X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
המדינות העשירות רכשו עשרות מיליוני מנות שייצרו פייזר ומֶרְק, אך גרסאות גנריות ורשיונות שימוש יוצרים תקווה שהמדינות העניות לא יישארו מאחור - מדווח וושינגטון פוסט
▪  ▪  ▪
תרופת פייזר מגיעה לקוריאה הדרומית [צילום: AP]

התרופות לקורונה שפיתחו חברות אמריקניות אמורות להיות משנות-משחק, אך בעוד כמה מדינות מתחילות להשתמש בהן – אחרות מביעות חשש מפני מחסור ותוהו ובוהו בייצור. הסיבה: המדינות העשירות הזמינו את רוב הכמות שתהיה זמינה במחצית הראשונה של השנה, מדווח וושינגטון פוסט.
שימוש יעיל בשתי התרופות – Paxlovid של פייזר ו-Molnupiravir של מֶרְק – מצריך כמות גדולה של בדיקות קורונה, שכן יש ליטול אותן החל מהיום השלישי של התסמינים, וגם באלו שורר מחסור במדינות המתפתחות. עם זאת, יש סימנים לכך שהמצב בתרופות יהיה שונה מאשר בחיסונים, שכן גרסאות גנריות שלהן כבר הגיעו למדף בהודו ובנגלדש, ושתי החברות חתמו על עסקות למתן רשיונות לייצורן מחוץ לארה"ב.
לפחות בשלבים הראשונים צפוי חוסר שוויון. ארגון הבריאות העולמי הזהיר החודש מפני מחסור חמור ב-Paxlovid במדינות בעלות הכנסות בינוניות ונמוכות עד שהגרסאות הגנריות יהיו נפוצות, במחצית השנייה של 2022. שתי התרופות קיבלו את אישור מינהל המזון והתרופות של ארה"ב, אם כי נתונים שפורסמו בחודש נובמבר שהעלו שזו של פייזר יעילה בהרבה: היא הפחיתה את האשפוז והתמותה ב-88%, בעוד זו של מֶרְק הפגינה יעילות של 30% בלבד. הראשונה מצריכה טיפול של 30 גלולות, והשנייה – של 40. שתיהן משתמשות בטכנולוגיית מולקולות, הניתנת להעתקה בקלות רבה מזו של חיסוני הקורונה. "כל יצרן תרופות סביר יכול לייצר אותה", אמר בשבוע שעבר מנכ"ל פייזר, אלברט בורלא.
החלופות הגנריות יהיו זולות בהרבה
שתי החברות הסכימו לחלוק את הרשיונות לתרופות עם Medicine Patent Pool (MPP), מלכ"ר בחסות האו"ם שמטרתו לשפר את הגישה לתרופות, ועם יצרנים ספציפיים – מה שלא נעשה עם אף אחד מהחיסונים. על-פי ההסכם, שתי החברות יאפשרו לייצר גרסאות גנריות שיספיקו למחצית מאוכלוסיית העולם, בעוד בידיהן יישארו השווקים במדינות בעלות הכנסות גבוהות והכנסות בינוניות-גבוהות. גם העלויות יהיו נמוכות בהרבה: הטיפול בגרסה הגנרית לתרופה של מרק עשוי לעלות עשרה דולרים בלבד, לעומת 712 דולר ששילמה לה ממשלת ארה"ב; פייזר קיבלה מן הממשל 530 דולר לטיפול.
הפוסט מציין, כי ההסכם עם MPP הוא שאפתני, אך רחוק מיישום: היצרנים יצטרכו לתכנן את הייצור ולקבל את אישור הרגולטורים במדינותיהם. בינתיים, כאמור, מדינות עשירות רוכשות את הגלולות הראשונות שמייצרות פייזר ומרק. תריסר מדינות רכשו 26 מיליון מנות של פייזר, כולל ארה"ב שרכשה 20 מיליון מנות ב-10 מיליארד דולר. פייזר מצפה למכור 30 מיליון מנות עד אמצע השנה ו-120 מיליון בשנה כולה; הממשל האמריקני כבר הזמין עוד 10 מיליון מנות לחודש יוני ואותה כמות לחודש ספטמבר. מרק מכרה 8.6 מיליון מנות ב-15 מדינות – 12 עשירות ושלוש בעלות הכנסות בינוניות-גבוהות; מטרתה היא לייצר השנה 30 מיליון מנות. שתי החברות מנהלות שיחות עם לקוחות גדולים נוספים, ובהם האיחוד האירופי, וצפויות לקבל עוד הזמנות.
גרסאות גנריות של התרופות כבר זמינות במזרח אסיה, שם כמה יצרנים עבדו מחוץ למסגרת של MPP. לפחות 13 חברות תרופות הודיות קיבלו אישור לייצר גרסאות משלהן לתרופה של מרק, וחלקן כבר בשוק במחיר של 30 דולר לטיפול, אם כי המפקח על התרופות בהודו מזהיר מפני תופעות לוואי מסוכנות שלה. שתי חברות בבנגלדש מייצרות גרסאות לתרופה של פייזר, במחיר גבוה של 200 דולר לטיפול. בשתי המדינות קיימים מפעלי תרופות מבוססים היטב המייצרים תרופות גנריות.
ארגונים רבים פועלים כדי להבטיח שהתרופות יגיעו גם למדינות העניות, מוסיף הפוסט. קרן גייטס הודיעה אשתקד שהקצתה 120 מיליון דולר לרכישת התרופה של מרק עבור מדינות אלו. האיחוד האפריקני הודיע בשבוע שעבר שהוא מנהל שיחות עם פייזר. בצ'ילה הוגשה תביעה המבקשת מבית המשפט להורות לממשלה לכפות על פייזר לספק את התרופה במדינה.
כאמור, בעיה נוספת היא מחסור בבדיקות במדינות העניות. ארגון הבריאות העולמי מעריך, כי שישה מכל שבעה מקרי קורונה באפריקה אינם מאובחנים בשל העדר בדיקות. פייזר ומרק בודקות כעת האם ניתן ליטול את התרופה גם כאמצעי מנע לאחר חשיפה לחולה מאומת, בלא צורך להמתין לאבחון חיובי; אם כן, זו תהיה פריצת דרך רבת משמעות.

