X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
ב-1993 הגישה חברת הבנייה יפת השמש כנגד המדינה תביעה שכללה עשרות סעיפים המדינה כפרה בכולם שני הצדדים דחו דיונים הביאו אין קץ ראיות ולא התפשרו באף נקודה בינתיים יצאה השופטת לפנסיה לאחר 16 שנות דיון חויבה המדינה לשלם
▪  ▪  ▪
השופטת בדימוס יפה הכט [צילום: בוצ'צ'ו]
השופט יוסף שפירא [צילום: בוצ'צ'ו]

"יש להצר על כך שתביעה שהוגשה עוד בשנת 1993, באה לסיומה בפסק דין רק בשנת 2009!". כך שח מהרהורי ליבו (29.10.09) שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, השופט יוסף שפירא, את עמדתו לגבי דיון אזרחי מסורבל שנדון לא יותר - אך גם לא פחות - מאשר 16 שנים(!) עד שבא לכדי סיום.
עשרות סעיפים ותתי-סעיפים היו בחוזה הפיתוח שנכרת בין משרד השיכון והבינוי לבין חברת יפת השמש. המוני סעיפי חוק ותקנות מקרינים על ההסכם שנכרת בין השתיים; ועל כל סעיף וסעיף התקוטטו ורבו הצדדים. לא רק זו – אף זו: הצדדים נהגו לבטל ולדחות דיונים, להביא ראיות אין קץ, ואם לא די בכך בשביל ליצור סחבת, השופטת שהחלה לדון בסכסוך, השופטת יפה הכט – יצאה בינתיים לגמלאות. התוצאה : הכרעת דין 16 שנים לאחר תחילת הדיון.
עיקרם של דברים:
שורשו של העניין נעוץ בעלייה ההמונית ממדינות חבר העמים. הממשלה, על-מנת למצוא פתרון לזרם העולים הגדול, החליטה לכרות עם קבלנים חוזים שעל פיהם יוענקו בונוסים והטבות לקבלנים שיבנו במהירות. כמו-כן, לגבי אזורים שונים ניתנו בונוסים שונים. חוזים מסוג זה כונו "חוזי פרוגרמה".
ב-16 בפברואר 1989, העניק מנהל מקרקעי ישראל לחברת יפת השמש את זכות הפיתוח בשטח של 154 דונם בבית שמש.
לדברי התובעת, חברת יפת השמש, היא זכאית למענקים שעל-פי דגם חוזה הפרוגרמה משנת 1990. זאת למרות שחתמה על חוזה פרוגרמה רק ב-1991. לדבריה, בינה לבין מנהל מקרקעי ישראל נכרת – למעשה - חוזה מחייב כבר בשנת 1990 אלא שמנהל מקרקעי ישראל הוא שעיכב את החתימה. משכך, לטענתה, היא זכאית לחבילת תמריצים מוגברת מזו שקיבלה. מנגד, לדברי המדינה, החוזה שנחתם ב-1991 הוא הוא החוזה המחייב. השופט, יוסף שפירא, פסק בנקודה זאת לשיטת דברי המדינה. זאת מאחר שהשופטת יפה הכט החליטה כך, לפני שיצאה לפנסיה.
עוד טוענת חברת יפת השמש כי יש לשלול את טענת המדינה כי יש לחייבה ב ב-50% מעלויות סלילת הכבישים שמחברים את אזור המגורים שבנתה החברה אל עורקי תחבורה אחרים. לדברי המדינה, מאחר שכתוב בחוזה שהחברה תישא בעלויות הפיתוח – יש לחייבה בחלק מעלויות סלילת הכבישים מאחר שכביש הוא מצרך הכרחי לפיתוח אזור מגורים, כשם שחיבור למים ולביוב הכרחיים. השופט קיבל את עמדת המדינה לאחר שהתרשם שיש "לקרוא לתוך החוזה" התחייבות של החברה לשלם עבור סלילת הכבישים מאחר שנוהג הוא בהסכמים שבין המדינה לבין קבלנים שהקבלנים משלמים 50% מעלות סלילת כביש שמחבר אזור מגורים חדש לעורקי תחבורה אחרים.
עוד טענה חברת יפת השמש, כי אין לחייבה בשל פיתוח שנעשה בקרקע, טרם רכישתה את זכויות הפיתוח. לדבריה, יש לדרוש חיובים אלה מהחברה ממנה רכשה יפת השמש את זכויות הפיתוח, חברת "ישראל הצעיר". טענה זו נדחתה על-ידי השופט. לדבריו, המדינה רשאית לגבות את הוצאות הפיתוח הן מבעלי הזכויות בו כעת, הן מבעלי הזכויות הקודמים – ביחד או לחוד. לטענתו, לכל היותר קמה לה, לחברת יפת השמש, עילת תביעה נגד חברת ישראל הצעיר, דבר שיש לבררו, במקום אחר, על-פי הסכם העברת הזכויות בין שתי החברות. אך כל זה אינו גורע מזכויות המדינה לתבוע את הוצאות הפיתוח מחברת יפת השמש.
בנוסף, תבעה חברת יפת השמש תשלומים עבור עבודות פיתוח ביוב, מים וסלילת כבישים שביצעה היא בקרקע ושעוכבו בשל המשפט. חלקן התקבלו.
בסיכומו של יום, לאחר חשבונות דקדקניים על קוצו של שקל, חויבה המדינה לשלם לחברת יפת השמש 1,571,699 ש"ח. בנוסף השית השופט על המדינה את שכר טירחת עורך דין חברת יפת השמש בסך-250,000 ש"ח.

