X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
תוכנית הסיוע השלישית / NBC
שאלה מרכזית בהתאוששות העולמית מן הקורונה

האם טריליוני דולרים ממתינים לצרכנים

למשקי הבית במדינות העשירות יש חסכונות ב-6 טריליון דולר, מתוכם 3 טריליון דולר של חסכונות-יתר משום שהקורונה לא אפשרה להוציא אותם ובזכות תוכניות הסיוע הענקיות אקונומיסט צופה שלא כל הכסף יישפך לצריכה ולא כולו יישאר בחסכונות - כאשר יש להביא בחשבון את הפערים בין השכבות השונות וגם בין בריטניה ואירופה לבין ארה"ב ויפן
▪  ▪  ▪
הררי מזומנים [צילום: קרלוס ג'יוסטי, AP]

המגבלות הכלכליות שהוטלו בימי מלחמת העולם השנייה גורמות לאלו המוטלות כיום על מסעדות ואצטדיוני כדורגל להיראות כמשחק ילדים. ממשלת ארה"ב הטילה קיצוב על הכל – מנעליים ועד קפה – ואסרה לייצר מקררים ואופניים. בשנת 1943 נמכרו בארה"ב 139 מכוניות. שנתיים לאחר מכן הסתיימה המלחמה והאמריקנים שפכו לשוק את הכסף שחסכו; בשנת 1950 נמכרו למעלה מ-8 מיליון מכוניות. אקונומיסט תוהה האם זה מה שיקרה גם כעת, עם הסרת מגבלות הקורונה.
אין ספק שלמשקי הבית יש כמויות ענק ענקיות. בלא הקורונה, ב-21 מדינות עשירות הם היו מוציאים 3 טריליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של 2020. במקום זאת, הם חסכו 6 טריליון דולר. בארה"ב יגיע בקרוב שיעור החיסכון ליותר מ-10% מהתוצר, בין היתר בשל תוכנית הסיוע בסך 1.9 טריליון דולר. בדרך כלל לא יושבים משקי הבית על כאלו הררי כסף בזמן מיתון, ולו משום שהכנסותיהם צונחות. אבל הפעם שפכו הממשלות העשירות 5% מהתוצר שלהן, וכתוצאה מכך עלתה הכנסת משקי הבית בשנה האחרונה – והסגרים הפחיתו את אפשרויות ההוצאה.
מה יעשו הצרכנים עם המזומן? אם יוציאו הכל בבת אחת, התוצר של העולם העשיר יזנק השנה ב-10% - שיעור שיגמד את ההתאוששות שאחרי מלחמת העולם. בקצה השני, הם עשויים שלא להוציא כלל, אם יניחו שמיסיהם יעלו כדי לממן את תוכניות הסיוע. המציאות תהיה איפשהו באמצע. ג'יי.פי מורגן צ'ייס מעריך שבמדינות עשירות רבות תחזור הצריכה במהירות לממדים שלפני הקורונה. גולדמן-זאקס צופה שהשימוש בחסכונות-היתר יוסיף 2% לצמיחה בשנה שלאחר הפתיחה המלאה של המשק האמריקני. בתחילת החודש עדכן OECD תת-תחזית הצמיחה שלו ל-20 המדינות העשירות ל-6.2% בשנה הנוכחית, בנימוק שהחסכונות האדירים מבטאים צריכה העתידה להתפרץ.
אלא שחישובים אלו רחוקים מלהיות ודאיים, מדגיש אקונומיסט, בשל שני גורמים מרכזיים: חלוקת החיסכון בין משקי הבית והאם הציבור מתייחס אליהם כהכנסה או כהון. נתחיל עם החלוקה. ברור שהעשירים חסכו יותר, משום שרובם לא פוטרו ומשום שיש להם הוצאות (כמו חופשות ובידור) שנעלמו בשל הקורונה. עובדה זו מפחיתה את הסיכוי לבוננזה של צריכה, משום שעשירים אינם נוטים להוציא את כל מה שהם מרוויחים. ואילו במקרים רבים, לשכבות הביניים ובוודאי לשכבות החלשות אין עודפי חסכונות; מי שפוטרו, נאלצו להשתמש בחסכונותיהם לקיום השוטף.
ארה"ב יוצאת דופן בהקשר זה, כי תוכניות הסיוע בה היו נדיבות במיוחד. בקרוב יקבלו רוב הבוגרים סיבוב שלישי של המחאות, הפעם – 1,400 דולר. הגדלת דמי האבטלה הובילה לכך שהכנסותיהם של רבים מן המפוטרים גבוהות משהיו כאשר עבדו. התוצאה היא, שהשכבות החלשות אולי חסכו יותר מאשר העשירים ביחס להכנסה: בדצמבר היתרות שלהם בבנקים היו גבוהות ב-40% מאשר בסוף 2019, לעומת 25% בלבד בקרב העשירים ביותר. הנכסים הנזילים של חמשת העשירונים התחתונים עלו ב-11%, כפליים מאשר של המאיון העליון. שכבות הביניים והשכבות החלשות צפויות להוציא יותר כאשר המשק ייפתח ובכך להאיץ את ההתאוששות.
יש יותר חוסר ודאות לגבי הגורם השני – הכנסה או הון. הנטייה להוציא גדולה יותר בקרב מי שסבור שהכנסתו עלתה, מאשר בקרב מי שסבור שהונו גדל. חסכונות-היתר נוצרו בצורות שונות. בבריטניה ובגוש האירו הם תוצאה של פחות הוצאה, ותושביהם פחות צפויים לראות אותם כהכנסה נוספת. לעומת זאת, בארה"ב וביפן חסכונות-היתר הם תוצאה של הכנסה גבוהה יותר בזכות תוכניות הסיוע, וכאן צפויה יותר נטייה להוציא את הכסף כאשר יתאפשר. כאן יש הבדל משמעותי לעומת התקופה שאחרי המלחמה, בה ההתאוששות באירופה הייתה מרשימה עוד יותר מאשר בארה"ב; הפעם ייתכן שהתמונה תהיה הפוכה.

