X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ברק אובמה. שאלה של שייכות [צילום: AP]
משבר הזהות של הדוד סם
הכיוון שאליו דחף ברק אובמה את ארה"ב מרוחק מהאתוס האמריקני מדובר בניסיון ליצור סדר חדש, שמקצץ את כנפיה של מי שנחשבת למנהיגת העולם החופשי בינתיים, רק האקדמיה האמריקנית מרוצה
נשיא רב-אתניות
אפשר לומר שבארבע השנים האחרונות התאפיינה זהותו של נשיא ארה"ב ברב-תרבותיות או רב-אתניות. היא נחלקה על פני יבשות, דתות ותרבויות. אביו קנייתי, אמו אמריקנית, הוא גודל בידי אביו החורג באינדונזיה כשלוש שנים, ולאחר מכן בהוואי בידי הורי אמו. משפחתו המורחבת מפוזרת בעולם, ואף אם הוא עצמו נוצרי, הרי שגם לאיסלאם חלק בקרעי זהותו

קשה להגזים בחשיבות הבחירות בארה"ב השבוע. ימיה כמנהיגת העולם החופשי קצרים מאוד במונחים היסטוריים; בערך מאז מלחמת העולם השנייה. ארבע השנים האחרונות של ממשל אובמה קיצצו במידה ניכרת את משך הזמן. הנשיא המכהן לא רצה להנהיג את העולם, אלא לייצר קואליציות עם מדינות אחרות.
משום כך, מערכת הבחירות בארה"ב אינה ניטשת רק על כלכלה. נכון שעל כך נסב עיקר הקו התעמולתי של המועמדים, משום שמקום העבודה הוא הצורך הבוער ביותר, אולם מתחת לפני השטח הוויכוח נוגע בשורשי הזהות של החברה האמריקנית. לכן הקיטוב חסר התקדים במונחים סוציו-היסטוריים.
אובמה הוא אתגר לאמריקנים. הוא איתגר את ליבת הזהות של החברה האמריקנית. ב-2008 בחרה אמריקה לראשונה נשיא שלא נמנה באופן טבעי עם אחת מקבוצות ההשתייכות החברתית שלה. אם נשתמש בדימוי מפורסם, הרי שלא רק שאבותיו של אובמה לא הגיעו לעולם החדש על סיפון המייפלאואר של המתיישבים הלבנים, הם גם לא הגיעו בבטנה של ספינת עבדים, מייפלאואר אפרו-אמריקנית. אפשר לומר שבארבע השנים האחרונות התאפיינה זהותו של נשיא ארה"ב ברב-תרבותיות או רב-אתניות. היא נחלקה על פני יבשות, דתות ותרבויות. אביו קנייתי, אמו אמריקנית, הוא גודל בידי אביו החורג באינדונזיה כשלוש שנים, ולאחר מכן בהוואי בידי הורי אמו. משפחתו המורחבת מפוזרת בעולם, ואף אם הוא עצמו נוצרי, הרי שגם לאיסלאם חלק בקרעי זהותו.

"מנהיג מאחור"

פירוק הזהות
כמו התלוש היהודי, גם אובמה פעל - לאו-דווקא במכוון וביודעין - לפרק את הזהות האמריקנית בעלת הסממנים הרפובליקניים, זו שמעולם לא היה חלק ממנה

