X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
הצבא לא נוהג להתערב [צילום: AP]
סיכוי קלוש שהאליטה הביטחונית תצא נגד פוטין
העיתונאים מתנגדי המשטר אנדריי סולדטוב ואירינה בורוגאן מסבירים ב-Foreign Affairs מדוע הצבא ושירותי הביון לא יובילו הפיכה נגד פוטין - וטוענים שדווקא המצב הכלכלי עשוי להביא אותם שלא להתנגד אם מישהו אחר יעשה זאת

אחת השאלות החשובות ביותר סביב המלחמה באוקראינה היא המתיחות הגוברת בין ולדימיר פוטין לבין צבאו ושירותי הביטחון שלו. המלחמה החלה בישיבה של המועצה לביטחון לאומי, בה השפיל פוטין את ראש ביון החוץ, סרגיי נרישקין, בשל חוסר התלהבות מספקת. לאחר שבועיים הכניס פוטין למעצר בית שני גנרלים מן הביון הפנימי (FSB) והורה על חקירה בנוגע לכשלי מודיעין ולשימוש הפסול בכספים שנועדו למבצעי השפעה באוקראינה. לאחר מכן פיטר פוטין את סגן מפקד המשטר הלאומי, ולאחרונה הועברו שני הגנרלים מה-FSB לכלא לפורטובו.
לאחר מכן הגיע תורו של הצבא. שר ההגנה, סרגיי שויו, נעלם למשך שבועיים; וכאשר חזר, הוא נראה עגמומי ומסוגר. בסוף מרס טענו שירותי הביון האמריקניים, כי משרד ההגנה הרוסי לא נתן לפוטין תמונה ברורה לגבי המלחמה, אולי בשל חשש מתגובתו. לפני שבועיים מינה פוטין מפקד חדש לכוחות באוקראינה, הגנרל אלכסנדר דבורניקוב. העיתונאים מתנגדי המשטר אנדריי סולדטוב ואירינה בורוגאן מנתחים את האירועים והשלכותיהם ב-Foreign Affairs.
במבט ראשון, מדובר בשינוי דרמטי. בשנים שלפני המלחמה הייתה האליטה הצבאית אחד ממוקדי הכוח המרכזיים במשטר פוטין. כקצין קג"ב בעברו, פוטין תמיד סמך על שירותי הביטחון שיבצעו את מדיניותו ויסייעו לו לשמר את כוחו. לנוכח צעדיו כעת נגד ראשי המערכת והאשמתם בכשלים באוקראינה, יש התוהים כמה זמן הם יסבלו את טעויות הרות האסון.
אולם, טוענים סולדטוב ובורוגאן, גישה זו מתעלמת מהיחסים ההיסטוריים בין שירותי הביטחון והמדינה, ובמיוחד מהאופן בו בנה פוטין את בסיס כוחו. האירועים הנוכחיים ראויים לתשומת לב, אבל אינם מלמדים על שבר בסדר הקיים. גם כעת, קלושים הסיכויים שמישהו באליטה הביטחונית יפנה נגד פוטין. לכן, יש לבחון מדוע זהו המצב ומה צריך לקרות כדי שהוא ישתנה.
הצבא הרוסי מעולם לא היווה סיכון של ממש לקרמלין. הפעם האחרונה בה ביצע מרידה גלויה הייתה ב-1825, היא נכשלה לחלוטין ורוב המורדים נהרגו או גלו. קבוצות של קצינים בדימוס ניסו לצבור כוח פוליטי מאז נפילת בריה"מ, אך תמיד נכשלו. באותן שנים העניקו מדי פעם גנרלים בצבא ובשירותי הביטחון את תמיכתם למנהיגים פוליטיים חזקים, כמשקל נגד לנשיא. אבל פוטין חיסל שיטתית את האיום הזה. מתנגדיו נהרגו, נכלאו או הוגלו. במקרים הבודדים בהם אנשי צבא אתגרו את פוטין, הם נבלמו במהירות.
מעבר לחיסול השיטתי של האופוזיציה, יש סיבה מבנית עמוקה יותר לחוסר יכולתו של הצבא להציב איום ממשי לקרמלין, מסבירים סולדטוב ובורוגאן. בתקופה הסובייטית פיקחה מקרוב המשטרה החשאית על הצבא, ומאז קריסת המשטר הקומוניסטי עושה זאת ה-FSB. מאז עלותו לשלטון, הרחיב פוטין בצורה תוקפנית את הפיקוח הזה והעניק במפורש ל-FSB סמכויות חסרות מגבלות לפקח על מתנגדי משטר בשורות הצבא. התוצאה היא, שסוכני השירות פרוסים ברחבי הצבא, ויש פקודות ברורות לגבי מספרם בכל יחידה ובכל בסיס.
תפקידו הרשמי של ה-FSB במלחמה באוקראינה הוא להבטיח שהכוחות הרוסיים אינם מותקפים מעורפם. הם גם ממונים על הפיקוח הפוליטי בשטחים הכבושים. והם גם פוקחים עין על הכוחות עצמם. עם מעקב שכזה, הצבא הרוסי אינו מצמיח קצינים המסוגלים להוביל הפיכה יעילה.

