יום העצמאות הוא זמן מעולה לחגיגה, ועבור אנשים רבים זה אומר "על האש". אם אתם מתכננים לעשות בחירות בריאות יותר השנה, ולצלוח את יום העצמאות לפני שחוזרים לשגרה - מומלץ לדעת כמה דברים חשובים ולבחור נכון הנה מספר טיפים חשובים לחג המנגל הלאומי.
דבר ראשון - היזהרו ממלכודת הסלטים - הירקות עשירים בסיבים תזונתיים ונוזלים על כן מעניקים גם ערך תזונתי חשוב וגם עוזרים לתחושת שובע גדולה יותר ומהירה יותר. אך, חשוב להבדיל בין סלטי ירקות לבין ממרחים הנקראים "סלטים" הנפוצים בארוחות מנגל כגון סלט חומוס או סלט טחינה, סלט חצילים במיונז או סלט חציל רומני וכו'. אלו בעצם ממרחים עשירים בשומן ומכילים כמות קלוריות לא מבוטלת.
מריחה של כף חומוס או כל אחד מהממרחים האחרים מגיעה למעל 100 קק"ל, חשוב להיזהר גם עם רטבים עתירי קלוריות המוגשים עם סלטי חסה או כרוב, ולוודא לפני שמניחים על הצלחת כי הרטבים בסלט הם רטבי לייט או להעדיף לתבל לבד עם מלח/פלפל/שום/לימון/ותבלינים אחרים.
מנות הבשר
בכדי לא להתפתות לאכול בשרים שמנים, הגיעו מוכנים מראש "לעל האש" והביאו אתכם בשר שאתם אוהבים, שהכנתם מבעוד מועד מתובל בעשבי תיבול קצוצים טריים, שכל מה שנשאר זה להניח אותם על המנגל וליהנות. השתדלו לאכול בשר עוף (פרגיות, חזה עוף, סטיק עוף) ומהבקר תאכלו סינטה או פילה.
צורת ההכנה של הבשר על האש היא אומנם דרך בישול שבה חלק מהשומן בבשר מטפטף לאש אך חלק נספג לבשר כך שאם נתח הבשר הוא שמן עדין נאכל הרבה שומן בסופו של דבר.
הנתחים השמנים ביותר הם כבש, אנטרקוט, כנפיין ואיברים פניימיים (כבד, לבבות וכו'). פרט לזה שהם מכילים הרבה שומן הם גם עשירים בכולסטרול ועשויים בקרב חלק מהאנשים להעלות את רמת הכולסטרול בדם ולהעלות סיכון למחלות לב.
התוספות ליד: פיתות, צ'יפס, תפוחי אדמה, קלחי תירס וכו'. אלו מנות המכילות כמות גדולה של פחמימות ולפעמים התרומה הקלורית שלהם לארוחה היא הרבה יותר גדולה מהבשר. השילוב שלהם יחד עם הבשר מביא לתחושה של כבדות הנמשכת זמן רב אחרי שהארוחה מסתיימת.
פיתה אחת מכילה כ 240 קק"ל, תפוח אדמה בינוני מכיל כ-150 קק"ל וקלח תירס קטן כ-80 קק"ל. הטיגון של התפוח אדמה לצ'יפס כבר מקפיץ את כמות הקלוריות הרבה יותר למעלה, ובנשנוש לא מורגש ליד האש או כשאוכלים אותו בהיסח הדעת ליד השולחן כשמדברים עם חברים מגיעים ל-400 קק"ל ויותר.
במקום תוספות של פחמימות ליד הבשר דאגו למגוון של ירקות כגון חצילים גדולים, אותם חתכו לחצי והניחו להיצלות על האש. הצטיידו בשיפודי אנטיפסטי צבעונים המכילים בצל, גמבה, פטריות, עגבניות, קישוא ועוד. כל מה שנשאר זה להניח על הגריל ולהתענג. לאלו שלא יכולים לוותר על הצ'יפס, הכינו מראש פלחי תפוחי אדמה שבושלו ונחתכו מראש, רססו מעט בתרסיס שמן וצלו בגריל לכמה דקות עד שמתקבל מרקם קריספי.
אם בחרתם לאכול פיתה אל תאכלו בתשלומים שאז אין מושג מה הכמות שבסוף אכלנו. שימו לכם את הפיתה שלכם בצד ואכלו רק ממנה. במקום פיתות רגילות אפשר לשלב פיתות קלות המכילות כשליש מכמות הקלוריות לעומת פיתה רגילה. קליה שלה על המנגל לכמה דקות תהפוך אותה לטעימה וקריספית.
הרבו בשתיית מים, מים ומים!
שימו לב!! כוס משקה ממותק כגון קולה או תפוזים מכיל כ-100 קלוריות ריקות שלא מספקות שום ערך תזונתי. העדיפו משקה מוגז דיאט, מים, תה קר לא ממותק, סודה או מים מינרלים. יש להתחשב גם במשקאות אלכוהוליים שנהוג לשלב כחלק מהארוחה או ממפגש עם חברים ומשפחה. מבין המשקאות האלכוהוליים הקיימים מומלץ לשלב יין יבש המכיל פחות סוכר ופחות אלכוהול לעומת משקאות המכילים 40% אלכוהול כגון וודקה/ערק, או לבחור בבירה המכילה אחוז אלכוהול נמוך יחסית - כ-5%.
כוס יין יבש מכילה כ 170 קק"ל (200 מ"ל) לעומת 140 קק"ל בשליש בירה או 2 שוטים של וודקה\ערק המכילים כ 250 קק"ל (120 מ"ל).
והקינוח? גם כאן, הגיעו מוכנים עם סלט פירות עשיר ומרענן שהכנתם מבעוד מועד מראש, או שיפודי פירות צבעוניים. הפירות לא מכילים שומן בניגוד להרבה עוגות ועוגיות, והצבעים המגוונים שלהם מאוד בריאים כך שתוכלו לקנח עם מזון מתוק ומזין בלי עודף קלורי גדול.
זיכרו - אפשר להינות מעל האש גם ללא הרגשה של כבדות וללא עליה במשקל. המטרה היא לבלות בחיק המשפחה והחברים. עם תכנון מראש והתארגנות על המזון שטוב עבורנו נחזור לשגרה בהרגשה טובה ובתחושת סיפוק.