במובנים רבים אובמה מזכיר דמות מוכרת מההיסטוריה שלנו: התלוש היהודי של מפנה המאות ה-19 וה-20. הצעירים היהודים שעזבו את השטייטל היהודי, הסירו את כבלי הדת, אך לא מצאו מנוחה בחברה האזרחית. הם, שהורגלו לזהות את ההשתייכות האתנית שלהם עם ההשתייכות הדתית, היו ברגע היסטורי מכריע חסרי זהות - עד שבאה הציונות וגאלה אותם באַפשרה זהות לאומית, ללא הרכיב הדתי.
מה עשו בעלי הזהות הקרועה, אלו שדחו את הפתרון הציוני, אבל עזבו מזמן את הזהות הדתית? התשובות לכך מגוונות. אחת מהן התבטאה ברצון לפרק את הלאום היהודי, להילחם באפשרויות הזהות המחודשות של עמם שלהם. המאות האחרונות הכירו לנו המוני יהודים כאלה. עד היום אפשר לפגוש בצאצאיהם הביולוגיים והרוחניים בצומתי עימות מסוימים עם מדינת ישראל.
החברה האמריקנית מקוטבת היום יותר משהייתה ערב בחירתו של אובמה. כמו התלוש היהודי, גם אובמה פעל - לאו-דווקא במכוון וביודעין - לפרק את הזהות האמריקנית בעלת הסממנים הרפובליקניים, זו שמעולם לא היה חלק ממנה. אכן, היו שראו באובמה נשיא פוסט-אמריקני ראשון בהיסטוריה, שכן זהותו לא חפפה את הזהות האמריקנית ה"מסורתית", אלא התפרסה על פני מקומות נוספים בגלובוס.
זה לא עניין של תעודת לידה, כפי שניסו לטעון כלפיו, אלא של זהות. בניגוד לאתוס האמריקני כפי שהתגבש במאה ה-20, אובמה לא ביקש להנהיג את העולם החופשי. האליטה האינטלקטואלית הליברלית שתמכה בו מתעבת את אתוס השריף של העולם שארה"ב התהדרה בו.
ואכן, כמעט בכל מוקדי העימות העולמיים, אובמה ביכר קואליציות עם מדינות נוספות כדי "להנהיג מאחור", כפי שסנט בו יריבו הרפובליקני, מיט רומני. היו שהוסיפו "להנהיג מאחור את שקיעת האימפריה האמריקנית". בעיקר ביקש אובמה להשקיט אותו חלק מהעולם השונא את אמריקה ורואה בה איום על קיומו ועל תרבותו.
כך צפה העולם בראשית כהונתו במה שהתיימר להיות מסע התיקון הגדול אל העולם הערבי והמוסלמי, שקיבל זאת לא כהתפייסות אלא כהליכה לקנוסה של מנהיג המעצמה העולמית. הנה הבדל: בעוד אובמה התוודה בקהיר על "חטאיה" של ארה"ב ש"הכתיבה" לעמים אחרים את רצונה, הטיח כלפיו רומני שהוא לא מקבל את התיאור הזה, שכן "אנחנו לא הכתבנו אלא שיחררנו אותם".
גם סביבתו הקרובה - אשתו וקהילתו הדתית - לא השתייכה לאמריקה הזאת. בית הגידול הדתי שלו בחייו הבוגרים - כנסיית טריניטי בשיקגו, מורו הרוחני, הכומר המבריק והרדיקלי ג'רמיה רייט - פועלים עד היום למען גיבוש זהות נפרדת ממה שנתפס בעיניהם כזהות אמריקנית, שנכפתה עליהם בידי החברה הלבנה. מקורות היניקה שלהם מגיעים עד להוגים מהפכנים כמלקולם אקס וחוגו.
גם הכיוון המדיני שונה. הכנסייה הזאת ודומותיה הן פרו-פלשתיניות. שלא כאוונגליסטים, כנסיות מהסוג של ג'רמיה רייט קוראות את התנ"ך לא כטקסט ריאלי, אלא סמלי. ישראל שבמקרא אינו בהכרח העם היהודי, אלא, למשל, מדינות העולם השלישי בבית העבדים של המערב וכן הלאה. אפשר להבין כיצד משתלבת עלילת הדם של ישראל כמדינת אפרטהייד בתצרף התיאולוגי הזה.

נוקם האליטה?

במובנים רבים אובמה הוא גם יציר כפיה של האקדמיה האמריקנית. זינוקו המטאורי החל שם. הוא נואם טוב, מסביר טוב ואפילו עושה רושם של אינטלקטואל, או לפחות כזה היודע היטב את גבולות התקינות הפוליטית המוכתבת במילייה הליברלי. זאת, בהשוואה לרומני ולאחרים לפניו, שהגיעו "מהשטח". הצבת אובמה בתפקיד הנשיא הביאה לשיא מגמה מרתקת ביחס לתפקידם של האקדמיה והאינטלקטואלים.
המאה ה-20 הצמיחה אינטלקטואלים מזן אחר. לראשונה בהיסטוריה - לפחות במסות כה גדולות - לא ראתה עצמה האליטה האינטלקטואלית מחויבת לחיזוק החברה או מדינת הלאום שבקרבה חיה; האינטלקטואל החדש מחויב לחזק את הערכים כפי שהוא תופס אותם באופן אישי, ועל-פי רוב עומדים בסתירה לאתוס הלאומי או בניגוד להסכמה החברתית. לכן הוא פועל לפרק את חברת הלאום שבה הוא רואה מקור לתחלואי האנושות.
אנחנו מכירים זאת גם ביחס לוויכוח סביב הפוליטיזציה המופלגת של האקדמיה הישראלית. הבעיה הזאת מאיימת על אוצרות הידע של המערב, ומעט מאוד נעשה כדי להתמודד עם ההפקרות הזאת. החופש האקדמי, אמרה לי פרופ' זיוה שמיר, דומה לקסדה שנועדה להגן על הראש. מה שהופיע במאה האחרונה הוא דמות של אינטלקטואל המשתמש בקסדה כדי לנפץ ראשים אחרים. מבחינה זו, האם אובמה הוא נקמתה של האליטה הליברלית האמריקנית?
אולי שלא ברצונו (או שמא: כן), אובמה הוא מבטא ראשי של המגמה הזאת, יציר כפיו של הממסד הליברלי המבקש להחזיר את האידיאלים של שנות ה-60, אבל ללא האתוס האמריקני המסורתי שעטף אותם אז. בארבע השנים האחרונות זה לא עבד. איפה היה העולם ב-2008 והיכן היום?

