X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
מנפרד גרסטנפלד יו"ר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה   |  מראה
בדומה לאוכלוסייה הכללית, מרבית אנשי האקדמיה הם פחדנים. יש סיכוי גבוה כי רבים מהם הנהנים היום מהטלת חרם אנטישמית בחינם, יחשבו פעמיים לפני שיצטרפו בעתיד לחרמות אם הדבר יסכן את הקריירה האקדמית שלהם
▪  ▪  ▪
חרם אנטישמיות [צילום: פלאש 90]

כיצד ניתן להילחם ביתר יעילות בחרם האקדמי? שאלה זו הופכת רלוונטית יותר ויותר ככל שהכוחות האנטי-ישראלים, הן בקמפוסים השונים והן באיגודי הפרופסורים, קוראים ביתר שאת לנקוט צעדים נגד ישראל.
קמפיין החרם נגד ישראל בקרב אקדמאים החל באפריל 2002 במכתב פתוח שהתפרסם ב"גארדיין" הלונדוני שעליו חתמו מלומדים ממדינות שונות. המכתב קרא לניתוק כל קשרי התרבות עם ישראל ברמה הכלל-אירופית וברמה המדינית. בשנים האחרונות, עיקר העלייה בפעולות החרם נגד ישראל התרחש בארצות-הברית. אלא שיש להבחין בין חרם שיוזמים ארגוני סטודנטים ובין זה שבא מצד המרצים באוניברסיטאות. זאת, משום שסטודנטים יעזבו את הקמפוסים כעבור שנים מעטות, ואילו המרצים נשארים, והחלטות החרם שלהם הן אפוא יותר מסוכנות.
החרם הוא עוד נגזרת של התעמולה הערבית המוצלחת שמטרתה לדחוף את הסכסוך הפלשתיני-ישראלי אל מרכז הבמה הבינלאומית ובכך להסיח את הדעת מן הממדים האדירים של הפושענות המתעצמת בחלקים רבים של העולם הערבי.
אומנם אנשי אקדמיה ערביים ממלאים תפקיד בהטלת חרם נגד ישראל בקמפוסים מסוימים, אך דווקא השמאל - ובכלל זה לעתים יהודים וישראלים - הוא הכוח המניע העיקרי של התופעה. יש גם גורמים נוספים הנוטלים חלק בהחרמה, כפי שהסביר קורטיס מארז, נשיאה לשעבר של האגודה ללימודים אמריקניים (ASA) שתמך בחרם נגד ישראל. על-פי הדיווחים, הוא אמר כי מצב זכויות האדם במדינות רבות אחרות, ובכללן במספר מדינות במזרח התיכון, דומה לזה שבישראל או גרוע ממנו. אך מארז הוסיף כי "צריך להתחיל מאיפשהו". הוא ציין כי ארגונים של החברה האזרחית הפלשתינית ביקשו מהאגודה להחרים את ישראל, בעוד שבקשה דומה לא התקבלה מאיגודים במדינות אחרות.
יש להתייחס אליהם כאל אויבים
עד עתה מתנהל קרב החרם במסלול קלאסי. המחרימים האנטי-ישראלים תוקפים, ובתגובה כמה פרופסורים פרו-ישראלים מתנגדים לצעד. בהתאם ליחסי הכוחות במקום ובתמיכה שנותנים גופים יהודיים בקהילה, אחד הצדדים מנצח. מרבית המלומדים אינם נוטלים חלק בהצבעה. זה היה המצב בהצבעה על החלטת החרם של האגודה ללימודים האמריקניים.
אחד המאבקים היותר מורכבים התרחש ב-2009 סביב ההצעה שהגישו מספר פרופסורים למועצת המנהלים של האוניברסיטה הנורבגית למדע וטכנולוגיה בטרונדהיים להטיל חרם נגד ישראל. ארגונים יהודיים בינלאומיים מרכזיים רבים, ובכללם הוועד היהודי האמריקני, הליגה נגד השמצה ומרכז שמעון ויזנטל היו מעורבים במערכה. תפקיד מפתח מילא ארגון האקדמאים למען שלום במזרח התיכון, שהפעיל אלפי מלומדים, ובכללם כמה זוכי פרס נובל, שביקשו לכלול אותם בחרם אם אכן תוחרם האקדמיה הישראלית.
הוועד היהודי הנורבגי, השגרירות הישראלית ושגריר ארה"ב התערבו. לבסוף, כשהבינה ממשלת נורבגיה כי לחרם תהיינה השלכות בינלאומיות משמעותיות, היא הבהירה לאוניברסיטה (השייכת למדינה) כי אין זה מעניינה לעסוק במדיניות חוץ. בסופו של דבר, כל חברי מועצת המנהלים הצביעו נגד החרם.
בנוסף, יש שיטה בעלת סיכויי הצלחה למאבק בחרם האקדמי, שהיא פחות קונבנציונלית ושעדיין לא נוסתה. ההשראה לשיטה זו התקבלה מאירועים שקרו בכמה ממדינות אירופה, ונראה על כן שהיא אינה תיאורטית בלבד.
ב-2011 שר ההגנה הגרמני הפופולרי קרל תיאודור צו גוטנברג אולץ להתפטר אחרי שהתגלה כי עבודת הדוקטורט שלו כללה העתקות ניכרות. תואר הד"ר נשלל ממנו. אנט שוואן שרת החינוך והמחקר הגרמנית, נאלצה להתפטר ב-2013 לאחר שבוטל הדוקטורט שלה בשל פלגיאט.
