X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בחודשים הקרובים נשמע הבטחות אינסוף מהפוליטיקאים שלנו, נצא לבחור, וכרגיל - ניווכח כי מה שהובטח לנו אינו מתממש נקודת מבט מפוכחת על הפער הגדול בין הבטחות לפני הבחירות לבין מימושן לאחריהן
▪  ▪  ▪
שוב נבחר, שוב נתאכזב, אבל הפעם נבין כי האשם בחלקו הוא בשיטת הבחירות [צילום: AP]
במאת האחוזים
על כל פוליטיקאי המצהיר הצהרות בחירות להוסיף להבטחות רק משפט אחד ויחיד: "אוכל לממש 100% מהבטחותיי אם אקבל 100% מקולות הבוחרים וכל קול פחות יחייב אותי להתפשר עם אלו שהבטיחו הבטחות אחרות מאלו שאני הבטחתי"

זהו. יש בחירות. או אולי לא?! מי יודע. כבר ראינו בחירות שבוטלו ברגע האחרון וזה לא היה כל כך מזמן. טוב, אז אולי הפעם לא יבטלו.
בואו ננסה לבחון מה צפוי לנו בחודשים הקרובים ובארבע השנים שלאחריהם. הפעם, ננסה להתמקד בפער בין מה שיאמרו המועמדים במסע הבחירות שלהם לעומת מה שיעשו אלו שייבחרו בשנים שלאחר מכן.
האמת שעד לא מכבר הייתה לי דעה ברורה בנושא זה: אין קשר כמעט בין הבטחות לבין מילוין לאחר הבחירות. אסור להאמין להבטחות, שכן הן נכונות, במקסימום, לרגע אמירתן ולא לדקה אחת מאוחר יותר. התופעה רווחות אצל כל המועמדים ורק המינון אולי שונה מאדם לאדם.
נשב כולנו בחודשים הקרובים, מי יקדיש קצת מזמנו ומי יקדיש הרבה מזמנו, ונשמע הצהרות בכל תחומי חיינו. נקבל הבטחות על מצב כלכלי מזהיר הצפוי לנו לצד ביטחון אולטימטיבי והגנה מלאה מפני כל אויבינו מבית ומחוץ. נשמע כי יהיה שוויון בין האזרחים השונים ולא עוד יהיה על פלוני לשאת על גבו אלמוני. נשמע הבטחות להוביל את עמנו לעתיד ורוד ללא תלות כלשהי מה יאמרו או מה יעשו אומות העולם בכלל ושכנינו במזרח התיכון בפרט.
בחינה אישית של מהות הפער בין הבטחות למימושן
ייבחר מי שייבחר; יעמוד בראש הממשלה פלוני או אלמוני - בחלוף הימים נבחין כי משום מה, מה שהובטח אינו מתממש. המיסים עולים; מעמד הביניים ממשיך להישחק; את החודש לא גומרים ואפילו להתחיל אותו קשה; ביטחון ברחובות - אין; שלום עם שכנינו - אין; האיום האירני מתגבר ואפילו מזג האוויר מעצבן, נורא חם או נורא קר - איך שתרצו.
בעבר הרחוק, כשעוד הייתי צעיר ומלא תמימות, הייתי כועס ומצהיר כי לעולם לא אבחר עוד במנהיג שהבטיח ולא קיים. אני מניח כי כולם אומרים כך, באופן כזה או אחר, ובבחירות הבאות מצביעים שוב, פחות או יותר, על-פי דפוס הצבעה שאפיין אותם בבחירות הקודמות.
עם השנים שחלפו, התחלתי לבחון את מהות הפער בין הבטחות הפוליטיקאים לבין מימושן קצת בזווית שונה. נניח לרגע שכל הפוליטיקאים דוברי אמת. נניח כי באמת ובתמים בכוונתם לממש את כל המובטח על ידם בשעה שהם מחזרים אחר המצביעים. נניח שכל אחד מהם מאמין בתום לב כי הדרך אותה הוא מציע לפתרון בעיות העם, בכל תחום ותחום, היא הדרך הנכונה. אז מדוע הפער הגדול בין הבטחות לפני הבחירות לבין מימושן לאחריהן?
הנושא אולי הרבה יותר פשוט מכפי שנראה - על כל פוליטיקאי המצהיר הצהרות בחירות להוסיף להבטחות רק משפט אחד ויחיד: "אוכל לממש 100% מהבטחותיי אם אקבל 100% מקולות הבוחרים וכל קול פחות יחייב אותי להתפשר עם אלו שהבטיחו הבטחות אחרות מאלו שאני הבטחתי".
כל עוד אנו מצויים בשיטת המשטר הקיימת המחייבת קואליציות יקרות וויתורים מפליגים על-מנת שניתן יהיה להרכיב ממשלה שתקבל את אמון הכנסת, מה שהיה הוא שיהיה - הבטחות בעת בחירות ואכזבה לאחר הבחירות. רק שינוי בשיטת הבחירות, שינוי שיאפשר למי שקיבל את רוב קולות הבוחרים גם לשלוט עם תלות נמוכה במפלגות אחרות יביא אותנו אולי למצב בו יצומצם הפער, ולו אף במקצת, בין הבטחות לבין מימושן.

תאריך:  12/10/2012   |   עודכן:  12/10/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דרור אידר
כלכלת בחירות: בזמן שחיים רמון ממשיך לעשות הון פוליטי משנאת "האחר", התקשורת כבר סימנה לה מטרה חדשה: איחוד מחנות השמאל    כמו-כן, על הבוחר הישראלי להתפכח מקלישאת מחנה "המרכז" הפופוליסטית ולבחור צד    ואפרופו התפכחות: בארה"ב נאלץ אובמה להיפרד מ"דף המסרים" ולהתפלש בעובדות
איתמר לוין
שלוש הערות על הקדמת הבחירות אצלנו, אחת על הסקרים בארה"ב אל מול המציאות, אחת על התוצאות הבלתי-משמחות של בחירות חופשיות - ועוד אחת על הנבחרים לכדורגלנים הטובים בתולדות ישראל
איתן קלינסקי
מעשי ידינו מחייבים אותנו לצאת כל אחד בדרכו אל האור המיוחל מהאופל ומהקדרות, המסתירים את הירח ואופפים את הימים המלווים את תחילת קריאת הפרשה
יוסף קנדלקר
אני כותב את הטור הזה בין כיפור לסוכות, לא שהיו יותר מידי ימים ביניהם, אבל יום אחרי הצום המעייף, אני כבר מריח וחש את החג הבא באוויר
תרצה הכטר
האקדמיה ללשון העברית מספקת מדי פעם רשימה של מילים עבריות כתחליף למילים לועזיות או לא-עבריות שחדרו לשפה העברית    אחת המילים שעדיין לא נמצאה עבורה מקבילה בעברית היא "שאהיד"    שימוש במילה זו במשפט בעברית בדרך כלל מייחס לה משמעות פג'ורטיבית    אמרת שאהיד, אמרת טרוריסט    אם כן, מה המקבילה בעברית ל"שאהיד"?
רשימות נוספות
דליה איציק הקימה חמ"ל לבחירת אולמרט  /  איציק וולף
העבודה מסכימה לבחירות ב-22 בינואר  /  איציק וולף
הבחירות לכנסת - ב-22 בינואר  /  לילך ויסמן
א.ח.א. - אזרחים חוסמי אולמרט  /  אריה אבנרי
דומים, לא דומים  /  הרצל ובלפור חקק
איפה הקבלות?   /  ציפי לידר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il