נשיא ארה"ב,
דונלד טראמפ, מציע לבטל את מס השכר - לפחות עד סוף השנה הנוכחית - כדי לסייע לכלכלה להתמודד עם השלכות מגיפת הקורונה. טראמפ העלה את ההצעה אמש (יום ג', 10.3.20) בפגישה בדלתיים סגורות עם הסנאטורים הרפובליקנים שהתקיימה בקונגרס.
ביטול מס השכר הוא הסעיף המרכזי בתוכניתו של הבית הלבן. טראמפ תומך כרגע בביטולו עד סוף השנה, דהיינו חודשיים לאחר הבחירות בתחילת נובמבר. כמה מיועציו מציעים להבטיח שהמס לא יוחל גם בשנה הבאה. קיימת ביניהם תמימות דעים לפיה ביטול המס לחודשים אחדים בלבד, יפגע בסיכוייו של טראמפ להיבחר מחדש.
בארה"ב נהוגים שלושה סוגים של מס שכר. הראשון והעיקרי שבהם הוא תשלום של 12.4%, המחולק בשווה בין העובד למעסיק, עד לתשלום מירבי של 132,900 דולר בשנה. 85% ממנו מיועדים לתשלום קצבאות לעובדי מדינה לשעבר ולשאריהם, והיתרה - לסיוע לבעלי מוגבלויות. מס שני הוא בשיעור 2.9% מהשכר (שוב בחלוקה שווה בין העובדים למעסיקים), ללא תקרת תשלום, והוא מיועד לממן את "מדיקאייר" - תוכנית בריאות לנזקקים. המס השלישי הוא 6% מהשכר עד לתקרה של 7,000 דולר בשנה והוא מיועד למימון דמי אבטלה.
הכנסות הממשל משלושת סוגי המס מגיעות ל-1.2 טריליון דולר בשנה - למעלה משליש מהכנסות הממשל הפדרלי. טראמפ לא אמר האם בכוונתו לבטל את כל השלושה או רק את המס הראשון, המכניס 930-860 מיליארד דולר בשנה. בכל מקרה, ויתור על מיסים אלו יהיה משמעותי ביותר, לנוכח העובדה שהגרעון התקציבי השנה עומד על טריליון דולר. טראמפ לא אמר כיצד יממן את הוויתור על המס; קיצוץ בתוכניות הרווחה יהווה למעשה דבר והיפוכו.
המצב הכלכלי המשופר אמור היה להיות אבן הפינה בקמפיין של טראמפ, לאחר 11 שנות צמיחה רצופות, גאות מתמשכת בשוקי המניות ושפל היסטורי באבטלה. הקורונה והשלכותיה הכלכליות מאיימות בצורה משמעותית על הכלכלה האמריקנית ועל סיכוייו של טראמפ בנובמבר. בשל כך, ברור שביטול המס - אם הקונגרס יאשר אותו - יהיה בתוקף לפחות עד הבחירות.
עוד אמר טראמפ לסנאטורים, כי הוא מעוניין להעניק חופשת מחלה בתשלום לעובדים שנאלצו להיכנס לבידוד בשל הקורונה; בניגוד לישראל, בארה"ב אין מערכת קבועה של חופשות כאלה. הממשל גם מתכנן הקלות מס לענפים שנפגעו בצורה קשה במיוחד מן המגיפה - תעופה, תיירות וספנות - והלוואות לעסקים קטנים.
בפגישה נדונה גם האפשרות של סיוע לענף הנפט, אשר ספג בימים האחרונים מהלומה קשה בשל מלחמת המחירים בה פתחה סעודיה נגד רוסיה. טראמפ וממשלו ידידותיים במיוחד כלפי ענף זה, כולל בהענקת רשיונות קידוח שנויים במחלוקת בשל הטענה שהם עלולים לפגוע קשות בערכי טבע רבי חשיבות. מקור בבית הלבן אמר כי כעת נדונה האפשרות להעניק הלוואות לענף פצלי השמן, אך הדגיש שאין המדובר בסיוע רוחבי וברמה של חילוץ החברות מחובותיהן (כפי שנעשה בכמה חברות פיננסים במשבר של 2008).
יו"ר בית הנבחרים,
ננסי פלוסי, נפגשה מאוחר יותר עם שר האוצר, סטיב מנוחין, לדיון בחבילת הצעדים שמתכנן הממשל. הדמוקרטים בקונגרס, בראשותם של פלוסי וצ'אק שומר בסנאט, מתכננים להציג בימים הקרובים הצעות משלהם. רוב הצעדים מחייבים חקיקה בשני הבתים, ולכן עלולים להיקלע לקו האש ביחסים העכורים במיוחד בין טראמפ והרפובליקנים לבין הדמוקרטים. פלוסי סירבה לומר האם הדמוקרטים יתמכו בהצעותיו של טראמפ.
בבורסות אסיה הסתיים המסחר (יום ד', 11.3.20) בירידות שערים לאחר מסחר תנודתי. בורסת טוקיו ירדה ב-2.3%, בורסות שנגחאי והונג-קונג ירדו ב-0.9% ובורסת אוסטרליה - ב-3.4%. מחיר הנפט מחק את העליות שנרשמו בשעות הקודמות, ובשעה זו (11:30) יורדים מחירי הברנט ב-1.6% (ל-36.30 דולר לחבית) וטקסס ב-1.9% (ל-33.70 דולר). החוזים העתידיים על בורסת ניו-יורק צופים התחדשות של הירידות לאחר עליות של 5% אמש, כאשר שלושת המדדים המובילים (דאו-ג'ונס, סטנדרד אנד פור ונסדא"ק) צפויים לרדת בפחות מ-2%.
בבורסות אירופה נפתח המסחר בעליות שערים אשר התמתנו במהלך המסחר. בשעה זו (13:00) עולים המדדים בלונדון ב-0.7%, בפרנקפורט ב-1.3% ובציריך ב-1%. הבורסה בתל אביב עברה מעליות של כאחוז לירידות בשיעור דומה בשני המדדים העיקריים - ת"א-35 ות"א-125.