X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
באופן יוצא דופן דחה בית משפט השלום בחיפה חוות של מהנדס שמונה כמומחה מטעמו, לאחר שהחלה חיווה את דעתו בנושאים משפטיים - ושגה בצורה קשה
▪  ▪  ▪
מהי עלות התיקונים
"יפה טען המומחה"
כדאי להזכיר את דבריו השופט אהרון שדה מבית המשפט השלום בחיפה (ת"א 30086-04-12): "יפה טען המומחה מטעם התובעים בחקירתו הנגדית בעמ' 11 לפרוטוקול, ש' 28-29 כאשר נשאל האם הסכם המכר הובא לעיונו: 'לא עיינתי בו היות שאינני עוסק בעניינים משפטיים גם לא כתבתי מי צריך לשאת בתיקון אלא רק את עלותו'.
"ואכן, עלות התיקונים ואי ההתאמות היא דבר אחד, הטלתה על הנתבע היא דבר אחר. יובהר, לא התערבתי בהערכות הנזק המקצועיות שהוכחו או שלא נסתרו, ברם הפחתת דמי הנזק או אי-פסיקתם היא עניין לערכאה הדיונית ובמישור זה התערבתי".

בפסק דין אשר ניתן בבית משפט השלום בחיפה (השופטת מעין צור) בת"א 55499-06-12 (אהרון לביא ואח' נ' י.ב. זיו נכסים וקבלנות בע"מ), סטה בית המשפט מחוות דעתו של המומחה אותו מינה. הוא קבע, כי על הנתבעת, חברה קבלנית, לפצות את התובעים בגין ליקויי בנייה ואי התאמות שנמצאו בדירתם בסכום של 128,826 שקל (לפני תוספת ריבית והצמדה) - פי ארבעה מהסכום אותו קבע המומחה, המהנדס דן ברלינר.
מדובר בזוג רוכשי דירה מקרית ביאליק, אשר תבע ליקויים על-פי שתי חוות דעת הנדסיות (האחת של המהנדס יוסף ליברמן והשנייה חוות דעת משלימה של המהנדס אברהם בן-עזרא) - על פיהן עלות ביטול הליקויים בדירה נאמדה ב-167,540 שקל. הנתבעת הכחישה את קיומם של הליקויים באמצעות חוות דעת נגדית שערך המהנדס רפי גיל, וטענה שעלות התיקונים מסתכמת בסכום צנוע של 19,200 שקל.
לאור הפער בין חוות הדעת, מינה בית המשפט את ברלינר, אשר תחילה אמד את עלות ביטול הליקויים בסך של 35,150 שקל. זאת עשה ברלינר תוך שהוא מאמץ את הפרשנות המשפטית השגויה של גיל, הן בנוגע למפרט המכר והן בנוגע לתוקפן של תקנות. את הפרשנות הזו דחה בית המשפט בשתי ידיים בפסק דינו.
השופטת צור הזכירה, כי הסמכות לקבוע את מעמדה ומשקלה של חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט נתונה לשיקול דעתו של בית המשפט. היא דחתה את פרשנותם המשפטית של ברלינר וגיל וקבעה: "לשון המפרט ברורה, ועולה ממנה כי גג הרעפים ייבנה על תקרת בטון, והואיל והלשון ברורה יש לפרש את המפרט בהתאם לה".
מה שהיה כה ברור וכה פשוט לבית המשפט - לא היה ברור כלל למהנדס בית המשפט ולמהנדס הנתבעת. יש להצטער על כי מי שאינם משפטנים והם חסרי השכלה משפטית, חוטאים בסטייה מהנושא ההנדסי ומסיקים מסקנות משפטיות ושגויות בחוות דעת האמורות להיות הנדסיות "נטו". בענייננו, מדובר בליקוי מובהק של בניית גג מחומר קל, אף כי במפרט הובטח לתובעים גג מבטון.
התובעים נאלצו לזמן את ברלינר לחקירה, להפקיד 2,360 שקל בקופת בית המשפט, לשלם מחצית אגרה שנייה בסכום דומה, להמתין חודשים למועד חקירתו. כל זאת על-מנת שבחקירתו יאמוד ברלינר את עלות החלפת הגג שנבנה מחומרים קלים, לגג מבטון - מה שלא עשה בחוות דעתו, אף על-פי שהליקוי נטען בפניו.
לו היה ברלינר נצמד לתחום מומחיותו מלכתחילה ולא עוסק בנושאים בהם אין לו הבנה ואין לו סמכות לעסוק, וקובע בחוות דעתו את עלות החלפת הגג - הייתה נחסכת מהתובעים ומבית המשפט חקירה מיותרת שגזלה זמן שיפוטי יקר והאריכה את הדיון לשווא.
כך קבע בית המשפט: "כאמור, ברלינר העריך [בעת חקירתו] את עלות הריסת הגג והקמתו מחדש בסכום של 60,000-50,000 שקלים. לכן אני פוסקת לתובעים פיצוי בסך 50,000 שקלים במקום הסכום של 500 שקלים שקבע ברלינר [בחוות דעתו] עבור תיקונים בגג".
על-מנת להשלים את התמונה, יש לדעת כי המסלול אותו עברו התובעים עד להגיעם לפסק דין, אשר בסופו של יום זיכה אותם בסכום כולל של 202,700 שקל (כאשר תביעתם הועמדה לצורכי אגרה על 220,000 שקל), היה עליהם להתמודד גם עם תביעת סרק של החברה הקבלנית בסך 186,662 שקל, אותה דחה בית המשפט תוך מתיחת ביקורת על חוסר תום ליבה של החברה הקבלנית:
"ייאמר מיד כי התנהלותה של התובעת אינה עולה בקנה אחד עם עיקרון תום הלב, שעה שהיא מודה כי רק לאחר כניסת הנתבעים לדירה ובעקבות דרישתם לתיקונים בדירה, החליטה לעיין שוב, בצורה מעמיקה בתיקם, ואו אז נתגלו לה 'מעשיהם החמורים' ומבלי מתן הסבר מניח את הדעת מדוע לא נעשה אותו עיון עובר למסירת הדירה ביום 10.05.09, במסגרת ההתחשבנות הכספית שנערכה אז. בנוסף, התובעת גם לא טרחה לעדכן את הנתבעים בכתב ו/או בעל פה בדבר החוב הנטען על ידה, עובר להגשת התביעה בדנן (הסברו של מנהל התובעת לפיו מכתב שכזה ממילא לא היה עוזר אינו מקובל עלי)".

