X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
לא נמצאה עד-כה שום הוכחה מדעית הקושרת את החלב לליחה, אסתמה, דלקות אוזניים או אטופיק דרמטיטיס ייתכן שיש קשר בין צריכה מוגברת של סידן לבין סיכון לסרטן ערמונית
▪  ▪  ▪
מומלץ לצרוך שלוש מנות חלב ליום [צילום: פלאש 90]

חג שבועות מתאפיין במנהג הקדום של אכילת מאכלי חלב. חלב ומוצריו עומדים כמה שנים במוקד המזונות השנויים במחלוקת: בריא ומומלץ גורסים ארגוני הבריאות הרשמיים ומולם עומדים כמה ומטיפים כנגדו ברמה הבריאותית והמוסרית. יתכן שבעוד מספר שנים כשהרפואה והתזונה יהפכו להיות מותאמים אישית לפי ההרכב הגנטי של כל אחד מאיתנו - גם סוגיה זו תיענה.
לא נמצאה עד-כה שום הוכחה מדעית הקושרת את החלב לליחה, אסתמה, דלקות אוזניים או אטופיק דרמטיטיס. מחקרים ארוכי טווח על אוכלוסיות גדולות, לא מצאו כל קשר למצבים אלה. אלרגיה לחלב (המחייבת התנזרות ממוצרי חלב), היא נדירה והאחוזים באוכלוסיה הבוגרת עומדים על כ-2%. לרוב, אלרגיה המופיעה בילדות, חולפת עד גיל שנתיים. רגישות ללקטוז (המרכיב הסוכרי של החלב), שכיחה באוכלוסיה הבוגרת. רגישות זו מתבטאת בנפיחות, גזים ולעיתים שלשולים ותלויה בכמות הלקטוז הנאכלת.
מוצרי חלב רבים מכילים כמות קטנה של לקטוז, אותם ניתן לשלב בתפריט ולא לסבול מתופעות הלוואי כגון: קוטג', גבינות לבנות קשות, גבינה צהובה (גם דלת שומן), יוגורט ביו ועוד.
חלב ומוצריו מהווים את המקור העיקרי והחשוב ביותר לסידן מהדיאטה. ארגוני הבריאות ממליצים על צריכה של שלוש מנות חלב (ומוצריו) ליום בשל העובדות הבאות:
  • דיאטה עתירת סידן חשובה בגיל הילדות לבניית מסת עצם מרבית ובתקופת הבגרות לשמירה על מסת העצם ומניעת אוסטיאופורוזיס;
  • סידן הכרחי לתהליך קרישת הדם, העברת אותות עצביים והתכווצות שרירים;
  • ויטמין D ולקטוז משפרים את ספיגת הסידן (שני אלה נמצאים בחלב ומוצריו);
  • מחקרים חדשים מראים, כי צריכה נאותה של סידן, יכולה גם לסייע בשמירה על לחץ דם תקין, בתהליכי הפחתה במשקל ובמניעת סרטן המעי הגס;
  • מקורות נוספים טובים לסידן הם: סרדינים, מוצרי סויה, ברוקולי, כרוב וטחינה משומשום מלא;
  • צריכה מוגברת של חלבון, אלכוהול, קפאין, מלח ועישון מגבירים את הפרשת הסידן בשתן;
  • על-מנת להגביר את ספיגת הסידן מהמזון, מומלץ לחלק את צריכתו לאורך היום;
  • ככל שכמות הסידן הנצרכת בארוחה נמוכה יותר, כך שיעור הספיגה עולה;
חשוב לציין, כי ייתכן שיש קשר בין צריכה מוגברת של סידן (מכל מקור) לבין סיכון לסרטן ערמונית. לא נמצא קשר במחקרים השונים בין צריכת סידן ו/או מוצרי חלב לבין מחלה ממאירה אחרת.

אז מהי כמות הסידן היומית המומלצת?

  • לילדים עד גיל 3 - 500 מ"ג ליום;
  • לילדים בגילאי 8-4 - 800 מ"ג ליום;
  • לילדים בגילאי 18-9 - 1,300 מ"ג ליום;
  • לאנשים בוגרים עד גיל 50 - 1,000 מ"ג ליום;
  • מעל גיל 50 - 1,200 מ"ג ליום.
וכיצד נגיע אליה?
להלן טבלה המציגה את כמות הסידן במזונות נבחרים מהם ניתן להגיע להמלצות:
  • חלב (כוס) - 200 מ"ג
  • גבינה לבנה / קוטג' 5% (1/2 גביע) - 125 מ"ג
  • גבינה לבנה מועשרת (1/2 גביע) - 200 מ"ג
  • גבינת ריקוטה 5% (100 גרם) - 500 מ"ג
  • גבינות מלוחות/צפתיות/מותכות (100 גרם) - כ-250 מ"ג
  • גבינה צהובה (פרוסה) - 200 מ"ג
  • לבן / יוגורט / גיל (גביע) - 200 מ"ג
  • ברוקולי (100 גרם) - 88 מ"ג
  • כרוב (כוס) - 48 מ"ג
  • כרובית (1/4 יחידה) - 52 מ"ג
  • בצל (1 בינוני) - 57 מ"ג
  • טופו (100 גרם) - 205 מ"ג
  • טחינה גולמית (1 כף) - 64 מ"ג
  • תאנים מיובשות (2 יחידות) - 75 מ"ג
  • שקדים (10 יחידות) - 30 מ"ג
  • סרדינים (1/2 קופסא) - 158 מ"ג
  • ביצה - 33 מ"ג.

