של חוסר נחת כלכלי שלטענת היסטוריונים רבים הוביל למלחמת העולם השנייה.
ישראל בדרך למשבר
בניגוד לכלכלה העולמית שכבר נמצאת משנת 2008 במצב של "דפרסיה", בישראל רק עכשיו מתחילים לראות את תהליך היציאה "מהמניה". עד עכשיו התגאה ראש הממשלה וכלכלנים בכירים באוצר בצמיחה ובאחוזי האבטלה הנמוכים שמהם נהנית ישראל, אבל כעת מתחילים לראות את ניצני המשבר שהולך להכות בנו לא פחות חזק מהמכה שחטפו במדינות אחרות.
ישראל היא לא מיוחדת והפערים החברתיים בישראל, העוני שמתפשט בחברה והעיוורון של הממשלה למצב, הולכים להוביל אותנו למשבר כלכלי קשה שממנו נתקשה מאוד לצאת בשנים הקרובות. במשך למעלה מעשור ראש הממשלה נתניהו וכלכלני האוצר מקדמים בישראל כלכלה ניאו-ליברלית חסרת מעצורים- שהגדילה את העוני ואת הפערים, הפריטה את השירותים החברתיים וגרמה לריכוז ההון בידם של מעטים- עכשיו כולנו נשלם את המחיר על המדיניות הכלכלית החולה הזאת.
הכלכלה הניאו-ליברלית הוכחה ככלכלה חולה, הגיע הזמן לשנות את המדיניות ולעבור לכלכלה מתונה עם קצת פחות צמיחה אבל הרבה יותר יציבות ורווחה.

תאריך:  06/12/2011   |   עודכן:  06/12/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מניה-דפרסיה בכלכלה הניאו-ליברלית
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהודה דרורי
לא ביטול ההסכם עם מצרים מדאיג אלא התרחיש בו הצבא המצרי יצא למלחמה כנגד ישראל בעידוד ברור ובפקודת שליטיה החדשים של מצרים - אנשי האיסלאם הקיצוני. אינני חושב שבדעתם של מנהיגי ה"אחים המוסלמים" באמת לעלות "ולכבוש את ירושלים מידי הכופרים" אבל אני יותר מודאג שהם ישלחו את צבא מצרים לצאת ולהלחם בנו בידיעה ברורה שצבאם יפסיד
רפאל בוכניק
הגישה הרציונלית שיש לה לעיתים משקל מכריע בעיצוב מסרי ההערכה, כבודה במקומה מונח, אולם לפחות בהקשר המצרי מי שמתבסס על מצרף של שיקולים מנחים דוגמת התלות המובהקת בסיוע הכספי האמריקני והזיקה ההכרחית לוושינגטון כפקטורים שיכריעו את הכף לטובת שימור הסכם השלום עם ישראל, מסתכן בכשל מודיעיני קולוסאלי
נרי אבנרי
מה שכתב העיתונאי יואב יצחק על פרשת יחזקאל ביניש, היה צריך להצית דליקה בכל ערוצי התקשורת בישראל. בפרפראזה לקלישאה "אור השמש הוא חומר החיטוי הטוב ביותר", ניתן לומר ש"שתיקת הכלבים היא חומר הכיבוי הטוב ביותר"    הלכתי לארכיון...
רועי אורן
הסיפור העצוב של הרופאים אשר נמצא כיום בתהליך גישור צריך ללמד את הגננות בישראל לקח חשוב: סולידריות ורעיון מרכזי הם אלו הגורמים לגוף "לנשום בכוחות עצמו"
עמוס דאי
בחרתי את התנור, שמחירו 80 שקלים, ניגשתי לשלם ואז התבקשתי לעבור מסדר זיהוי ולתת את פרטיי האישיים - מספר תעודת זהות, טלפון, שם מלא וכתובתי האישית. סירבתי והלכתי לחנות ליד הבית, זולה יותר ובתוך 5 דקות כבר היה לי תנור
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il