X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הסיכוי של ההפגנות להיהפך "לאביב טורקי" שתוצאתו תהיה הפלת השלטון, נראה כאמור קטן. רבים ברשת מדגישים כי טקסים אינה תחריר וגם הנשיא הטורקי אמר שיש לראות את ההפגנות כדומות יותר לתנועת "כיבוש וול סטריט" מאשר לטלטלה בעולם הערבי
▪  ▪  ▪
הפגנה בטורקיה. מבקשים לרסן את ארדואן [צילום: AP]

ההפגנות שהחלו בכיכר טקסים באיסטנבול והתפשטו מאז למוקדים נוספים במדינה, הן אחת ההתפתחויות המעניינות ביותר שקרו בטורקיה מאז עליית מפלגת הצדק והפיתוח לשלטון לפני יותר מעשור. בעוד שקשה עדיין לראות תרחיש שבו הפגנות אלו יובילו להפלתו של ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הרי שהן עשויות להוות מכשול במאמציו לשנות את מוסד הנשיאות בטורקיה, לקראת הבחירות הישירות לנשיאות ב-2014, שבהן הוא מתכונן להתמודד. למעשה, החשש של חלקים בציבור הטורקי מפני "נשיא חזק" בסגנון הנשיא הרוסי, ולדימיר פוטין, הוא בין גורמי הרקע להתפרצות ההפגנות בעת הנוכחית. על גבי עלונים שחולקו במהלך ההפגנות נאמר: "זה לא בגלל הפארק. זה בגלל ניצול הכוח המדינתי, זה בגלל הצנזורה על כלי התקשורת, זה בגלל שמיעוטים לא זוכים להגנה במדינה, זה למען הדמוקרטיה".
קבוצה מרכזית בהפגנות, היא החילונים. בקרב החילונים קיים מגוון רחב של זרמים אידיאולוגיים: ניתן לזהות למשל ליברלים, קומוניסטים, וכמאליסטים-שמרנים. בהתייחס לקבוצה של הצעירים הליברלים - צעירים אלו לא רק חשים עוינות הולכת וגדלה למפלגת הצדק והפיתוח אלא מרגישים שאין להם למעשה מי שייצג אותם. הם מביעים סלידה מהעמדות המיושנות של מפלגת העם הרפובליקאית (המפלגה אותה ייסד אתא טורק), והם אינם מזדהים עם העמדות הלאומניות של מפלגת הפעולה הלאומית. גורם מעניין אחר שלוקח חלק בהפגנות הוא מיעוט האלווים הטורקים, שמוערך בכ-15% מהאוכלוסיה. מיעוט זה שיש לו טענות היסטוריות כנגד הרוב הסוני, חש תסכול בעת הנוכחית.
הדבר נובע מכך שלהבנתם, תהליך ההתקרבות לכורדים, השכיח את זכויותיהם. ביטוי סמלי ליחס השלטון למיעוט זה, הוא העובדה שהשם שנבחר לפרויקט השאפתני של בניית גשר שלישי מעל לבוספורוס, הוא סולטאן סלים הראשון, שנודע בין השאר כמי שפגע באלווים. מעבר לזה, האלווים הטורקים אינם מרוצים מהמדיניות הטורקית ביחס למתרחש בסוריה, והעמדה הנוקשה כלפי משטרו של בשאר אל-אסד. בהפגנות יש גם נוכחות של המיעוט הכורדי, אם כי באופן יחסי בדרום מזרח המדינה שקט. מי שנראים כ"יושבים על הגדר", הם אלו המזדהים עם תנועת גולן (תנועת חברה אזרחית בעלת גוון דתי שייסד המטיף פתוללה גולן ולה כמה מיליוני תומכים), אשר גם אינם מרוצים מהנטיות האוטוריטריות הגוברות של ארדואן. מצד אחר רבים מהתומכים בתנועה זו הם מקהל הבוחרים של מפלגת הצדק והפיתוח. מי שנעדר עד כה הן מהתייחסות למחאה ברשת החברתית והן בשטח, הוא הצבא הטורקי.