תאריך:  21/07/2014   |   עודכן:  21/07/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מהנדס, תתעסק בהנדסה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
משפטנים = כל אחד יכול לקרוא..
עו"ד = פה ותו לא  |  24/07/14 22:47
 
- הסבר
אב"ע  |  21/05/17 09:26
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד פז יצחקי-ויינברגר
תזה פרובוקטיבית למחשבה: האם חנין זועבי היא בעצם סוכנת ישראלית שתפקידה לחדור לתוככי ארגוני הטרור ולבצע פרובוקציות מתוכננות? תתפלאו, אבל יש כמה סימנים שמכוונים לאפשרות הזאת
צ'לו רוזנברג
כללי המשחק מול עזה חייבים להיות אותם כללים. לא ייתכן שאנשי חמאס ישחקו לפי כללים חסרי כל רחמנות, חסרי כל אנושיות, ואילו ישראל תנהג בכפפות של משי. בכל "משחק" יש כללים ומי שרוצה לשחק את אותו המשחק חייב לקבל על עצמו את אותם הכללים
מתי דוד
על-רקע המהפכות בארצות ערב, אין שום סיכויי שבשנים הבאות יקום מנהיג פלשתיני מתון שיוכל לעמוד מול כל הפליטים בסוריה, בלבנון, בירדן ובעזה ולשכנע אותם להסכים לוותר על זכות השיבה
יוסף בן משה
אם הישות המתקראת "מדינת ישראל" רוצה באמת להיות מדינה ולהתנהג כמדינה, הרי הפתרון פשוט: לכבוש את כל עזה מחדש, להרוס את החומה ולהציע לתושביה להיות אזרחים חופשיים של המדינה
אלי אלון
בשלט החדש שהותקן ברח' חיים גמזו (רחוב חדש) שליד מוזאון תל אביב לאמנות יש, לפחות כך טוען המשורר פרופ' יוסי גמזו בנו של חיים גמזו, 4 שגיאות. אני מניח, שכוונת העירייה טובה ברצון להנצחתו של אושיית תרבות דוגמת ד"ר חיים גמזו, אבל מה עם כיבוד השפה העברית?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il