אלה הם המקרים הידועים ביותר. אך אתר German Guttenplag Wiki מונה רשימה של מדענים מפוקפקים אחרים באוניברסיטאות גרמניות שונות שנחשפו לאורך השנים. גם בפולין יש אתר לבדיקת העתקות ומעשי מרמה של עבודות אקדמיות. כמה פרופסורים הולנדיים נאלצו גם הם לוותר על משרותיהם בשל זיוף נתונים ועבודה רשלנית. הידוע ביניהם הוא דידריק שטאפל, פרופ' לשעבר לפסיכולוגיה חברתית, שחקירה העלתה כי 55 ממאמריו הכילו חומרים שהיו בגדר הונאה.
אך לא די להסתפק בבדיקה של העתקות ומרמה. יש מלומדים המתרשלים בהערות השוליים שלהם ומצטטים מקורות בלתי נכונים או בלתי מהימנים. ככל שבעבודותיו של מלומד יש הערות שוליים רבות יותר מסוג זה, כך גובר הסיכון לקיומן של טעויות במחקריו.
מבין המרצים באוניברסיטאות התומכים בחרם נגד ישראל ניתן אפוא לבחור יעדים לבדיקה. מתקבל על הדעת כי אם בוחרים בקפידה את היעדים, יימצאו ביניהם כמה שהעתיקו את עבודותיהם מאחרים, כאלה שפרסומיהם נשענים על מקורות בלתי נכונים או שמחקריהם נגועים במרמה. גם סביר להניח כי חלק מעמיתיהם יספקו בשמחה שמות של חוקרים שיש לבדוק את מהימנותם האקדמית, והחוקרים שאינם עומדים בסטנדרטים האקדמיים ייחשפו באוניברסיטאות שלהם ובין עמיתיהם. לא יידרש לחשוף מקרים רבים כאלה כדי לצמצם מאוד את האיום בחרמות.
בדומה לרוב בני האדם, מרבית אנשי האקדמיה הם פחדנים. יש סיכוי גבוה כי רבים מהם הנהנים היום מארוחת חינם אנטישמית כשהם משתתפים בחרם, יחשבו פעמיים לפני שיצטרפו בעתיד לחרמות אם הדבר יסכן את הקריירה האקדמית שלהם.
אין שום פסול בכך שממשלת ישראל תממן חלקית בדיקות כאלה, בנוסף על עריכתן במימון פרטי. המחרימים הם גורמים עויינים שניתן אף לכנות אותם אויביה של ישראל. פעילות כזאת יכולה גם להביא תועלת לאקדמיה עצמה, על-ידי עצם החשיפה של רשלנות ורמאות של אנשיה.

פורסם במקור במגזין "מראה"
כותב המאמר הוא ד"ר, לשעבר יו"ר של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. ב-2012 זכה בפרס על מפעל חיים מטעם ה-Journal for the Study of Anti-Semitism
תאריך:  13/12/2014   |   עודכן:  13/12/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בחרם כמו במלחמה
תגובות  [ 9 ] מוצגות  [ 9 ]  כתוב תגובה 
1
כל הכבוד על השיטה
ירון זכאי 1  |  13/12/14 18:37
2
אנשי האקדמיה הולכים עם הזרם.
חשדנית  |  13/12/14 21:44
3
אני בעד. אני יוצא מתוך הנחה
סניל  |  13/12/14 22:11
4
רעיון יצירתי ויפה
א-א  |  14/12/14 00:27
5
אקדמאים שמטיפים לחרם עצמי?
דוד ש  |  14/12/14 05:31
6
רוב אנשי האקדמיה הם פחדנים
אורי מילשטיין  |  14/12/14 06:50
7
רוב האניברסיטאות בעולם מקבלות
הכל עניין של כסף   |  14/12/14 07:11
8
הרצל צדק
אהרון שחר  |  14/12/14 15:24
9
רובם שייכים ל"מדעי" הרטא.
חיים ק  |  16/12/14 08:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
עופר וולפסון
רוב מוחץ שאיחד את הימין-מרכז ואת הסוציאליסטים מהשמאל תמך בהכרה במדינה פלשתינית "עצמאית וריבונית"    שר החוץ צינן את הדברים ואמר כי הממשלה תכיר בפלשתין "בזמן הנכון"
איתן קלינסקי
יש להכיר בזכותם של הפלשתינים לתת ביטוי לכאבם ולא לצאת בהצהרות כי יש לנקוט צעדים חמורים נגד כל מי שהעניק אכסניה לאלו, שביקשו לבטא כאב ולאלה שמבטאים הבנה לכאבם
שמואל פישר
קשה להאמין שישנה בעולם מדינה כלשהי שהייתה מסכימה שיישלחו מכתבים לחברי פרלמנט במדינות זרות כדי לעודדם לפעול נגד המדיניות של הממשלה הנבחרת
רביבה בן-זאב
לפיקציה "שתי מדינות לשני עמים" הייתה התשובה של צפריר רונן ז"ל: קללת אדריאנוס    מאמר לזכרו
יוני בן-מנחם
המתיחות בין תנועת חמאס לרש"פ הגיעה לשפל חסר תקדים וחמאס פתחה בקמפיין אישי חריף נגד יו"ר הרש"פ    נוכח התמיכה של מחמוד עבאס בצעדיה של מצרים נגד חמאס נראה כי הקמפיין יימשך
רשימות נוספות
פיגוע: מחבל שפך חומצה על ישראלים  /  עופר וולפסון, עידן יוסף
הרשות מאשימה: ישראל אחראית למות הבכיר  /  עופר וולפסון
לפיד: "אנחנו לא מדברים על שלום"  /  עידן יוסף
על ריבלין ללמוד מהי "מולדת"  /  עמי דור-און
מלחמות דת  /  בני גל
כינוס הוועידה השביעית של תנועת הפתח  /  יוני בן-מנחם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il