אין זה מפתיע לאור התהליך שאותו יזם ומימש ארדואן בשנים האחרונות - נטרול הצבא הטורקי כשחקן פוליטי. בהקשר זה יש לציין שגם המפגינים בכיכר, ברובם, אינם רוצים שוב את התערבותו של הצבא. עם זאת, בפרספקטיבה היסטורית זה בהחלט יכול להוות תקדים לאור זאת שחוסר יציבות פוליטית היה בעבר אחד המניעים העיקריים להתערבות הצבא.
אחת הבעיות הקשות בטורקיה בשנים האחרונות, היא הצנזורה העצמית של העיתונות בעקבות מעצרים רבים של עיתונאים במדינה, וכן הלחץ המופעל מצד מפלגת הצדק והפיתוח על גורמי תקשורת שאינם מיישרים קו עם הממשלה. כך, היו אלו הרשתות החברתיות, שגם כך זוכות לפופלריות בקרב הציבור הטורקי (32 מיליון משתמשים רשומים בפייסבוק, וכ-10 מיליון בטוויטר, ביחס לאוכלוסיה שמונה כמעט 74 מיליון איש) אשר היוו כלי מרכזי להתפשטות ההפגנות ולמומנטום שהן צברו. עוד קודם להפגנות הושמעה ביקורת על העיתונות הטורקית, אך התנהלותה במהלך ההפגנות (כמו גם זו של המשטרה) תוארה ברשת כ"בגידה".
בנוגע לשאלה מה הוביל למחאה החברתית, השיח הבולט ברשת היה, כי גל המחאה החברתית הינו תגובה ספונטנית ורגשית לתגובת המשטר האלימה והמדכאת. שימוש בגז מדמיע, זרנוקי מים ואמצעים אלימים נוספים לפיזור הפגנות היו רק חלק מהדרכים שהשתמשה בהם המשטרה על-מנת לפזר הפגנה אזרחית שהייתה לא אלימה באופייה. תגובת השרשרת הלכה וגברה כתוצאה מניהול כושל של האירוע והקושי של המשטר להכיל ולשלוט בגובה הלהבות. המצב אף החמיר כאשר היה ברור שאמצעי התקשורת הרשמיים והמסורתיים הינם מגויסים לטובת המשטר.
עם פרוץ המהומות, המשיכו כל רשתות הטלוויזיה הרשמיות לשדר את לוח השידורים הקבוע. המחאה החברתית לא זכתה לסיקור הולם ולא ניתנה במה תקשורתית רשמית לקול המחאה להישמע. התסכול אף גבר ולמעשה סיקור, ניתוח ותיעוד המחאה נעשו כמעט באופן מוחלט על-ידי הרשתות החברתיות. על החשש של השלטון מהשפעת הרשתות החברתיות ניתן ללמוד גם מכך שחברת הטלפונים הסלולרים הטורקית המובילה, טורקסל, הודתה שלחצו עליה ביום הראשון של ההפגנות המשמעותיות להגביל את השירות באזור של כיכר טקסים, וגם מהתבטאותו הפומבית של ארדואן ולפיה הטוויטר מלא בשקרים.
מעניינת ההתייחסות הן של שר החוץ הטורקי, אחמד דוואטולו, והן של נשיא טורקיה, עבדוללה גול ל"פגיעה האפשרית בתדמית של טורקיה" בעקבות ההפגנות. את ההתבטאויות האלו יש להבין בהקשר הכללי של הניסיון של טורקיה לקדם את השפעתה באזורים הסמוכים לה באמצעות "עוצמה רכה" והרעיון של ה"מודל הטורקי". ניתן להעריך עם זאת שלא ההפגנות הן אלו אשר פוגעות בדימוי הטורקי, אלא אופן הדיכוי שלהן. באופן ספיציפי יותר ניתן להבין התבטאויות אלו של הבכירים הטורקיים על-רקע הקמפיין של איסטנבול להיות המארחת של אולימפיאדת 2020. לאור זאת, שההחלטה על העיר הזוכה אמורה להיות מוכרעת בספטמבר, ההערכות הן שבעקבות ההפגנות סיכוייה של איסטנבול לזכות פחתו משמעותית.