גם ה-FSB אינו סיכון
אם יסיקו שהקרמלין מאבד את השליטה [צילום: AP]

אבל מה עם ה-FSB עצמו? הקג"ב הצמיח את פוטין – המנהיג הרוסי החזק ביותר מאז יוסף סטלין. לכן, כך נטען, האיום הגדול ביותר לשלטונו יכול לבוא מתוך שירותי הביטחון. אבל גם הסיכוי לכך קלוש, סבורים סולדטוב ובורוגאן. שירותים אלו תמיד היו מושחתים, אבל לא מוצלחים במיוחד בבניית בסיסי כוח ורשתות פטרונות משלהם. בשל האופן בו בנוי ה-FSB אנשיו נוטים להיות נאמנים לתפקידם ולא למפקדיהם. הם גם יודעים שפוטין יכול לרסק אותם בדיוק כמו כל אחד אחר; עשרות סוכנים נכלאו באשמת שחיתות או בגידה, ורובם נאסרו בידי שירות הביטחון הפנימי של הסוכנות עצמה.
הדור הנוכחי של אנשי ה-FSB המצויים בשנות ה-30 וה-40 לחייהם אינם זוכרים נשיא אחר מלבד פוטין ובנו את הקריירות שלהם תחת מנהל אחד, אלכסנדר בורטניקוב, העומד בראשה מאז 2007. הדור הקודם, שפעל בשנות ה-1990, ניווט בין קבוצות פוליטיות שנאבקו על השלטון. כיום נאמנותם היא לנשיא בלבד והם ממלאים פקודות. תפקידם המרכזי הוא לחסל ללא רחמים כל מקור של אופוזיציה; חד וחלק, בלי לשאול שאלות. ומעמדם הבכיר בחברה הרוסית הופך אותם לנאמנים עוד יותר לשלטון.
למרות שפוטין סמך זמן רב על תמיכתם של הצבא ושירותי הביטחון, המלחמה באוקראינה מלמדת שייתכן שיש גבול לתמיכה זו – סבורים סולדטוב ובורוגאן. המתח הגלוי לעין ההולך וגובר עשוי ללמד, כי פוטין נעשה יותר ויותר פרנואיד לגבי סכנות אפשריות לשלטונו. הוא גם עשוי לרמז, כי לפחות כמה מאנשי המעגל הפנימי שלו אינם שבעי רצון מהמסלול בו בחר. ומאחר שפוטין מתמודד עם בעיות על-ידי האשמת האליטה הביטחונית, אין להם חשק מיוחד לתאר בפניו את התמונה המדויקת של המתרחש ואינם רוצים להתבלט.
בלא ניסיון פוליטי ובלא בסיס תמיכה רחב, האליטה הביטחונית אינה מסוגלת לייצר ולהוביל הפיכה בעצמה. היא גם אינה צפויה להחליף צדדים אם דעת הקהל תפנה בצורה דרמטית נגד פוטין. אבל האליטה חסרת רחמים כאשר מדובר בהגנת האינטרסים שלה, ויש לפחות נקודה אחת בה היא עשויה לאבד את האמון בפוטין. אם המצב הכלכלי יוביל לכך שמנהיגים איזוריים ייצאו נגד פוטין, והסדר הכלכלי אשר ייצב את המצב הביטחוני ב-20 השנים האחרונות יתחיל לקרוס – האליטה בהחלט עשויה להסיק שהקרמלין מאבד את השליטה על המדינה ושעתידה-שלה בסכנה. במצב זה, מסיימים סולדטוב ובורוגאן, עשויה האליטה לאפשר התקוממות ואולי אפילו לסייע לה.

תאריך:  19/04/22   |   עודכן:  19/04/22
+הנשיא שי רצה שנה שקטה וקיבל שלוש בעיות גדולות
18:48 19/04/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

לקראת קדנציה שלישית, קיווה נשיא סין להציג מדינה יציבה וצומחת  ▪  במקום זה, הוא צריך להתמודד עם הקורונה, הכלכלה ואוקראינה - והן קשורות זו בזו, מסביר אקונומיסט

בדרך לכהונה לכל החיים [צילום: נג האן-גואן, AP]
+מנהיג הצ'צ'נים: נשתלט עוד היום על מפעל המתכת במריופול
14:22 19/04/22  |  מירב ארד