עובדות המקרה

System.String[]

טענות הצדדים

System.String[]

קביעות בית המשפט

System.String[]

תוצאת ההליך

System.String[]

פרטי ההליך

System.String[]

תאריך:  04/11/2009   |   עודכן:  05/11/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השופטת יצאה לפנסיה - המדינה שילמה כעבור 16 שנה
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
השופטת שוב בתמונה כנסו
הקורא ומתפלא  |  5/11/09 02:10
2
המרוויחים היחידים: העורכי דין
כנניהו המיסר  |  5/11/09 11:02
3
הוא שאמרתי אנו לא מדינת חוק
מיכל מירושלים  |  5/11/09 12:39
4
בואו לבקור בביהמ"ש למשפ' בחיפה
המיואשים מחיפה  |  6/11/09 01:28
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מאיר הילזנרט
רכב שבוטח בחברת שומרת הושבת עקב תאונה    תביעת המבוטח לפיצוי נדחתה על-ידי שומרה    העילה – התאונה מבוימת, מדובר בקנוניה    ביהמ"ש: שומרה נהגה בחוסר תום לב מתמיה על-מנת להימנע מתשלום כדין
מאיר הילזנרט
למרות שהורי התינוק דיווחו לו כי איבר מינו של התינוק הופך לשחור והוא בוכה יממה שלמה לא הגיע המוהל לבודקו למרות שהבטיח    הפרקליטות סגרה הסדר טיעון – שישה חודשי עבודות שירות
ענבל בר-און
המבקשת הפיצה כרוזים בסביבת מגוריו/עבודתו של המבקש כי הוא הוציא ממנה כספים במרמה    המבקש ביקש צו מניעה    ביהמ"ש: עצם הפרסום מותר, אולם פרסום חוזר ונשנה תוך פנייה לבני משפחתו של המבקש, עולה כדי הטרדה    פרטיות, שלוות חיים, חופש ביטוי ומה שביניהם
ענבל בר-און
כך נפסק בבקשה שהגיש אדם שהורשע בתקיפה חבלנית, ואשר העלה את אותן טענות שהעלה בערעורים השונים בבקשתו למשפט חוזר    "רק במקרים קיצוניים של עיוות דין יתאפשר משפט חוזר"
ענבל בר-און
הבנק תבע לקוחות בשל משיכת יתר    הלקוחות ביקשו להתגונן    בית המשפט קבע ערבון גבוה מדי שבו לא יוכלו לעמוד ועל כן בקשת הרשות להתגונן נדחתה    כשביקשו להעלות טענות כלפי הבנק במסגרת תביעה עצמאית שהגישו, נמסר להם כי 'זמנם עבר' וכי "הייתה להם הזדמנות" להעלות את טענותיהם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il