הסיכוי של ההפגנות להיהפך "לאביב טורקי" שתוצאתו תהיה הפלת השלטון, נראה כאמור קטן. רבים ברשת מדגישים כי טקסים אינה תחריר וגם הנשיא הטורקי אמר שיש לראות את ההפגנות כדומות יותר לתנועת "כיבוש וול סטריט" מאשר לטלטלה בעולם הערבי. טעות היא גם לראות את הקורה היום בטורקיה רק במונחים של מאבק בין חילונים ודתיים. גם אם החילונים הם אלו שמובילים את ההפגנות, אחרים בציבור מזדהים עם חלק מהביקורת הנשמעת על התנהלות ארדואן ולכן ההפגנות הנוכחיות הן בהחלט תמרור אזהרה לשלטון מפלגת הצדק והפיתוח.
ברשת נטען, כי לפרץ הרגשות העממיים האלה תהיה השפעה אסטרטגית על המפה הפוליטית של טורקיה. רבים מאמינים שמה שהתחיל כמחאה חברתית ספונטנית צריך להיתרגם לפעילות פוליטית מאורגנת וכי על-אף שלמחאה הזאת יש פנים רבות אין לה הנהגה. למרות שלטים שנישאו בהפגנות וקראו להתפטרות ארדואן, ניכר שרוב המפגינים מעוניינים בראש ובראשונה לרסן אותו ואת חלק מצעדיו שנראו לאחרונה בקרב קבוצות נרחבות בציבור כצעדים לא דמוקרטים.

תאריך:  06/06/2013   |   עודכן:  06/06/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טורקיה: הוצאת קיטור או קטר לשינוי?
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אחיי טורקים,בשם וולד דרקולה
ראיס-פוטין-טיל300  |  6/06/13 16:26
2
מצנזרים? ל"ת
ראיס-פוטין-טיל300  |  7/06/13 14:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רפאל בוכניק
גרירת הרגליים של המערב בכל הקשור למעורבות ישירה ו/או עקיפה לתמיכה במחנה המורדים בסוריה היא בזיקה ישירה להיקלטות המסר המניפולטיבי של הנשיא בשאר אסד, כי כל סיוע מצד המערב למורדים כמוהו כסיוע בלתי אמצעי המוביל בעצם לכינונה של "ח'ליפות איסלאמית" בסוריה
הרב אליהו קאופמן
מאחר שהיהדות איננה - חס ושלום, מיסיונרית, הרי שאין שום בעיה אם יתווספו עוד כמה ימי חופש ללוח הלימודים באוני' חיפה ומיעוטים דתיים יחזקו את אמונתם בקב"ה ויחוגו את חגיהם בנפרד מאיתנו. כמו שליהודי בניו-יורק או בבוקרשט מותר לעשות זאת בנפרד מהציבור הכללי - וברשות המוסד האקדמי שלו, הרי שהגיע הזמן שזה יקרה גם בישראל
יצחק מאיר
"היו אפוא יחסים קרובים בין קורח ועדתו לבין כל עדת ישראל    ההמון לא העיז להצטרף למעשה לקושרים, אבל להלכה לא בודד אותם מתוכו    הוא שירת אותם, כיבס להם, תפר להם את מלבושיהם, אך לא סיכן עצמו להתעטף בהם    כל הקולוסאום האדיר היה קולוסאום של מעריצים היושבים, כאמרה העממית הידועה, על הגדר של המתנה בטוחה כביכול להצטרפות למנצח
יחיאל אמיתי
כוונותיו של ארדואן ברורות - להפוך את טורקיה למדינה מוסלמית פונדמנטליסטית מוצהרת ולזאת לא מוכן הדור הצעיר של טורקיה , שהם חילונים וחוששים מהאיסלאמיזציה של ארדואן
יוסי שחר
חזרנו בעזרת השם לחיים המלאים של עם החי בארצו, עם ריבונות מדינית    הגיע הזמן והצורך לחזור לאמץ גם את תכני חג השבועות המקורי, להודות לקדוש ברוך הוא על ה"חמץ" שזכינו לו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il