רמזן קדירוב, מנהיג הצ'צ'נים, בעל בריתו של פוטין הודיע כי הכוחות הרוסיים ישלימו עוד היום את ההשתלטות על מפעל המתכת אזובסטל במריופול, שם מתבצרים חיילים אוקראינים וכן אזרחים בהם נשים וילדים. הוא אמר את הדברים במסר מוקלט בטלגרם.
בצהריים הציבה מוסקבה אולטימטום חדש לחיילים המבצרים במריופול, ומסרה שהיא מציבה להם זמן עד השעה 12:00 (שעון ישראל) להיכנע. "לכל מי שיניח את נשקו יוכל להבטיח שהוא יישאר בחיים", נמסר ממשרד ההגנה הרוסי.
כוחות המשטרה באוקראינה העריכו כי כאלף אזרחים, בהם נשים, ילדים ומבוגרים, תופסים מכסה במפעל פלדה ומתכת "אזובסטאל" בעיר מריופול.
שר החוץ הרוסי סרגיי לברור אישר כי נפתח שלב חדש במבצע המיוחד באוקראינה. "שלב נוסף במבצע המזרח התחיל, ואני בטוח שזה רגע משמעותי ביותר בכל המבצע המיוחד הזה", אמר לברוב בראיון לערוץ טלוויזיה הודי.
מושל מחזוק לוהנסק דיווח כי האזור נתון תחת אש רוסית כבדה. לבריו, העיר קרמינה נמצאת בשליטה רוסית ולא ניתן כעת להעריך את מספר ההרוגים בלוהנזק.
מתאם הסיוע של האו"ם לעניינים הומינטריים בחירום, הבהיר מוקדם יותר היום כי הפסקת אש הומניטרית בין אוקראינה לרוסיה "אינה נראית באופק". לדבריו של מרטין גריפית', ייתכן כי המהלך יקרה בשבועות הקרובים, אך הוסף כי הדבר אינו בראש מעיניה של רוסיה בשלב זה.

מריופול, אוקראינה [צילום: אלכסיי אלכסנדרוב/AP]
+מזל"ט ריגול של רוסיה הופל מעל אודסה
12:43 19/04/22  |  מירב ארד

+לוחמים אוקראינים במריופול מצפים לחילוץ
10:38 19/04/22  |  מירב ארד

חיילים אוקראינים לכודים במריופול, במבנה גדול. הרוסים מאיימים להפציצם יחד עם מאות אזרחים שנמצאים במקום. מצפים לחילוץ על-ידי צבא אוקראינה: "אנחנו ריכים להחזיק מעמד"

+הצבא הרוסי הפציץ את מפעל "אזובסטאל" שמבריופול
09:53 19/04/22  |  מירב ארד

רוסיה כותשת את המתבצרים במריופול: מאות לוחמים אוקראינים ובהם גם ילדים, נשים ומבוגרים תופסים מכסה במפעל פלדה ומתכת "אזובסטאל" בעיר מריופול ההרוסה.

+רוסיה פתחה במתקפה רחבה על חבל דונבאס
09:40 19/04/22  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

זלנסקי: "הכוחות הרוסיים החלו בקרב על הדונבאס"  ▪  הרוסים פתחו במתקפה בשני המחוזות שמהם מורכב חבל דונבאס - מחוזות לוהנסק ודונייצק - וכן בקו החזית של מחוז חרקוב  ▪  מקרון: הדיאלוג מול פוטין "נעצר"

מכתש פיצוץ לאחר הפגזה לילית בקרמטורסק [צילום: אנדריי אנדריינקו/AP]
תושבת העיר לביב, אוקראינה [צילום: נרימן אל-מוטי/AP]
+הדרכון הישראלי - עוגן הצלה
08:20 19/04/22  |  מתי דוד   |   לרשימה המלאה

פעילות המתנדבים הישראלים הרבים באוקראינה, העוזרים ומצילים אלפי יהודים ולא יהודים מהתופת של הרג והרס ברוטלי שמחולל ולדימיר פוטין מעוררים התפעלות וגאווה ישראלית ויהודית


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיכוי קלוש שהאליטה הביטחונית תצא נגד פוטין
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
איתמר לוין
לאחר שלא הצליחה לכבוש את קייב, רוסיה מתמקדת בדרום אוקראינה ובמיוחד בעיר הנמל אודסה    המערב חייב להעניק את כל הסיוע הדרוש כדי שגם מתקפה זו תיכשל
יאיר נבות
לפחות חמישה טילי שיוט רוסים פגעו בעיר    ראש העיר דווח על שישה הרוגים ואחד עשר פצועים בהם ילד    בין היעדים היו תשתיות צבאיות
מירב ארד
סרטון בן שלוש שניות ותמונות ראשונות מראות את הפגיעה בספינת המלחמה "מוסקבה" רגעים ספורים לאחר שהופגזה    הספינה עצמה לא חולצה, וטרם ידוע כמה מ-510 אנשי הצוות שהיו עלייה נהרגו במתקפה
איתמר לוין
לפחות 50,000 עובדי היי-טק עזבו את רוסיה בחודש הראשון שלאחר הפלישה וההערכה הייתה שמספרם יוכפל ואף יותר מכך    וושינגטון פוסט: הענף, אשר גדל במהירות, חוזר 15-10 שנים אחורה
מירב ארד
בחנות המזכרות של הבית הלבן הוצג מטבע הנצחה שהוקדש לנאום ההיסטורי של ולדימיר זלנסקי בפני הקונגרס האמריקני    מטבע נוסף בסדרה עוסק בפלישת רוסיה לאוקראינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il