סידן בצמחונות וטבעונות

ממסמך עמדה שפורסם לאחרונה על-ידי אגודת התזונה האמריקנית (ADA) ביחס לצמחונות וטבעונות נכתב, כי צריכת הסידן אצל צמחונים אוכלי ביצים וחלב דומה לזו שאצל לא צמחונים או גבוהה ממנה, אך הצריכה אצל טבעונים נוטה להיות נמוכה משתי קבוצות אלה ועשויה להיות מתחת לצריכה המומלצת.
במחקר אפידמיולוגי גדול שעקב אחר אוכלוסיה גדולה באירופה (EPIC- European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), נמצא שהסיכון לשבר עלה ב-30% אצל טבעונים.
מקורות טובים לסידן לטבעונים: בוק צ'וי, אנדיב, ברוקולי, כרוב וכרוב סיני, מיצי פירות מועשרים בסידן, טופו, זרעי שומשום, שקדים וקטניות יבשות (זמינות ביולוגית נמוכה - נספג פחות), מזונות מועשרים כגון: חלב סויה, חלב אורז ודגני בוקר.
יש לציין, כי ממחקרים נמצא שטבעונים הצורכים כמות של 525 מ"ג סידן ממקורות אלה (כמות נמוכה מזו המומלצת לאוכלי כל), שיעורי השברים אצלם זהים לאוכלי כל.

כמה מילים על שבועות ושמירה על דיאטה

גבינות שמנות, פשטידות על בסיס בצק, בלינצ'סים, עוגות גבינה ואפילו ירקות מוקרמים, עשירים מאוד בשומן ובקלוריות. ולהמחשה:
  • בורקס = כ-170 קלוריות ליחידה קטנה וכ-500 קלוריות ליחידה גדולה;
  • בלינצ'ס מוקרם ממולא בגבינות שמנות = כ-300 קלוריות ליחידה;
  • פשטידת גבינות על בסיס בצק = בין 500-300 קלוריות למנה;
  • כדור קטן של גבינת שמנת = כ-150 קלוריות;
  • צלחת פסטה ברוטב שמנת = כ-700-600 קלוריות;
  • עוגת גבינה שמנת פירורים = 400-300 קלוריות לפרוסה קטנה;
  • עוגת גבינה אפויה (עם גבינות עד 5% שומן) = כ-150 קלוריות לפרוסה.
  • עוגת גבינה אפויה דלה בקלוריות יחסית לעוגות קרמים למיניהן. בנוסף, היא עשירה בסידן ויכולה להחליף ארוחת ביניים כחלק מתפריט הדיאטה.

כיצד אפשר לעשות את החג ליותר "בריא" ופחות "משמין"?

  • להעדיף שימוש בגבינות רזות (עד 5%) למאפים / תבשילים השונים;
  • להפחית את כמות השמן בבישול ולהימנע ממזונות מטוגנים;
  • כדאי לזכור, כי מאפי ירקות מוקרמים וסלטים למיניהם, עשויים להכיל כמויות גדולות של שמן וקלוריות. לכן, כדאי לדאוג שיהיו על שולחן החג גם ירקות טריים, מבושלים או אפויים (בשקית אפיה למשל) ללא תוספת שמן;
  • בארוחת החג נסו לטעום מהכל בכמויות קטנות או לבחור מנה אחת או שתיים בלבד ולהרבות באכילת ירקות;
  • בארוחות שלפני / אחרי ארוחת החג, לבחור במזונות דלים בקלוריות, על-מנת להקטין את החריגה הקלורית הכוללת של ימי החג;
  • כדאי לנצל את ימי החג לביצוע פעילות גופנית או אפילו רק להליכה משפחתית נעימה בסביבת הבית.

תאריך:  05/05/2013   |   עודכן:  05/05/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חג שבועות - עובדות תזונתיות
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
חלב
MORRI  |  5/05/13 15:11
 
- ובשר לא מסוכן? וירקות מרוססים
חג שבועות טעים  |  5/05/13 16:41
2
אפשר לשמור על דיאטה
טלי37  |  8/05/13 09:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חגים ומועדים
מירב ארד
הרפת הגדולה בישראל - רפת העמק המשותפת לקיבוצים יפעת, מרחביה ומגידו עם 1,106 פרות    בתואר אלופת הפרות זכתה "שמיל" מקיבוץ אור הנר שייצרה 17,680 ליטר חלב בשנה
עדי וילדר
עופר וולפסון
יו"ר האופוזיציה, שלי יחימוביץ', פרסמה טבלה מקיפה של כל ארגוני העובדים החדשים במשק מהשנה החולפת ועודדה עובדים נוספים להתאגד    ביקרה את שכינתה "העשור הכלכלי של נתניהו": "כבר לא מעסיקים עובדים, אלא קונים שירותים מקבלן"
הרב יאשיהו יוסף פינטו
בימים אלו שלפני חג השבועות כוח התורה נמצא בעולם. ברגע זה אפשר לשנות עיתים ולהחליף את הזמנים, ואין דבר העומד בפני הרצון
אלונה אזאגי-ירון
חלב, העשיר בסידן, מגן בפני היווצרות אבנים בכליות    ניתן למזער את הנזק הקלורי של המאפים של על-ידי בחירה של מוצרי חלב דלי שומן    כדאי להעדיף פשטידות ללא שכבת בצק למטה
רשימות נוספות
ב-2012 צרך הישראלי חצי ליטר חלב ביום  /  מירב ארד
מערך השאטלים בהר מירון קרס  /  איציק וולף
חוגגים את ל"ג בעומר ברשות השידור   /  יוסי יודקוביץ'
מירון איננה תחליף להר-הבית  /  ד"ר יאיר ויסמן
נוסטלגיה בשכונת התימנים  /  שמחה סיאני
כבר עשית השתדלות?  /  הרב יאשיהו יוסף פינטו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il