פורסם במקור: ישראל היום (יום ו', 2.11.12)
תאריך:  02/11/2012   |   עודכן:  02/11/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
משבר הזהות של הדוד סם
תגובות  [ 9 ] מוצגות  [ 9 ]  כתוב תגובה 
1
שווה קריאה, ויותר מפעם אחת.
מאמר יפה  |  2/11/12 12:35
2
אובמה
חיים קדמן  |  2/11/12 14:06
 
- תנסה לחשוב על אפשרות אחרת
לחיים קדמן  |  2/11/12 15:10
3
מהניתוחים היותר עמוקים
עמי, ת"א  |  2/11/12 22:05
4
המאמר מועתק מישראל היום:
ישראל אתמול  |  3/11/12 10:21
5
ניתוח לא רציני
אלטע קאקער  |  4/11/12 01:53
6
כצפוי עוד מאמר נהדר וקולע! ל"ת
קורןנאוה טבריה  |  4/11/12 06:01
7
אובמה יצא דפקט במאמר המוכח
ירון זכאי 1  |  4/11/12 18:04
8
אילון,מצנע,ענבר ושות' נסעו====
יוד יוד  |  4/11/12 21:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אהוד פרלסמן
סיכום הסקרים שנערכו בשבוע האחרון בארה"ב מצביע על יתרון של 0.8% לרומני, כמחצית מיתרונו בשבוע שעבר. כל שניתן לומר כיום הוא שהכף נוטה קלות לכיוונו של רומני
איתמר לוין
כמה שיקולים חשובים שנעלמו מהשיח לקראת הבחירות    מי הראשון במעריב שצריך להיות מפוטר    ביהמ"ש העליון מעדיף את היעילות על פני הצדק    כיצד מחליטים היכן ייבנה בית משפט?    אגד והרכבת שכחו שהשירות לנוסע עומד במקום הראשון    בבית היהודי קבעו פריימריז בלי לבדוק מה עוד מתרחש באותו יום
הרב יובל שרלו
התייצבותו של אברהם אבינו להגנתם של אנשי סדום מלמדת אותנו על חובתנו כמי שקוראים בשם ה': לראות בכל העולם סוג של "עניי עירך" ולהתייצב לצד כל מי שזקוק לעזרתנו
איתן קלינסקי
כשביקרתי בעיר חנייה בכרתים, הרשימה אותי במיוחד דמותו של ד"ר ניקולאס סטוורולקיס, שבין שפע עיסוקיו נטל על עצמו בהתנדבות מלאה לנהל את בית הכנסת "חפץ חיים" בשכונה העתיקה של העיר וכך שומר בעצם על גחלת יהודית נושמת
דן אלון
יש כמה תעשיות שבהן מקובל שהתשלום עובר לפני קבלת המוצר או השירות. בפורנו-פוליטיקה, אנחנו קודם שמים את הפתק בקלפי ורק אז מתעוררים להבין ששוב רכשנו סקס רגעי ומשפיל במקום אהבה. ביבימט הוא לא מקום למצוא אהבה, מקסימום סקס מזדמן, ובו האזרח הוא האובייקט והמרוויח הוא המפיק. וכחלון? תפגשי אותו בבחירות הבאות, כשהוא זקוק לך, ולפתע תקבלי סימוס: "ערה"?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il