ראש השנה בפתח ואיתו קדחת ההכנות לחג. החג הראשון של השנה מגיע בגדול עם הרבה סעודות והרבה משפחה ואנחנו כתמיד רוצים להפתיע - להיות טעימים, ייחודיים, מגוונים וכמובן - בריאים. ההצלחה בהכנת ארוחות טובות עבורכם לחג תלויה בתכנון מראש. לפני שרצים לסופר וקונים ממגוון המוצרים במבצעים ובאריזות גדולות, חשוב לשבת ולחשוב לפרטים - מה וכמה אנחנו באמת צריכים.
חשיבה מראש תעזור לנו להרגיש לעומק מה דרוש לנו. כך לדוגמה נבין שבתוך כל הארוחות המתוכננות, מוכרחה להיות לפחות ארוחה קלה אחת. חגיגית כמובן, אך כזו שמשתלבת ולא מעמיסה. ובהתאם לצרכים שזיהינו מראש - נבנה רשימה, נקנה במידה ונצליח לעבור את החג עם תחושה פנימית טובה.
אז בתוך התכנונים לחג? יש המון סיבות לצרוך דגים: יש להם ערכים תזונתיים ויש להם עדינות כזו, כך שאפשר להכין אותם במגוון טעמים ומרקמים, הם מהירי הכנה, טעימים כשהם חמים וגם כשהם קרים, תמיד משתלבים, ולבסוף - לראש השנה הם הכי מתאימים: הדג הוא מסימני החג - אוכלים דגים ומברכים ברכה של שפע טוב - 'שנפרה ונרבה כדגים'. לפני שאנחנו מביאים אותם למקום הכי קרוב ואהוב אלינו - לצלחת, טוב שנדע מאיפה הדגים מגיעים. למה? כי ממש כמו שכמגיע אורח הביתה, מעניין אותנו לדעת מאיפה הוא, איך גדל ואיך הגיע אלינו, כך גם לגבי המזון. הידיעה תעזור לנו לקבל החלטה נכונה לגבי מערכת היחסים בינינו: באיזה דג טוב לנו לבחור כשותף בארוחה.
מאיפה הגיע הדג? בית הגידול של הדג משפיע על האיכות התזונתית והבריאותית שלו. דגי הים חשופים למזהמים ולכספית ואילו דגי בריכות נקיים מהם כתוצאה מאיכות המים בהם גדלים הדגים. בנוסף, המזון שאוכלים הדגים משפיע על האיכות התזונתית שלהם. לכן, אם רוצים ריכוז גבוה של אומגה 3, כדאי לבחור בדגים מהים האטלנטי. דוגמאות לדגים עם אומגה 3 - אנשובי, טונה, דג לבן, הרינג, מקרל וסלמון.
בן כמה הדג? הדגים גדלים לאט יחסית לעופות. עד שהם מגיעים אלינו לצלחת, הם בני 2.5-1.5 שנים (העופות גדלים במשך 35 ימים עד למשקל מכירה בשוק). הגדילה האיטית תורמת לטעם הטוב שלהם. במקרה של דג ים, ככל שהדג גדול יותר, זה בעצם אומר ששהה הרבה זמן בים ואכל הרבה דגים קטנים, ולכן נחשף יותר לכספית ולמזהמים אחרים. אז אם קונים דגי ים, מומלץ לבחור באלו הקטנים יותר.
איך הגיע אלינו הדג? כמו כל מזון, גם אצל הדגים - הכי טוב זה דג טרי. בישראל יש את ארגון מגדלי הדגים שמגדל דגים טריים בבריכות בגליל העליון, בעמקים, במפרץ עכו ובחוף כרמל. בארגון שוקדים על גידולם, כך שנקבל אותם טריים, איכותיים ונקיים והשיווק נעשה בפיקוח השירותים הווטרינרים ומשרד הבריאות. דגי הבריכות הידועים והפופלריים ביותר על השולחן שלנו הם: הבורי, אמנון, קרפיון, פורל, באס, לברק ומוסר.
ואיך נדע שהם טריים באמת? ולא נבחר דג כזה שכבר נמצא אצל המוכר מעל שבועיים. לוודא שהדגים אוחסנו בקירור, שהעיניים של הדג נוצצות ומבריקות, שהעור מבריק ולח, על הבשר להיות גמיש, אך נוקשה (וודאו שבלחיצה לא נוצרת גומה) וחשוב ביותר לשים לב לריחו של הדג. ריח לא נעים עלול להעיד על חוסר טריות. וחשוב לא פחות לקנות דגים טריים בחנויות וברשתות השיווק, להכיר את המוכר באופן אישי כדי להבין את יחסו אל הדגים.
ולגבי התרומה התזונתית של הדג: ארוחה המבוססת על דג וסלט היא ארוחה קלה, מזינה ולא מרדימה. הדגים תורמים לנו חלבון איכותי. הם מהווים מנת תחליף מצוינת לבשר, לעוף, לגבינה ולביצה ובכך עוזרים לנו לגוון את התפריט שלנו. דגי הבריכות בישראל מכילים מעט שומן רווי ועשירים בויטמין B12 ובויטמין D. לדגי הבריכה השונים איכויות תזונתיות שונות - דג האמנון עשיר מאוד בוויטמין D, דג הבורי עשיר באומגה 3 (גם הפורל והלברק מכילים כמות יפה של אומגה 3) דג המוסר הוא דג רזה במיוחד והקרפיון דל בנתרן.
לאלו מכם שנמצאים בתהליך הרזיה, ד"ר תורי גולדשטיין, דיאטנית קלינית ממליצה לגוון את אחת מארוחות החג במנה קלה ומשביעה המורכבת מסלט גדול ודג מוסר בריכות. דג זה מכיל רק 85 קלוריות ל-100 גרם ופחות מ-1% שומן (שימו לב למקום גידול הדג. מוסר ים הוא דג שמן יותר). מוסר הבריכה טעים על האש, על הגריל והוא מעולה ברוטב. כיוון שהוא עבה עם הרבה בשר, הוא טוב גם בצלייה ובתנור. הכינו ו/או הגישו אותו על מצע עגבניות, בצל וירקות שונים.