תאריך:  17/01/22   |   עודכן:  17/01/22
+בנט הורה על קיצור משך הבידוד לחמישה ימים
18:33 17/01/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

מאומתים ישתחררו מהבידוד רק לאחר תוצאה שלילית בבדיקת אנטיגן ביתית שבוצעה ביום 4 בערב  ▪  ראש הממשלה: "החלטה זו תאפשר מצד אחד, להמשיך לשמור על בריאות הציבור, ומצד שני, אומנם קשה, אבל לקיים את הכלכלה"

ראש הממשלה נפתלי בנט [צילום: שלומי אמסלם/דוברות הכנסת]
+משרד הבריאות פרסם הבהרה בעניין לא-מחוסנים שנחשפו למאומת
18:27 17/01/22  |  עידן יוסף

משרד הבריאות מבהיר: לא-מחוסנים שנכנסים לבידוד במגע עם מאומת חייבים לבצע ביום החמישי בדיקה מפוקחת בלבד, ולא כמו שנכתב בשקף שהמשרד הוציא.

+דיון מכריע אצל בנט בעניין קיצור משך הבידוד לחמישה ימים
14:53 17/01/22  |  עידן יוסף

דוברו של ראש הממשלה נפתלי בנט מעדכן כי בעוד כשעה יערך אצל בנט דיון מכריע בעניין קיצור הבידוד ל-5 ימים.

+2.8 מיליארד ש"ח למשרד הבריאות להתמודדות עם הקורונה
13:11 17/01/22  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

1.4 מיליון ש"ח הועברו במסגרת תוספת לתקציב 2022 וסכום דומה הועבר כעודף משנת התקציב 2021 לשימוש המשרד בשנת 2022

תקציבים להתמודדות עם השתוללות הנגיף [צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90]
+"400 אנשי צוות נעדרים אל מול כמות עולה של חולים"
11:49 17/01/22  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

הוסיף: "המחלקה הפסיכיאטרית שהוסבה לחולי קורונה - תוכננה מראש לחולי קורונה  ▪  יש חלופה אחרת עבור הילדים"

מנכ"ל הדסה יורם וייס [צילום: אבי חיון]
+מספר המועסקים עבר לראשונה את נתוני מרס 2020
08:56 17/01/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

מספר מקבל השכר נטו בישראל בחודש דצמבר היה גדול יותר מן המספר שנרשם במרס 2020, ערב משבר הקורונה  ▪  היקף השכר בדצמבר עמד על 26.8 מיליארד שקל, עלייה של 5.33% לעומת מרס 2020

[צילום: נתי שוחט/פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
עידן יוסף
מספר החולים במצב קשה זינק ל-436, מקדם ההדבקה בירידה לפי הנתונים הרשמיים אך ניטור השפכים מצביע דווקא על עלייה    במשרד הבריאות דנים בקיצור הבידוד ל-5 ימים    בנט: עד סוף השבוע יגיע לארץ עוד משלוח משמעותי של תרופת פייזר
מירב ארד
דברי יו"ר ועדת החוקה ח"כ גלעד קריב    קרפ"ר שב"ס: "היו לנו למעלה מ-2000 מאומתים ונפטרו 4. בארה"ב תחלואה של פי 3-2 ותמותה גבוהה פי 19 ביחס לשב"ס, הודות לפעולות שנקטנו בהם"    בקרב האסירים כ-60% מחוסנים חיסון שלישי. עצורים שנקלטים 90% מהם לא מחוסנים
מירב ארד
שרי הממשלה לוחצים על משרד הבריאות: קצרו את הבידוד ל-5 ימים    השר פורר קרא להעניק לשרים סמכויות לפטור מבידוד חולים מאומתים ללא תסמינים    השר חילי טרופר התגלה כחיובי לקורונה
איציק וולף
ראש הממשלה התייחס בפתח ישיבת הממשלה לגל האומיקרון ואמר כי נראה שהנגיף הגיע כבר לכל בית וכי רבים - כולל שרים בממשלה - כבר מאומתים    "עד סוף השבוע יגיע לארץ עוד משלוח, משמעותי, של מנות תרופה של פייזר"
איתמר לוין
בריטניה, צרפת וספרד פונות ממגבלות לעבר חיי שגרה עם הנגיף ומדברות על התייחסות אליו כמו אל שפעת עונתית    ניו-יורק טיימס מדווח, כי חלק מן המומחים מזהירים שעדיין מוקדם מכדי לומר שהמגיפה הפכה למחלה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il