תאריך:  12/03/21   |   עודכן:  12/03/21
+רגב מינתה את שילה אדלר ליו"ר ועדת ההשגות
13:41 12/03/21  |  עידן יוסף

הממשלה אישרה הבוקר להסמיך את שרת התחבורה מירי רגב למנות עובד בכיר ממשרדה לתפקיד יו״ר ועדת ההשגות לעניין כניסה ויציאה לישראל וממנה.
המשנה למנכ״ל במשרדה שילה אדלר יעמוד בראש ועדת ההשגות על החלטות ועדת החריגים לכניסה ויציאה מהארץ ואת מנהל אגף הסייבר והביטחון במשרדה, אברי כהן, לתפקיד יו״ר ועדת החריגים.
ועדת ההשגות תפעל כוועדה בינמשרדית בה חברים משרדי התחבורה, הבריאות, הפנים, החוץ, המשפטים, הקליטה והתפוצות. הוועדה תדון בבקשות ההשגות של האזרחים על החלטות ועדת החריגים לכניסה ויציאה מהארץ. קישור להגשת בקשות לוועדה ישלח לאזרחים עם קבלת מכתב סירוב מועדת החריגים.
במסגרת המתווה הנוכחי המאפשר לישראלים לחזור ולהצביע בבחירות, עד ל-20 במארס, כל בעל דרכון או תעודת מעבר ישראלית רשאי לחזור ארצה, ללא צורך באישור ועדת חריגים. כמו-כן, מחוסנים ומחלימים רשאים לצאת מישראל ללא צורך באישור הוועדה.
נוסעים שאין ברשותם תעודת מתחסן או מחלים, לרבות ילדים להורים מחוסנים או מחלימים, נדרשים להגיש בקשה לוועדה, וזו תיבחן בהתאם לקריטריונים המאושרים על-ידי הממשלה.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם טריליוני דולרים ממתינים לצרכנים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
איתמר לוין
הסמכות בענייני רפואה היא אך ורק לרופאים ולא לרבנים    המשטרה והפרקליטות חייבות לטפל ביד קשה במסיתים נגד החיסונים, כולל רבנים    החיזור המגוחך של סמוטריץ' ובן-גביר אחרי רבנים    לא על כל שאלה יכול וצריך רב לענות    כיצד לצמצם את מספרם של רבנים עבריינים    מהם תפקידיו הנכונים של רב וממה עליו להימנע
איתמר לוין
הנחה את המדינות להבטיח שכל מבוגר הזכאי לחיסון יוכל לקבלו לכל המאוחר החל ב-1 במאי    מזהיר עם זאת שייתכן שהמצב יורע בהמשך, בעיקר בשל התפשטות הווריאנטים החדשים    הציב יעד של 2 מיליון חיסונים ביום - כפול מן היעד הקודם; ינסה להאיץ את הפתיחה מחדש של בתי הספר
איתמר לוין
המדינה: מוטי אפללו, מתנדב במד"א, שלשל לכיסו 120,000 שקל תמורת בדיקות בלתי מורשות, שאת חלקן הכשיל בכוונה; אריה כץ מואשם שסייע לו במקצת מן הבדיקות
איתמר לוין, יצחק דנון
הפרקליטות: חגי וגנפלד סייע לשמעון אוחיון להקים חנות וירטואלית, שתמכור כביכול מוצרי הגנה מפני המגיפה - כאשר המטרה האמיתית הייתה להשיג את פרטי כרטיסי האשראי של הלקוחות
מירב ארד
הנבדק לועס כדור צמר גפן זעיר במשך 30 שניות ויורק אותו ישירות, לצינור איסוף קטן    הקבוצה החלה בקבלת הזמנות ותתחיל לספקן בחודש אפריל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il